malitomic 1655 Napisano Decembar 27, 2022 Drug član, 1202 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 9 minuta, MaxiS je napisao: Nisam citao pazljivo. Da li neko moze da napise, jesu li uracunati zdravstveno i radni staz? Ili je sve ovo kao na gradilistu? Ako nisu, dzaba soma evra, ako jesu, dobra je ovo zarada. Nisu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlatkojov 1110 Napisano Decembar 27, 2022 (promenjeno) Zlaja, 286 postova Lokacija: Beograd Motocikl: yamaha xj6 Prijavi odgovor kao problematičan Svima zinulo dupe za pare, gde je tu godisnji odmor, slava, praznici. Neki spojeni vikend za planinu itd. Meni je na primer samo godisnji 34 radnih dana plus poneko bolovanje. Promenio Decembar 27, 2022 član zlatkojov 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2554 Napisano Decembar 27, 2022 Drug član, 1501 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan pre 11 minuta, malitomic je napisao: Nisu Dzaba... Ode zdravlje u k... To onda kao moja bruto plata... Nema tu 'leba. Citam cifre i cudim se za kako malo para radim. Onda procitam ovo, i sve pade u vodu. Leti na 40 stepeni motaju ceo dan, na hladnom motaju ceo dan, pa sto rece, ako ides motorozovano amortizacija,... Dobro je ovo za "klince", ko trenutno ostane bez posla, i ko hoce "malo vecu" paru za mesec-dva. Kao stalni pos'o je ovo puska. Taxi bolje, odnosno, "lakse" zaradi svoj novac. Ne kazem da ima lakog posla, ali sve ovo mora da se izvaga... Plus i minus, i onda se odluci... Odlazim sa teme, nije mi interesantan biznis 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Decembar 27, 2022 Drug član, 1202 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan Svako ima neko svoje viđenje i računicu. Ko nema porodicu i druge obaveze 100k bruto mu je puna kapa. Mene ta cifra drži na pozitivnoj nuli. Svakako bolje nego da sam ostao kući i otišao u minus. Poenta je da je posao takav, kakav je,i da se ljudi ne plaše, ali ni ne zanose previše. U ovoj temi smo ga malo približili i pojasnili neke stvari. U svakom slucaju mislim da je dobro što tako nesto postoji i ovde kod nas 7 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Decembar 27, 2022 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan U svom okruzenju imam par ljudi čija deca rade glovo/wolt i od njih sam se naslusao samo hvalospeva o tom poslu. Jeste lepo al niko nece da kaze da je to samo trenutno. Cuvajte zdravlje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 360 Napisano Decembar 27, 2022 Svrati ponekad, 232 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan Meni je drago sto ovo postoji kao alternativa raznim Knez Petrolima koji placaju minimalac i uzimaju radnicima deo plate kao manjak, i sto klinci mogu da priuste da se osamostale na ovaj nacin, a odatle ce vec razmisljati dalje. 7 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5275 Napisano Decembar 27, 2022 (promenjeno) Drug član, 1881 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan E da je ovako nešto bilo u moje (studentsko) vreme, gde bi mi kraj bio ... I onako sam obožavao da vozim bajs. A mi na građevini za dnevnicu od 10 evra, ili malo gospodskije - istovaranje džakova brašna i žita iz šlepera preko omladinske zadruge Po 10 - 15 tona po turi ručno naslažeš na palete pa onda čekaš isplatu. Nekad mesec, nekad dva, nekad tri. Ako se ne varam, plaćali su oko 100 dinara po toni! Ova dostava je blago. Promenio Decembar 27, 2022 član antir3ality 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bbocko 195 Napisano Decembar 27, 2022 Svrati ponekad, 189 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara, Michigen Motocikl: Honda NC 750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ta dostava ne moze da se racuna u ozbiljan posao, nemas penziono i zdravstveno osigiranje, nemas godisnji odmor, nemas prava koja su propisana zakonom o radu. Ovo je studentski posao kao sto je neko napisao ili posao za nekoga ko zeli da "premosti". Jeste da odmah mozes da pocnes da zaradjujes ali na duze staze ubedjen sam da je to neodrziv posao. Ako je neko mlad bolje da ulaze vreme u sebe jer ce mu se to kad tad isplatiti... Danas nikad nije bilo lakse doci do znanja...gomila youtube kurseva...pa polako. Kodiranje, autocad drafting, revit, jezici, sta kome odgovara.Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 5941 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2774 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Evo ja cu opet da kazem. Ja sam tovario toalet papir iz vagona u kamione po kisi npr, preko studenstke, za mnogo manje para (sa uracunatom inflacijom i ostalo) Kamo lepe srece da sam imao mogucnosti da zaradim na ovaj nacin. U oba slucaja bih potrosio vreme i snagu, ali razlika u zaradi je vise nego ocigledna. Siguran sam da bih mogao mnogo manje da opteretim roditelje finansijski. Doduse, i tad sam uz studije radio za studensku i uvek bar jos jedan posao. Sa ovim mi se cini da moze da se krcne koja kinta za par sati dnevno. Ostane i za strebanje i za provod i za odmor. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7103 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2980 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Nego... Kako je ovo regulasino pravno, što se tiče baš tih poreza i doprinosa... Znam da su frilenseri njbli.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 1773 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 1353 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Evo ja cu opet da kazem. Ja sam tovario toalet papir iz vagona u kamione po kisi npr, preko studenstke, za mnogo manje para (sa uracunatom inflacijom i ostalo) Kamo lepe srece da sam imao mogucnosti da zaradim na ovaj nacin. U oba slucaja bih potrosio vreme i snagu, ali razlika u zaradi je vise nego ocigledna. Siguran sam da bih mogao mnogo manje da opteretim roditelje finansijski. Doduse, i tad sam uz studije radio za studensku i uvek bar jos jedan posao. Sa ovim mi se cini da moze da se krcne koja kinta za par sati dnevno. Ostane i za strebanje i za provod i za odmor. Problem je što ne može ništa za par sati dnevno da se uzme, za tri sata uzmeš 1500 din, a dnevno njima plaćaš 370 din članarinu. Znači ostane ti 1130 din, za tri sata ćeš preći određenu kilometražu i potrošiti bar još par litara goriva to je recimo još 400 din. troška i ostane ti 730 din. ili ti 243 din po radnom satu. Tu nije uračunata amortizacija kola, skutera itd. Ako uračunaš i poneku kaznu za parkiranje, realno nema tu neke love za onoga ko se kida. Još ako bi plaćao penziono i socijalno ne bi ti ostalo ništa.Znači mora da se pegla bar 10 sati, sedam dana u nedelji, a već na 12-13 sati svakodnevnog rada možeš da uzmeš i 20000 din bonusa nedeljno. To jeste cifra nekome ko nema ništa, ali vrlo malo ljudi može da izdrži takav stres i rad i to vrlo kratko vreme, posle koga dolazi do pregorevanja i prezasićenosti poslom.Kvalitet takvog robovskog života je 0, samo radiš i spavaš, bukvalno, pretvoriš se u robota. Misliš da si nešto zaradio, dok se jednog dana ne probudiš u urgentnom jer si dobio srčku, šlog ili te udario auto koji nisi video jer si umoran peglaš svaki dan kao konj.Nisu džabe smislili da je 8 sati dnevno radno vreme i to je maksimum za normalan život, svako ko radi više od toga mora da bude svestan da će sve što zaradi prekovremenim radom platiti svojim zdravljem.To govorim iz ličnog iskustva. Svojevremeno sam radio dva posla, kidao se po 16 sati dnevno dok nisam zaglavio u bolnicu sa dijabetesom, kamenom u žuči, prekomernom telesnom težinom i petostruko uvećanim holesterolom, trigliceridima, anksioznošću i preteranoj osetljivosti i razdražljivosti. Jednom rečju prs'o čovek!Od tada samo rekreacija, 5-6 sati rada, druženje, porodica i zdravlje se sredilo. Sve sam rešio osim dijabetesa koji dobiješ samo jednom i zauvek ostaje sa tobom.Pamet u glavu i nikako ne birajte poslove na kojima za 8 sati ne možete da zaradite dovoljno za život. Bolje raditi za male pare nekoliko godina ali na normalnim radnom mestu, ostatak koji biste proveli na prekovremenom radu, iskoristite za edukaciju, uložite to vreme u sebe, u znanje i sticanje dodatnih veština, koje ćete kad tad odlično naplatiti. Ne prodajte se za sitne pare izrabljivačima, oni vas potroše, sažvaću i otresu kad vas iskoriste, godine prođu, a vi opet na početku samo malo potošeniji, malo bolesniji i mnogo razočarani.A gde je keš? Pa nema ga, potrošilo se...Sent from my SM-A705FN using Tapatalk 14 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3529 Napisano Decembar 28, 2022 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan @vidakn Ima istine u ovome, život je jedan i moje slobodno vreme niko ne može dovoljno da plati. Za klince kojima treba da premoste, sigurno da je zanimljivo neko vreme, dinamičan je to posao. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8653 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Deluje baš sranje ta dostava, jedino na bajsu leti je ok, ako si klinja bez dece i takvih obaveza. A to za prijavu i penziju, danas i po standardnim poslovima sve više poslodavaca uplaćuje minimalac a ostalo na ruke. Tako da to je problem, svakako. Sa takvom praksom penzija će biti 15 000,nema ni za račune. Znači smrt, bolest, jad, beda u najavi kad dodje starost i oslabi zdravlje da može i dalje da se grbači pod stare dane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5407 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2489 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Vidim da je u bgu totalno druga praksa sa glovom i woltom. Kod nas jedni te isti rade od otvaranja, stalno ih vidjam, bukvalno redovan posao. Sto bajsom, sto kolima sto motorom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3529 Napisano Decembar 28, 2022 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, Bojan82 said: Sa takvom praksom penzija će biti 15 000,nema ni za račune. Znači smrt, bolest, jad, beda u najavi kad dodje starost i oslabi zdravlje da može i dalje da se grbači pod stare dane Ide se na to da 20% ljudi doživi penziju, ne više od toga. 70 godina starosti ne dočeka svako, a naročito uz ovaj savremeni način života. O tome (penziji) se razmišlja na vreme, da li neka garsonjerica da se uzme, pa kirija uz penziju, zlatne poluge, privatni penzioni fond,... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8653 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Radnici koji rade u takvom sistemu ne znam kako će do garsonjera i zlatnih poluga. To ide dotle, ne znam šta je s narodom. Meni platu daju 38 000 i 170e na ruke. I hoću da dam otkaz zbog toga, veruj kome god kažem nazvaše me neradnikom. Kao, šta bi ti, ej, celu platu na račun, gde ti živiš 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3529 Napisano Decembar 28, 2022 Malinar u pokusaju, 1692 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Mala ti je doplata, mislio sam da je tipa minimalac na račun, a npr 50-60 000 na ruke. To već jeste zaguljeno. Danas je oko 700-800 evra, po meni, minimalno za neki iole normalan život , i to je malo, ali za neke osnove je dovoljno. Naravno, ako nisu ljudi podstanari, ako rade i muž i žena i ako imaju 1 ili max dvoje dece... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8653 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Jeste, za radnika običnog se plata u Bg i okolini kreće od 45 - 80.Zavisi kako ko gde upadne, koliko dana u nedelji se radi, sati itd. To je to. Ja sam u proizvodnji.Gledao tako oglase, sve slično. Razmišljao i o tom Glovo,ali slabo poznajem grad i mislim da bih se izgubio, policija bi me tražila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vava 633 Napisano Decembar 28, 2022 Zainteresovan, 530 postova Lokacija: beograd mirijevo Motocikl: 950adv 450exc Prijavi odgovor kao problematičan Citam temu i nikako mi nije jasno kako smo dosli do toga da nam je normalno da se radi po 10-12 saati, pa preko toga i vikend. Gde smo zajebali? 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5407 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 2489 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan I ja kod nas u dostavi dobijem minimalac na racun a ostatak na ruke, uglavnom to bude izmedju 70-100.000 zavisi koliko privredim. Prijavljen, placena bolovanja i godisnji, plus imam bivseg kolegu koji mi je uskakao kad god je zatrebalo da idem negde mimo posla a da ne molim nikog. Zato sam ja toliko dugo i radio dostavu, mada sam pregoreo vec, dosta mi je, al sutra ako propadne novi posao uvek tamo mogu da se vratim. Nije to los posao, samo sto nema mogucnosti napredovanja, ali 100.000 da se ne naradis necu nigde u Subotici zaraditi 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3459 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 1101 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan pre 8 minuta, vava je napisao: Citam temu i nikako mi nije jasno kako smo dosli do toga da nam je normalno da se radi po 10-12 saati, pa preko toga i vikend. Gde smo zajebali? Evropske vrednosti..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4730 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 3614 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
malitomic 1655 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 1202 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lanac, kaiš, kardan Prijavi odgovor kao problematičan pre 39 minuta, Bojan82 je napisao: Jeste, za radnika običnog se plata u Bg i okolini kreće od 45 - 80.Zavisi kako ko gde upadne, koliko dana u nedelji se radi, sati itd. To je to. Ja sam u proizvodnji.Gledao tako oglase, sve slično. Razmišljao i o tom Glovo,ali slabo poznajem grad i mislim da bih se izgubio, policija bi me tražila Ne treba zbog toga da brineš, navigacija te vodi i kad preuzimas i kad isporucujes paket. Upoznao bi grad vrlo brzo ni to ne brini. Ti čini mi se dosta daleko stanujes pa bi morao busom do grada, a onda na skuter sa kojim bi radio. Ni ja nisam blizu, pa se još vraćam popodne da odmorim, što će reći imam dosta 'praznih'km. Imam drugaricu iz starog kraja, na viber smo grupi i kod istog smo robovlasnika'posrednika'. Ona od njega iznajmljuje Fiat Pandu na metan i radi samo NBg. Zadovoljna kaže.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4730 Napisano Decembar 28, 2022 Drug član, 3614 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 34 minuta, vava je napisao: Citam temu i nikako mi nije jasno kako smo dosli do toga da nam je normalno da se radi po 10-12 saati, pa preko toga i vikend. Gde smo zajebali? Jedini spas za radničku klasu je da ima viška posla, a manjka ljudi. Trenutno je tako u IT sektoru. Koliko god da se to nekome ne sviđa, već duže vreme je to najdemokratičniji posao. Ne moraš nikome da ljubiš dupeta, da plaćaš ili podmićuješ, da se učlanjavaš u stranke... ne moraš ni da imaš fakultet ili zvaničnu školu (mada je svakako dobro). Dovoljno je samo da nešto znaš da radiš, već će to nekome da zatreba. A firme se onda utrkuju oko uslova... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16488 Napisano Decembar 28, 2022 Integrisan, 4935 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, vava said: Citam temu i nikako mi nije jasno kako smo dosli do toga da nam je normalno da se radi po 10-12 saati, pa preko toga i vikend. Gde smo zajebali? Zajebali smo se sto u vecini firmi imas beskicmenjake koji ne smeju da kazu NE, i ne cene ni sebe ni svoj ugovor koji imaju. Kao sto rece kolega milomir, moje slobodno vreme ne mogu da plate. Mozda i mogu ali za dobre pare, a to cesto bude neka crkavica. Zato sam sada pred praznike odjebao poslodavca za prekovremeno, radicu ih lagano 8h i onda pravac svojoj kuci. Uz ugovor koji imam moze samo da skrguce zubima i bude ljubazan jer mogu ja da uzmem i bolovanje, ne kosta me nista... Ali dzaba kada imas kukavice, drukare i beskicmenjake i onda se sve to prenese na kolektiv i zbog takvih uslovi rada i ne mogu biti bolji. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...