Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Ne silazi, 6315 postova

I tako dodjes do saznanja da fabrika nije predvidela da se taj amortizer servisira.

Da li moze, moze i prst u oko ali boli.

Ako se vec kunete u mantru da zelite ispravno ogibljenje jer je vazno onda lepo uradite kako je fabrika zamislila.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8720 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ti bar znaš koliko je to skupa intervencija a ujedno i najbolje ulaganje u motocikl.

• Podržavam 1

• Drug član, 1766 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Sisao upravo da odnesem amortizer u garazu kako bih ga sutra posle posla vratio i kad lupa nesto kako sam ga uzeo u ruku (rotirao u ruci). Ja ga okrenem, lupa... "promuckam" lagano, kao par srafova/selni u tegli, lupa samo tako, metal o metal. Moram sutra pozvati Tesu, nije lupalo, a nesto mi govori da nikako ovako ne vracam na motor.
I kako se završila priča na kraju?

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

12 minutes ago, Alekre said:

Ti bar znaš koliko je to skupa intervencija a ujedno i najbolje ulaganje u motocikl.

Ako si na mene mislio da znam.

I ne kazem da ne treba raditi samo kazem da treba uraditi kako fabrika kaze. Ili nov fabricki posle nekog vremena ili aftermarket koji je predvidjen za serviairanje i postoje delovi za servis istog i nista se ne radi na strugu ili malo iz ruke :)

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ali zapravo sam misljenja da nema potrebe za normalnu voznju ganjati bilo sta i raditi prepravke osim eventualno odgovarajucih opruga

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6974 postova
  • Motocikl: đački pešački
On 8. 7. 2026. at 22:26, Alekre je napisao:

Reparacija amortizera košta oko desetine vrednosti novog, a nema razloga da se ne radi kad nije uopšte servisibilan ili je delimično omogućen, ali svaki može da se doradi i da bude omogućen lak i još jeftiniji servis nego prvi put. Neki proizvođači namerno otežavaju u poskuplju postupak, primer su manžetne, rade ih u nestandarnim dimenzijama i naplaćuju po više desetina puta skuplje nego u standarnim merama. Takođe se može produžiti trajnost poboljšanim delovima, a takođe i poboljšati performansa i prilagođenje opterećenju, što sada rade neki aftermarket proizvođači. Praktično, dobro o pre svega pravilono repariran amortizer može biti bolji i dugotrajniji od fabričkog. Obično je zaključak suprotan, alu se previđa da se porede stari i nov amortizer i naravno da je bolji taj nov.

U temi ima primera polu i potpuno neservisibilnih amortizera, još uvek se voze u sreći i veselju. Drago mi je da je neko, Teša, održao posao u celosti.

Servis amortizera - Motocikli - BJBikers Forum https://share.google/BtpnFMhWPAHrxOfAX

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1311 postova
  • Motocikl: Lep
On 7/8/2026 at 10:36 PM, vidakn said:

I kako se završila priča na kraju?

Pozvao sam ga, objasnio i na prvu je bio kao ma vrati, to tako treba i ja reko... ja ovo ne vracam, vec sam video u glavi kako nosim sada negde drugde i opet se cimam i placam. Medjutim, objasnim coveku ponovo i on kaze posalji (on je insistirao i postarinu da plati) i odmah cu pogledati sta je. Sve u svemu ispostavila se neka glupost kada je sklapao da nije dal neki "poklopac" vratio/zatvorio. Sada je ok, na motoru, mada jos nisam stigao da se vozim, ali ovako sto sam sedao sve deluje kako treba.

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 2

Pozvao sam ga, objasnio i na prvu je bio kao ma vrati, to tako treba i ja reko... ja ovo ne vracam, vec sam video u glavi kako nosim sada negde drugde i opet se cimam i placam. Medjutim, objasnim coveku ponovo i on kaze posalji (on je insistirao i postarinu da plati) i odmah cu pogledati sta je. Sve u svemu ispostavila se neka glupost kada je sklapao da nije dal neki "poklopac" vratio/zatvorio. Sada je ok, na motoru, mada jos nisam stigao da se vozim, ali ovako sto sam sedao sve deluje kako treba.
Super, javi kad se provozaš kako je ispalo

• Podržavam 1

• Drug član, 1160 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25
On 7/10/2026 at 12:39 PM, Abi said:

Pisah ja onomad, pa mi pobrisase admini sve postove "Teša drugi put!" tako se vika!...

Navlači vas k'o mlade majmune, al' nema veze. skapiracete nekad :)

Pisah ja onomad, pa mi pobrisase admini sve postove "Teša drugi put!" tako se vika!...

Navlači vas k'o mlade majmune, al' nema veze. skapiracete nekad

Slobodno napiši tvoje iskustvo baš me interesuje da čujem, verujem i ostale na forumu.
Ne daje mi se 200e u vetar ako ne valja rabota.

pisao sam par puta pa mi gospoda koja su započela temu i slali kod "svetih srpskih rukica" obrisali sve postove. to me je i nateralo da se privremeno udaljim sa foruma, jer definitivno NE POSTOJI sloboda govora i mišljenja.

znam da se @đunta seća kada sam to opisivao.

ukratko, amortizeri za k25, čovek pumpa amortizere na 10bar, jer je on shvatio da tako treba - fabrika kaže 8.

uzimao je neke gumice u trsteniku u prvoj petoletci (što smatram najboljom fabrikom za pneumatiku), ali ih je on dodatno obrađivao, brusio, šta god da je radio.

ne postoji niti jedan amortizer za bmw koji je on uradio iz prvog puta, već svaki propiški posle ugradnje. garanciju je priznao, ali meni je to tada bio problem, jer ne mogu da podnesem da mi je motor na klackalici dok čekam servisiranje, te sam odmah odustao i kupio wilbers.

ovo je ukratko. ne mogu da gubim bespotrebno energiju na  nebitnog čoveka, ali kažem, ako! treba da naplati!

kad ima lakovernika, samo napred!

pritom, čovek je neuredan, radionica je raspad, ima one auspuhe koje je radio, što se hvali, to stoji, ali, ostao u 1980-im.

P.S. izvinjavam se još jednom što sam negativan, ali stvarno ne teško mi je da prihvatim činjenicu da su mi SVE postove uklonili, kada sam pre 3 godine pokušao da ukažem na ovo.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 2

Aaaaa...
Ukapirao...
Da ti olakšam muku i meni su svojevremeno brisali postove, opominjali itd...
Po meni bitne stvari za neku temu moraju da ostanu čitljive za druge forumaše.
Mi umemo da odlutamo i uđemo u rasprave i to definitivno treba da se ukloni.
Nekad su admini strogi ali zato vrlo nepravedni...
Ipak ne treba ovo ozbiljno shvatati, postoji život izvan ovog foruma.

• Podržavam 1

apsolutno si u pravu, te sam u tom periodu i shvatio da ovo nije mesto gde zelim da piskaram.

namera mi je bila da ukazem svim kolegama na eventualne situacije, ali eto, iz nekih razloga su sve brisali.

rasprave i razvodnjavanje tema treba ostro sankcionisati, ali razradu teme ne!

• Sviđa mi se 2

@m.milivojevic

Nazalost jos nisam seo da vozim motor od tada (guzva neka i haos, stoji mi u garazi) sada kada si ovo napisao, obraticu malo vise paznju kada krene voznja. Nije mi se svidelo sto se to desilo, ne toliko jer eto - desilo se, nego jer smo se dogovorili da on malo nasteluje nesto isproverava itd. sto znaci da nije uradio jer bi cuo lupanje, ali dobro, nije smak sveta.

Covek kao covek mi ovako skroz ok deluje, koliko znam dugo se i dal trkao i verujem da ima iskustva, ali dal godine ili sta, sa obzirom da sam od jos par ljudi cuo slicno sto si napisao nakon sto sam odradio... Da umem sam bih cackao, ali oko amortizera treba i alat. Zato inace cackam sve ostalo sam oko motora, nekako i kada sjebem, lakse mi je :D 

*edit

Zaboravih jednu stvar da napomenem. Covek mi je spakovao sve stare delove u kesicu i zapisao sta je odradjeno, koje ulje, koliko bari itd. i dao garanciju 2 godine.

Promenio član Abi

Sad pročitah, lično sam protiv brisanja komentara koji imaju kvalititativnu svrhu, bilo da kude, bilo da hvale, ne pratim forum više redovno i ne učestvujem više kao nekad, zbog loše klime se ljudi sve više okreću viber grupama i fejsu, gde je kvalitet objava postao jako visok.

Davnih dana sam počeo sa reparacijom amortizera, ne samouk, već naučen od strane jedne avangardne američke firme koja je radila amortizere ispred vremena, njihovi su bili na Penske automibilima. Znanje koje sam dobio, nigde nisam uspeo da nađem, čak ni u nekim knjigama koje su tada postojale. Radio sam sve tipove amortizera, osim jednog, protočnog, koji više ne postoji danas, čak i one koji nisu uopšte predviđeni za servis, kao i one koji se pune tečnim azotom. No, to je izgleda bilo preuranjeno i nije bilo prihvaćeno, pa sam obustavio. Kasnije su se pojavili Dule i Andrej, potom jedan na Novom Beogradu i na kraju Tešić. 

Za neke amortizere postoje podaci, ali bez obrazloženja zašto se puni baš sa toliko ulja i pritiska, a ne u nekim drugim zapreminama i šta treba da se dobije na kraju kao rezultat. Nemam previše saznanja o rezultatima osim što ljudi napišu, mada kad je nešto skroz loše, svaki boljitak je jako velik. Tu i tamo uočim neki detalj koji me navodi na zaključak, ali koji ipak ne mogu da smatram konačnim. 

Svaki amortizer može da se reparira i bude i bolji i jači i trajniji od fabričkog, pored znanja o zakonima kako radi, potrebna je velika pedantnost jer svaka sitnica može drastično da promeni ponašanje, ne koštaju džabe amortizeri toliko puno kako se čini po delovima koje sadrže. 

Spomenuti su amortizeri od BMWa, iako od istog modela i godišta, mogu se razlikovati, a svi su specifični i jako teško ih je pravilno sklopiti, da nisam dobio pomenuto učenje, nikad ih ne bi uradio kako treba. 

Prizvođači namerno rade delove u nestandardnim dimenzijama i kad hoće da prodaju deo, papreno ga naplaćuju. Ja sam zato radio prepravke na standardne mere što je kasnije omogućavalo lak i jeftin servis, drugo rešenje je da se manžetne, semerinzi, rade mašinskom obradom, meni se to nije svidelo jer karakteristika zavisi od samog polimera, iako je to prostiji i jeftiniji način. Znam da je bilo reklamacija kod Teše, ali mislim da su prestale.

Ne znam se sa čovekom lično, jednom sam ga zvao za jednog mog i ništa više. Kad me neko pita za servis, uputim na Andreja i Duleta, oni su drugari i kooperiraju i na Tešića, pa ljudi se sami odluče kome će dati u rad. Svi su inače dobri ljudi, Andru u Dultea znam lično, njemu sam u nekom trenutku sve iz radionice utrpo u auto, osim alata i stavio tačku na tu priču.

U svakom poslu se mogu desiti pogreške, Bože moj, ali ako se mogu ispraviti i to učini nije za preteranu osudu.

Amortizer drži motor zalepljen za put, kad je loš, zbog takvog se pada. Prema tome, razlika između izdahnulog i iole nekog je ogomna, a da bi se stekao pun zajljučak u vožnji, mora se porediti novkast i repariran, a to retko ko ima priliku. 

• Sviđa mi se 5

• Drug član, 680 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada V4S

Drug slao od Multistrade V2 amortizer na reparaciju…

Vec drugi put ga vraca na reklamaciju. Propisao…

Svaki put prihvati reklamaciju, ali svaki put prica da je do svega, samo ne do lose reparacije.

• Hvala 1
  • Tužan 1
  • Podržavam 1

Bilo je reklamacija kod svih, čak i kod Rusa koji je navodno radio 20 godina u Ohlinsu, taj amortizer je završio u kanti, neki su pak prekratko trajali. Hidraulika ne toleriše ništa, ja sam recimo noktom zakačio podlošku ispod ventila gasa, imo sam drugu al ko velim neće, to mi je bila jedina reklamacija. 

Ne znam šta bih rekao dalje.

Pa nije tako, amortizer drži "zalepljeno"  vozilo za podlogu, kad on ne radi, opruga može da ga prevrne.

Ohlinsov navod o održavanju, a i još kod drugih proizvođača je jasan, servis se radi na 30k ko vozi asfalt, na 15k za off road i ko se trka, posle svake trke, nema četvrto.

Ko što sam rekao,fabrike namerno prave nestandardne hidraulične manžetne, uradi se prepravka i ubaci standardna koja  ni ne zaostaje po graničnom pritisku propuštanja. 

Ako nisi sposoban, ili ne veruješ, to je sasvim tvoje pravo i u redu je, vozi svoj kolko hoćeš pa kupi isto po svom nahođenju, pusti druge da na osnovu činjenica, iskustava i dostupnog znanja rade, što ja kao ipak znalac podržavam i to bez ikakvog korisnig ili zlogrdnog interesa. 

• Sviđa mi se 3

Fabricki su odlicni naravno, ali ukoliko je neko dosta tezi ili ima non stop suvozaca, opruga se treba zameniti i prestelovati sve.

• Sviđa mi se 1

• Malinar u pokusaju, 1923 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050

A ukoliko amortizer radi normalno, nije procureo, ne ljulja, radi normalno, zašto bi ga servisirao. Šta znam, ja te stvari ne radim preventivno, kad je neispravno, ok, ali na odredjenoj kilometraži ne.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja