Jump to content

Moto Zajednica

Polovne kacige. Da li stvarno neko uzima?

Recommended Posts

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

postavi slike kaciga

Lepo si tražio, pa evo danas sam uhvatio vremena da ih slikam.  Ovo je kaciga sa kojom sam se zabo glavom o zemlju, tačno na ovom mestu je bio prvi udarac:

1017261050_H8yds-M.jpg

Udes sam opisao ovde, da sad ne prekucavam:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=51

Elem, kao što je, nadam se, očigledno, nikakva oštećenja se ne vide.

E sad obrati pažnju na sledeće slike:

1017261042_Bf2ie-M.jpg

Jel' vidiš ove "šare" da ih tako nazovem?  One se praktično ne vide golim okom.  Evo, potrudio sam se da dobro zumiram; poenta je da primetiš da nisu obične ogrebotine neko da, kao zraci sunca na primer, sve potiču iz istog centra i "rascvetavaju" se:

1017261073_faQqt-M.jpg

1017261085_bg5DU-M.jpg

Ponavljam, bez da znaš tačno gde se nalaze i da nemaš lupu pri ruci, ne bih ih primetio – kaciga nema nikakvih vidljivih znakova oštećenja.

E sad...  Kaciga je udarila u zemlju, taj spoljni sloj (koji je fleksibilan!) se ulubio, i vratio ponovo u prvobitni položaj.  Sav trag koji je ostao, i koji svedoči o tome, su ove skoro mikroskopske pukotine na farbi. (Inače, primetio si da pukotine formiraju ovakav oblik: *  – iz centra pa na vani – to je zbog tog ulubljivanja pa vraćanja nazad u isti položaj).

Dalje...  Spoljni deo kacige koji se vidi nije deo koji te čuva od udarca.  Unutrašnji deo kacige je taj koji abzorbuje energiju udarca i spašava ti glavu.  To izgleda ovako:

1017261030_9SNqv-M.jpg

Taj deo se ne vraća u prvobitni položaj posle udarca, nego se zgnječi.  Takođe, taj deo (i njegova oštećenja) ne možeš da vidiš jer su "unutar" kacige, ispod gornjeg vidljivog sloja.

Presek kacige izgleda ovako:

1017261016_WXRah-L.jpg

Rigid outer shell – čvrsta spoljašnja školjka

Impact absorbing shell – skoljka (sloj) koji abzorbuje udarac

Comfort/fit padding – postava

Posle udarca kaciga izgleda ovako:

1017261047_7iLjD-L.jpg

Spoljni sloj može da bude neoštećen (kao kod ove moje kacige gore), i naravno postva je neoštećena.  Ali taj unutrašnji (i najbitniji) sloj je zgnječen i sad na tom mestu unutra ima rupa, ili prazan prostor, ili kako hoćeš – uglavnom, tu gde je udarena više nemaš zaštitu kako treba.

I na kraju jedna zanimljivost...  Posle pada sa ovom kacigom gore kupio sam novu kacigu, naravno, i lepo me služila dve godine, kada sam imao ponovo udes.  Zamisli gde sam udario glavom:

1017261013_i59cE-M.jpg

Na isto mesto gde i prethodni put.  Kako bi prošao sa starom, već udarenom i "zgnječenom"?  (Sa ovom novom sam završio u bolnici).

Ovo nije samo moje iskustvo; o baš ovoj temi se naširoko piše i raspravlja tamo gde postoje moto škole i kursevi.  Nemam vremena da kopam i tražim još slika drugih bajkera, ali koga zanima tematika naćiće dovoljno informacija na internetu.

Eto.  Toliko od mene sszgo.  Tvoja je stvar, naravno, šta ćeš da nosiš na glavi, ako išta nosiš.  Ali ne treba se zavaravati da će, po principu "bolje išta nego ništa", to "išta" biti iole blizu onoga što valja.  Kaciga kupljena polovna je mačka u džaku – može da valja a može i da ne valja.  Jedini način da saznaš tačno jel' valja il' ne valja je...... pa ima samo jedan način, ali ne želim nikome da sazna tako.

Što ne dočaravaš nekome iz Srbije ko se javio ovde u temi i ima stav isti kao ja?

A sto ne citas pazljivo sta sam napisao, nego se odmah osecas ugrozenim i prelazis u napad ? Boldovano sam citirao recenicu zbog koje sam bas tebi replicirao.

Pročitao sam, i prepoznao isti komentar koji sam čuo bar 700-800 puta do sada, a koji se svodi na to "nemoj ti odande nama da pričaš" potpomognuto sa patetičnim "bogati vi, a jadni mi".  Jeftin trik, ali eto pali, vidiš pridružilo ti se još njih.

Jednostavno ne kapiras, ovde nije rec o meni ili tebi, vec o onih 90%. Izvini, ne mogu da ti nacrtam, a rado bih.

Argument nemaš nikakav što se tiče para.  Kolega Kengur je lepo napisao da je razlika između njegove polovne kacige i nove bila 70 evra. 

Kolega Marko13 je rekao da ima da se kupi OK nova kaciga za 100 evra, čak si i ti to potvrdio... a pomenuto je da se cena polovne kacige oko 50 evra.  Znači, razlika između nove i polovne moža da bude i samo 50 evra.  Ergo, onaj koje skupio dovoljno novca za motor i za polovnu kacigu mogao je da skupi i dodatnih 50 evra za novu.  Ovo je jasno svakom razumnom čoveku, ali eto ti bi malo da držiš lekcije "ovima preko".

...

Naravno da mi je prioritet novo, ali necu da dam 70 evra vise samo zato sto je neko navukao na glavu 5 puta! Jednostavno, nije imala tacku na sebi. Svaki put kad se momak vozio vozio sam se ja sa njim, decko pocetnik pa sam ga ucio malo... Tenk preko nje nije presao sigurno...

...

A dobro što to nisi lepo rekao na početku?  Ako je kaciga nova, nošena par puta, i poznaješ vlasnika i veruješ mu, pa naravno da nije problem.  Problem je kupovati bilo kakvu polovnu kacigu preko oglasa, ili bilo koju kacigu stariju od mesec-dva od bilo koga.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1137 postova

kaciga sa slike je sad ofarbana, ostecenje se ne vidi?

gde se nalazi, mozda u bg?

ne nije u bg cim si je ti sad slikao, ali ako bude u bg, i ofarbana je, i cena je ona koju si rekao, ja je uzimam...

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Moja logika je sledeca.

Da bih vozio motor sledece mora da bude ispunjeno:

- full oprema sa protektorima

- NOVA kaciga kada se prethodna razglavi ili sam imao pad

- NOVE gume kada se stare potrose

- ispravno servisiran motor da znam sta vozim

- registrovan motor

Ako za JEDNO od toga NEMAM, NE VOZIM MOTOR... i desavalo mi se da ne vozim jer su mi lanac i lancanici gotovi, gume su celave, nemam para da zamenim ulje.

Mogu da volim do prekosutra... ni auto ne vozim na 3 tocka, bez vrata, bez retrovizora, na 2 cilindra, itd...

Ali ne kazem da ne valja kako drugi rade... svako odlucuje za sebe.

• "Greasy Thumb", 442 postova
  • Motocikl: F650 ST Furuna

a i nije ti neki motor, sta je to, neka afrika wanna-be?

pa i ja da to vozim morao bi u full opremi da me niko ne prepozna slucajno :)

dobra hehehe :)

pogledajte ovaj link : http://www.limundo.com/kupovina/Schuberth-BMW-kaciga-/1577699

e cimnem lika da mi posalje sliku tog malog ostecenja... evo ga

df938549a32f7741a8d98fa8bd540866.jpg

a kaciga inace izgleda ovako i nikada nije nosena :)

179ab9120d47439d5da69ae5e8f0e769.jpg

na kraju... sta znam... nije mi bas sevap da nosis tudju kacigu... nash ... necu da uporedim sa time ko da koristis tudj iskoriscen *urton ali... nekako je ... nash :)

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

a i nije ti neki motor, sta je to, neka afrika wanna-be?

pa i ja da to vozim morao bi u full opremi da me niko ne prepozna slucajno :)

pa zato se i krijem.

jos i zatamnjeni vizir, a kad stojim pored i neko pridje, ja kazem "nije moj, samo gledam"

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Trazeci neke podatke o kacigama danas, naletoh na podatak da su osiguravajuce kuce na zapadu vrlo zainteresovane za podatak da li je motorista u udesu imao kacigu do 5 godina starosti. Ne znam kako se to reflektuje na odstetu.

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Trazeci neke podatke o kacigama danas, naletoh na podatak da su osiguravajuce kuce na zapadu vrlo zainteresovane za podatak da li je motorista u udesu imao kacigu do 5 godina starosti. Ne znam kako se to reflektuje na odstetu.

To bas ne moze da bude neki reper za bilo sta. Proveravace ti i pritisak u gumama i nivo zaprljanosti filtera za vazduh samo da ti isplate manju odstetu.

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Al ga tupite bre pa nije normalno.

30 godina vozim,mnogi ovde nemaju ni godina koliko ja staza na motoru.

Pa ljudi moji pa ko je normalan da proda neispravnu kacigu?

Pa dali bi neko to od vas uradio?Ajde razmislite malo!!Pa zar da nosite nekog na dusi?

Prodajem samo ispravnu kacigu.a to da kaciga ima rok trajanja je jedno veliko S...e Sve su to izmislili da bi mnogi puput vecine ovde sto procitah kupovali samo nove.

Licno nemam nista protiv polovnih kaciga,jer ih i sam prodajem i svaku sam cuvao kao svoje oko.

A i kupovao sam polovne i evo fala bogu nista mi nefali.

Dakle nemojte prosipati pamet.Ako imate lovu kupite novo,niko vam nebrani!!!

A ko nema kupice sta moze i zastiti galvu kako moze.Nije  sramota imati polovnu kacigu,bolje ikakva nego nikakva.Ali vidim da ovde ima onih koji od juce voze a prosipaju pamet samo zato jer imaju lovu!!

Pa znas kad cu da dam 700Evra za novu kacigu???? NIKAD

J.... Kacigu kad zveknes u Kamion

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 961 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

ko ne moze da zaradi za novu kacigu njemu glava ni ne treba a samim tim ni kaciga  ;D ;D ;D ;D

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3718 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

ko ne moze da zaradi za novu kacigu njemu glava ni ne treba a samim tim ni kaciga  ;D ;D ;D ;D

Jel se ti zafrkavaš ili stvarno misliš ovo što si napisao?

Jel se ti zafrkavaš ili stvarno misliš ovo što si napisao?

ako neko ima para da kupi motor i da se vozi sa njim onda bi trebao da ima i za kacigu. ne moraju svi da nose "arai".

ima sasvim pristojnih kaciga za 100 eura. ko nema toliko ne treba mu motor.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

bolje polovna nego nikakva,a i polovna arai nolan itd,je bolja od nove kineske,....

na kraj krajeva nemojmo ni polovne motore kupovati,,,,

• Svrati ponekad, 349 postova

a jesi probao tu od 100e?

ja sam probao od 125e,pa sam je prodao i kupio polovnu za 80e..

ako te interesuje zashto,ova polovna ima zatamnjeni antifog vizir,a za razliku od ove druge,ne duva nishta,ne zvizdi mi oko glave i ne boli me levo uvo..

• Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

bolje polovna nego nikakva,a i polovna arai nolan itd,je bolja od nove kineske,....

na kraj krajeva nemojmo ni polovne motore kupovati,,,,

+1 ;)

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5562 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Ma daj boki  , pa zar ne znas da u najvecem procentu najbolje kacige imaju oni sto  neznaju da voze pa na tome se dopunjavaju a imaju i problem gdje da uniste stare kacige  posto  ih ne prodaju ili poklanjaju da ne bi ko glavu sa njom izgubio  ;D

naravno da je bolja polovna od nikakve, ali ako neko ima da sipa gorivo u motor onda ima i 100 e za kacigu svakih par godina, ili ces da me ubedis da neko ne moze da izdvoji godisnje 50 e sa strane za kacigu?

a jesi probao tu od 100e?

ja sam probao od 125e,pa sam je prodao i kupio polovnu za 80e..

ako te interesuje zashto,ova polovna ima zatamnjeni antifog vizir,a za razliku od ove druge,ne duva nishta,ne zvizdi mi oko glave i ne boli me levo uvo..

dosta mojih prijatelja nosi "dunchini" (ili tako nesto slicno) kacige kupljene u pegazu. mislim da niko nije dao preko 150 e i svi su zadovoljni.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa ima i onih koji nemaju,,,ja sam komsiji poklonio kacigu,nije imao nikakvu,kupio neku kinesku od 20e,koja se samo unnistila  ;D ;D ;D za 20tak dana, sirotinja,skupio pare za atx,a vozi se non stop,to mu je jedino prevozno sredstvo,pa bolje nju da ima i da pozivi malko duze ako se nesto desi nego onu kinesku nosu sto lepo izgleda dok je nedodirnes...

• NW, 2593 postova
  • Motocikl: R 1200 GS

Напиши ти Лењи како се понаша та твоја АГВ или АВГ како ли већ  ;D ;D ;D

Напиши ти Лењи како се понаша та твоја АГВ или АВГ како ли већ  ;D ;D ;D

agv je sranje  >:(

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Ako je kaciga ocuvana, nosena malo, mozda bih i kupio.

Operes postavu i zavrsis posao.

Nikako nisam pristalica kineskih ili nekih nisko budzetnih varijanti.

Ja verujem da kaciga ima svoj rok trajanja, opet sve zavisi koliko je covek koristi. Neko moze koristiti 5 godina i staviti je na glavu manje puta nego neko ko koristi kacigu 2 godine.

Mislim da treba sebe postovati i zastiti se koliko je to moguce.

Vidim da dosta ljudi ima para da menja svasta nesto na motoru a da bezbednost stave bez prioriteta.

E sada, mi smo siromasna nacija, ako neko skrpi za motor, ili udje u minus zbog toga, zar mu treba zabraniti sto je kupio polovnu kacigu?!

Sto kaze kolega, bolje polovan Nolan nego nov kinez.

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5562 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Ako imas drugacije misljenje od nadleznog cak i ako si u pravu ..gumica.  :( 

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja