Jump to content

Moto Zajednica

feniks

Članovi
  • Broj tema i poruka

    693
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

1 Pratilac

O članu feniks

  • Rođendan 28.07.1967.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Srbija i okolina
  • Motocikl
    Tomos 14 M 1981

Poslednji posetioci profila

3975 profile views

feniks's Achievements

Zainteresovan

Zainteresovan (3/6)

1,7k

Reputacija u zajednici

  1. Suština je u fenomenu, poznatom kao Daning-Krugerov efekat.
  2. 0:37 Gornjačka klisura ili "Kapija Homolja." Petrovac na Mlavi-Bor. Nazad preko Majdanpeka.
  3. Jesam. Zato sam i napisao par tema, na bazi ličnog iskustva. Na ovoj levoj gumi gore se vidi isto oštećenje po sredini. Kao i na ovoj, poklonjenoj, dole. Češanje gume je nastalo od šrafa nosača tablice kada se na motociklu vozilo dvoje a amortizeri su bili podešeni da budu mekani (previše spušten rep). Zbog ovog oštećenja sam zamenio gumu. Novom gumom. Ne polovnom, novom, (sve i da je "kao nova" niko od nas ne gazi isto pa ni motocikli). Estetski je to lepo onima iza mene. Gazeći profil, razvučen u širinu, dajući “bogatiji” izgled dupetu. Ovde biraš estetiku ili vozne karakteristike. Gume vrste Cruiser/Touring su dizajnirane da budu robusne i teške. Guma 150/80 16 je lakša od (fabričke) 160/80 16 i motoru je lakše da je obrne. Harley Davidson, na svojim modelima, Sportster Custom, XL 883/1200C (2004-2010) i Softail FXST (2004-2005). ima: Front Wheel 80/90-21 Rear Wheel 150/80-16 Pa kad može Harley, zašto ne bi mogao i Regal Raptor?
  4. Relativno kratko, mada ni tu nema pravila i zavisi od načina vožnje (nežnosti na gasu i kočnicama). Troši se brže, kao i svaka kvalitetnija guma ("adhezija" plaća danak frikciji). Kada se misli na zimske uslove tu je skoro uvek u pitanju kiša, blato, mokro lišće, bljuzgavica... Kada je suvo onda je samo hladno. Tu je najvažnija "svežina" guma (DOT i kvalitet prethodnog života). Da me ne bi prozvali moram napomenuti da ova power rain guma nije legalna za upotrebu na putu. Ali će zato solidna sport touring guma biti na nivou zadatka. Posebno zbog sastava novih guma (sa većim procentom silicijum dioksida u gazećem sloju). Performanse modernih guma prevazilaze zahteve prosečnog vozača (natprosečan je neće dovesti u situaciju da "pusti"). Uzroci gubitka veze gume sa podlogom su negde drugo.
  5. Pretpostavio sam da zbog manjih troškova nabavke i transporta ima normalniju cenu za ovu gumu.
  6. To je dobar motocikl. Imaš gore temu vezano za ugradnju normalnije gume. Što je manja razlika u širini, između zadnje i prednje gume, motocikl ima bolju upravljivost. Tako da slobodno može nazad da ide 150/80 -16. Imam na svom Regal Raptoru obe Mitas Custom Force (zadnja 150/80 -16, prednja 80/90-21). Odlična guma. Stavljene su 2020. kao potpuno nove gume na tržištu. I cena im je bila pristupačna. Sad pročešljah ponudu i videh da imaju veliki raspon u ceni za istu gumu (20.000-27.000). Ovaj prodavac ima realnu cenu. MITAS Custom Force 150/80-16 - KupujemProdajem WWW.KUPUJEMPRODAJEM.COM NOVA CRUSER guma iz Mitasa - Bias guma izuzetnog dizajna a ipak prilagođena asfaltu. Pogledaje moju KP ponudu. Prodavnica VECTRA. Verovatno zato što je iz Sremske Mitrovice a proizvodni pogon fabrike Mitas se nalazi u Rumi. Što se tiče ovoga: "Medjutim nekih svega par milimetara cini mi se da je sira guma jer se na njoj vide tragovi od lanca, nista strasno ali se vidi." Tragovi lanca, na gumi fabričke dimenzije, ne treba da budu. Treba proveriti stanje zatezača lanca (na fotografiji je ispred nogostupa suvozača). Ovi naši Customi imaju dugačak pogonski lanac (142 linka). Roler zatezača mora stajati ravno a poluga pravo (sa dobrom oprugom). Eto.
  7. Koji je motocikl u pitanju?
  8. Ono što Rajan ne govori, ali pokazuje je "opustite svoje telo i um." Većinu vremena, na dva točka, čak i da nikada nismo čuli za kontraupravljanje, sve ovo mi radimo bez razmišljanja (upravljamo zadnjim točkom, dok prednjim biramo pravac). Naše telo poznaje ovaj princip (čak i ako ga naš mozak ne shvata), što nam omogućava da se krećemo na dva točka bez većih problema. U određenim situacijama je korisno imati jasnije razumevanje ovih principa. Jedna od ključnih je naglo izbegavanje prepreke (dozirana upotreba kočnica u svrhu usporavanja, odsečan pritisak-kršten kao kontra, uz dodavanje potrebne doze gasa). Kod ciljane navigacije kroz krivinu (gde postavljanje tela i biomehanika igraju glavnu ulogu), lagano pritisneš i prirodno se nagneš u krivinu. Dokaz pravilne tehnike je manje napora potrebnog kod upravljanja čak i velikim motociklom. Prva ispravna stvar je da usporite pre krivine. Guranje je na drugom mestu.
  9. Još jedan problem sa etanolom je da vremenom ispari, otpusti vodu vezanu za sebe i ostavi štroku u karburatoru. Zato je dobro isprazniti sistem kod duže pauze. Motocikli sa ubrizgavanjem goriva su ovde u prednosti.
  10. Ovo bi bio slobodan prevod: "Koliko je hladno za gume za motocikle? Ako se vozite u uslovima od 7 stepeni i ispod, najbolje je potražiti gume s oznakom M+S jer će one i dalje moći postići svoju radnu temperaturu. Međutim, ako je vaša guma dizajnirana za brzu vožnju po putu ili dane na stazi, onda neće biti bezbedno voziti se na njima u veoma hladnim uslovima jer trup gume neće stvarati dovoljno toplote da ostane topao i da vam pruži potrebno prijanjanje." Zapamtite. Čak ni najbolja zimska guma na svetu neće vas sprečiti da se sudarite, ako ne uradite dve ključne stvari: - ne prilagodite način vožnje uslovima na putu i - ne prilagodite način vožnje uslovima na putu. Treba razlikovati normalnu vožnju pri niskoj temperaturi od vožnje u zimskim uslovima. Poboljšajte prijanjanje vaših guma tako što ćete ih zagrejati pre vožnje nekoliko krugova po kraju, pre nego što izađete na otvoren put. Još bolje, montirajte par guma predviđenih za kišne uslove (odlične su za hladan asfalt). Uživajte u vožnji. Ostanite opušteni. Koristite progresivnije inpute na gasu i kočnicama. Sedite uspravnije i pratite šta radi prednji kraj motocikla. Upoznajte se sa nekim tehnikama vožnje po snegu i ledu. Dosta tehnika se primenjuje u off road vožnji. Jahanje po snegu i ledu je potpuno drugačije iskustvo od tipičnog zimskog jahanja (po hladnom i suvom asfaltu). Čak i ako ne planirate da težite vožnji po snegu i ledu (većina ljudi ne bi trebala), ove veštine vam mogu spasiti život, ako vas uhvati snežna oluja ili neočekivano udarite na komad leda. Oduprite se nagonu za panikom ako naletite u nevreme. Najpametniji potez koji možete napraviti u nepovoljnim vremenskim uslovima je priznati kada ste izvan svoje "dubine" i mirno, polako i oprezno voziti do najbližeg mesta gde se možete skloniti i sačekati da oluja prođe. Zimska guma će omogućiti performanse (uživanje u vožnji bliže gornjoj granici naglog dodavanja gasa i jakog kočenja, donjoj granici spuštanja kroz krivine). Tu je ključna stvar dezen gazećeg sloja (šare koja odvodi vodu, prljavštinu i sve drugo na putu) i njen sastav (gde se brže zagreva i zadržava svoje osobine i do -5). Potrebne su i zakonski obavezne u hladnim i kišnim zemljama (Kanada, Norveška ili Velika Britanija). Sa zimskim gumama nemate potrebu da prolazite uspravnije i šire kroz krivinu. One podižu vašu sigurnost bliže vrednostima, koje važe za "normalne" uslove vožnje. Sa standardnim gumama možemo imati trenutke "drifta", pri izlasku iz krivine (mada, nije pravilo). Sa zimskim gumama je ta granica viša (ali se isto tako dešava da "zadriftujemo" ako preteramo sa gasom). Kao i sa tehnikama sportske vožnje, koje svi rado prihvataju i na žalost kopiraju, tako i saveti za zimsku vožnju važe za putovanje i dužu vožnju, po ekstremnim zimskim uslovima. Ako zimi planiraš samo do kafića, možeš i peške. Ako hoćeš da se voziš, vozi. Ali uradi, gore navedene, dve ključne stvari (prilagodite način vožnje uslovima na putu x 2). Na koga misliš?
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja