Jump to content

Moto Zajednica

zika56

Članovi
  • Broj tema i poruka

    3484
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

7 Pratilaca

O članu zika56

  • Rođendan 03.04.1956.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Niš / Donji Adrovac
  • Interests
    Vazduhoplovni sportovi (padobranstvo, paraglajding, .... ), elektronika, motori, fotografija, .....
  • Motocikl
    BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Poslednji posetioci profila

15436 profile views

zika56's Achievements

Drug član

Drug član (4/6)

15,5k

Reputacija u zajednici

  1. Nije kod Nemaca u pitanju kultura, nego je u pitanju dresura, (ali mi u svakom slučaju manje stresno da provezem motor kroz Minheh ili kroz Beč, nego kroz Beograd ili Niš).
  2. Da malo uprostimo stvar: Neki vozači (ne odnosi se isključivo na motoriste) su spremni da učine bilo šta da bi izbegli sankcije za ono što su učinili i to često čine i da bi izbegli kazne od 5-10.000 dinara. E sad zamislimo šta je taj spreman da učini da bi izbegao sankcije za nešto što je učinio, a za šta može da dobije nekoliko godina robije. I onda se čudimo (i osuđujemo) što poslednjih godina vozači, nakon što udare pešaka, biciklistu, motoristu, ..., gotovo redovno beže sa mesta udesa. Jel stvarno mislite da će onaj koji se na svaki način trudi da pobegne od moguće kazne od nekoliko hiljada dinara, da bude spreman da prihvati kaznu od nekoliko godina robije? Taj će ladno da te ostavi polomljenog na putu i da uhvati šišnjavu.
  3. Meni nije jasno šta si ovim komentarom hteo da kažeš (ili da postigneš). Jel ovo otvoreni poziv motoristima da kršimo sve propise u saobraćaju (a koji su uglavnom napravljeni da se ovakve stvari izbegnu), a pri tome zaboravljaš da po toj logici i vozači automobila imaju prava da krše sve propise. Ili možda misliš da su motoristi neki viši stalež? A problem je u tome što smo svi podjednako učesnici u saobraćaju i još pri tome zakoni fizike važe za sve podjednako.
  4. Nezgoda na motoru sam imao više puta (od čega tri puta sa nekim povredama). Uz to samo sam dva puta imao moju krivicu prilikom ozbiljnijih nezgoda (inače za nezgodu smatram i kad padnem u mestu jer nisam dobro spustio ćopavu ili kad mi motor u dvorištu prokliza na ledu ili snegu pri brzini od 2-3km/h). Ipak moram da napomenem da sam sve ovo sakupio uz staž na motoru od skoro pet decenija, da sam prevezao motorom preko 500.000 km i da motor vozim svakodnevno tokom cele godine i u svim vremenskim uslovima (i po zimi i po snegu). Moguće je da si ti u pravu sa tvojom tvrdnjom, međutim znam mnogo motociklista sa više nezgoda od onog što sam ja imao, uz to sa težim posledicama i uz napomenu da imaju neuporedivo kraći vozački staž od mene i višestruko manju kilometražu od moje, (a pri tom im "sezona" na motoru traje od aprila do septembra). I na kraju imam argument da sam još uvek živ.
  5. Nikada u ovakvim događajima ne dajem sebi za pravo da određujem ko je od učesnika kriv, (ili čija je krivica veća), međutim imam moj sistem ponašanja u saobraćaju koji bitno smanjuje mogućnost da nekog iznenadnim svojim nailaskom, ili da mene neko iznenadi. Jednostavno pratim tok i brzinu kretanja vozila oko sebe i eventualno idem za par kilometara brže od toga i za sada se to pokazalo kao dobar recept za opstanak.
  6. Moguće je da je loše punio zbog ove "sitnice" na kablovima. A mislim da ti sleduje i premotavanje namotaja alternatora.
  7. zika56

    Regler

    Regler nema veze sa "paljenjem" motora i motor može normalno da se startuje i bez reglera. Njegova uloga je da tokom vožnje "ispravlja" naizmenični napon koji dobija iz namotaja i održava ga na oko 14V (i na taj način ujedno dopunjuje akumulator).
  8. zika56

    Regler

    Zalepljeni spoj je uvek sigurniji nego spoj sa konektorima.
  9. MOL se uvozio iz Mađarske (bar je tako bilo do skoro).
  10. Uzroci nesreća (ne mislim konkretno samo na ovu), mogu da budu različiti i često smo u situaciji da ni krivi ni dužni budemo učesnici (i žrtve). Međutim, posledice nesreće (povrede, smrtni ishod, materijalna šteta, .. .) najčešće direktno zavise od brzine kretanja. Ako do nesreće dođe, pri udaru u auto sa 50km/h, velika je verovatnoća da prođemo sa lakšim povredama, a sa 100km/h (u istim uslovima), velika je verovatnoća da završimo sa teškim povredama, (a često i u mrtvačnici).
  11. Pokušaj sam da daš razuman odgovor na pitanje koje si postavio (kako bi ti i na osnovu čega razrešio dilemu).
  12. Ukoliko nema svedoka (koji su zapamtili registraciju tog drugog vozila), najbolje je da se što pre pokupiš sa mesta udesa (ukoliko si sposoban za to) i da se skloniš, jer u slučaju da dođe policija, najverovatnije ćeš ti da budeš okrivljen.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja