Jump to content

Moto Zajednica

TEMU Srbija - aliexpres za Srbiju

Recommended Posts

• Zainteresovan, 740 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Nije, počeli su na svaku pošiljku da obračunavaju pdv i troškove otvaranja paketa kako oni to zovu. Ranije je to carina radila pa se dobijao papir sa obračunom sad valjda radi to pošta kako sam razumeo poštara

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1712 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Temu ili Aliexpress?

Na temu nikad nisam platio ni dinar vise posle prvobitnog placanja.

Na aliexpressu skoro pa uvek.

• Svrati ponekad, 260 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS

Ne znam kako kod da nadjem, a link ću poslati, samo da mi izadje reklama. Meni to na FB izlazi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 473 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
On 8. 3. 2026. at 19:13, Rider000 je napisao:

prilika da malo testiram kamericu

Koja je kamera? Ako je dji/gopro snimaj u 2k i 4:3, pa posle taj 4:3 odnos iseci u 16:9 i na jućub ubaci u 2k rezoluciji, tj. 2560x1440

• Ne silazi, 1655 postova
  • Motocikl: SMC 300
On 3/9/2026 at 12:13 PM, nuk said:

Nije, počeli su na svaku pošiljku da obračunavaju pdv i troškove otvaranja paketa kako oni to zovu. Ranije je to carina radila pa se dobijao papir sa obračunom sad valjda radi to pošta kako sam razumeo poštara

Da, ali u posti dobijes uplatnicu, i papir sa obracunatim dadzbinama. Postar nista nije pokazao. Videcu sledeci put kad dodje. Pa javljam.

• Drug član, 1712 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@markommarkoOsmo 4, u 4:3 snimao ali 4K.

Hvala za tip, će probam.

A za instagram nema pomoci? Jako lose izgledaju snimci kad tamo uploadujem

• Drug član, 1392 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
On 9. 3. 2026. at 13:12, Rider000 je napisao:

Na temu nikad nisam platio ni dinar vise posle prvobitnog placanja.

Nisi jer je sve to već uračunato u cenu proizvoda na sajtu/aplikaciji.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 473 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre 20 sati, Rider000 je napisao:

A za instagram nema pomoci?

Koliko znam tu baš moraš da ispoštuješ njihove dimenzije - 1080x1920 za stori i ril

• Advanced Member, 2513 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Za instagram obavezno vertikalni format (sere mi se) u 1080x1920. Čak i ako si snimao u nekom formatu koji nema stvarnih 1920 vertikalnu rezoluciju, možeš ga tako eksportovati.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 112 postova
Pre 21 sati, vasa.93 je napisao:

Nisi jer je sve to već uračunato u cenu proizvoda na sajtu/aplikaciji.

Ne bih se slozio jer Ali ima artikle sa uracunatom postarinom ili se postarina placa dodatno i naravno unapred.Mislim da je ovo jos jedna pljacka naroda,lov u mutnom.Ocekujem pakete sa Temua i Alija,videcemo.Pre par dana mi je stigao paket iz Kine,nevezano za Temu i Ali,postarina besplatna,placeno 40 dolara,a na paketu je pisalo 21e.Kurir iz Bexa je naplatio 495din za nesto sto ni sam ne zna sta je,osim da i on isto to 'nesto' placa.

Bas je vezano za Temu. Tamo su svi troskovi dostave, carine i PDV-a vec uracunati u cenu proizvoda koju placas na sajtu/aplikaciji.
Na AliExpress-u toga nema, vec se PDV i carina (ako je paket vece vrednosti) placaju naknadno onda kada paket prodje carinsku kontrolu.

• Advanced Member, 2513 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Plaćanje robe i poštarine na Aliexpress nije isto što i plaćanje robe sa uračunatim svim troškovima isporuke na Temu.

Do sada niko nije platio carinu ili pdv na pakete poručene preko Temu, bez obzira na njihovu vrednost. To sve je već uključeno u cenu koju vidimo na sajtu kada se poručuje. Za Aliexpress/Ebay/Dealextreme se ovo definitivno ne može reći.

Drugi je par opanaka što su naši našli način da klepaju po ušima za sve ostale pakete... Ranije su Aliexpress i Ebay paketi stizali isključivo preko Pošte. Privatne kurisrske službe verovatno sada naplaćuju uslugu "carinskog pregleda" ili tako nešto. Odavno ništa nisam poručio preko Aliexpress pa nemam sveža iskustva. A vidim da ću tako i nastaviti :)

pre 30 minuta, Gliga je napisao:

Privatne kurisrske službe verovatno sada naplaćuju uslugu "carinskog pregleda"

Ovo isto naplacuje Posta odvajkada.

Skalpelom zaseku paket, cesto zakace i sadrzaj unutra, i op 175 RSD trosak na teret kupca.

• Zainteresovan, 429 postova
  • Motocikl: F800ST

Na Aliju sad cesto imate dodatan trosak. Naplacuje se pdv na paket. Na samom paketu bude istaknuto koliko treba da se doplati. Ali takvi paketi stizu ekspresnom brzinom i na samom sajtu ti artikli oznaceni su sa "Choice".  

Zanimljivo sto postar ne moze nikakav racun da da, nista bukvalno. Jedinanopcija da vrati paket u postu pa da se u posti objasnjavas... 

Nezvanicno, sve to ide preko jedne firme registrovane na bg aerodromu...

• Podržavam 1

• Pana, 776 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535
Pre sat vremena, steefanv je napisao:

Nezvanicno, sve to ide preko jedne firme registrovane na bg aerodromu...

Није незванично. Писао сам раније о фирми FEILIKS LOGISTICS  са оснивачким улогом од 1,000 дин  ( извор АПР )  

Али овај износ није порез .  ПДВ је 20%  и  њега обрачунава  Пореска ,  овај  намет је неке друге "куће" 

Није ни царина ...  

Ово пишем као неко ко је прошао пун круг  Али експрес , Пошта , Феликс , Пореска , Царина , Кориснички сервис , Рекламације Поште ,  Рекламације Али , повраћај  пара . 

Ево део преписке :  

Поштовани,
Хвала што користите услуге Поште Србије.
Ваш упит је примљен под бројем: 207077.
Разлог обраћања: Рекламација
Област рекламације/приговора: Пост експрес услуге
Услуга: Непреузимање пошиљке на адреси - физичко лице
Време пријема: 26.02.2026 08:13:57

Порука корисника:
Pošiljka od Aliexpresa PJ704997550RS je ugovorena sa besplatnom isporukom .
Poruka koju sam dobio glasila je na uplatu od 434 din za koju Vaš zaposleni nije imao objašnjenje već samo naredbu da "mora da naplati"
Odbio sam da platim takve dodadtne troškove .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - -  -

rjsabac@posta.rs

2. 3. 2026. 15:05 (пре 10 дана)

Поштовани,

Поводом Вашег обраћања у вези појашњења за врсту оптерећења пошиљке PJ704997550RS, у износу од 434,00 динара, обавештавамо Вас да пошиљалац FEILIKS LOGISTICS наплаћује од прималаца ПДВ на купљену робу. Наведену информацију треба да знају и радници поште и запослени компаније која као пошиљалац тражи откупни износ.  

С поштовањем,

_ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --  -- -  - - - - - - - - - - - - - - - --  - - - - -

From: - Panić [mailto:bestpanic@gmail.com]
Sent: Monday, March 2, 2026 11:20 AM
To: Kontakt6
Subject: Re: Информација

Poštovani , 

Povodom  narudžbine  PJ704997550RS  koja je zbog nepoznatog troška  i nepostojećeg objašnjenja  vraćena kao  pošiljka PT073909980RS  i vašeg obaveštenja da se javim na broj    0800 800 298  ( FEILIKS LOGISTICS )

Operaterka  sa broja na koji ste me uputili   potvrdila je da je pošiljka vraćena ali nije bila upućena o razlogu vraćanja pošiljke -  nepoznatom trošku 434 din i uputila me je na Pošte Srbije / Post  ekspres usluge .   Takođe nije mogla da mi objasni razlog   potrebe da im se njima obratim  odnosno Vašeg upućivanja jer nemaju  tražene informacije . 

Nadam se odgovoru  šta sadrži i odakle potiče taj  trošak 434 din jer je on i nepostojanje objašnjenja bio uzrok vraćanja pošiljke. 

Pozdav !  

- - - - - - - - - - - - - - - -  - --  - - - - - - 

Слична је преписка и са осталима . Није Пошта ,  није Феликс, није Управа царина ,  није ПДВ Пореске ...   мистерија нечијег пдв-а   од  434 дин.  остаје  да вреба  :)   

"Ko ne pamti iznova proživljava "

Promenio član Jašim
  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• 4_tocka_i_karoserija, 2412 postova
  • Motocikl: -

Aliexpress...

Platio pošiljku 10.80 USD, poštar mi naplati dodatno 497 din.

Platio pošiljku 14.85 USD, dodatno 275 dinara.

Imam još 4 pošiljke, i kad stignu, Aliexpress me više videti neće.

(Neću da ih vraćam, jer mi realno trebaju, a nije 100 dukata, mada ako bude, vratiću :D )

• Podržavam 4

• Integrisan, 3319 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Opet će Ali da nas blokira (Srbiju), kao prošle godine... i treba. Bezobrazluk !

Nikada nisam ništa uzimao sa Alija, mogu da ih pohvalim da imaju bukvalno sve. Tek od skoro sam počeo da naručujem sa Temu, baš zato što nema skrivenih troškova. Ako se i ovde pojave, ćao...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

• Zainteresovan, 455 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

A šta vam toliko nije jasno u vezi naplate?? Roba koja ode na carinjenje ako ne podleže carini se od iste oslobađa i tako obeležava i NARAVNO ne naplaćuje se carina ali sa NARAVNO naplaćuje PDV. PDV se naplaćuje i treba da se naplaćuje za SVU robu koja uđe u zemlju. Sitne pošiljke koje Kinezi šalju zbog velikog obima posla prolaze još uvek ispod radara inače bi i one trebale da podleži PDV-u. Apsurd je što kad za takve pošiljke bude počela naplata PDV-a iznos koje ćete poštaru plaćati će prevazilaziti ono što ste Kinezu već platili ali to je već druga priča.

Pošta iznos naplaćenog PDV-a uplaćuje na račun uprave carine i za tu svoju uslugu, na taj iznos dodaje uslugu uplate novca po cenovniku Pošte.

Zapenjavili ste toliko što zaboga nije besplatno kao što je jebeni Kinez napisao. Pa nije jbg. Seliš se u Kinu i tamo je besplatno. Ovde nije i ne treba da bude! PDV MORA DA SE PLATI! POŠTA NEĆE I NE TREBA DA RADI ZA DŽABE PA ZATO I UPLATA NOVCA MORA DA SE PLATI! PDV JE POREZ NA DODATU VREDNOST I PLAĆA SE U SVAKOJ NORMALNOJ ZEMLJI (to što je ovde na vlasti kriminalna banda je već neka druga priča).

Naručio sam nedavno robu iz Engleske na adresu u Beču. Istu proceduru je roba i tamo prošla i pošto Engleska nije u EU naplaćen je PDV baš kao i ovde kod nas. Dok su bili u EU nije se naplaćivao jer je već bio uračunat pri samoj kupovini.

Temu je druga priča. Sve je već ukalkulisano u cenu i zato se ništa dodatno ne neplaćuje!

Promenio član ekozelj
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 586 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Danas mi stigla posiljka sa Temu-a...nekih 100e vrednosti. Pitam postara sta kosta posto nisam kuci...kaze ne kosta nista. Ja mu potom kazem ako nema niko kod kuce ostavi na terasi i kvit smo. Tako smo radili vise puta. Dakle Temu jos uvek nista.

• Pana, 776 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535
Pre 1 sat, ekozelj je napisao:

A šta vam toliko nije jasno u vezi naplate?? Roba koja ode na carinjenje ako ne podleže carini se od iste oslobađa i tako obeležava i NARAVNO ne naplaćuje se carina ali sa NARAVNO naplaćuje PDV. PDV se naplaćuje i treba da se naplaćuje za SVU robu koja uđe u zemlju. Sitne pošiljke koje Kinezi šalju zbog velikog obima posla prolaze još uvek ispod radara inače bi i one trebale da podleži PDV-u. Apsurd je što kad za takve pošiljke bude počela naplata PDV-a iznos koje ćete poštaru plaćati će prevazilaziti ono što ste Kinezu već platili ali to je već druga priča.

Pošta iznos naplaćenog PDV-a uplaćuje na račun uprave carine i za tu svoju uslugu, na taj iznos dodaje uslugu uplate novca po cenovniku Pošte.

Zapenjavili ste toliko što zaboga nije besplatno kao što je jebeni Kinez napisao. Pa nije jbg. Seliš se u Kinu i tamo je besplatno. Ovde nije i ne treba da bude! PDV MORA DA SE PLATI! POŠTA NEĆE I NE TREBA DA RADI ZA DŽABE PA ZATO I UPLATA NOVCA MORA DA SE PLATI! PDV JE POREZ NA DODATU VREDNOST I PLAĆA SE U SVAKOJ NORMALNOJ ZEMLJI (to što je ovde na vlasti kriminalna banda je već neka druga priča).

Naručio sam nedavno robu iz Engleske na adresu u Beču. Istu proceduru je roba i tamo prošla i pošto Engleska nije u EU naplaćen je PDV baš kao i ovde kod nas. Dok su bili u EU nije se naplaćivao jer je već bio uračunat pri samoj kupovini.

Temu je druga priča. Sve je već ukalkulisano u cenu i zato se ništa dodatno ne neplaćuje!

Ja jedino vidim da ti nešto peniš .    Pišemo o svojim iskustvima da se još neko ne opeče . 

Iznos koji naplaćuju nije ni PDV a ni carina .   Jedan naplaćuje Poreska , drugi Carinska uprava . Isto ministarstvo  ( Finansija)  ali različiti Organi uprave .   ( PDV se ne uplaćuje na račun carine

Konkretno na iznos 2.361,87 din moje porudžbine  ( cena vrednosti naznačena na paketu  )  porez bi trebao biti 472,37 a ne  434,04din.     Ne bežim ja od svojih obaveza .    Porez na dobit 2025 plaćen u celosti , porez na imovinu građana za 2026 već izmiren. Ostao je samo na tekući dohodak - koji izmiruje poslodavac.  

Suština je da sa Ali Expresom  i Poštom  je reč o još jednoj prevari u kojoj ne želim da učestvujem . 

Promenio član Jašim
  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 455 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
2 hours ago, Jašim said:

Ja jedino vidim da ti nešto peniš .    Pišemo o svojim iskustvima da se još neko ne opeče . 

Iznos koji naplaćuju nije ni PDV a ni carina .   Jedan naplaćuje Poreska , drugi Carinska uprava . Isto ministarstvo  ( Finansija)  ali različiti Organi uprave .   ( PDV se ne uplaćuje na račun carine

Konkretno na iznos 2.361,87 din moje porudžbine  ( cena vrednosti naznačena na paketu  )  porez bi trebao biti 472,37 a ne  434,04din.     Ne bežim ja od svojih obaveza .    Porez na dobit 2025 plaćen u celosti , porez na imovinu građana za 2026 već izmiren. Ostao je samo na tekući dohodak - koji izmiruje poslodavac.  

Suština je da sa Ali Expresom  i Poštom  je reč o još jednoj prevari u kojoj ne želim da učestvujem . 

A ko te tera da učestvuješ u prevari?!? Lepo ne naručuješ ništa sa Ali Expressa i zaobiđeš Poštu u širokom luku i nisi "saučesnik u prevari". 

Za tvoju informaciju, a i još po nekoga koga interesuje naplaćuje se carinjenje (otvaranje pošiljke i uvid u njen sadržaj) + PDV + poštarina za uplatu novca i ništa drugo. Ako podleže carini onda se plaća i carina a ona se obračunava na vrednost + poštarina (meni lično nelogično ali je tako).

To što se tvoja matematika nekad ne slaže sa njihovom je zato što Kinez može svašta da napiše što se vrednosti tiče a carinik nekad to može da prihvati a nekad jednostavno ne prhvati i zato što kurs može da se razlikuje na dan plaćanja i dan carinskog pregleda.

• Zainteresovan, 386 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

Spusti malo loptu, svi su pisali normalno dok ti nisi došao da "smiruješ situaciju". 

Ja sam plaćao ranije otvaranje pošiljke i sl, ali uvek piše šta je i uglavnom radnici znaju šta je trošak koji moram da platim. Što kaže Jašim nije posrno platiti, ali neću da me neko pravi budalom ako ne mora. A poruke ovde i služe da ljudi ne poručuju jer mogu da nauče iz tuđeg iskustva.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja