Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Drug član, 1630 postova

Pa čekaj....da li sada pričate o amortizeru ili štapovima!? 

Koliko sam ispratio priča je bila o zadnjem OEM amortizeru koji fabrički nije predviđen za reparaciju. Nije bilo priče o štapovima 🤔

Promenio član Bojan_Jgd
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Malinar u pokusaju, 1916 postova
  • Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050

VPetar govori o vilama (prednja amortizacija), svi ostali o zadnjem monoshock-u iliti amortizeru.

• Ne silazi, 6310 postova

Hajde da napisem pa nek ide zivot. Tacno je ono sto je Djunta rekao za oprugu i predopterecenje ili preload. Opruga treba da bude one specifikacije sa kojom ce moci da se dobije zeljeni sag kotiscenjem sto pribliznijeg predopterecenja koje je fabrika propisala. Recimo na mom ohlins YA468 bazicni setap kaze da je preload 14mm a opruga je 90 nm. Ja sa tom oprugom dobijem zeljeni free sag sa samo dodavanjem 1mm sto je ekvivalent 1 nm sile. Opruga mora da ima predopterecenje da bi vrsila pritisak tocka na podlogu (skroz opustena opruga ne vrsi nikakav pritisak logicno zar ne).

Rider sag nije toliko bitan jer ako sednes malo napred ili malo nazad dobices drugacije vrednosti ali ko zeli moze da ga vija. Sag se trazi iz 3 uzastopna merenja u kojima se uzima srednja vrednost (nije bitno).

Ovo je bazicno podesavanje od kojeg sve krece. Ispravan amortizer sa dobro podesenim sagom ce raditi posao u normalnoj voznji nikakav upgrade tog amortizera ne moze da se oseti u toj meri koliko bi neko zeleo pogotovo ne na putu. Ja tu zavrsavam pricu oko unapredjenja amortizera slanjem kod bilo koga ne samo kod Tese.

Drugi par opanaka je ako je neispravan amortizer a nije predvidjen za servis, moj stav je da se to ne radi vec da se zameni drugim ispravnim a Djuntin stav je da se to radi veoma lako samo treba imati znanje u ruci i oku. Moj stav je da ne moze gumica napravljena za slavinu da ide u amortizer i ako fizicki mozda naleze kao dupe na nosu a stav majstora je da moze. Ja znam i moj stav je fa se za servis kotisti vakuum pumpa da se izvuce sav vazduh pre upumpavanja azota a drugaciji stav je da se samo ispusti vazduh...

Moj stav je da je jeftinije kupiti amortizer od 900 eur koji se i kao polovan moze uvek prodati za 500 nego uz pomoc stapa, kanapa, mirne ruke i ostrog oka raditi prepravke koje proizvodjac tog amortizera nije predvideo

• Sviđa mi se 3

• Enduraš, 6772 postova
  • Motocikl: 450MT

Tvoj stav je takav zato sto imas da das 900e za amortizer, ali ima mnogo ljudi koji jedva skrpe za registraciju, takvi sigurno nece da kupe amortizer od 900e nego ce da posalje fabricki na reparaciju za 200. 

To sto fabrika nije ostavila fabricki mogucnost da se servisira je valjda svima jasno zašto, djunta je ispisao cene delova za reparaciju. 

Zasto su na starijim dual sport i kros motorima postojale mazalice svuda gde su iglicasti lezajevi, na zadnjoj viljušci, a kod "novijih" (od 2000tih na ovamo) ih nema ? Iz istog razloga zašto neki amortizeri ne mogu da se servisira fabricki.

Promenio član aca-pn
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Moj stav je takav da ako nemam para da vozim ja ne vozim a ako vozim onda dam pare. Bez motora se moze ziveti nije da je bqs nasusna potreba.

Inace 900e - 200 koje atwdis na tom servisu - minimum 500 za koliko lako prodas polovan dobar amortizer koji se servisira fabricki je 200 eur.

• Ne silazi, 6949 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre 1 sat, dvlns je napisao:

Hajde da napisem pa nek ide zivot. Tacno je ono sto je Djunta rekao 

Opaaaa,ovo su novi momenti, moj naklon uz iskreno hvala.

Da dopunim a ne da osporim, konačno.

Opruga mora da ima preload da bi imala optimalan rad, sabijane i istezanje, točak vraća nazad koliko hod amorzizera dozvoli. 

Ride sag nije neprikosnoven, svaki vozač ima neki svoj stil i podesiće krajeve motora prema svom afinitetu, radi se praktično o uglu prednjih vila koji utiče na osetljivost, ili brzinu, oštrinu skretanja, slično se radi i kod atomobila, znači, podešava se prednji trap.

Čisto tehnički, poboljšanje amortizera modifikacijom delova, dodavanjem ili oduzimanjem nekih, to ne daje rezultat, naprotiv. Ali promenom zapremina i njihovim odnosom se može povećati snaga, takođe i viši pritisak može doneti poboljšanje koje se projektuje i na ulici, pogotovu kad je vozač težak i onda se opruga menja jačom.

Što se tiče gasa, može i vazduh ali bez vlage, dostupne punionice kod vulkanizera se koriste da se amortizeru potpuno izvuče vazduh i uduva azot, a ond se specijalnom punilicom radi punjenje do potrebnog pritiska azotom, jer vulkanizerske punilice idu do 10 bara. Kad se očita željeni pritisak, to je što je, nema više merenja, ili se ceo postupak ponavlja. 

Semerinzi za amortizere se zovu manžetne, rade se od polimera različite mekoće i od toga zavisi propusni pritisak. Izrada je standardna u smislu livenja, to je neki polimer poliuretana, liju se u mas proizvodnji u nekim standnim merama kao što se izrađuju obični šrafovi. Fabrike naručuju u posebnim i to onda ili ne daju, ili prodaju skupo. Davno sam pitao Čermana za BMW, on je tek počeo i nije imao ništa, pa sam onda našao približan a nosač jednostavno mašinski obradio i sve lepo leglo ko original. Znači, ne radi se ni o kakvim prostačkim gumicama za slavinu već namenskim semerinzima za određeni pritisak, nije amortizer jedini takav hidraulički sklop. Druga opcija je da se iz tuljaka polimera na specijalnoj mašini, ala strug, iseku manžetne identične po formi originalu, ali ja to nisam hteo jer sam imao dozu podzruvosti u kvalitet polimera. Teša se više puta opeko. U SRB postoje 3 takve mašine, možda još jedna.

Karika, kad je od teflona, ona traje neograničeno, ali se ona napravi lako. Pošto je teflon stišljiv, mora poseban alat za navlačenje i ubacivanje u hilznu, onda se čeka vreme od jednog dana da se stabiliše i tek tad ide unutar cilindra. Kod pojedinih polimernih karika, postoji iza gumeni oring i on pritiska kariku uz hilznu, on se zamenu jer sa vodinama se splješti. Već kad je od metala karika, propada. Pravio sam ih bez problema kod Baltazara, čovek decenijama pravi karike zašta oćeš. TDM ima takvu.

Hilzna, dobije i ona malo riseva iako je trlja teflon, to se ishonuje i bude ko novo.

Ventil za gas, revimo TDM se rasklopi a umesto gasa se puni tečnim azotom, odmah se zatvara i kad se azot zagreje pređe u gas. To nije izvodljivo ovako, pa se ugrađuje ventil kao za kanionske gume, metalni, izbuši telo, nareže se navoj ili zavari ventil, a postoje kao pleh šrafovi sa gumom kao na medicinskim bočicama, puni se azot iglom. Inače nije kritično da mora da se predhodno izvuče sav vazduh, azot je inače u visokim procentu u vazduhu, kiseonik u malom, on nije dobar jel oksidiše ulje, al to je diskutabilnog uticaja.

Da ne ulazim u detalje kimore za gas, gde se one postavljanu i zašto, zašto ih negde uopšte nema već se mešaju ulje i gas. Neki proizvođači prave slepe komore za gas, unuta bude membrana ili klip koji odvaja od ulja i to je najveći problem. Komora za gas je uvek u okviru veće komore i koja je malim otvorom spojena sa uljnom, podatak o punjenjnu ne postoji, postoji zakon ali je jako teško napraviti račun jer merenje je problem. Da se samo naduva gas do pritiska, amortizer će raditi, ali kako dolazi do nestanja ulja, javljaće se mrtav hod i koji će se vremenom sve više povećavati. Takav amortizer kad se uzme bez opruge, osovina se mali mrda slibodno gore dole. Ovo je po meni najveći problem, po položaju ventila koji je naknadno ugrađen, može se zaključiti da li je amortizer pravilno napunjen.

Komore na crevu ili uz telo su ništa, tu samo bude problem da se istera vazduh iz uljne.

Ovo nije posao za svakoga, uz svo negiranje dvlnsovog stava, razumljivo je što ima takav stav. U svakodnevnoj banalnoj meganici srećem kojekakve budalaštine, a tek kod amortizera šta bi našao. 

Al eto, verujem da ovo troje umeju da se izbore sa svim, imam ja naravno svoje mišljenje o svemu. 

PS.

Honda Panevropa, ni većeg motora, ni manjeg amorzera, ko za neki krosić 250ccm. Tip je pa neki poseban, mala zapremina, ne može da se pojača da ne pukne, ono treba odmah baciti i kupiti mušku. Skroz zavaren, nema otvaranja, onda seča i pravljenje čepa, napravi se i to, bio čovek zadovoljan, promenio vlasnika i taj bio srećan, izgubio mu se posle trag, ali tad i nikad više ga ne bi radio jer je besmislen po svemu.

Promenio član đunta

• Zainteresovan, 457 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650
1 hour ago, dvlns said:

Nije on uneo zabunu pre njega je prica otisla u smeru da se vise ne zna o cemu se diskutuje

Možda jesam i ja, ali sam se nadovezao haha

Ranko je radio i napred i nazad, pa zato nisam obratio pažnju da se priča isključivo o zadnjem amortizeru.

• Enduraš, 6772 postova
  • Motocikl: 450MT
1 hour ago, dvlns said:

Moj stav je takav da ako nemam para da vozim ja ne vozim a ako vozim onda dam pare. Bez motora se moze ziveti nije da je bqs nasusna potreba.

Inace 900e - 200 koje atwdis na tom servisu - minimum 500 za koliko lako prodas polovan dobar amortizer koji se servisira fabricki je 200 eur.

Ti mozda to sve posmatraš sa tačke nekog ko ide na stazu i ko priprema motor za stazu i ko može da primeti razliku u par klikova podesavanja amortizera. Ali veruj da ima mnogo više onih koji ne bi primetili da nešto nije u redu i da voze samo na opruge. A i oni valjda treba da voze, jeste da je sve skuplje voziti motor, ali se zbog ljubavi prema voznji ljudi dovijaju na razne načine.  

• Sviđa mi se 1

@aca-pn ma ne, ja sam napisao da sustinski razliku nisam primetio osim sto sam uspeo da resim potrosnju gume. Tako je i krenulo sve od moje tvrdnje da je za normalnu voznju potrebno samo ispravno fabricko ogibljenje i da nema potrebe bacati pare na upgrade.

@Alekre ako vec zaista zelis da pokusas da popravis prednji kraj na tvom motoru nije to bas 100 dukata

https://www.omniaracing.net/en/andreani-misano-evo-adjustable-hydraulic-cartridges-for-yamaha-tdm-900-20022014-p-26907.html

5 minutes ago, Alekre said:

Da da, pozadi je Hypepro a ketridži nadam se na zimu konačno. 

E vidis recimo dosta puta sam cuo da je to zapravo jako losa kombinacija sto si ti uradio. Dao si mu zadnji kraj da moze da podnese daleko vise od prednjeg sto moze da te dovede u situaciju koju ne zelis.

Ne tvrdim da je tako nego sam cuo i ima mi logike

To sam i ja onomad uradio na S1000RR pa kad sam omastio cuo sam i tu pricu. Posle kupio kertridze i napred.

I sad na R1 napred imam fabriku ali za nju kazu (a i video sam licno) da je sposobna za 99% amatera

Promenio član dvlns

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja