Jump to content

Moto Zajednica

Servis amortizera: Tesic Miodrag, Gornji Milanovac

Recommended Posts

• Ne silazi, 6310 postova

Znaci Sachs koji je smece je najbolje ogibljenje jer je na bmw? 

Esa nije nikakvo naptedno resenje nego elekrtonsko podesavanje umesto rucno uz moc alata.

I konacno  najvaznije dynamic je ono sto pravi razliku a to znaci da se ogubljenje setuje automatski pomocu senzora koji "citaju podlogu" i ponasanje. Eto vidis da tvoja klijentela uglavnom steluje non stop ogibljenje u stvari motor to radi za njih.

A kako cu ja nekog da navedem na pogresan put ako kazem da ne servisiraju ono sto fabrika nije predvidela?

Odbsno da li ces ih ti navesti na pogresan put ako ti kazes servisirajte i to jos kazes radi neki covek a ne znas kako radi ni ko je?

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

I da naucio sam da je na stazi blago krivinarenje za devojcice dok je pravo ostro musko lomatanje predvidjeno za ulicu i put.

Jos jedan razlog da se povucem da ne dovodim ljude u zabludu jer ipak se na ulici izvlaci maksimum iz sebe i motora. Mogao bih nekog da navedem na pogresan zakljucak pa da se vozi normalno na ulici

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 697 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Ako neko u realnom zivotu nema bmw koji se sam steluje, nego silazi sa motora cim primeti promenu podloge, i podesava prednje i zadnej vesanje, i iz prve zna da ga pogodi za datu podlogu... ne znam dal da kazem da je lud ili da je genije, ali zaludan svakako jeste, i taj nije posao da se vozi.

• Ne silazi, 6949 postova
  • Motocikl: đački pešački

Inženjering je BMWov, oni biraju ko će raditi po njihovom zahtevu i to onda uglavnom mora da bude dobro, bez obzira što taj brend se na drugoj nekoj marki motora možda pokazao lošim. 

Godinama unazad su se menjali modovi koji se ručno biraju i menjaju u vožnji, danas je ugrađen set ali ne znam šta sve ima.

Elektronika je neovisna od hidraulike, ona se servisira i koliko sam upoznat svi pomenuti ljudi je rade. Već za kvar elektrinike ne znam, ali se to retko dešava, obično je dovoljna rekalibracija dijagnostikom.

Opet vrtiš istu ploču, sve što se napravi se i kvari, ali se i popravlja. Ne navodim ja nikoga, Laljko je uradio ESU mislim  tako je sve polelo,dalje tema to sama čini, koliko ima pozitivnih iskustava iznetih ovde, naspam tvog proizvoljno osporavajućeg poriva i nekolkiko kikseva. Pročitaj moju temu i videćeš kako se rešava to što fabrika nije omogućila, ako ti nije jasno, to ne znači da drugima nije i da ne može da se reši na izgled nerešivo.

Površan si kao i uvek, pročitaj šta sam napisao po pitanju navođenja kako ti kažeš,  ja uvek govorim o čistoj informaciji da tamo negde neko nešto radi, bez ikakvog kvalifikovanja, isto ko da kažem tamo se kuva kafa, bez da je ocenjujem, to mi je generalni stav i nemoj mi trpati u usta ono što zaista ne stoji. 

pre 16 minuta, JoeD je napisao:

Ako neko u realnom zivotu nema bmw koji se sam steluje, nego silazi sa motora cim primeti promenu podloge, i podesava prednje i zadnej vesanje, i iz prve zna da ga pogodi za datu podlogu... ne znam dal da kazem da je lud ili da je genije, ali zaludan svakako jeste, i taj nije posao da se vozi.

Nije tako, jednostavno se mora oduzeti gas i prilagoditi brzina trenutnoj podlozi. Ja kad sam imao mehaničke podešavače, samo sam ih nameštao po opterećenju i po pretežnim izborom pota gde sam se vozio, a tamo gde vešanje nije bilo optimalno, naravno da nisam ništa podešavao već jednostavno prilagodio vožnju da bude bezbedna. Vrlo jednostavno i bez ikakve potrebe za negativnim konitacijama, tako se ponaša i ogromna većina vozača.

• Sviđa mi se 1

Djunta elektronika nije nezavisna od hidraulike vec elektronika samo upravlja hidraulikom odnosno umesto da dodas 3 klika kompresije ti preko table i elektronike dodas +3.

Savet koji dajes se kosi sa preporukom fabrike i za tako nesto u mojim pojmovima u 21 veku nema mesta pogotovo ne za hobi. 

Na pocetku ove teme se ukljucio jedan vrhunski majstor za ogibljenje kome je umece priznato na jako zajebanom mestu i pokusao da objasni pa odustao. 

Moze i kartonska casa da se opere i koristi vise puta ali nije predvidjena za to, imas staklene pa peri i koristi ili lepo uzmi svaki put novu kartonsku

• Sviđa mi se 4

• Drug član, 1100 postova
  • Motocikl: yamaha super tenere 1200

Ogibljenje.
Kupio stroma i doštelovao zadnje ogibljenje na onaj točkić što viri sa strane, da vidim šta ću dobiti
Kupio teneru, ništa nisam pipao.
Kako su došli, tako se i vozim.
Za moje potrebe ne treba mi ništa više.

Jedino da probam da bih video razliku

Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 2

@Krmco nemoj me pogresno razumeti moze da se dobije stelovanjem i unapredjenjem dosta samo ne nista sto znaci u normalnoj voznji. Jedino da svaki dan ides istim putem, da je na putu isti saobracaj i da ti vozis istom putanjom pa da kazes osetio sam nesto zbog ogibljenja. Jer dve slicne krivine nisu iste pa da poredis kako se motor ponasao u levoj na Rudniku u odnosu na levu kod Sokoca a pri tom si na Rudniku bio sam a kod Sokoca sa zenom i koferima je bespredmetno

• Sviđa mi se 2

Najvaznije je da se motor uvek ponasa isto jer isto je predvidivo i njemu se prilagodis. Polemika je da li servisirati nesto sto nije predvidjeno za servis vec za zamenu ili ne.

Ja sam stava da ne mada moze a drugi su stava da treba ako moze.

Izbor je licni

P. S. Setite se da su pre ljudi lepili "ferode" na kocione plocice jer eto i to moze

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 2226 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm
pre 12 minuta, dvlns je napisao:

@Krmco nemoj me pogresno razumeti moze da se dobije stelovanjem i unapredjenjem dosta samo ne nista sto znaci u normalnoj voznji. Jedino da svaki dan ides istim putem, da je na putu isti saobracaj i da ti vozis istom putanjom pa da kazes osetio sam nesto zbog ogibljenja. Jer dve slicne krivine nisu iste pa da poredis kako se motor ponasao u levoj na Rudniku u odnosu na levu kod Sokoca a pri tom si na Rudniku bio sam a kod Sokoca sa zenom i koferima je bespredmetno

Vlado, ne može da primeti, jer mu žena sakrila ključeve od garaže i motora, pa je teško da primetis razlike u vešanju na Teneri, ako vozis Nissan SUV, zar ne ? 😂

Inače, džabe se trudiš, ispravnim stavom udaraš na marketing, a to nužno mora da izazove reakciju..

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Drug član, 1100 postova
  • Motocikl: yamaha super tenere 1200
Vlado, ne može da primeti, jer mu žena sakrila ključeve od garaže i motora, pa je teško da primetis razlike u vešanju na Teneri, ako vozis Nissan SUV, zar ne ?

Inače, džabe se trudiš, ispravnim stavom udaraš na marketing, a to nužno mora da izazove reakciju..
I saobraćajnu sakrila,
Eno ga neregistrovan mesec dana

Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka

• Haha 2

• Integrisan, 8693 postova
  • Motocikl: TDM 900
34 minutes ago, dvlns said:

Ako sam dobro razumeo, misliš na samo štelovanje onoga što je fabrika ugradila ili izmenu komponenti?

@Alekre ukoliko je ispravan i ima mogucnost stelovanja svakako prvo na to, zatim eventualno zamenu opruge (opet ukoliko je ispravan) zatim tek aftermarket solucija.

Na niskobudzetnim motorima fabrika je drasticno ogranicila mogucnost stelovanja ali to znas i sam. Ne verujem u magicno unapredjenje fabrickih komponenti za "samo" cetvrtinu ili polovinu love koliko bi kostalo novo.

Cenim da je svaki motor u fabrici dobio ogibljenje u nivou svega ostalog ugradjenog na taj model.

Recimo fabricki amort na mojoj R1 ima mogucnost stelovanja kao i TTX GP koji sam  stavio (osim ride high) i da nisam zeleo da imam ohlins radilo bi mi posao sasvim korektno. 

• Sviđa mi se 1

Pre 2 sati, dvlns je napisao:

Djunta elektronika nije nezavisna od hidraulike vec elektronika samo upravlja hidraulikom odnosno umesto da dodas 3 klika kompresije ti preko table i elektronike dodas +3.

Prosto je neverovatno,rekoh na početku ovog turnusa, došao je juče set amortizera gde je skinuta fabrička elektronika sa BMW ESE i stavljena na Vilberse, ne znam doduše sve detalje. Tačno je da elektronika upravlja hidraulikom i ne postoji ni jedan razlog da se hidrulika ne može servisirati osim fabričkih smicalica da to otežaju, a to rade po milioniti put tako da rade nestandardne mere delova. Primerice osovine, obično su parne mere, al se uradi i neparna. Semering manžetne budu tanke a široke, uzme se standardan i modifikuje ležište. Ulje ko ulje, ima nekoliko koja su bolja nego što ih masa fabrika koristi, ako nema podataka o punjenju, preračuna se. Neki amortizeri nemaju ventil za gas jer se pune tečnim azotom pri samom sklapanju, azot posle pređe u gasovito stanje i uspostavi potreban pritisak. Nikakav problem ubaciti ventil na telo i napuniti gasoviti azot punilicom. Najveći problem su amortizeri koji su komplet zapertlovani, seku se i pravi se čep i bude potpuno servisibilan. Mislim da ima u moj temi primer jednog takvog.

Sve ovo što sam naveo, svi pomenuti rade bez problema. To što ti misiliš je tvoje opredeljenje,što poštujem, a čitava ova tema i delom moja stara su nepobitan demanti, plus sva izneta iskustva zadovoljnih Tešinim remontom, a znam isto  kojima su i Dule i Andra radili.

Uz to, nisu svi amortizeri elektronski vođeni, većina ih je mehanička i koji nisu servisibilni, primer TDMa 850, skoro sam dao poslednju pravljenu metalnu kariku nekom momku. Pravi se karike, bilo da su od metala, bilo od polimera, sve se da napraviti. Prave se i semerinzi, meni lično se to ne dopada iako to bude kao original, jer treba ubosti adekvatan tip, Teša je imao na početku problema zbog toga, više ne, bar tako mi je rekao. 

Ovi momci rade već više godina, pa remontovali su brdo amortizera i ti sad našao da osporavaš neosporivo.

Daj po 2 soma na svakih 30k ulice, ili nakon 10 trkaćih sati, tvoja stvar, a drugi će da procene da li će te kopirati ili uraditi činjenično razumno, remont.

( Ja sam post operativan, inače nikad ne bih tupio ovoliko.)

• Sviđa mi se 2

Ako sam dobro razumeo ovde se priča o različitim stvarima.

Vratiti fabrički amortizer koji nije predviđen u približno fabričke specifikacije a ne o dobijanju performansi tog sklopa koje nikad nije imao. 

Hoću reći da ako neko ima bazično ogibljenje, naravno da vredi zameniti ga boljim sklopom. Ja bih uvek pre kupio nov Wilbers, Hagon, HyperPro, itd. nego remontovao stari za 200 evra.

Promenio član Alekre

34 minutes ago, đunta said:

Prosto je neverovatno,rekoh na početku ovog turnusa, došao je juče set amortizera gde je skinuta fabrička elektronika sa BMW ESE i stavljena na Vilberse, ne znam doduše sve detalje. Tačno je da elektronika upravlja hidraulikom i ne postoji ni jedan razlog da se hidrulika ne može servisirati osim fabričkih smicalica da to otežaju, a to rade po milioniti put tako da rade nestandardne mere delova. Primerice osovine, obično su parne mere, al se uradi i neparna. Semering manžetne budu tanke a široke, uzme se standardan i modifikuje ležište. Ulje ko ulje, ima nekoliko koja su bolja nego što ih masa fabrika koristi, ako nema podataka o punjenju, preračuna se. Neki amortizeri nemaju ventil za gas jer se pune tečnim azotom pri samom sklapanju, azot posle pređe u gasovito stanje i uspostavi potreban pritisak. Nikakav problem ubaciti ventil na telo i napuniti gasoviti azot punilicom. Najveći problem su amortizeri koji su komplet zapertlovani, seku se i pravi se čep i bude potpuno servisibilan. Mislim da ima u moj temi primer jednog takvog.

Sve ovo što sam naveo, svi pomenuti rade bez problema. To što ti misiliš je tvoje opredeljenje,što poštujem, a čitava ova tema i delom moja stara su nepobitan demanti, plus sva izneta iskustva zadovoljnih Tešinim remontom, a znam isto  kojima su i Dule i Andra radili.

Uz to, nisu svi amortizeri elektronski vođeni, većina ih je mehanička i koji nisu servisibilni, primer TDMa 850, skoro sam dao poslednju pravljenu metalnu kariku nekom momku. Pravi se karike, bilo da su od metala, bilo od polimera, sve se da napraviti. Prave se i semerinzi, meni lično se to ne dopada iako to bude kao original, jer treba ubosti adekvatan tip, Teša je imao na početku problema zbog toga, više ne, bar tako mi je rekao. 

Ovi momci rade već više godina, pa remontovali su brdo amortizera i ti sad našao da osporavaš neosporivo.

Daj po 2 soma na svakih 30k ulice, ili nakon 10 trkaćih sati, tvoja stvar, a drugi će da procene da li će te kopirati ili uraditi činjenično razumno, remont.

( Ja sam post operativan, inače nikad ne bih tupio ovoliko.)

Alo bre covece prosli put smo imali diskusiju jer si tvrdio da Andrej ne radi nista vec samo salje Duletu u Sloveniju. Ja okacio slike kada je meni servisirao ohlins. Ti ne citas ti imas stav i guslas. Andreja jako dobro poznajem i on mi servisira ogibljenje ali ono koje je predvidjeno za servis i sa originalnim delovima i uljem.

Alekre, problem je u poređenju, fabrički amortizer koji je prešao više desetina hiljada km. iako je suv, radi i vozač se ne žali ni na šta, kad se mete nov, on uvek bude bolji jer je star već izgubio performsnsu. Ko ima prliku da poredi nov fabrički i nov neki od pomenutih aftermarketa. Ne pratim, možda ima testova ko za pneumatike pa se onda može doneti neki zaključak. Ako fabrički ima iste mogućnosti podešavanja kao i aftermarket, to bi trebalo da bude vrlo slično, ili da ta razlika od 5 puta u ceni ne bude ipak opravdana, jer toliko baš ne može biti bolji amortizer. Naravno, postoje ultra dobri amortizeri, Turatek je jedan takav, al preskup, mislim da je duplo nego sledeći ispod. Kad me neko pita šta uzeti, ja kažem Turatek. Al dok se ne skupe pare za tako nešto, dobar remontovani koji može biti i bolji nego što je bio, ne znam dal ih ovi momci malo poboljšavaju ili se drže fabričkog nivoa, ja sam ih navijao.

21 minutes ago, Alekre said:

Ako sam dobro razumeo ovde se priča o različitim stvarima.

Vratiti fabrički amortizer koji nije predviđen u približno fabričke specifikacije a ne o dobijanju performansi tog sklopa koje nikad nije imao. 

Hoću reći da ako neko ima bazično ogibljenje, naravno da vredi zameniti ga boljim sklopom. Ja bih uvek pre kupio nov Wilbers, Hagon, HyperPro, itd. nego remontovao stari za 200 evra.

Ovde se radi o dva pristupa, ja kazem da se ne servisira nesto sto je konstruktor predvideo za jedbokratnu upotrebu on tupi da se to radi i da bude bolje od fabrickog.

Ja ne tvrdim da ne moze i zato sam napisao da moze i prst u oko ali boli.

Imas fabricki ispravan amortizer i saljes ga kod nekog gurua da od govana napravi pitu, ok samo nemoj da me ubedjujes da je ta pita ista kao ona od jabuke

• Sviđa mi se 1

3 minutes ago, đunta said:

Alekre, problem je u poređenju, fabrički amortizer koji je prešao više desetina hiljada km. iako je suv, radi i vozač se ne žali ni na šta, kad se mete nov, on uvek bude bolji jer je star već izgubio performsnsu. Ko ima prliku da poredi nov fabrički i nov neki od pomenutih aftermarketa. Ne pratim, možda ima testova ko za pneumatike pa se onda može doneti neki zaključak. Ako fabrički ima iste mogućnosti podešavanja kao i aftermarket, to bi trebalo da bude vrlo slično, ili da ta razlika od 5 puta u ceni ne bude ipak opravdana, jer toliko baš ne može biti bolji amortizer. Naravno, postoje ultra dobri amortizeri, Turatek je jedan takav, al preskup, mislim da je duplo nego sledeći ispod. Kad me neko pita šta uzeti, ja kažem Turatek. Al dok se ne skupe pare za tako nešto, dobar remontovani koji može biti i bolji nego što je bio, ne znam dal ih ovi momci malo poboljšavaju ili se drže fabričkog nivoa, ja sam ih navijao.

Ja sam skinuo nov fabricki sa 47 km i stavio nov TTX GP. Ako si citao napisao sam da bi mi i fabricki radio posao ali sam hteo i mogao.

Sve vreme tvrdim da je fabricko ogibljenje dovoljno dobro za normalnu voznju ukoliko je ispravno i sve vreme se pise da Tesa cini cuda sa fabrickim

• Sviđa mi se 1

@Alekre tako je, fora sa guscim uljem ili nivoom ulja daje efekat na prvi osecaj ali isto tako nesto i oduzima. Prodavanje magle za trecinu cene novog je meni skupo.

Ako amortizer traje 30.000 km i kosta 900 eur to je trosak od 3 centa ili 3,5 dinara po kilometru

I da sledeci servis je 200 e sa originalnim delovima i opet 30.000 km sto je 1100 eur za 60.000 km pa je onda jos jeftinije

Promenio član dvlns

Duleta znam od ranije i kad je otišao u SLO rekao mi je da odnesem Andri amortizer i da će on organizovati prevoz kamionom, nisam imao predstavu da i on radi, tek kasnije sam to saznao i to mi ni on nije rekao već kad ste me opljuvali na forumu. Kasnije sam tek pričao sa Androm i uvek ga pominjao kao nekoga što radi.

I šta je problem, neće čovek da se maje tim polu i ne servisibilnim amortizerima, radi one zašta ima delove i ne razmišlja,  Dule ne znam šta radi trenutno, ali BMW su poluservisibilni, on ih radi. Ja sam radio sve, Tešić izgleda isto hoće da radi problematične, uspešno isto i šta je tu sad i nejasno i problematično.

Problematicno je sto aj polako jedno po jedno, tvrdnja da ce servisom fabrickog ispravnog unaprediti ponasanje motocikla nije istina. Pod dva sto ja ne znam da li su recimo gumice i ventili koje ce on da ugradi atestirani na 10 bar koliko ce da puni. Sto ce osovinu malo iz ruke vodenom ili malo na strugu da dotera i prepravi jer ne moze da kupi originalnu i tako dalje.

Ali osnovno je da nece unaprediti ponasanje motora ukoliko je amorizer bio ispravan. Hoce ako je bio neispravan donekle.

Jednostavno ne popravljas ono sto se menja nego zamenis i glava ne boli

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ja sam čačkao prednju viljušku. Količina ulja, gustinan itd. Kod mene je klasičan sistem sa prigušnim šipkama. Manje mi ponire prednji deo ali činjenica da je opruga mekana za mojih 110kg i da ulje ne može dovoljno brzo da prođe kroz otvor ne može nikako da se napravi da to pod mojom težinom radi dobro. Mislim, da zamenim opruge, razbušim malo otvor nešto bi dobio ali to je sve dalekoooo od onoga šta bi se dobilo ugradnjom ketridža na primer. Što se mene tiče, ko može sebi da priušti tako nešto, samo napred. Vredi svaki cent.

Promenio član Alekre

I odlutao sam kao i uvek, ja sam u ovoj temi tvrdio da nema potrebe za normalnu voznju prepravljati ispravno fabricko ogibljenje osim eventualno zamene opruge i od toga je sve pocelo.

Znaci ja tvrdim da za normalnu voznju treba samo imati sve ispravno i ne bacati pare ni na kakve prepravke

Ako vec hoces prepravke onda uradis kako bog zapovedi. Das pare za kvalitetno i cao

Promenio član dvlns
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja