Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Ne silazi, 6310 postova

@milomir22 sad ne znam da li si mene hteo da potkacis ali ne smeta.

Ne slazem se jer je voznja motora drasticno promenjena u poslednjih 15 godina. Nekada (a ja pamtim i mnogo pre) nismo znali za staze (za sta sam se ja opredelio), nije se bas islo na vikend voznje do Alpa ili Rumunije, nije se islo na ture do Maroka ili Nordkapa... vozalo se po lokalu i malo okolo i eventualno do moto skupova i entuzijasti do mora. Nije bilo TET nije bilo hard enduro...

Sad je motociklizam hobi u pravom smislu te reci a hobi svaki trazi dve stvari, vreme i novac.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6949 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre 17 sati, aca-pn je napisao:

Tvoj stav je takav zato sto imas da das 900e za amortizer, ali ima mnogo ljudi koji jedva skrpe za registraciju, takvi sigurno nece da kupe amortizer od 900e nego ce da posalje fabricki na reparaciju za 200. 

To sto fabrika nije ostavila fabricki mogucnost da se servisira je valjda svima jasno zašto, djunta je ispisao cene delova za reparaciju. 

Zasto su na starijim dual sport i kros motorima postojale mazalice svuda gde su iglicasti lezajevi, na zadnjoj viljušci, a kod "novijih" (od 2000tih na ovamo) ih nema ? Iz istog razloga zašto neki amortizeri ne mogu da se servisira fabricki.

Da, to je smišljeno, ko za veš mašine, ne menja se lager već se kupuje nova.

Bukvalno, standardni semering koštao oko 2e, original oko 25, plus za masu marki ih nije bilo u prodaji uopšte, za neke samo kroz servis. Prepravi se ležište i ubaci taj standardni. I tako za sve. Ja sam naveo i ilustrovao u svoj davnašnjoj temi sve primere tih neservisibilnih kako mogu da se urade i verujem da ovi naši momci mogu isto, doduše, pitanje je da li hoće i pošto. U svakom slučaju je moguće popraviti bilo koji amortizer, napraviti u najmanju ruku jednakim, a u većini i kvalitetnijim nego što je fabrički.

Pre 15 sati, aca-pn je napisao:

Ti mozda to sve posmatraš sa tačke nekog ko ide na stazu i ko priprema motor za stazu i ko može da primeti razliku u par klikova podesavanja amortizera. Ali veruj da ima mnogo više onih koji ne bi primetili da nešto nije u redu i da voze samo na opruge. A i oni valjda treba da voze, jeste da je sve skuplje voziti motor, ali se zbog ljubavi prema voznji ljudi dovijaju na razne načine.  

Tako je, zamisli nekog klinca kome crko amortizer i da ne treba da vozi motor dok ne skupi lovu za nov. Pa teško da će tako da bude, zvaće ga devojčica, seseće i onda ne daj Bože. 

Pre 10 sati, milomir22 je napisao:

Imao sam prilike da provozam Varadero 1000 sa riknulim amortizerom, do 30 ili 40 na sat još i nekako, preko te brzine je nemoguće voziti, to se njiše na sve strane.

Ono što je Djunta pominjao da amortizer vremenom gubi ulje i da se to odražava na rad, verujem da je istina, ali to je toliko mala količina, da verujem da je laiku nemoguće da primeti razliku, jer se vozač vremenom adaptira.

Imao sam isti motor deset godina, prešao 65-70 000 km i nisam primetio razliku, amortizer nikada servisiran kod mene, a verujem ni kod prethodnih vlasnika.

Kad ode amortizer, auto može da se prevrne, da se otkine vešanje na kolima, krajnje opasno.

Čovek se prilagođava posteoeno i zato ne oseti da nešto nije u redu. U amortizeru ima oko recimo 200ml ulja, i jako malu zapreminu gasa kad izgubi 5% ulja, pritisak drastično padne i samim tim je amortizer izgubio perfornansu, radi tek da ne lupa.

Da skrenem pažnju, vožnja na stazi i na drumu su jako različite, pista je ravna a drum katakombe i podešavanja se razlikuju iako je suština ista. GP motor je tvrd, ultra kratak hod vešanja, turing enduro po 25cm hoda, relativno mekano vešanje, kod Ra ugao viljuške skoro konstantan, ne tone na kočenju, kod turinga sve kontra. Tako da kad delite iskustva i savete, imajte u vidu ove činjenice. O off roadu da ne pričam, mada su nam gradske ulice ko off poligon, barem u Beogradu.

• Malinar u pokusaju, 1916 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050
Pre 5 sati, dvlns je napisao:

@milomir22 sad ne znam da li si mene hteo da potkacis ali ne smeta.

Ma ne, nema veze sa tobom, nego mi krivo što se sve nekako podredjuje punišićima, npr ne može da se servisira, fabrika nije htela da stavi ventil, mora novo, onda ulje za motocikle duplo skuplje od auto ulja, gume skuplje a manje i kraće traju od auto guma, kočione pločice isto. 

Moja majka je sedamdesetih godina skijala po 15-20 dana na Kopaoniku, jesu tad bile 2-3 skromne žice i staze, ali ona je to sebi lagano mogla da priušti kao student sa stipendijom zastava automobila.

Danas mene dan na tom istom Kopaoniku košta po 200 evra, koji student to sebi ima  da priušti. Rezervisano samo za guzonje.

• Ne silazi, 3286 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Ja verujem da u moto svetu postoji jedna vrsta "zavere" što se tiče ogibljenja, i zato više naginjem ka Đuntinom pogledu na stvar što se tiče amortizera koji nisu predviđeni za servisiranje. 

Što se tiče zavere - samo uporedite svet biciklizma i svet motociklizma i biće vam jasno o čemu pričam. Da ne pišem ponovo , evo posta na tu temu od pre nekog vremena:

On 3/14/2025 at 11:48 AM, živke said:

Pa poenta je da i ovi što očekuju premium ogibljenje (DesertX) ga ne dobijaju :D 

Inače to je jedna velika zavera proizvođača motocikala. To što se uglavnom ugrađuju ogibljenja za koja se ne zna šta su tačno. WP je izuzetak (jedini koliko ja znam). 
Ja dolazim iz sveta biciklizma, i tamo svaki proizvođač ima viljuške i amortizere razvrstane po modelima. I tačno se zna koji je koliko dobar, što utiče na cenu bicikle. 
Ok, imaš Rock Shock
na bajsu, ali tačno se zna kako idu modeli, i to pravi veliku razliku. Da li je osnovni XC30, ili na primer neka Reba, ili vrhunski SID. I tačno se zna koji koliko košta i kakve su mu komponente. Isto važi i za ostale proizvođače, Fox itd.

A ovde su nas ubedili da je dovoljno da kažu da motocikl dolazi sa KYB ogibljenjem, ali veze nemaš šta i kako. I dolazimo do toga da motor od 18 hiljada evra i motor od 6 imaju maltene isto ogibljenje.

edit: evo i videa o kome pričam. Na 2:30 upoređuje komponente.

https://youtu.be/x1ba4aSHC2E?si=gR-o9N73_Q0AagNo&t=150

A inače povela se diskusija oko ovog videa gde je čovek slučajno na stolu imao rasklopljene viljuške od 450MT i deset X, i osim dimenzije , jer MT ima štapove od 41mm a desert x valjda 49 ili tako nešto, komponente, kvalitet i dizajn su apsolutno isti.

Ili ovo što Đunta kaže da je Sachs na BMW bolji od običnih Sachs ? Koji je to Sachs na BMW a koji su obični ? 
Kako kod vrhunskih ( aftermarket ) amortizera, recimo Ohlins je moguće imati ime modela i tačno znati specifikacije i sve ostalo, ali za one koji se serijski ugrađuju na motocikle nije ?

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 8693 postova
  • Motocikl: TDM 900

Fabrika neće da ugradi vrhunsku komponentu za motocikl koji je predviđen da se pravi u velikim serijama.

Kad pomeneš bilo kog proizvođača, tipa KYB, Showa, Marzocchi... Oni takođe imaju različito ogibljenje za različite namene. Od bazičnog pa do nekih skupljih komponenti. To se dosta koristi za manipulaciju kod novih motocikala recimo.

Evo primer jedan vezano za ogibljenje. Okej, crveni Clio 2 RS, samo što je ovaj Trophy varijanta. Samo 50 komada prodato u Švajcarskoj i 500 komada u Engleskoj. Cene? U NEBO! Pored toga što je auto olakšan, ukrućena karoserija, itd. glavna fora mu je ogibljenju. Ima bukvalno trkačke SACHS amortizere sa spoljnim rezervoarima i naravno fabrika ih podesila, što Renault Sport što Sachs sportsko odeljenje. Dalje od toga nema, to je vrh motosporta. Nisam pratio skoro, ali sećam se da JEDAN AMORTIZER. Bez opruge, šolje, itd. za njega koštao skoro 800 funti pre 15 godina! Koliko znam, samo ih jedna firma u Engleskoj upešno reparira jer novih više nema. Uvek je vrhunsko ogibljenje bilo skupo i biće. 

2005_renault_clio_Clio20-20LR34-50848-sc

2005_renault_clio_Clio20-20LR17-50710-sc

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 697 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Svaki mehanicki sklop moze da se remontuje, ovako ili onako.
Pitanje je isplativosti i strucnosti onoga ko radi.
Mislim da je 200 evra za remont obicnog amortizera klepanje po usima, al ajd sad.

Dati 900 evra za nov amortizer pa racunati kolko vas to kosta ako predjete njime 30 000 km, je kao da kazete nekome nemoj polovnog punta, uzmi novu toyoutu. Jeste tacno kad se preracuna, samo ako taj ceka da kupi nov auto, nikad se voziti nece.
Ni hidraulicna letva volana nije predvidjena za remont, pa eto, voze se.
Muka je sto i letve i amortizere rade ljudi koji generalno sa hidraulikom veze nemaju.

• Ne silazi, 6310 postova

Ispade moje lupanje o 900e najveci priblem. Ja ne znan da je nekom razlika od recimo 700e pitanje zivota i smrti.

Eto nasao sam za nc750x komplet amortizer, opruge za napred i ulje za 650e a servis kod Tese je bio 350e. Jel i tih 300 nedostizno?

• Ne silazi, 6949 postova
  • Motocikl: đački pešački

Danas ima mali miion proizvoda, lepi, funkcionalni, jeftini, a trajnost i funkcionalnost, odnosno rezultat mršav. 

Kvalitet tih no name amortizera je upitan, performansa takođe. Dugo sam van priče pa ne znam, ali i kad sam radio video sam kako se namerno skraćuje radni vek. Recimo, osovina amortizera mora da bude jaka i oslojena tvrdim hromom i tad neće nikad propasti. Nailazio sam na takve da ne smeš ni da ih ispoliraš koliko su meke. Postoje tamo neke tolerancije, može da bude fest, a može da bude na gornjoj toleranciji, što je pred istrošenost. Ima unuta sijaset nečega, radiće sa 5, ali ne isto ako ima 50. Nisam ubeđen to jeftino što ima danas da se kupi da će da valja ko što je prvo ugrađeno. Verovatno valja ono što je skupo, pomenuo sam Turatek, kvalitet i tek performsnsa, al boli kolko košta.

Ja stalno ponavljam, iz prve ruke, ličnog iskustva. Ispravno reparirani amortizer je jednak ili bolji od istog takvog fabričkog, ako ništa drugo, bolje ulje se supa, Kayaba ima  svoje ulje recimo, po podacima ništa posebno, serviseri sipaju daleko bolja, Ohlins, ja sam koristio verovatno najbolje, Silkolene RSF, to nećete naći u tim low cost amortizerima. 

Estetetika, ima primer gde je urađen amortizer, svi delovi niklovani, nikad zarđati neće. Tako da je čista predrasuda podceniti reparaciju. Razumem i to, previše se budži, mnogo i loših i pokvarenih kvazi majstora pa ljudi imaju opravdanu sumnju prema svakom, ali ima "poslednjih Mohikanaca" još.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja