Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• Zainteresovan, 679 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
30 minutes ago, Rider000 said:

450mt ima kraci menjac, pa vec na 140km/h zakucava u crveno, otud i veca potrosnja plus neke stvari kao mapa goriva, predpaljenja itd... On je projektovan za offroad i magistrale, nije to motor da se pegla 140 na autoputu. 

Da to definitivno ima uticaja. Doduse i ja sam stavio 14T, nije nesto uticalo na potrosnju da sam primetio. Mislim da je agregat malo efikasniji jer ima dosta ravan obrtni vec od 2500rpm pa skoro sve do kraja. Mislim za vece brzine, i obrtaje, agregatu nece biti nista samo je bitno koliko je motor stabilan pri tim brzinama. Naka se vrti, ko ga shisha.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 139 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 1050, Cfmoto 450 MT

Kod mene strom troši oko 6 litara na 130-150 sa sve suvozačem ali je i stabilniji u odnosu na mt. Jednostavno mt nije napravljen za to. Vozim i ja ap sa mtom i lagano kruziranje na 110 mu ne smeta. Na 130 su osetni udari vetra i nema snage za dalje. Neće mu pomoći ni drugi lančanici sem što će biti na par stotina obrtaja manje. A kad bude zafalilo gasa posle će se ljudi čuditi što je nekad mogao 160 a sad čim pirne vetrić se muči na 140.

• Drug član, 2620 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
18 minutes ago, ivannadjalin said:

Neće mu pomoći ni drugi lančanici sem što će biti na par stotina obrtaja manje. A kad bude zafalilo gasa posle će se ljudi čuditi što je nekad mogao 160 a sad čim pirne vetrić se muči na 140.

Biće na 500 obrtaja manje i to je sad individualno ali meni dosta znači ta razlika na dugim vožnjama. 
Maks brzinu sam samo jednom probao, i dostigao tih 160, a i tada je isto imao 15t lančanik i 140 80 gumu, što je isto kao da imaš 15 45 prenos na fabričkom motoru. Jeste, motor je slabašan, tako da uslovi tj vetar mnogo utiču na to kako se ponaša. Naravno da nije projektovan za vožnju autoputem i naravno da će se vetar i udari mnogo više osetiti nego na stromu od litre , mislim o čemu pričamo :)

Više puta sam rekao - meni je neki subjektivni osećaj da mi je putna brzina 110 - 120 kmh, kada stavim 15t lančanik to se poveća na 120 - 130 kmh, preko 130 - 140 kmh mi postaje nestabilan i to je to. evo i videa koji sam snimio na tu temu:

Ponavljam subjektivna stvar.

Nekom možda odgovara da ga vozi 100 kmh na sat na AP, i to mu prija, to smatra svojom putnom brzinom, sad treba ja da ga ubeđujem da nije u pravu ?
Pada kiša pa mlatimo, u svakom slučaju odlično motorče, terajte kome kako odgovara i uživajte :D 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 389 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X
pre 53 minuta, batica87 je napisao:

Nije napravljen, ali i 110-120kmh je sasvim okej za peglanje na AP (sa adv motorima ne vidim poentu vožnje na visokim brzinama)

Ja bih voleo neki turing pride al ne može, kad te snađe 500+ Km autoputa u danu i nedajbože tako po nekoliko dana itekako vidiš poentu vožnje na visokim brzinama

• BJB Maxi Scooter Club, 6463 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Pravo zbori mladi Nišlija :care: Forum i služi da uporedimo iskustva i utiske. Sve je individualno naravno. Ja sam za ovih 15 meseci imao prilike da MT-a isprobam u svim uslovima vožnje koji me zanimaju: magistrala i AP solo i udvoje, sa koferima i dodatnim torbama, natovaren k'o konj tegleći a isto tako i bez dodatnog opterećenja. Off road, pre 2 vikenda od nekih 40-tak km - letnji put i nasip gore - dole. Blatuština i kamenjari me ne interesuju.

Sa 14 zuba napred i 47 pozadi me nerviralo što se motor rita i svaki čas ga treba šaltati. Vrlo brzo sam napred ubacio 15 zuba i dobio nešto mirniji motor, već nije trebalo svaki čas da se šalta i smanjilo se ono cimanje na malom gasu. Na AP je bio upotrebljiviji. Postavljanjem pozadi lančanika od 46 zuba sam dobio produženiji prenos, snage ima i dalje dovoljno, motor se sad već lagano vozi u drugoj bez ritanja. Sa 45-icom koja stiže za koji dan, to će biti to što očekujem od ovog motora: lagani ADV tourer, upotrebljiv i za AP da drži 125 na 6500 rpm, da se ne rita na malom gasu, da ga ne šaltam do pete brzine od ćoška do ćoška, da nije žderač goriva, za off road koji ću voziti mi ne treba da ga penjem na masnu banderu.

Eto, to vam je jedan iskreni, lični utisak na bazi 18500 km predjenih za 15 meseci usvim pobrojanim uslovima.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

Naravno da je diskusija. Ništa lično 😂 samo ne želim da se tema pretvori u to kako čim kupiš motor menjaš lančanike, prepravljaš sedište, šteluješ vešanje i odjednom motor postaje touring mašina. Od kad sam kupio veći motor baš za ove stvari o kojima se polemiše, mt mi se još više svideo zbog raznih prednosti koje ima u odnosu na druge motocikle i nisam ga prodao. Sasvim je koretan motocikl i drugi koji planiraju da ga kupe ne moraju sve ovo da rade da bi uživali u vožnji.

Promenio član ivannadjalin

• BJB Maxi Scooter Club, 6463 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

To je upravo i mene privuklo ovom sokoćalu: ima stvarno široku lepezu primene: može i kruzing, touring, gradsko švrćkanje, lagani off road, ozbiljniji off road... I ima dosta mogućnosti prilagodjavanja. Pa ko hoće menja a ko neće uživa kako jeste :neznam:

• Podržavam 1

Bravo. To je suština ! 

15 minutes ago, ivannadjalin said:

samo ne želim da se tema pretvori u to kako čim kupiš motor menjaš lančanike, prepravljaš sedište, šteluješ vešanje ...

Ne daj Bože da se šteluje vešanje na motoru, to se ne dira ! 
Nikako, pokvarće se nešto! :D :D :D 

edit: @ivannadjalin  nadam se da ne zameraš, šalim se malo, nema loše namere.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: 450CL-C, 450MT

Imam dosta manje iskustva od mnogih ovde sa ovim motorom i sa vožnjom motora uopšte pa mi ne zamerite ako lupim ponekad glupost, ali neke stvari su činjenice koje se ne mogu promeniti.

Činjenica je da motor sa 75kg vozačem i 10kg prtljaga će trošiti manje neko sa 110kg vozačem i 50kg prtljagom.

Činjenica je da na ap nisu samo obrtaji uzročnik veće potrošnje već i čeoni udar vetra koji nije proporcionalan brzini, tako da na 110 npr imate otpor od 1, na 115 imate otpor 1,5, a na 125 imate otpor 4 (brojeve sam nasumično stavio da se lakše razume). Ko ima mogućnost, neka stavi na valjke, ventilator samo u hladnjak, i neka potera brzinom od 130, siguran sam da bi potrošnja bila upola manja.

U vezi "ne diraj ništa"- mnogo iskusniji ljudi koji voze od kad su se rodili kažu isto, "svaki motor se našteluje po vozaču, po teretu, uslovima puta, itd. To što dođe iz fabrike je prazno platno koje neko treba da nacrta po sebi. Da li mu treba za off, da li za magistralu, da li za grad... Zato i postoji štelujuće vešanje.

450MT je odličan motor jer može dosta stvari, nije za velike brzine, ali ja ni auto ne teram 140-150 (a imam 250ks i blokadu na 190haha) na ap ako ne moram, a ne motor. Više sam Alexanto tip vozača, ne interesuju me kamenjari i močvare. 

Ima ljudi koji sa 125 kubika kruzerima koji razbijaju bubrege prođu pola sveta i sve im ok, ima onih koji imaju lađe od motora pa na 200km stanu jer ne mogu duže u cugu. Nismo svi isti, nemamo svi ista očekivanja od motora. Ali zato forumi i služe, da se razmene mišljenja i nauči na tuđem iskustvu.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Advanced Member, 2178 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660
Pre 2 sati, živke je napisao:

Da se nadovežem na ovaj svoj post, tj. vožnju.

https://forum.bjbikers.com/topic/221294-razglednica-iz-šume-sa-planine-jedino-bez-asfalta/page/14/#comment-3185506

Krenuo tako neplanski, gume bile napumpane po propisu, compresion skroz na hard (vozio na autoputu pre neki dan pa mi ostalo, za ap mi odgovara tako). Ljudi, pa to je neverovatno koliko se loše tada ponaša motor na kamenjaru. Maltene je nemoguće voziti!

comp skroz na soft, reb na sredinu, gume prednja na 1.5, zadnja na 1.2 bara (može i manje ali i ovo je ok), i dobiješ skroz drugi motor!

A pišem najviše što puno puta čujem "A, ne diram ja to ništa" "Tako je kako je" itd. Znajte, veliku razliku pravi u ponašanju motora tj ogibljenja. Posle na prvoj pumpi dopumpaš gume, mada i ovako ništa ne smeta da se vozi po asfaltu ako se ne gazi.

PRO TIP: Za podešavanje compresion i rebound možete koristiti i ključ motora :)

Ovo je situacija koju sam ja letos imao na Suvoj planini kada smo se zajedno vozili. Motor na kamenjaru potpuno neupotrebljiv. Posle par nedelja dodao rebound i prihvatio da se pritisak u gumama ipak snižava za vožnju na terenu. Preporodio se :D Ovo se odnosilo na Kove. Ni na jednom drugom motoru nisam primećivao razliku u ponašanju zavisno od pritiska guma.

• Sviđa mi se 1

pre 35 minuta, živke je napisao:

Prvi ozbiljniji pad temperature sa kišom - i odmah veselo na forumu :D 

Samo privremeno. Sledeće nedelje ponovo radi bioskop 🙂 Čeka mtjca bar još 2000km u oktobru. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Fino terate vi to. Ja na skromnih 12000 km do sada. Skoro sam po treći put zamenio ulje, ne računajući servis na 1000 km. Zbog malo više offroad vožnje gledam da menjam na max 4000 km, ako ne i pre. 
Prvi put da nisam stavio oem filter, sada sam iskoristio Hiflo HF682. Ulje Silkolene PRO XP 10W-50 . 

Inače upoznao sam skoro @kaichi.xo na Zlatiboru. Nije više aktivan ovde, ali ne silazi sa motora. On je trenutno na oko 23 hiljade, što je i najveća kilometraža kod nas, koliko znam. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 5

Generalno na prvim kilometrima se pokaže da li je motocikl ispravan ili ima neku fabričku grešku. Na nekih 20000km ću sam sebe ubediti da je to to 😂 motocikl se konstantno vozi i nije samo za uživanje već obavljam sve sa njim. bože zdravlja u martu se zakazuje 20000km servis, pregleda se komplet sve, po potrebi zamene svećice i ajmo ispočetka novih 20000km.

• Drug član, 1361 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------
Pre 4 sati, batica87 je napisao:

Nije napravljen, ali i 110-120kmh je sasvim okej za peglanje na AP (sa adv motorima ne vidim poentu vožnje na visokim brzinama)

Sto? Sasvim se lepo kruzira na 130 140 150km/h na njima. Zavisno od toga koja je snaga/kubikaza u pitanju. 2 cilindra, litra, lagano ceo dan 140-150km/h na vrh gasa. 

Mada kontam sta mislis ADV motori, svasta se sad ubraja u ADV. 

• U prolazu, 34 postova
Pre 21 sati, živke je napisao:

Prvi ozbiljniji pad temperature sa kišom - i odmah veselo na forumu :D 

Na ovo vreme motore voze samo glovo kamikaze.

Inače, update za podizače i sajle/kablove.

Sve sam uspeo da rešim osim sajle kvačila koja će morati druga, 4cm duža.

Eno ga emtejac rastavljen ko lego kockice.

Danas idem da napravim negde. 

• U prolazu, 97 postova
  • Motocikl: 450 MT

@Rapax ma stavljaju ljudi podizace, nego je to tabu tema. Nije to dobro za off, menja se geometrija, nije bezbedno, ne savijas se onda dovoljno u attack poziciju i tako..  Sad na Kucaju na off roudu od nekih od 4,5 MTejca samo moj nije imao podizace. Najcesce stavljaju one ravne od 2 ili 3 cm. Ja sam igrom slucaja pazario ovde na forumu one rox-ove da imam, jer sam ih pre imao i prodao sa prethodnim motorom (zaboravio da ih skinem, konj). Stavio sam ih sada jer sam u mogucnosti 😅. Malo je nategnuto ali nece to nidje. Malo sam i privukao samo rucicu kvacila ka sredini i sad je topina. I dalje vidim na retrovozorima sto je najbitnije. Tako mi je bilo nategnuto i na CRF 250 rally i nista mu nije falilo. 

Meni iskreno ne prija polozaj stajanja na MT-u sa svojih 180cm.Za sedenje mi je topina i nista ne bi menjao ali nekako vec posle 50tak km off poceo sam da patim. Najverovatnije jer su mi ruke kao u Trexa i sto imam diskus herniju, koju odrzavam nekih 15 godina, pa bilo koje duze stajanje mi ne 

prija. Radim redovno vezbe i normalne i bas za ledja, imam 82 kg i sve sto treba ali ne mere. Krene da boli pa krene.

Tako da nakacicu kako izgledaju Rox-ovi ali bez uvredljivih komentara!😂 bas izgleda overkill, ali ajde videcemo sad na Sectorenduro na Tari kako mi prijaju. Planiram i da kupim one standardne pa cu uporediti. 

image.thumb.jpeg.74695e1ff00367157ab89a99dffbfe0b.jpeg

WhatsApp Image 2025-10-03 at 12.40.45_1e90e6a2.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Ljudi stavljaju podizače da bi konfornije vozili na offu, tj da mogu da isprave noge i leđa. U suštini potpuno pogrešno osim ako niste visoki, a pod tim mislim bar 185-190cm. Jeste da je tako lakše voziti ali to nije pravilna pozicija, baš kao što kolega reče attack pozicija. 

Sad ko vozi opušteno, ne juri i to je ok, bar ima konfor, poštujem i taj izbor.

Ja sam visok 178cm i na dosta enduro/adventure sam ima pa skinuo podizače, bolela me lađa od toga, negde izneđu plećki i to sa svim motorima, čudno ali tako je.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 34 postova

Sve ja vas kontam, ali meni treba za asfalt, off je za mene off 😆 a pozicija sedenja je blago rečeno čudna, i to nisam samo ja primetio. Mogao sam i originalnu sajlu da iskoristim ali da je premestim malo i bilo bi možda ok, ali nisam hteo da razmišljam da mi možda pukne negde. Bukvalno je bila na granici ili administrativnom prelazu (kako ko hoće haha). Otišao sam kod Siniše u Ruzveltovoj i napravio drugu za1500din, za pola sata.

Kočiono crevo je bilo tesno, ali uspeo sam da ga pomerim nekih 2-3cm i sad je ok. Kablovi su ok takođe.

Ne bi se ja zezao ovoliko da mi je položaj na motoru sa podizačima "malo bolji", ne, mnogo je bolji i zato sva ova zajebancija 🙂

• U prolazu, 97 postova
  • Motocikl: 450 MT

@Rapax ma za asfalt teraj kako hoces, tj. kako ti kicmi godi. Vidi ove sto voze Harlije, majko mila kakve su to sve razlicite vile pa ko im kaze eeee kakva ti je to geometrija!🤣Navicices se na svaku promenu geometrije posle 500 km i bice ti kao da si prvi put seo i da je to tako normalno. Sto ljudi, sto misljenja. Meni je stock pozicija bila idealna pozicija sa asfalt i nikad ne bi ni menja sediste na poviseno rally sediste. Mada ne bi nikad ni vozio MTa da vozim samo asfalt😅 

• Advanced Member, 2178 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Zna li neko koje ulje sipaju u ovlašćenim servisima? Nisam proveravao nivo nakon prvog servisa (urađen na oko 500-600km) ali sada je na minimumu, možda i ispod... Valjalo bi to dosuti pre sledećeg servisa.

Sipaju različita...

U Nišu amerčko Maxima, čiji su zastupnik, i samo ga oni imaju.

Najbolje pozovi svoj servis, proveri.

• Enduraš, 6569 postova
  • Motocikl: 450MT

Meni je bilo neko crveno, takodje ga je motor malo potrosio, bio je na minimumu i pre puta u Bugarsku dosipao sam pola litra Ipone Katana koje sam imao, sve je ok.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja