Jump to content

Moto Zajednica

Mogu li motociklisti preticati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prijelazu ...

Recommended Posts

• Ne silazi, 1720 postova
  • Motocikl: SMC 300

Najvise mrzim cekanje  u kolonoma. Pogotovo na GP. Kada na kamerama vidim da su guzve  na glavnim prelazima, ja odem na malogranicne ili manje opterecene prelaze. 

Tako jedne godine , podjem s porodicom na CG more. Naravno autom. Izaberem prelaz Jabuka.

Dok sam bio mozda drugi , treci, ulece grupa motociklista preko reda. Ne jedan ili dva, nego 8. 

Tu naravno pizdim, psujem vise sebe nego njih. Ja inace na granicama , ako me zadesi guzva ili carinik ne radi brzo, jako, psujem. 

Tada na Jabuci sam molio boga, da ne uleti jos jedna grupa bajkera. I naravno uletela. Od par njih. 

Posle toga sam konacno dosao na red, i bolje da sam isao na Gostun.

Od tada mucim porodicu vozikanjem putevima , uglavnom losim, do MG prelaza. 

Mislim da bi trebalo da se uredi prolaz preko reda, da ne mogu odjednom 3,4 ili vise. Nego da se rasporede. Puno je motora, voze se u grupama, pa je bas u najmanju ruku nepristojno tako ciniti.

Neka otvore prolaz samo za dvotockase... U svakom slucaju broj motociklista se mnogo uvecao, i pri letnjim vrucinama ih ne treba dodatno muciti, vec bolje organizovti prelaze.

Promenio član Bor-i-slave
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8102 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Kaze mi kolega da na Iloku na HR strani vracaju motoriste nazad na pocetak kolone. Izgleda se ne tolerise vise kao ranije.

• Hronični Motociklopata, 8004 postova
  • Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom

Kladim se da su ti što su vraćeni obišli celu kolonu i nabili se direktno na kućicu, a to ne treba raditi, već se staneš kod četvrtog/petog auta pre kućice i pitaš/gestikuliraš vozaču auta da te pusti, i u 99% slučajeva će te pustiti, i nemaš posle problem sa carinicima, ja tako oduvek radim i pali, Ili kad je scena da je na granici "kolona" od 9-10 auta onda se i ne provlačim, nema potrebe, to bi bilo već preterivanje,

A neki motoristi uprvo to rade, preteruju, voze kao da su uvatili boga za jaja, ubacuju se direktno kod kućice, obilaze čak i male kolone od par auta, i onda se čude kad ih vrate nazad, dajte malo skromnosti, poniznosti, obišao si kolonu 50 auta, malo li je, pa izdrži onda tih 4-5 pre kućice jebemu, stani, siđi s motora, popij vode, prošetaj malo da se povrati cirkulacija u dupetu, svakako treba da praviš pauzu... ne vrti se svet oko tebe.

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 8

• Drug član, 1311 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure, KTM 390 Adventure R

Ovo i ja primenjujem, obiđem kolonu ali ostavim 4-5 auta ispred sebe, obično gestikulacijom pitam da se uvučem. Ne stajem ispred auta gde su mala deca, jer su roditelji najosetljviji na to.

Skoro na izlasku iz Srbije na prelazu za Kosovo, sam stao na kraj kolene, bilo 10ak auta, bez veze mi da se ubacujem za to malo. Posle 10ak min došao policajac i pitao što čekam, da teram tamo na proširenje pre kućice, i da peške predam dokumenta da ne čekam. Poslušao ga naravno, bez problema, motor bio 10ak metara od mene, ja peške prišao kućici i predao dokumenta.

• Sviđa mi se 5

• Zainteresovan, 583 postova
  • Motocikl: TDM 900

Razumijem ja zašto se vozači automobila ljute. I sam živim u Sloveniji a inače sam iz Gradiške,grada na samoj granici BiH i HR i skoro uvijek čekam satima da pređem automobilom iako sam samo na 2-3 kilometra od kuće. I nije u redu da pređe grupa od recimo 10 motora preko reda ali mi smeta tolika mržnja prema bajkerima i nerazumijevanje. Nedostatak ili potpuni izostanak empatije uopšte prema svemu i svakom je nažalost naša realnost. Ja nisam tako vaspitan i teško mi pada ali ne mogu ništa promijeniti. Mislim da je taj problem na granicama moguće riješiti jedino sistemski,posebnim trakama za motocikle ili izmjenom pravila odnosno zakona.

Promenio član igogitar
  • Podržavam 1

• Malinar u pokusaju, 1957 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050

Siva zona, dokle god se ne uredi zakonom, samo ćemo bespotrebno da se svadjamo. 
Nije u redu da čoveku koji je drugi ili treći u koloni i čekao je u autu 2 sata, uleti grupa od deset motocikala. I ja bih popizdeo. Drugo, ima prelaza gde je mnogo motociklista i kada se svi izdupetaju da stanu prvi, onaj mučenik u kolima ima utisak da će beskonačno da čeka. Opet, ni motociklista ne može da se kuva na suncu 5 sati, dehidrirao bi i ozbiljno ugrozio zdravlje. Zato se i gleda kroz prste donekle.

Sećam se jedne godine, kraj jula, drugar i ja krenuli u Bugarsku. Na granici 10 km kolona, sve Turci, krenuli kući na godišnji. Čekalo se 8-12 sati. Mi prešišali sve i stali 7-8. u koloni, sačekali 20-ak minuta i prošli. Niko nam reč nije rekao. Da sam morao da čekam, vratio bih se kući.

Na kraju se sve svede na neku ljudsku priču, u smislu da mi imamo poštovanje prema vozačima automobila, kao i da oni shvate nas, a mi, Balkanci smo tu malo tanki.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 1497 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L

Na Jabuci je svim pandurima bez izuzetaka bila jebana zena od strane bajkera, a pandurke su bile izjebane uz obećanje da će ih bajkeri ozeniti pa ih zajebali, ja drugog objasnjenja za granični prelaz Jabuka vise od 2 decenije nemam.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 11
  • Podržavam 1

• Drug član, 1018 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Kako li bi se ovi u kolima osecali da zive negde blizini Bangladesa i tako slicnih krajeva?   😁

• Svrati ponekad, 340 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Sad na ulazu u Hrvatsku kod Metkovica 3 automobila na granici. Ja uredno stanem pored treceg ali u hlad. Lik spusta staklo kao prodji ma reko necu al mogu u hladu samo sacekam ne guram se opusteno. I lik insistira da prodjem i dolazim kod hrvatske policajke. Da ne kazem da je top ali krece oricu odmah sta se ovaj buni🤣 ma reko ne buni se nego me guranpreko reda a ona kaze naravno da ces preko reda😉 tako da nemojmo generalizovati

• Sviđa mi se 5

• Drug član, 575 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Meni na Jabuci, polovinom juna, i pri ulasku, i pri izlasku iz CG, niko ništa nije rekao za preticanje. Čak su mi pri izlasku i na CG i na srpskoj granici rekli da ne moram da skidam kacigu (full face)

• Podržavam 1

• Drug član, 1344 postova
  • Motocikl: B King

Ništa ne treba generalizovati, ništa ne treba smatrati za pravo, ne treba biti bahat na motoru ali ni u kolima i sve može da prođe bez frke i problema.

Moja ekipa za vožnju, kad god nas je više od 2-3, se skoro pa uvek po automatizmu deli dok obilazimo kolonu i onda se po dvojica, uz pitanje tj. molbu, ubacujemo ispred auta. Dvojica ispred drugog, trećeg auta u koloni, dvojica iza njega, dvojica par auta iza i tako se uljudno rasporedimo da onima koji su kolima već stigli do prelaza ne izazovemo gnev. Pogotovo što pitamo za dozvolu da se ubacimo. Kad neko kaže "ne može, i ja čekam xy sati", samo odemo iza njega i pitamo sledećeg. Kad vidimo decu u autu onda i ne pitamo i ne preskačemo već mahnemo, zezamo se, smejemo se pa i njima i njihovim roditeljima malo olakšamo i ulepšamo čekanje i prelaz. 

Naravno da ima svakakvih, naravno da ima namrgođenih, ljutih i povređenih, ali najbolji lek za takve je smeh i nejebavanje. I policija kad vidi ovakvo ponašanje obično ne reaguje mada se dešavalo i da nas ljutito gledaju, ali i da nas pozivaju da preskočimo tih par auta.

Dakle, sve je do ljudi i ljudskosti a za Zakon i propise, što neko gore reče, mi se baš fućka... Kao i za one degenerike koji i ne voze motor ali su našli za shodno da komentarišu i objašnjavaju šta i kako treba, šta je i kako je u redu a šta nije, i da daju svoje mišljenje o smislu vožnje dvotočkaša.

Promenio član PremieRacing
  • Sviđa mi se 4

• Ne silazi, 4037 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

Ko je ulazio u Albaniju video je da postoji posebna traka, kućica za motore. 

Motori, kola, autobusi i kamioni, svako u svoju. Nema niko da se oseti oštećen. Ja kad sam prišao, svetli zeleno, ali niko ne sedi. Posle par minuta je došao čovek u kućicu i odradio proceduru. Ali, niko iz kolone auta ili bilo koje nema utisak da sam ga ja oštetio. 

Što to ne može svuda? 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 2014 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Pri povratku sa vožnje po Rumuniji, grupica motocikala stiže na granični prelaz Kaluđerovo. Na začelju kolone nas dvoje na Banditu zaostali stotinak metara pa je između nas bio jedan auto. Skidamo polako kacige, spremamo dokumenta...

U jednom mementu, iz dosade prošetam do grupice ispred sve to pod budnim okom rumunske graničarke. Ćaskamo neobavezno kad eto ti nje, prilazi ljutito i pita u čemu je problem? Sležemo ramenima i kažemo da nema nikakvih problema. Ona se okrete i pravo do onog auta ispred mene. Napuši ga qrcem i natera da ode u rikverc iza mene, na kraj reda! Joj što me bilo sramota, nadrlja čovek ni kriv ni dužan, ona mislila kako on neće da me pusti...

E sad vidite kako na nas gledaju rumunkice na granici a kako drvoseče na Jabuci!

• Svrati ponekad, 122 postova
  • Motocikl: Scarabeo 300s, QJ SVT650X

Kao i za sve ostalo u životu, sve je stvar perspektive i ugla gledanja, da li si pod kacigom ili pod limenim krovom (automobilskim, pandurskim,..)

Ja godišnje, minimum pet puta idem preko Jabuke i to ko zna koliko godina unazad. Nikada ne obilazim kolonu, stanem na kraj i čekam da prvi auto stane iza mene, onda mu se javim i kažem da idem do kućice i čekam da on naiđe da se ubacim ispred njega. Tako i uradim, stanem u hladovinu i čekam svoje mesto u redu.

Za sve ove godine, samo jednom je neka devojčica, policajka na CG strani, izašla iz kućice i pozvala me da prođem kroz suprotni smer kod nje na kontrolu, u ostalim slučajevima sam uvek čekao i plus većinom puta, uz nadrkan izraz lica, pitanje "Jesi ti preticao kolonu?". Iako me vidi da stojim tu već 10-15-45 minuta.

Tako da potvrđujem reči kolege @piki.

Ko zna šta ste, drage kolege, radili po Jabuci i okolini.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1257 postova
  • Motocikl: -
Pre 7 sati, bajker71 je napisao:

rumunkice

Pre 7 sati, bajker71 je napisao:

drvoseče

Mislim da je razlika u ovom, a ne nacionalnosti.

Da si zgodna plavuša, mislim da bi bilo obrnuto.

• 4_tocka_i_karoserija, 2518 postova
  • Motocikl: -
On 18. 8. 2026. at 10:11, PremieRacing je napisao:

Dakle, sve je do ljudi i ljudskosti a za Zakon i propise, što neko gore reče, mi se baš fućka... Kao i za one degenerike koji i ne voze motor ali su našli za shodno da komentarišu i objašnjavaju šta i kako treba, šta je i kako je u redu a šta nije, i da daju svoje mišljenje o smislu vožnje dvotočkaša

Evo jedno mahanje od degenerika :zdravo:

Baš dobar primer "pravog bajkera".

• Drug član, 1570 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr

Никад у животу нисам на мотору чекао ни на граници ни у гужвама у саобраћају. Само се провучем и ћао.. коме се ме свиђа може да ме ухвати. А на граници никад ми нико ништа није рекао можда што не идем на те прелазе на које маса прелази. Ко са мотпром иде ма главне прелазе и заслужује да га дркају.   Као и наши гастоси што и сред сезоне иду на Хоргош или Батровце па кукају да чекају 10 сати.. кретени. Мада док ке таквих мени је лепо. А и педере подржавам само рокајте. ЕУ вредности сам усвојио...

• Haha 2
  • Podržavam 1

• Никад не једи жути снег!, 1049 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Ја сад у повратку са туре ишао на главни гранични прелаз са лијепом њиховом и када сам видео колону од пар километара, одмах десни жмигавац и лагано контра-обилажење. Чак ме чика у плавом пожурује, каже, ајде, ајде, нећеш ваљда ред да чекаш, само уз ограду и полако. Озбиљан сам. Иста прича и код нас само што се наш чика у плавом распитивао колико сам висок јер тражи туринг мотор па...

• Sviđa mi se 4

• Svrati ponekad, 191 postova
  • Motocikl: Zontes 703F,Africa twin rd04,

Pre par god na Bajakovo-Batrovci,HR strana kaze granicar ne cekajte u koloni nego samo pridjete i pored sa strane stanete ..sidjete sa motora skinete kacige ...date mi dokumenta i kad proverim vratite se ne prekidate kolonu i to je to bas uljudan covek.

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 250 postova

Mene prekjuče na Dojranu tri mlada švabova na biciklama obišli i ubacili se bez pitanja ispred mene. Jedan se tako skršio negde usput. Bio sav izgreban,pocepan,prljav. Bilo me žao da im bilo šta kažem. Grčki policajac pogledao u pravcu mene,ja podigao palac gore i tek onda im uzeo pasoše.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja