Marko81 1140 Napisano Avgust 13 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Da li neko zna, gde mogu da nabavim zamenske pinove za alat za nitovanje lanca (u Srbiji, za inostranstvo znam a na Temuu nema)? Potreban mi je pin kojim se zakiva lanac - pin za nitovanje (ili ceo komplet). Alat kome odgovaraju pinovi izgleda ovako: Promenio Avgust 13 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 14 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam ceo set preko aliexpress-a za neke smesne pare. A samo pin mislim da moze bilo koji strugar da ti napravi samo da bude od nekog jaceg celika 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 912 Napisano Avgust 14 Zainteresovan, 522 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da li si i probao taj set sa alija? Iz mog iskustva to ne moze da posluzi apsolutno ni za jednu upotrebu. Jedva uspe da zagrebe kopcu, jednostavno se oblikuje prema njoj. Alternativa da se set ipak iskoristi su kuglice iz lezajeva(mogu da se kupe na komad u bolje opremljenim prodavnicama lezajeva raznih dimenzija ili da se cupaju iz starih), zatim se taj pin zaravna brusilicom, uvuce tek malo u ovaj spoljni deo alata(da kuglica ne moze da bezi), tako pazljivo montira da kuglica legne na kopcu a taj pin pritiska kuglicu, i tako radi bez problema. Te kuglice su cementirane i jako tvrde, samim tim i vecite, a novi pin u takvom kvalitetu ti ne znaci nista, alat nije ni za jednokratnu upotrebu. 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 14 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Alat je djubre nevidjeno, to stoji. Nemam vremena da se zezam sa majstorima ili budzenjem. Uzecu nov alat, opcije su sledece: Sealey VS779 (Sanel , oko 10 hiljada) Oxford Chain Tool Pro (Barel , oko 7 hiljada) Oxford je po ceni ok, a deluje prilicno kvalitetno (pise da je "hardened steel"). Postoje i zamenski pinovi koji mogu da se kupe posebno za ovaj alat Promenio Avgust 14 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 14 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan @Marko81 sta ti se desilo sa starim pinom? Izgunio si ga ili se deformisao? Imam takav alat sa alija samo crvena kutija i treba ovih dana da menjam lanac pa da znam na sta da pazim Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 912 Napisano Avgust 14 Zainteresovan, 522 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja ti rekoh iznad, nema na sta da pazis nego da trazis drugi alat ili da se zezas sa kuglicama, posao s tim alatom neces zavrsiti. Bar ne ako je neki 520,525, 530 lanac u kvalitetu u pitanju. Pin bukvalno od ovog levo postane ovo desno. Umesto da rasiti kopcu on se ureze u nju i postane takav. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 14 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan @Sharky - Alex - i ja sam navodno kupio nov a onda sam primetio da je pin za nitovanje (ne za izbijanje) istog oblika kao na slici koju je iznad postavio @MarkoMoto. Ali pazi sad, ne desni - nego levi! Okrugao je i bez ramena, a koliko vidim na ostrijim slikama na netu mora da ima poluloptu i rame, odnosno ovako: To rame sluzi kao granicnik dokle sme da se rasiri zakivka na master linku lanca. Ova iz mog alata izgleda bukvalno ovako: Ili je alat totalno sranje i masinski vrlo lose obradjen ili je neko podmetnuo iskoriscen pin a iz kutije uzeo nov. Trece nema. Promenio Avgust 14 član Marko81 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 14 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Uzeo sam ovaj sa alija, ima dobre ocene kupaca a i dosta videa na youtubeu ima gde koriste bas taj. Ovih dana cu menjati lanac pa javljam sta je prvo popustilo da li link ili alat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 8438 Napisano Avgust 14 Ne silazi, 3621 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Skoro pozajmio od drugara DID alat, neko rekao da ne vredi tih para, valjda oko 200e, rekoh vredi tih para, Vi ste dali po 50e i nista uradili niste a toliko ili manje bi vam neko naplatio. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 14 Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Nije 50 evra, oko 2000 dindzi. Ali bacene pare u svakom slucaju. Gore sam naveo dva dobra alata od dobrog materijala, oxford je super cena oko 65 eur. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 14 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, RankoBg87 je napisao: Skoro pozajmio od drugara DID alat, neko rekao da ne vredi tih para, valjda oko 200e, rekoh vredi tih para, Vi ste dali po 50e i nista uradili niste a toliko ili manje bi vam neko naplatio. Nije mi problem da platim da mi neko uradi ali kome? Drug menjao lanac stavili mu osigurac tj snalu na motor od 750ccm3 Drugi menjao lanac, majstor mu pretegao spoj pa sad na novom lancu zaglavljuje na master linku. Nece niko da se posveti mom motoru kao ja sam. Da imam drugara koji ima didov alat za lanac i ja bi se kur*io 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 956 Napisano Avgust 14 Drug član, 847 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan 100eur pristojan alat, za dva lanca u životu da zameniš- isplati se, nije da ima mesta drami Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 14 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan @Marko81 proverim ja ovaj moj alat sto sam uzeo kad ono isto kao kod tebe, a kao planirao sam da zamenim lanac ovih dana. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 8438 Napisano Avgust 14 Ne silazi, 3621 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Sharky - Alex je napisao: Nije mi problem da platim da mi neko uradi ali kome? Drug menjao lanac stavili mu osigurac tj snalu na motor od 750ccm3 Drugi menjao lanac, majstor mu pretegao spoj pa sad na novom lancu zaglavljuje na master linku. Nece niko da se posveti mom motoru kao ja sam. Da imam drugara koji ima didov alat za lanac i ja bi se kur*io Sa ovim alatom ne mozes da pretegnes, dodje do kraja i to je to. Ima gde al aj ti napravi 100 km, to je malo problem. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 15 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan @Sharky - Alex meni deluje da je ovo ok. Nije sjajno kao kod kvalitetnijih alata ali vidi se da pin ima rame. Pin iz mog kompleta je totalno zaobljen. Ovako bi trebalo to da izgleda kod ozbiljnih alata: Promenio Avgust 15 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 910 Napisano Avgust 15 Drug član, 710 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan On 8/14/2026 at 11:39 AM, Marko81 said: Alat je djubre nevidjeno, to stoji. Nemam vremena da se zezam sa majstorima ili budzenjem. Uzecu nov alat, opcije su sledece: Sealey VS779 (Sanel , oko 10 hiljada) Oxford Chain Tool Pro (Barel , oko 7 hiljada) Oxford je po ceni ok, a deluje prilicno kvalitetno (pise da je "hardened steel"). Postoje i zamenski pinovi koji mogu da se kupe posebno za ovaj alat hardened steel je kaljeni celik, to bi trebalo da se podrazumeva, mada i na kineskim kljucevima pise chrom-vanadium pa nije proslo ni pored jednog ni pored drugog. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 912 Napisano Avgust 15 (promenjeno) Zainteresovan, 522 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ma nema potrebe da gledate kakav je luk i da li moze da se pretera, ne moze taj alat nista da pretera, ne moze ni da nacne kopcu, prodje kroz nju i oblikuje se prema njoj. Sem ako se u zavisnosti od prodavca ne razlikuje i kvalitet kod kineza pa je meni zapao neki zesci prc. Donja je radjena originalnim pinom, samo je zagrebao kopcu. Zao mi je sto nemam sliku pina da vidite na sta je licio. A gornja je posle odradjena kuglicom iz lezaja u kombinaciji sa tim alatom: A ovako se kuglica urezala u alat dok je to napravila, naravno kuglica se nije ni zagrebala. Toliko o kineskom kaljenom celiku: Taj granicnik nije potreban uz malo osecaja, ionako se plocica upresuje i to nju i drzi na mestu, ovo je samo osigurac, nekad su to stari majstori radili sekacem. Za presovanje je alat dobar i sluzi odlicno svrsi, samo tu treba biti pazljiv i vise puta skidati i vracati, pa probati kopcu, jer ako se pretera nema nazad, mora nova kopca. Taj majstor koji je napravio krutu kariku je preterao prilikom presovanja plocice a ne prilikom ovog osiguranja. Taman posla da ovo drzi plocicu, ona mora da naidje taman kako treba u desetu, i zadihtuje gumice kako treba a ne da seta do pecurkice po osovinicama. Tehnicki gledano i da se uopste ovo ne uradi to ne bi smelo nigde da mrdne i moglo bi tako da se vozi. Kad se upresuje alatom moze i sekac za osiguranje, samo ko ima to u ruci i bude ruznije resenje. Promenio Avgust 15 član MarkoMoto 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 15 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan pre 46 minuta, MarkoMoto je napisao: Taj granicnik nije potreban uz malo osecaja, ionako se plocica upresuje i to nju i drzi na mestu, ovo je samo osigurac, nekad su to stari majstori radili sekacem. Meni treba taj granicnik itekako, nemam ja osecaja za to. Nisam profi majstor pa se oslanjam na maksimalnu pomoc alata. Onaj DID KM500R alat od 200 evra je najbolji zbog kvaliteta materijala od koga je napravljen (moze da izbija pinove bez prethodnog brusenja glave bez problema) i zato sto ima sigurnosni granicnik na pinu za nitovanje, ali i sa njim se mora voditi racuna. Nitovan pin jeste osigurac ali nije bas toliko nevazan kao sto kazes. Veoma je vazno da bude rasiren po propisu a ne odokativno. Mora biti rasiren na tacno odredjenu meru koju propisuje fabrika inace ili ne drzi dobro pa usled bocnog pomeranja lanca moze da uzrokuje prekid lanca ili bude pretegnut pa uzrokuje da master link bude krut kao sto je spomenuo Sharky (a to pretezanje se cesto desava i zbog onoga sto si spomenuo). Najbolje je da se vidi na koju meru fabrika propisuje precnik nitovanog pina. Na primer evo kako to treba raditi za RK lance: Promenio Avgust 15 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 8408 Napisano Avgust 15 Drug član, 2373 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan @Marko81 izmeri pin pre nitovanja, posle nitovanja treba da bude za 0.4-0.5 mm siri, to je sasvim dovoljno. Probacu i ja sa ovim alatom sto imam, pa ako se sjebe radice cekic i kirner. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 1020 Napisano Avgust 15 Zainteresovan, 780 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da moze da pomogne. Ovo je sa servisnog uputstva mog SV-a, navedeno za DID 520 lanac. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Avgust 15 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Pa moze za DID lanac. Ja sam uzeo JT Sprockets X1R3 520 (112 linkova) za xtz750. On ima druge mere. Hvala u svakom slucaju Promenio Nedelja u 10:30 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 6728 Napisano Avgust 15 Drug član, 1599 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan Ja uzeh danas u Barelu Oxford-ov alat, deluje kvalitetno. 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 629 Napisano Nedelja u 06:24 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan JT lanac mi nije za preporuku, ispao je x ring ne na mestu gde se sastavlja, ubrzo nakon montaže. Očekujem da sledeće sezone kupujem nov lanac.. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1140 Napisano Nedelja u 10:32 (promenjeno) Zainteresovan, 754 postova Motocikl: XTZ750 | 450MT Prijavi odgovor kao problematičan @VPetar Koji model JT lanca je u pitanju? Promenio Nedelja u 10:46 član Marko81 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 629 Napisano Nedelja u 13:10 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam napamet, msm da je 525. Za stroma 650 što ide fabrički. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...