Jump to content

Moto Zajednica

NX500 2024

Recommended Posts

• U prolazu, 22 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350 2024

Ne znam dal je neko doživeo da mu pukne lanac...u najboljem slučaju stradaju plastike na motoru...

Sent from my SM-F966B using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Slow rider, 1013 postova
  • Motocikl: Honda NX500 2026, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
21 hours ago, Bobni said:

Ja sam skoro na 2000 km,nisam ga jos nije zatezao.kokristim petrolej i sae 90.

Upravo tako. Ako podmazujes sa SAE90, nikad nećeš morati da pereš lanac

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 576 postova
  • Motocikl: Apn 6

Povremeno ga operem ali ne na svako podmazivanje.Sprejevi me bas nerviraju,jeste lakse kada se podmazuje ali obavezno umazem felnu pa skuplja razno djubre kod prednjeg zupcanika.

Promenio član Bobni

• Drug član, 1143 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
9 hours ago, Yanco said:

Upravo tako. Ako podmazujes sa SAE90, nikad nećeš morati da pereš lanac

Na putu sam kupio neki "offroad" sprej za lanac, i upravo je takav, kao ulje za menjac, mnogo manje sakuplja prasinu i vidno je cistiji lanac kada vozim van puta,. Ali opet malo se mora oprati posle offroad-a. Samo mislim da mora cesce da se nanosi, lanac brzo postane suv.

Promenio član Blackened

• Svrati ponekad, 209 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

Neki ljudi placaju terapiju, meni je ciscenje motora i lanca mentalna terapija (auta isto, al nebitno sad). 1k km interval podmazivanja, neki put i duze (s100 beli sprej v2.0). Ciscenje u zavisnosti od stila voznje/vremenskih uslova, najkasnije svako trece podmazivanje. Al obicno to uradim svaki put barem krpom, jer terapija. Proverim uvek i zategnutost, a dotegnem u proseku na 3000-4000km, opet u zavisnosti od stila voznje.

Kad ga uopste nisam dotezao ni cistio (sem kad perem motor), a podmazivao samo sa Scottoiler, trajao je 12-14k km i posle te km bio komplet unisten. Trenutno sam na odrzavanjem na 25k km i jedva je na pola istegnut. Al se ne oslanjam na Scottoiler i da li ce ga dovoljno nakapati posle pranja motora (i pored povecanja intenziteta odmah po pranju), vec ga sam odradim i miran sam.

• Ne silazi, 3539 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
Pre 3 sati, Blackened je napisao:

Na putu sam kupio neki "offroad" sprej za lanac, i upravo je takav, kao ulje za menjac, mnogo manje sakuplja prasinu i vidno je cistiji lanac kada vozim van puta,. Ali opet malo se mora oprati posle offroad-a. Samo mislim da mora cesce da se nanosi, lanac brzo postane suv.

Ako hoces da ti dam Ipon off sprej, meni neko dao al ne koristim ga. 

• Drug član, 1143 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Imam sada taj neki marke K2, vozacu jos off dosta, pa se javljam ako budem u prolazu, hvala! 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 82 postova
  • Motocikl: Honda NX500, BMW F800GS
pre 4 minuta, Bobni je napisao:

Kako dotezete lanac?kako znate da tocak stoji kako treba?podelite iskustva

Svakako imas markere (crtice) na obe strane osovine (taj model ima), i gledas prema njima, 

ako nemas markere onda meris od referentne tacke (bolcn vesanja, osovina prednjeg tocka i slicno...) neke do centa osovine sa jedne i sa druge strane.

Svakako ako je tocak ukosen to se primeti odmah u voznji jer motocikl ne drzi pravac...

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 209 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

Trudim se da uvek matice sa obe strane zaokrenem identicno, markere koristim samo da potvrdim da je sve isto. Mislim da je kljucno ne preterivati kad se doteze. Cetvrtina kruga sa obe strane mi je uglavnom dovoljna da zategnem, a ne pretegnem.

Procedura mi je za Afriku, al ne vidim razlog da je za NX mnogo drugacije, sem mozda kljucevi koji mora da se koriste:

- Dignem motor na centralni
- Otpustim glavnu 27 maticu od osovine/tocka
- Otpustim 12ice sa obe strane (matice blize agregatu)
- Onda pomeram jednako 10ke do zeljene pozicije (matice koje zapravo zatezu lanac, pomenutih max 1/4 kruga). Imati na umu da je jedna matica kontra, dakle treba da je zatezete da bi se osovina pomerila pozadi, u kom god smeru okreta kljuca bilo zatezanje.
- Gurnem viljuskasti kljuc 12/13 u zupcanik zadnjeg tocka ispod lanca i okrenem/povucem tocak pozadi da lanac predje preko kljuca i sam tocak se pomeri na novu poziciju, ovo je skoro neprimetno osetiti (da se tocak pomerio), kad se matice okrecu malo, al je kljucno da bi tocak ostao prav.
- Spustim na side stand
- Zategnem glavni 27 na 100Nm
- Vratim na centralni, drzim kontru na 10ci (bez zatezanja dodatnog) i zategnem 12 do kraja koliko ide
- Proverim lanac dal je na zeljenoj meri, ako nije sve opet u krug

Ovo radim nakon ciscenja, a pre podmazivanja, da se ne userem od glave do pete default_0a-smiley.gif

Promenio član dule0911
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Hvaala puno na podeljenom iskustvu.iskreno nisam ni gledao dal ima markere,na proslom motoru nije bilo markera,koristio sam subler da izravnam obe strane podjednako.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Piaggio free, NX500
Pre 6 sati, Bobni je napisao:

Kako dotezete lanac?kako znate da tocak stoji kako treba?podelite iskustva

https://share.temu.com/br5dwUbheeB

Jedan vijak štitnika lanca je iza fuzastera. Ako imaš sreće može se podići i sa njim zavrnutim. Ima i drugi način uz pomoć kanapa...

• Sviđa mi se 1

Jeste kupovali nesto od dodatne opreme za vase motore?ja sam narucio pre neki dan shadove nosace 3p za bocne kofere,planiram da kupim sh23,takodje cu kupiti neku shadovu tank torbu.

• Zainteresovan, 525 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

@Bobni Imam samo centralni kofer, givi monokey od 45 litara. Možda sam mogao da kupim veći, ali dobar je i ovaj. Ne planiram bočne kofere. Za put, ako ne idem samo sa rancem koji strpam u kofer (koji bi baš zbog toga mogao da bude malko veći, jer sam patike i papuče morao da ubacim u prednje torbice na crash baru) onda imam torbu (onu duffle bag, kao za trening) od 60 litara koju vežem gurtnama za sedište. Imam i od 100 litara, ali ona mi ne treba (pa ako hoće neko da kupi, eto prilike). 

Osim toga, maglenke Future eyes, štitnike za ruke Barkbusters i to je to ja mislim od bitnijih stvari

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja