Alexandra995 6520 Napisano Četvrtak u 17:40 Drug član, 1532 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan Jako su ažurni kad ih neko napljuje, a ja ih mesecima zovem da uspostavimo saradnju, samo me vozaju kao majmuna. Sad i da mi daju džabe, neću da prodajem njihovu robu. Inače, sledeće nedelje mi stiže Silkolene. Motor ga ne pipa, crveno je kao da je juče sipano, menjač kao puter. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17604 Napisano Četvrtak u 18:17 Integrisan, 8693 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Jednom sam pitao Stevu za auto ulje. Reče čovek na konto novijih ulja, da ipak koristim stariji standard kad već imam motor kome to ne smeta. Jer, veli da su noviji standardi više ekološki sa kompromisima zbog katalizatora i ostalih eko uređaja. Uglavnom, ja se držim velikih proizvođača i ne kupujem ulja od firmi koje mućkaju ulja ala Ipone. Samo LuKoil, Shell, domaći NIS i FAM, grčki EKO, MOL... Dakle uglavnom pumpadžije. Em su jeftinija a često i kvalitetnija. U autu je već druga ili treća zamena na LuKoilu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 10705 Napisano Četvrtak u 18:56 Drug član, 3415 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac Prijavi odgovor kao problematičan @Jovan Ristic Na osnovu jednokratnog korišćenja nekog ulja - od zamene do zamene ili na stazi nekoliko desetina krugova, ne verujem da će ijedno ulje iza kog stoji renomirani proizvođač da dovede do bilo kakve očigledne promene. Ulje bi baš moralo da bude van svih normativa da bi motor zaribao. To si potpuno u pravu, to je i moje mišljenje, kad se uzme nov motor i tera se sa samo jednom vrstom ulja, tek onda može da se analizira njegov uticaj na mašinu i sve sklopove uopšte. I to tek posle mnogo km. I tako pet, šest motora, pet šest različitih ulja, mnogo kilometara i da se motori menjaju u krug među vozačima jer na oštećenja može da utiče i način voženje - tek onda može da se sa relativnom pouzdanošću kaže kakvo je koje ulje. To što mi osetimo (a još češće mislimo da osetimo promenu), može da se odnosi samo na menjač i kvačilo. Eventualno. I potrošnju ulja, svakako. Ja sam imao situacije da mi motor ne troši ulje, hajde da probam neko drugo, počne da se smanjuje nivo i to primetno. Posle promenim marku, vratim se na prethodnu, ne troši opet ni kap. Moje je mišljenje da motori (stariji), treba da koriste mineralno ulje jer su za njega i projektovani. Noviji koji su projektovani za silikonska ulja, treba da upotrebljavaju njih. Toga se držim i nisam (pupupupupu) imao nikad nikakvih problema. I da, samo da pomenem za nekog ko ne zna... Pri svakoj promeni ulja i filtera, ostane još malčice starog ulja. Nikada se ne ocedi u potpunosti. Pri zameni ulja, pogotovu pri promeni marke, obavezno je promeniti i filter za ulje. Ja ga menjam pri svakoj promeni ulja, svejedno da li menjam marku ili ne. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 6520 Napisano Četvrtak u 19:04 (promenjeno) Drug član, 1532 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u CBR i CBF sipala Ipone R4000RS 10w40 polusintetiku i nisam nikad imala problema, menjač se nije ništa drugačije ponašao. Prošle godine sam sipala, čini mi se, Katanu 10w40 u FZ6, a ove godine na @Zlatko LA insistiranje probala sam i Silkolene Pro 4, deluje da je mekši menjač na šaltanju, ali bilo je ok i pre toga. Čudi me veliki odaziv ljudi na tu objavu na fb, baš sam sinoć čitala. Elem, ima li kakve veze kvalitet Motul 7100 koji je pakovan u Italiji, Belgiji ili Francuskoj? Skoro me kontaktirala mušterija koja je tražila isključivo 7100 pakovan u Francuskoj i jasno tvrdi da postoji razlika u kvalitetu. Kod mene je od dobavljača stigao 7100 Italija, 5100 Belgija. Promenio Četvrtak u 19:05 član Alexandra995 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 6566 Napisano Četvrtak u 19:12 Ne silazi, 5341 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan pre 10 minuta, misa-pei je napisao: Moje je mišljenje da motori (stariji), treba da koriste mineralno ulje jer su za njega i projektovani. Noviji koji su projektovani za silikonska ulja, treba da upotrebljavaju njih. Toga se držim i nisam (pupupupupu) imao nikad nikakvih problema. Veoma je lako odabrati motor za bilo koji motor (noviji ili stariji), samo se otvori specifikacija tog motora i vidi koja je oznaka za tip ulja i to je to. pre 3 minuta, Alexandra995 je napisao: Elem, ima li kakve veze kvalitet Motul 7100 koji je pakovan u Italiji, Belgiji ili Francuskoj? Skoro me kontaktirala mušterija koja je tražila isključivo 7100 pakovan u Francuskoj i jasno tvrdi da postoji razlika u kvalitetu. Kod mene je od dobavljača stigao 7100 Italija, 5100 Belgija. Mislim da mušterija lupa gluposti. Ako se ne varam, Francuska i Belgija su isto tržište iz pogleda mnogih dobavljača (kao i druge zemlje EU). Čisto sumnjam da će bilo koji proizvođač ulja da kaže: uuu, ovo ulje smo lošije napravili, to ćemo da šaljem u Tadžikistan. Kada je reč o menjaču i uljima. Najveći napor za ulja za motocikle jeste upravo menjač. Kao što gotovo svi znate, ulje za motocikle trpe znatno više od ulja za automobile, baš iz razloga što istovremeno podmazuju menjač, kvačilo i sklopove agregata poput ležajeva radilice, prostora između klipova (odnosno klipnih prstenova), zida cilindra, bregastih, itd. Menjač verovatno najviše doprinosi "razbijanju" ulja, odnosno cepanju molekula ulja. 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 15052 Napisano Četvrtak u 19:27 (promenjeno) Ne silazi, 1507 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam se uvek pitao a siguran sam da sam i ovde pitao na osnovu čega neko zaključi da je neko ulje kvalitetnije ili ne. Promenio juče u 04:36 član Interceptor BP Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24456 Napisano juče u 02:48 Integrisan, 7919 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Osecaj na menjacu, potrosnja istog i buka motora. Mislim da je to uglavnom sto se moze primetiti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...