Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Integrisan, 7757 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600
10 minutes ago, Mr_Wolf said:

Šta je problem? Nije potreban zeleni karton za BiH. 

Pa procitaj, prvo kaze nije a dole jeste 😂

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 78 postova
  • Motocikl: Honda NX500, BMW F800GS
pre 9 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Šta je problem? Nije potreban zeleni karton za BiH. 

Vrvtn je hteo da pokaze kontradiktorne informacije od AI...

Za Bosnu vec niz godina svakako ne treba, jos makedoniju da rese...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1109 postova
  • Motocikl: BMW R 1300 RS

Vidim da je informacija dole drugačija, ali generalno AI nije (i dalje) adekvatna zamena za Google (vidim da je korišćen Gemini, ali govorim o klasičnom pretraživaču), pre svega zato što informacije ne može da stavi u kontekst. 

Zato i linkuje izvor informacije, a kada klikneš na izvor donje informacije vidiš da je iz 2014. godine. 

Ali je, uprkos svemu, na kraju ipak dao tačan odgovor :) 

Promenio član Mr_Wolf

• Integrisan, 7757 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Odavno sam cuo za neku forum sa spanerom lanca, iliti CCT sto je na engleskom rekao bih. 

Ukoliko se cuje, odvrnu se dva srafa, povuce nazad dok se ne cuje jedan klik i onda se zavrne nazad. 

Sta to tacno radi? Da je taj jedan klik ustvari zatezanje lanca za taj jedan klik pa odatle i manje buke kasnije?

• Drug član, 689 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI
20 hours ago, Motorcyclist said:

Odavno sam cuo za neku forum sa spanerom lanca, iliti CCT sto je na engleskom rekao bih. 

Ukoliko se cuje, odvrnu se dva srafa, povuce nazad dok se ne cuje jedan klik i onda se zavrne nazad. 

Sta to tacno radi? Da je taj jedan klik ustvari zatezanje lanca za taj jedan klik pa odatle i manje buke kasnije?

Dotegne lanac.
Spaner je automatski, ima oprugu (neki rade i na pritisak ulje, nebitno), i kako se lanac rasteze i postaje labav, opruga koja vrsi pritisak na spaner, tj jedan metalni deo koji pristika klizac lanca, savlada otpor koji pruza klizac, i istera spaner za jedan zub, klik koji se cuje je u stvari nepovratni mehanizam, da ne moze spaner da se vrati nazad.

E sad, ako je u nekom stanju da nije bas dovoljno istegnut da moe da napravi taj klik, ili je dosta rastegnut pa spaner izasao vec pred kraj i opruga je vec slaba da bi isterala spaner jos.... i tako dalje, onda se odradi to da se malo popuste srafovi da opruga moze da istera spaner jos jedan-dva klika i zategne lanac.

U principu kad se vec dodje dotle lanac je za zamenu

Promenio član JoeD
  • Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 317 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021

Drustvo pitanje vezano za antifriz , sta vi sipate i kakava su vam iskustva? Za mog versysa fabrika preporucuje antifriz na bazi Ethylene glycol + corrosion inhibitors, i vidim da je kod mene plave/zelene boje (ebem li ga). Da li je bitna boja ili je bitna formula, ili i jedno i drugo. Original Kawasaki Aluma-cool Engine Coolant je nemoguce pronaci pa trazim zamenu. Mozda i nije vreme za zamenu, ali sam primetio nakon voznje, da kada motor prenoci, vidim kap ili dve da su ostavile trag na plastici motora, pogledam bolje i vidim da ima znakova antifriza na kucistu termostata, sto znaci da je O ring popustio, pa reko kad menjam, da zamneim i rashladnu tecnost.image.thumb.png.6fa8195243d893c96afd13c0298916db.png

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja