Jump to content

Moto Zajednica

Sta ste danas uradili na svom motociklu??

Recommended Posts

• U prolazu, 48 postova
  • Motocikl: Yamaha MT07 2014.

@bajker71 kakvu pumpicu koristiš? Ja sam mazao četkicom a deluje mi da je dobra ideja pumpica. Sada sam koristio SAE 90, probaću neko vreme, pa ću videti šta ću i kako dalje. Hvala na savetima, svakako!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1633 postova

@Valsorim

Ja sam se vratio na sprej. Bolje je ulje ali na ulje se vraćam jedino ako rešim da ugradim podmazivač. Prvo, nemam centralni štender i baš mi je nezgodno kada krenem da na putu podmazujem uljem. A drugo koliko god da ga obrišem nakon nanošenja uvek mi ostane previše na lancu pa baca okolo i sve mi bude ušljepano. Samo je lanac čistiji 😂

Sprej mi je za sada ok sve ostalo a videću kako je kod tog prednjeg lančanika kada skinem poklopac. Zato te baš pitam koliko često čistiš. 

Ali sprej izdrži najmanje 600-700 km na lancu. Možda previše stavljaš. Ne deluje mi da je toliko prljavo kod mene. 

• Drug član, 1992 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 38 minuta, Valsorim je napisao:

kakvu pumpicu koristiš?

Ma neku malu plastičnu u kojoj je bio alkohol ili hidrogen, od 50 ml. I na put je nosim, stane ispod sedišta...

Probao sam sprejom ali više prlja a slabije podmazuje lanac, koristio Motorex Strong Road. Kupio i onaj mali sprejić, za put, koji se puni "konektovanjem" na veliki sprej

• Sviđa mi se 1

@bajker71

Kako utvrđuješ da li je lanac bolje podmazan uljem a lošije sprejom?

Ozbiljno pitam. Da ne misliš da zajebavam nešto 🙃

Promenio član Bojan_Jgd

• Drug član, 1992 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

To je utisak koji sam stekao tokom godina. Primetio sam da je lanac manje podložan koroziji kada se koristi ulje a pošto imam običaj da točak zavtim par krugova nogom, dok je na centralnom štenderu, posle podmazivanja uljem nikad da se zaustavi što sa sprejom nije slučaj.

Kažem, to je moj utisak ali ono što mi najviše smeta je to što je sprejom podmazan lanac magnet za prašinu, pesak i ostale nečistoće koje se lepe za lanac, a znamo da su jako abrazivni i oštećuju lanac i lančanike. Uz to, ta masa iz spreja se teže briše a ulje očas posla, ne treba ni petrolej i nema čestog pranja lanca...

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2479 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Mnogi zanemaruju da u spreju postoji dosta supstance koja lepljiva da bi mogla da se drži na lancu.Prilikom vožnje sam lanac se zagreva tako da i sama supstanca postaje tečnija,ali i dalje sa dovoljno lepljivim svojstvima da ne spada lako sa lanca.Problem nastaje,što se prašina i sijaset drugih agregata sa puta lako lepe na lanac.Zato je teže okrenuti točak kada se startuje na početku dana,nego posle vožnje.I jedan i drugi način podmazivanja ima i dobre i loše strane.Lično,sa spreja prešao na ulje,sistem kao što radi  @bajker71 čak mi je on i poklonio SAE 140 ulje.

• Sviđa mi se 1

@bajker71

Da. Lanac je definitivno čistiji kada se podmazuje uljem ali kažem, sve mi je drugo ušljepano onda. 

Kontam ako Vsystem Scott-a izbacuje kap na 30 sec (ili se već namesti kako odgovara) dobijamo optimalno podmazivanje+čišćenje+neušljepavanje blatobrana, viljuške, felne..... Nisam uspeo da optimizujem ručno podmazivanje i počelo je da me nervira (plus što nemam centralni štender). 

Sada ide opet sprej pa čemo videti. Jasno mi je koje mane ima (što kaže @Žaksi). 

Inače posle prvih 1.000 km-a mi se čini bolje nego ulje u smislu čistoće. 

Ja sprej nanosim baš pomalo na ceo lanac i nema nekog sloja debelog. E sad.....da li je to dovoljno....ja stvarno ne znam.

• Ne silazi, 3559 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Mazem kako stignem, ako znam da je duza tura onda sprej, ovako ulje, uzeo sam u luisu sprej S100, Dule kaze da bas traje dugo i da je zadovoljan na Africi i Transalpu kako bude, manje se i felna prlja, postojaniji je.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2798 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 25 minuta, Bojan_Jgd je napisao:

@bajker71

Da. Lanac je definitivno čistiji kada se podmazuje uljem ali kažem, sve mi je drugo ušljepano onda. 

Kontam ako Vsystem Scott-a izbacuje kap na 30 sec (ili se već namesti kako odgovara) dobijamo optimalno podmazivanje+čišćenje+neušljepavanje blatobrana, viljuške, felne..... Nisam uspeo da optimizujem ručno podmazivanje i počelo je da me nervira (plus što nemam centralni štender). 

Sada ide opet sprej pa čemo videti. Jasno mi je koje mane ima (što kaže @Žaksi). 

Inače posle prvih 1.000 km-a mi se čini bolje nego ulje u smislu čistoće. 

Ja sprej nanosim baš pomalo na ceo lanac i nema nekog sloja debelog. E sad.....da li je to dovoljno....ja stvarno ne znam.

Scott ulje je ako se dobro secam na nekoj drugoj bazi , vodenoj , ono spira sranja sa lanca i podmazuje ...

Zato je scott uvek opcija br 1

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Hronični Motociklopata, 7968 postova
  • Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom

Inače podmazujem sprejem, ali kada putujem onda podmazujem uljem jer mi je zgodnije da ponesem malu 1dl kanticu ulja pod sedištem, nego ogroman sprej koji moram u tank torbi da nosim... lanac se ne buni :moto3:

• Никад не једи жути снег!, 1016 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Ја бих вам свима препоручио кардан...

• Sviđa mi se 2
  • Haha 3
  • Podržavam 2

@Влајко

Slažem se. Nego problem je što su svi motori sa kardanom teške i debele mrcine a ja baš i ne volim takve motore....volim motor koji je što lakši i uži. 

• Никад не једи жути снег!, 1016 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)
1 minute ago, Bojan_Jgd said:

@Влајко

Slažem se. Nego problem je što su svi motori sa kardanom teške i debele mrcine a ja baš i ne volim takve motore....volim motor koji je što lakši i uži. 

Па сад, како се узме... али, то је тема за другу расправу, ја само онако у пролазу зајебавам народ, досадно ми било ;) Видех да колеге чисте ланац на 250-300 км :tuzno:

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2798 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 29 minuta, Влајко je napisao:

Ја бих вам свима препоручио кардан...

Zasto li podrzavam ? 🥱

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2

• Ne silazi, 3760 postova
  • Motocikl: Rumenka

Moja Rumenka mrzi ulje, kad joj dam gas sve otrese, zato sam se vratio na sprej. Zadovoljan... 

Skoro 600km do jutros, danas još 150ak,još neopran. Kolega Milanče sa Kawom ER6 na 60000 menjao i mogao još.Samo sprejem... Vozi, opušteno, bez cimanja, rastezanja...Ulje se lakše održava, više zveči kad se vozi, sa sprejem je tiši, logično... Što redovnije prati sprej, ulje i ne mora, to je to. 

image.thumb.jpeg.0bd5982edda7338f7970a282c767eda7.jpeg

Danas kupljeno, d'ima... 

Ovaj Motulov lepi ko lepak, tako je davno bilo. Da vidimo sad. Ovaj drugi nikad vid'o...

image.jpeg

Promenio član shoyyka
  • Sviđa mi se 3

1 hour ago, Влајко said:

Па сад, како се узме... али, то је тема за другу расправу, ја само онако у пролазу зајебавам народ, досадно ми било ;) Видех да колеге чисте ланац на 250-300 км :tuzno:

Tuga.....šta da kažem 😭

Promenio član Bojan_Jgd

• Drug član, 1328 postova
  • Motocikl: Hornet 600, Honda VT 750 RC29, Honda CBF 600 S, Kawasaki KLX 250, Suzuki AN 125, Automatik A3 S, Automatik A35.

Veliko poštovanje od mene ima CBF kao motor, najveći univerzalac od svih, ugladjen, precizan, tačan, lep, uvek moderan. Stigao pre 2 dana, prošao prvo pranje, sve je to kako treba, švajcarci ko švajcarci, musavo ali lepo. Čovek mi poslao komplet opremu, jakna, pantalone, čizme, zimska postava, kišno odelo, dve kacige, tri para rukavice, sve osim kaciga je moj broj. 3aa0f7030348e116e3d02de116f0a26c.jpg668fbcac59005c2e53d92c67e2d8de11.jpgce5a6488bc4578921c5e7b3bbe97b641.jpg0d332bb80633aae2bc07496d26a620b3.jpg

Послато са 23127PN0CG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 9

Inače kada kažem "motor" uvek mi je prvo slika CBF-a u onoj naked varijanti. Nekako mi je baš definicija motora. 

Promenio član Bojan_Jgd

• Zainteresovan, 530 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Ugradio maglenke (Future eyes x80). Jedino što mi se ne dopadaju nosači. Zbog crash bara koji je pod nagibom, i maglenke su pod nagibom. Moram da nađem nosače koji će se rotirati u odnosu na tu osu.

20260610_220141.thumb.jpg.b24f6a81c225bf5850be77152c85b1b8.jpg20260610_220057.thumb.jpg.7ec1bdd5633c7b6c95e2aa5a0ee9e4cc.jpg20260610_220053.thumb.jpg.e644c28a62bf90d190cd9d965ebe5244.jpg20260610_215910.thumb.jpg.55a7234bdf1fcaa0d14f37f922cd0b52.jpg

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3559 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ovo ti nece biti dobro na putu i ima izbijas oci ostalima. 

Stavi ih kod torbi na ravan deo pa kad resis neke nosace vrati dole. 

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 530 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Već sam im izbijao na povratku kući 😄 Šalim se, smeta im na udaljenosti od otprilike dva automobila. Ali za sada će biti tu, ne mogu da pomeram torbe zbog njih. Videću na aliju da li imaju neke nosače maglenki koji mogu da se rotiraju

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja