Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Integrisan, 8702 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ne-ne-ne skroz si omašio. Kod putnog motocikla dobija se na komforu i udobnosti. 

Ako su ti opruge mekane za sopstvenu težinu, motocikl ti je tvrđi. Ogibljenje ne može da upije neravnine i da se vrati u optimalnu poziciju.

Kad montiraš kvalitetnije ogibljenje takav motocikl se puno lakše vozi i manje zamara. Nema to veze sa brzinom krivinama i sl. To dođe samo od sebe jer se motocikl lakše vozi. Velika prednost aftermarket ogibljenja je ta što se ono ne kupuje sa police nego se poručuje po specifičnoj kilaži i tako se kasnije podešava. Takav motocikl koji je skrojen lično za vlasnika je "drugi svet". 

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 464 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

Znam ja to, možda me nisi razumeo. Kod svega se dobija na "performansama" kada su opruga prave krutosti i amortizer isto odgovarajući. Osećaj da je motocikl tvrd je i kad su premekane opruge(primer koji ti navodiš), ali i kad je opruga pretvrda tj kruta. E sad recimo da je opruga kako treba, sledeći nivo posle opruge je da vozač oseti rad amortizera. Na to mislim, kako prosečan vozač ume da prepozna razliku. 

Pazi još jedan primer: družimo se na Stromijadi i pitam ja baš kako podešavaju svoje motore. Imaš preload prednjih opruga i preload zadnje opruge i povrat zadnjeg amortizera. Svi do jednog kažu da nema nikakve razlike. Ja kod mene osetim razliku dosta, možda jer sam teži. Kada je preload na min osim što je motor niži imam osecaj da je lakše na velikim neravninama sabiti oprugu. Kada ga pojačam na max kad se vozimo u dvoje, pa onda provozam sam, osetim da je viši motor i nije on tvrđi, ali kao da ima neku pocetnu tvrdocu da tako kazem(napred). Nazad čini mi se da ne osećam toliko razliku već je samo viši motor. Povrat sam namestio po fabrickom uputstvu i ja ne uspevam da osetim nesto po tom pitanju. Mozda jer je amortizer "osnovni", a ne neki kvalitetniji. 

• Ne silazi, 6311 postova
1 hour ago, Hacky said:

Osim ako je fabričko ogibljenje goli q, kao na primer na CRF-u. Nije da ne može da se vozi, može, ali nije dobro i mislim da nije ni previše bezbedno. Pričam o normalnoj vožnji na asfaltu.

Ja sam, kao i gomila drugih vlasnika, zamenio novo fabričko aftermarket ogibljenjem - nazad ceo amortizer, napred druga opruga, posle 3.000km od kupovine novog motora. Razlika je nebo i zemlja naravno. Nije mi padalo na pamet da fabričko sranje može da se unapredi toliko da ne bude sranje, pogotovo ne uz pomoć štapa i kanapa. Niti i dalje tako nešto mislim posle pročitane teme (koja je super inače) i molim da se ne odustaje od pisanja i ne brišu postovi, ima nas koji hoćemo i ponešto pametno da pročitamo :)

Nisam nikakav guru sustinski pisem uglavnom iz licnog iskustva ili ono sto je preporuka ljudi (fabrika) kojima je to posao. Misljenja sam da svi ti "hibrid"motocikli koji bi trebalo da mogu malo u off malo na aflat, malo na put malo na stazu, malo ovo malo ono su na kraju bas to malo od svega. Onda to malo od svega uzmes i doteras sa aftermarket delovima da bude ono sto tebi najvse treba.

Smatram da je to i jedan od razloga zasto se proizvodjaci motocikala opredeljuju za jeftinije komponente za jednokratnu upotrebu jer da stave vrhunske komponente za off na tvoj motor ima njih gomila koji nece nikada sici sa asfalta i oni ce da kude motor isto ili vise nego kad je na njemu go q kako kazes.

Sad sta ja smatram pod normalnu voznju, ono kao ides u okvirima ogranicenja na putu +/- 20% ne trudis se da vuces lakat po asfaltu u krivini i zelis da stignes od tacke A do tacke B bez stresa. Naravno pri tom treba da si gabarita prosecnog odraslog muskarca (ne Srbina) tj cca 75 kg i oko 175-180 cm. U takvoj voznji fabricko ogibljenje bi moralo da radi sasvim zadovoljavajuce na vecini motocikala. Onda dodje covek sa 120 kg i 195 cm stavi zenu od 70 kg i tri kofera od po 15 kg i kaze ne valja ogibljenje. Jbg to je skromnih 160 kg viska tereta rasporedenih uglavnom na zadnjem delu motora. Koliko je logicno da u tim uslovima "valja"ogibljenje?

Onda kupis/prepravis/nastelujes za te uslove i odes sam na krug po Avali i znas sta se desi, opet ne valja ogibljenje a sve si kupio vrhunsko.. Igranka bez prestanka

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1

Ogibljenje je kao karburator, moze da se nasteluje samo za jednu specificnu situaciju, a svuda drugo je kompromis, to si hteo da kazes? Haha

• Ne silazi, 3292 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@dvlns Za razliku od onih prethodno obrisanih komentara - ovaj poslednji je totalno nepotreban ... 

Promenio član živke

@živke ako mislis na pitu ok, hteo sam da kazem da ako je fabricki amortizer govno tesko ce da se napravi da bude dobar a ako si vec u situaciji da moras da bude privremeno resenje i da si svestan da to nije bas to

3 minutes ago, VPetar said:

Ogibljenje je kao karburator, moze da se nasteluje samo za jednu specificnu situaciju, a svuda drugo je kompromis, to si hteo da kazes? Haha

Pa naravno da je kompromis, ako zelis da vozis motor preko limita njegovih delova zasnaces da nije dobar kompromis. Mozes ti i prvom u crveno od semafora do semafora da ne akas menjac ali nije bas preporucljivo

1 minute ago, živke said:

E to je već bolje :D 

Video sam da moze da se protumaci kao da je licno upuceno a nije bila namera zaista. Hteo sam upravo da kazem ovo iz pojasnjenja a ne da neko odavde jede ..

Evo moj primer recimo za ceo moj motor, kupio sam sve od opreme za stazu sto sam zeleo da imam i naravno sve sto sam kupio ima izuzetno velike mogucnosti prilagodjavanja, ja sam godinu dana vozio recimo saltalicu na visini koja mi nije savrseno odgovarala jer me mrzelo da stelujem. Jbg treba izaci provozati vratiti se pomeriti pa opet izaci probati i tako xy puta dok ne namestis sve kako ti odgovara. Onda to namsetis pa pomeris heble pa ti se pomeri celo telo samim tim i ugao nogu i stopala pa opet. Onda popizdis i vozis kao da nemas mogucnost stelovanja :D 

Promenio član dvlns

48 minutes ago, VPetar said:

Znam ja to, možda me nisi razumeo. Kod svega se dobija na "performansama" kada su opruga prave krutosti i amortizer isto odgovarajući. Osećaj da je motocikl tvrd je i kad su premekane opruge(primer koji ti navodiš), ali i kad je opruga pretvrda tj kruta. E sad recimo da je opruga kako treba, sledeći nivo posle opruge je da vozač oseti rad amortizera. Na to mislim, kako prosečan vozač ume da prepozna razliku. 

Pazi još jedan primer: družimo se na Stromijadi i pitam ja baš kako podešavaju svoje motore. Imaš preload prednjih opruga i preload zadnje opruge i povrat zadnjeg amortizera. Svi do jednog kažu da nema nikakve razlike. Ja kod mene osetim razliku dosta, možda jer sam teži. Kada je preload na min osim što je motor niži imam osecaj da je lakše na velikim neravninama sabiti oprugu. Kada ga pojačam na max kad se vozimo u dvoje, pa onda provozam sam, osetim da je viši motor i nije on tvrđi, ali kao da ima neku pocetnu tvrdocu da tako kazem(napred). Nazad čini mi se da ne osećam toliko razliku već je samo viši motor. Povrat sam namestio po fabrickom uputstvu i ja ne uspevam da osetim nesto po tom pitanju. Mozda jer je amortizer "osnovni", a ne neki kvalitetniji. 

Pa neće ni da ima jer su ti komponente takve kakve su. Generalno, podešavanje koje ti je fabrika ostavila je vrlo malog raspona.

Šta je fora, moj TDM i tvoj Strom imaju napred najprostiji hidraulični sistem što je @dvlns pominjao, prigušne šipke. Da se razumemo, nije to loše već je samo konstruisan da bude jednostavan i robustan sistem. Kad sam ja servisirao svoju viljušku, otvorio sam sam katalog i poručio bukvalno sve delove koje se troše, sve orig. iz Yamahe. Tefloni odnosno klizači koje smo izvadili su za 20 godina i 60 000 km imali male tragove potrošenosti. Mogli su još da teraju poprilično. Pokušavam da ti kažem i da je taj jednostavan sklop urađen od kvaltetnih materijala. Ali šta je problem, problem je princip rada.

Taj sistem odlično radi kada treba da pegla talasast put. Ne valja kad točak naglo udari preko rupe, odnosno kada mora ogibljenje jako brzo da se sabije. Klip ne može dovoljno brzo da progura ulje kroz fiksnu rupu na dnu štapa. To ti je isto kao pištolj za vodu, što jače prskaš to je okidač teži. Isto je i kod naših vila.

E sad, ti umesto tih prigušnih utrpaš ketridže. Oni imaju ventile i omogućavaju mnogo bolji i kontrolisaniji protok ulja. To se drastično oseti i bukvalno dobiješ potpuno drugačije ponašanje motocikla. 

Promenio član Alekre

Ja sam uvek delio jedan glupi savet ljudima koji bi da se igraju sa stelovanjem a to je otpusti sve koliko moze i idi provozaj. Onda se vrati i zategni sve koliko moze i provozaj da upoznas granicne vrednosti. Onda se jedna po jedna stvar isto tako odrade i ako uspes da osetis i skapiras kako se ti osecas kada pomeras nesto od stelovanja odatle krenes.

Jbg 2 klika niko od nas nece da oseti realno, sto opet ne znaci da nema uticaja samo moje dupe nije bazdareno da to sve oseti.

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 4

• Drug član, 698 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI
1 hour ago, dvlns said:

Nisam nikakav guru sustinski pisem uglavnom iz licnog iskustva ili ono sto je preporuka ljudi (fabrika) kojima je to posao. Misljenja sam da svi ti "hibrid"motocikli koji bi trebalo da mogu malo u off malo na aflat, malo na put malo na stazu, malo ovo malo ono su na kraju bas to malo od svega. Onda to malo od svega uzmes i doteras sa aftermarket delovima da bude ono sto tebi najvse treba.

Smatram da je to i jedan od razloga zasto se proizvodjaci motocikala opredeljuju za jeftinije komponente za jednokratnu upotrebu jer da stave vrhunske komponente za off na tvoj motor ima njih gomila koji nece nikada sici sa asfalta i oni ce da kude motor isto ili vise nego kad je na njemu go q kako kazes.

Sad sta ja smatram pod normalnu voznju, ono kao ides u okvirima ogranicenja na putu +/- 20% ne trudis se da vuces lakat po asfaltu u krivini i zelis da stignes od tacke A do tacke B bez stresa. Naravno pri tom treba da si gabarita prosecnog odraslog muskarca (ne Srbina) tj cca 75 kg i oko 175-180 cm. U takvoj voznji fabricko ogibljenje bi moralo da radi sasvim zadovoljavajuce na vecini motocikala. Onda dodje covek sa 120 kg i 195 cm stavi zenu od 70 kg i tri kofera od po 15 kg i kaze ne valja ogibljenje. Jbg to je skromnih 160 kg viska tereta rasporedenih uglavnom na zadnjem delu motora. Koliko je logicno da u tim uslovima "valja"ogibljenje?

Onda kupis/prepravis/nastelujes za te uslove i odes sam na krug po Avali i znas sta se desi, opet ne valja ogibljenje a sve si kupio vrhunsko.. Igranka bez prestanka

Proizvidjaci se opredeljuju za jeftine komponente, jer gledaju da ustede gde god mogu :D 

@Alekre je u autoindustriji, moze on da ti kaze koliko se vodi racuna o svakom centu.

@JoeD naravno da gledaju da ustede ali postoje stvari na kojima im je to lakse i stvari na kojima im je to teze da urade. Recimo teze je gurati manje zvucne gume ili kocnice a lakse amortizere.

Inace cene po kojima oni dobijaju komponente od kooperanata su smesne za svaki pojedinacni deo. Cede suvu drenovinu pa ovi zakidaju kvalitetom a na kraju najvise kostaju plate excel managera i neki nazovi marketing na koji im se oslanjaju i sportska odeljenja. Razvoja nekog velikog tu nema vec 100 godina :D 

19 minutes ago, JoeD said:

Proizvidjaci se opredeljuju za jeftine komponente, jer gledaju da ustede gde god mogu :D 

@Alekre je u autoindustriji, moze on da ti kaze koliko se vodi racuna o svakom centu.

Štednje su neverovatne. Bukvalno se svuda kreše pa i na potrošnji samo objekta gde se radi. Šta rade inženjeri, razvoj, nabavka, to je tek priča. Samo da kažem još jednu činjenicu, mi kao radna snaga im više nismo jeftini. Ima fabrika koje rade JEFTINIJE OD NAS a plata ti je dovoljna za 15 dana.

• Drug član, 698 postova

Slazem se.
Ali opet, milion komada po 1 dolar, milion dolara :)
Na kolima kace motorni racunar direkt na blok da bi ustedeli pola metra kablova, sta da pricamo.
I jeftin amortizer na  motoru je dovoljno dobar za vecinu situacija i vecinu vozaca. 

Sto se tice reparacije, vfr-ov amortizer se ne reparira, ali mozes da kupis kit za reparaciju :D
U njemu je par semeringa, oring, dve caure.... i kosta tipa 25 dolara. I moras da namontiras ventil za azot

1 hour ago, Alekre said:

Pa neće ni da ima jer su ti komponente takve kakve su. Generalno, podešavanje koje ti je fabrika ostavila je vrlo malog raspona.

Šta je fora, moj TDM i tvoj Strom imaju napred najprostiji hidraulični sistem što je @dvlns pominjao, prigušne šipke. Da se razumemo, nije to loše već je samo konstruisan da bude jednostavan i robustan sistem. Kad sam ja servisirao svoju viljušku, otvorio sam sam katalog i poručio bukvalno sve delove koje se troše, sve orig. iz Yamahe. Tefloni odnosno klizači koje smo izvadili su za 20 godina i 60 000 km imali male tragove potrošenosti. Mogli su još da teraju poprilično. Pokušavam da ti kažem i da je taj jednostavan sklop urađen od kvaltetnih materijala. Ali šta je problem, problem je princip rada.

Taj sistem odlično radi kada treba da pegla talasast put. Ne valja kad točak naglo udari preko rupe, odnosno kada mora ogibljenje jako brzo da se sabije. Klip ne može dovoljno brzo da progura ulje kroz fiksnu rupu na dnu štapa. To ti je isto kao pištolj za vodu, što jače prskaš to je okidač teži. Isto je i kod naših vila.

E sad, ti umesto tih prigušnih utrpaš ketridže. Oni imaju ventile i omogućavaju mnogo bolji i kontrolisaniji protok ulja. To se drastično oseti i bukvalno dobiješ potpuno drugačije ponašanje motocikla. 

Jes, a onda sa različitim ventilisanjem možeš da prilagodiš amortizer što kažeš za sktne ili veće neravnine. Da bude udoban na sitnim neravninama, a da pegla veće neravnine da ne sabiješ vešanje do kraja.. To mi drug radi na kolima, pa sam skontao neke osnove. 

Kad sam otvorio amortizer ocekivao sam barem neku pločicu sa rupicama, kad ono ništa. Nisam se ranije susretao sa prigušnim šipkama. Ali ako ne budem menjao motor, a čini mi se da neću, uložiću verovatno u "trap" 

• Ne silazi, 1369 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Udaljismo se od teme kao po običaju:D ali sam shvatio da zadnji amortizer na motociklu ne košta ni kao dva prednja za prosečan automobil i ljudi ipak pribegavaju remontu?

Za mene je to velika misterija...

• Sviđa mi se 1

Možda stvar navike? 

Recimo znam da je Ranko išao u Milanovac i kaže da je zadovoljan, ali ako dodjem do zamene neke kupiću neki set za moj motor i verovatno se zadovoljiti time. 

Šta je navika? Praviti od babe devojku? 

pre 3 minuta, VPetar je napisao:

kupiću neki set za moj motor i verovatno se zadovoljiti time. 

Tvoj motor ima odličnu ciklistiku i radi savršeno ono za šta je stvoren. Ne bacaj pare za nešto što nećeš ni osetiti.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 698 postova
9 minutes ago, Due said:

Udaljismo se od teme kao po običaju:D ali sam shvatio da zadnji amortizer na motociklu ne košta ni kao dva prednja za prosečan automobil i ljudi ipak pribegavaju remontu?

Za mene je to velika misterija...

Dva prednja amortizera za prosecan auto kostaju 100 evra :D
Ako nisu is originala.

Neko je ovde navodio cenu od 160€ po komadu za B6. Nebitno je, priča je da se treba jajariti kao da se amortizer menja na nedeljnom nivou.

Za tvoj primer starog auta i nepostojanje delova za isti imam razumevanje.

• Sviđa mi se 1

@Due kako bi to okvirno izgledalo, 50.000km je oko 5.000e u gorivu jedno 700e u servisima jedno 500e u registracijama jedno 800e u gumama i na amortizeru koji ne kupis vec servisiras ustedis 500e i pobedio si jer te ne kosta 7.700e nego 7.200e voznja 50.000km

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja