Jump to content

Moto Zajednica

Pravila Ponašanja

Ovaj Forum služi kao mesto gde motociklisti mogu da se okupe da bi razmenili informacije, podelili iskustva i pomogli jedni drugima u svemu vezanom za motociklizam.  Kada je Forum osnovan, pisanih pravila nije bilo jer smo mislili da svi koji ovde dolaze znaju kako se na ovakvom mestu treba ponašati.  Pošto smo vremenom uvideli da to nije tako, Uredništvo Foruma je napravilo sledeća Pravila da bi ovaj naš Forum ostao prijatno i korisno mesto za sve posetioce. 

Pravila

1.  Kada se novi Član registruje, obavezan je da se predstavi u podforumu za predstavljanje novih članova.

2.  Poštuj pravila kulturnog komuniciranja na internetu:

     a.  Ne piši VELIKIM SLOVIMA. To znači vikanje.

     b.  Kada pišeš odgovor u nekoj temi, drži se tematike o kojoj se diskutuje.  Kada otvaraš novu temu, drži se tematike podforuma gde tu temu otvaraš.  Sve teme nevezane za motore treba da se otvaraju u podforumu za opšte teme, ukoliko imate više od 100 korisnih postova na forumu.

     v.  Kada postavljaš novu temu, smisli dobar naslov koji će jasno naznačiti o čemu se radi.  Primer lošeg naslova: "Pomoć!!!".  Primer dobrog naslova: "Podešavanje šlajfunga na Africi".

     g.  Ne postavljaj istu temu u nekoliko različitih podforuma. To je spamovanje i kažnjava se.

     d.  Nemoj kačiti prevelike slike.  Mnogi Članovi Foruma imaju spor internet pa im velike slike predstavljaju problem.  Neki razuman maksimum je 800x600 piksela.

     đ.  Ako imaš neko pitanje, postavi temu i pitaj. Ne šalji pitanja Urednicima privatnom porukom. Izuzetak je pravilo 4.z. (komentarisanje odluka Uredništva).

     e.  Ako imaš nešto da kažeš – kaži.  Ako nemaš – nemoj.  Beskorisne poruke (tipa "+1", samo smajli, deset odgovora za redom u istoj temi, i sl.) će biti obrisane.  Preterivanje sa glupavim porukama se smatra spamovanjem i kažnjava se.

3.  Mali oglasi služe isključivo za artikle vezane za motore, i isključivo za artikle koji su tvoje lično vlasništvo.  Postavljanje oglasa "za druga" ili bilo koga drugog nije dozvoljeno.  Takođe nije dozvoljeno postavljati komercijalne oglase.  Ovo se odnosi na vlasnike prodavnica, dilere motorima i sl.  Komercijalno reklamiranje na Forumu uz nadoknadu je moguće – kontaktiraj člana IgorXT privatnom porukom za detalje.

4.  Strogo je zabranjen(o):

     a.  Diskutovati o politici, uključujući dnevno-političke i socijalne teme.

     b.  Pokretati bilo kakvu diskusiju koja može da prouzrokuje konflikt vezan za nacionalnu, versku ili rasnu pripadnosti.

     v.  Govor mržnje.

     g.  Fizičke pretnje.

     d.  Vređanje bilo kog Člana foruma.

     đ.  Korišćenje vulgarnog rečnika i postavljanje vulgarnih slika.

     e.  Reklamiranje drugih domaćih moto sajtova, bez prethodne konsultacije sa Uredništvom i njihove pisane saglasnosti.

     ž.  Javno objavljivanje primljenih privatnih poruka.

     z.  Javno komentarisanje odluka Uredništva, uključujući odluke o banovanju Članova, brisanju poruka, i način na koji Uredništvo tumači pravila Foruma. (Ukoliko imaš pitanje u vezi neke odluke Uredništva, pošalji *privatnu poruku* Urednicima ili Administratoru i dobićeš odgovor.)

     i.  Širenje negativne energije na Forumu.  (Primer: provociranje Članova, bezobrazluk, teatralno napuštanje Foruma, itd.)

5.  Kršenje gore navedenih pravila rezultovaće banovanjem (zabranom pristupa Forumu) od minimum 7 dana do maksimum trajnog udaljavanja sa Foruma. Samo Uredništvo donosi odluku o banovanju, i odluka Uredništva je konačna.

6.  Svaka poruka za koju Urednici smatraju da će narušiti mir na Forumu, iz bilo kog razloga, biće obrisana bez upozorenja i objašnjenja.

7.  Trudimo se da damo pozitivan doprinos ovoj našoj zajednici:

     a.  Ako znaš odgovor na nečije pitanje – odgovori, nemoj ćutati.

     b.  Ako *ne znaš* odgovor, nemoj pričati napamet i bespotrebno zbunjivati ljude.

     v.  Ako možeš da pružiš pomoć nekome, pruži je od srca.  Ako ti treba pomoć, zatraži je – ovde smo da jedni drugima pomažemo.

     g.  Učestvuj u radu Foruma; nemoj samo sedeti po strani.  Kvalitet ovog Foruma zavisi od svih nas – koliko ćemo se potruditi da budemo od koristi jedni drugima i ovoj našoj moto zajednici.

Definicije

Član Foruma je svako ko se registruje na Forum i kulturno predstavi.  Član može da otvara nove teme, odgovara na postojeće, i otvara i učestvuje u glasanjima.  Član je dužan da se pridržava gore navedenih Pravila Foruma, u protivnom članstvo mu može biti ukinuto privremeno ili trajno.

Uredništvo se sastoji od Urednika i Administratora i zaduženo je za pravilno funkcionisanje Foruma.

Urednici su Članovi Foruma zaduženi za održavanje reda, mira i kvaliteta Foruma.  Urednik može da obriše poruke koje se kose sa Pravilima, premesti poruke i teme ako su postavljene na pogrešnom mestu, spaja srodne teme i zatraži banovanje (zabranu pristupa) Članova koji krše Pravila.

Administratori su idejni osnivači Foruma, i kao takvi definišu politiku i usmerenje Foruma.  Administratori su takođe zaduženi da rešavaju konflikte između Članova, i izriču kazne (uključujući banovanje) onima koji krše Pravila.

Banovanje (od engleske reči ban, što znači "zabrana") je zabrana pristupa Forumu, odnosno ukidanje članstva onome ko krši Pravila Foruma.  Banovanje može biti privremeno ili trajno.

Vulgarna slika je slika pornografskog sadržaja ili slika golotinje gde se vidi polni organ.  Vulgarnim slikama se takođe smatraju fotografije saobraćajnih i drugih nesreća gde se vide raskomadana tela žrtava.

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja