živke 9479 Napisano pre 12 sati (promenjeno) Ne silazi, 3248 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Pa da, dosta zavisi od toga sa čime upoređuješ. Nisam vozio te motore, ali verujem da ne može da se poredi sa Tuaregom ili Kove450 što se ogibljenja tiče. A meni je recimo solidno unapređenje u odnosu na XT660Z (sa emulatorima). Ali u toj nekoj entry level kategoriji je sasvim korektno. Baš sam pre nekog vremena video neke nazovi testove gde su na motocross stazi upoređivali kako se koji adv ponaša na većim skokovima. I u suštini MT se odlično pokazao. Ali pisali smo već o tome - MT je na svom terenu na nekom umereno brzom offroadu, tu je sasvim solidan, barem za mene. Na asfaltu nije baš udoban, oseti se svaka mala rupa ili ležeći, i kao što rekoh - nadam se da će to malo da se poboljša sa ovim oprugama. Takođe moj utisak je da viljuška dosta bolje radi od zadnjeg amortizera - i može se reći da je tu glavni problem Promenio pre 12 sati član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 9479 Napisano pre 11 sati Ne silazi, 3248 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Elem, dosta ozbiljnih tema za danas, malo da se zezamo 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
batica87 126 Napisano pre 10 sati (promenjeno) U prolazu, 70 postova Lokacija: Surdulica, Niš... Motocikl: CFMoto 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo drugari Eto i mene posle više od 9 meseca kako nisam seo na eMTejca... Život i čudni putevi proše godine u proleće završio u bolnici nakon otvaranja sezone zbog kamenčića u žučnoj kesi, jedva sanirali upalu i najzad operacija karjejm jula. Da bi supruga ostala u drugom stanju avgusta eh, da bi onda saznali da imamo visoko rizičnu trudnoću i da čekamo jednojačane blizance, koji su hvala Bogu (nakon svih muka) došli zdravi i pravi na svet aprila Tako da sada imam pune ruke posla, ali sam rano jutros u cik zore, a nakon što su se mališani naručkali - izvukao motor iz dubine garaže i otisnuo se na jedan krug od 20km. Prepuno srce od aprila, je postalo još malo punije nakon što sam zaverglao mašinu Jelte, garanciju sam sasvim sigurno izgubio jer prošle godine nisam radio servis (ai i briga me) - sada moram isti što pre odraditi Elem moram sada stranu po stranu da pročitam (kada mi naiđe slobodno vreme) od oktobra prošle godine, ali bih zamolio kolege koji već imaju kilometražu sa ovim modelom koje su se "bolesti" tj slabe strane ispoljile za ovo vreme u eksploataciji i na šta obratiti pažnju ili zameniti? Moj primerak je od prvih modela iz leta 2024e godine Promenio pre 10 sati član batica87 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
roar 420 Napisano pre 6 sati Go BIG or Go home, 446 postova Lokacija: Zemun Motocikl: 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan @batica87Pa trebaces da izbusis jednu malu rupu na podramu sa svake strane motora, otprilike burgijom fi 4 mm. Mozda si vec cuo za to pa da ne objasnjavam mnogo, ako nisi kazi... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
batica87 126 Napisano pre 6 sati (promenjeno) U prolazu, 70 postova Lokacija: Surdulica, Niš... Motocikl: CFMoto 450MT Prijavi odgovor kao problematičan @roar hvala puno, trebalo bi da su mi to odradili na prvom servisu (njega nisam preskocio ). Znam da je bilo priče i da je lager na zadnjem točku problematičan, correct? Promenio pre 5 sati član batica87 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
roar 420 Napisano pre 5 sati Go BIG or Go home, 446 postova Lokacija: Zemun Motocikl: 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Da to je to. Inace sa lagerom na tocku jos nemam problema, presao 8000 km Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mandrak_ 286 Napisano pre 4 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 182 postova Lokacija: Banat, Vojvodina Motocikl: '25 CFMOTO 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 8 sati, Gliga je napisao: Meni je ogibljenje baš ograničavajući faktor na MT-u. I prednji i zadnji kraj najradije odskoče od prepreke umesto da je upiju. Napred sam pokušao da se igram podešavanjima, postigao sam samo "loše na različite načine". A nisam baš rad da ulažem ozbiljnije pare, ipak je meni ovo pre svega prevozno sredstvo. Ne planiram nešto mnogo voziti van asfalta, ali ovo mi se ne sviđa ni po putu. Rupe, ležeći... Korman hoće da iskoči iz ruku, sedište da mi lansira guzicu. I ne, ne pričam o brzoj ili agresivnoj vožnji. Razmazili me motori sa boljim ogibljenjem zadnjih par godina. Probaj da olabavis "spring rate" na viljuskama. Oni 14mm srafovi su za podesavanje spring rejta i ako se odvrnu skoro skroz na gore, viljuska znacajno bolje upija neravnine i nema poskakivanja pri normalnoj voznji. A kompresiju i rebaund stavi na + 3-4 klika od sredine (13-14 klikova na hard). I gume na 2 bara Promenio pre 4 sati član mandrak_ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 7452 Napisano pre 32 minuta Advanced Member, 2535 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ček, stani, polako. Ne može se podešavati spring rate (prihvatam upotrebu navodnika ). To je mehanička karakteristika opruge. To o čemu pišeš je preload - predopterećenje. Odvrtanjem šrafa se smanjuje predopterećenje, vila se sabija i ostaje manje upotrebljivog hoda. Sama karakteristika ogibljenja ne bi trebala da se promeni zbog toga (mada, obzirom da imamo nelinearne, tj. progresivne opruge, moguće da nisam u pravu oko ovoga). Preload samo određuje koliko visoko motor stoji, služi da se geometrija održi u predviđenom "obliku" kako bi se zavisno od tereta (težina vozača, prtljag...) zadržale vozne karakteristike. Nije da sam se do sada bavio merenjem i podešavanjem "sag"-a na ovom motoru, ali veoma mi se čini da je ili dobar ili prevelik. Daljim smanjivanjem preload prednji kraj tone još niže. Potrebno je da se jednog dana poklopi da imam slobodnog vremena i da sam raspoložen za čačkanje oko motora. Obe stavke pojedinačno su izvodljive, ali istovremeno će biti poduhvat 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...