Urban Rider 1436 Napisano Novembar 30, 2022 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hteo bih da naučim nešto o održavanju motora, pa me zanima da li postoje knjige koje ste možda pročitali, iz kojih bih mogao da naučim osnove, a koje biste mogli da preporučite? Prilikom predstavljanja sam napisao da sam ljubav prema motorima razvio još kao mali pored oca, ali sam propustio da od njega naučim i da ih održavam. S obzirom da nisam imao motor, ovo i nije bio skill koji mi je bio preko potreban, ali mi je ostala želja. Kako nemam vremena da volonitram kao šegrt u nekom servisu, čak i kada bih pronašao servis koji bi me primio (pošto nikome nije u interesu da ulaže vreme u obučavanje nekoga ko bi se održavanjem motora bavio iz hobija), kapiram da je jedini način da nešto naučim iz knjiga ili online kurseva, ali su mi knjige nekako draže. Ukoliko neko zna za neki dobar online kurs (video sam da ih ima na Udemy), takve preporuke su takođe dobrodošle. Hvala unapred! LR 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8104 Napisano Novembar 30, 2022 Solo Rider, 3140 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Све што те интересује а да можеш сам тероретски ти треба пола сата, све остало је пракса,услови и алат. Наравно иоле неко тех. знање. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tošbo 214 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan Ubedljivo najbitnija stavka - alat Džabe ti svo znanje iz svih knjiga ako nemaš sav potreban alat Najbolje ti je da kupiš jawu 350 ts, ispravnu neispravnu, nije bitno, i najispravnija će da crkne posle 30km Na njoj ćeš toliko da naučiš da ćeš poželeti da nikad nisi ni krenuo 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1436 Napisano Novembar 30, 2022 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Isto tako, džaba ti alat ako ne znaš da ga upotrebiš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tošbo 214 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan U pravu si ali Ti primera radi, hoćeš da zameniš ulje, odgledao si 10 videa, pročitao 15 tekstova, kupio si ulje, kupio si filter, doktorirao si teoriju Aliiii Nemaš ravan šrafciger da ispustiš staro Zato najbolje polako kupuj alat Može i iz lidla, od kineza, sa buvljaka, od čokoladne nacionalne manjine i sve ostalo dođe vremenom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1436 Napisano Novembar 30, 2022 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ostalo je dosta alata od ćaleta. Lako ću kupiti ono što nedostaje kad budem znao šta s njim. Ostao je isto i jedan stari Puch na kome je radio, koji bih hteo da restauriram. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1593 Napisano Novembar 30, 2022 Zainteresovan, 429 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Imaš puno tutorijala na yt, imaš ovde neverovatno mnogo radova propraćenih fotkama a i kad nešto nije jasno, samo pitaj u odgovarajućoj temi i uvek se nađe neko voljan sa dovoljno iskustva da pomogne. Inače i sam izuzetno podržavam entuzijazam za samostalnim radovima. Samo napred i svako ko iole ima smisla za mehaniku ako ima dovoljno želje može dosta stvari da uradi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1593 Napisano Novembar 30, 2022 Zainteresovan, 429 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan I da. Što se tiče alata. Ono što imaš, dobro je. Kako ti bude šta falilo tako ćeš nabavljati i kompletirati ono što ti je potrebno. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7216 Napisano Novembar 30, 2022 (promenjeno) Drug član, 3011 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Od Kineza se kupuje pirinač i šta hoćeš od priloga. Alat ni u ludilu ne kupuj u kineskim radnjama. Najskuplji alat je govno alat. Sa lošim alatom se sj8e više no što se popravi, a pri tom pravi alat se kupuje jednom u životu. Ne treba da kupuješ profi alat jer ti je takođe neisplativo ali bolje ni ne bacaj para na kineska smeća, one no name alate iz kineskih radnji. Uzgred, većina alata je danas iz Kine, s tim, da kupuj barem neki brend. Ja volim KSTools, koji je verovatno made in PRC ali je brend. Plaćeno dobijeno njihov set gedora je fenomenalan, topla preporuka svima. Drugo, Vigor je ista priča. Kina ali ok kvalitet. Za amatera - više nego odličan. Hazet set šrafcigera 6kom je oko 2300din... Sed imbusa Unior kratki je isto večit i već si većinu alata rešio Nađi neke vilasto okaste ključeve isto da valjaju i miran si zanavjek. Ne žuri, vremenom kupuj jedno po jedno kako ti zatreba, i obilazak buvljaka postaje zabava... Ja alat obožavam. Ode tu para i para. Drugo, nemoj da zapostaviš masti i razne primene istih... I tu ima raznih mudrosti... Pitaj, tu smo, pomoći ćemo. Promenio Novembar 30, 2022 član Andrej_Hotstepper 3 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tošbo 214 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan Iskreno ja nekad kupim nešto od alata kod kineza, uglavnom izbegavam, ali stvarno mislim da ima zanimljivijih stvari kod kineza nego u malim radnjama Kvalitet oskudan ali kao hobi alat za skinuti rezervar ili stegnuti lanac, više nego odličan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stegula 177 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000XR 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Nakanio sam se da uzmem posle dosta vremena moment kljuc i da pritom ne stedim - kupih wurth 20-100Nm - ne zalim ni dinar pogotovo znajuci da ce mi koristiti xy godina. Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemanja Petrovic 323 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vatrena Ostrica Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, Lone rider je napisao: Hteo bih da naučim nešto o održavanju motora, pa me zanima da li postoje knjige koje ste možda pročitali, iz kojih bih mogao da naučim osnove, a koje biste mogli da preporučite? Prilikom predstavljanja sam napisao da sam ljubav prema motorima razvio još kao mali pored oca, ali sam propustio da od njega naučim i da ih održavam. S obzirom da nisam imao motor, ovo i nije bio skill koji mi je bio preko potreban, ali mi je ostala želja. Kako nemam vremena da volonitram kao šegrt u nekom servisu, čak i kada bih pronašao servis koji bi me primio (pošto nikome nije u interesu da ulaže vreme u obučavanje nekoga ko bi se održavanjem motora bavio iz hobija), kapiram da je jedini način da nešto naučim iz knjiga ili online kurseva, ali su mi knjige nekako draže. Ukoliko neko zna za neki dobar online kurs (video sam da ih ima na Udemy), takve preporuke su takođe dobrodošle. Hvala unapred! LR Evo kako je moj drug naucio da popravlja motore. Isao kod komsije koji je popravljao motore i krao zanat, svaki put postavljao pitanja kad mu nesto nije bilo jasno. Zatim je nabavio neku knjigu iz 57 godine vezanu za popravljanje motora koju ima i dan danas (trenutno je ta knjiga kod mene). Posle toga kupio neispravnog apenca i 3x mu masinu otvorio i zatvorio dok nije naso kvar. Tako je poceo. Kod njega sam odrzavao motore dok nije otisao u Austriju da zivi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stegula 177 Napisano Novembar 30, 2022 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000XR 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Jel ima indzeksn verzija knige?xDSent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale600 302 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 385 postova Lokacija: Valpovo Motocikl: MT 07 Prijavi odgovor kao problematičan Ako baš nemaš nikakve osnove najbolje se nauči uz nekog pravog majstora starog kova, a kada to sve vidiš u praksi i dodaš znanje iz knjige, pa pregledaš danima po YT (mada i tu ima svašta pogrešnog) vrlo lako ćeš steći potrebno znanje. U početku doduše za manje zahvate, ali vježba i iskustvo čini majstora. Netko je već predložio. Kupiš nešto za male pare, neispravno i polako se zabavljaj. Sretno i uživaj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boky327 513 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: Bandit 400, Transalp 600 Prijavi odgovor kao problematičan 90% servisa i popravki koje zahtijevaju moj motor i auto zavrsavam sam. Postoje neke stvari koje ipak treba prepustiti nekome sa vise iskustva. Savjetovao bih ti da se ne upustas u one poslove za koje nisi siguran kako taj sklop funkcionise.(ovo me je mnogo puta dovelo u nezgodnu situaciju) Ono sto sam ja naucio ovjde na forumu je to da moras sve da radis pedantno i shvatis ozbiljno. Kvarovi bitnijih komponenti motocikla najcesce ne prastaju greske za razliku od automobila. Nikad ne zaboravi da ti od toga sto radis na motoru cesto zavisi glava. Greske ce se desavati, nemoj to da te obeshrabri. Srecno 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1436 Napisano Decembar 1, 2022 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, sale600 je napisao: Ako baš nemaš nikakve osnove najbolje se nauči uz nekog pravog majstora starog kova, a kada to sve vidiš u praksi i dodaš znanje iz knjige, pa pregledaš danima po YT (mada i tu ima svašta pogrešnog) vrlo lako ćeš steći potrebno znanje. U početku doduše za manje zahvate, ali vježba i iskustvo čini majstora. Netko je već predložio. Kupiš nešto za male pare, neispravno i polako se zabavljaj. Sretno i uživaj Hvala. Znam da se najlakše i najbolje uči kroz praksu, ali kao što sam napisao, nemam mogućnosti za to nažalost, pa zato tražim knjige. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10489 Napisano Decembar 1, 2022 Hronični Motociklopata, 7324 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti engleski jezik nije problem, idi na youtube kanal "Delboy's garage" tamo imaš gomilu klipova o sitnijim prostijim popravkama i uopšteno servis i održavanje motora koje možeš sam da uradiš. 1 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 595 Napisano Decembar 1, 2022 Zainteresovan, 562 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan Dva saveta, nezno sa hermetikom (diht masa), tj treba ga izbegavati ili nanositi uu bas tankim slojevima tamo gde mora. Kupi neki kilo kljuc za male kilaze. Lako se otkinu mali srafovi ili proklizaju navoji ako nemas osecaj u rukama. Za one velike nije problem, tu treba da se pomucis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7216 Napisano Decembar 1, 2022 Drug član, 3011 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Diht masu izbegavaj ko kugu. Ta je ubila više motora nego išta. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 362 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 235 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan Samo vrlo proste stvari radim sam, ali dosta znaci sto sam kupio set gedora i set kljuceva, neki od jeftinijih sa kupujemprodajem. Pre toga mi je uvek nesto falilo od alata, ovime sam pokrio 90% stvari koje mi trebaju sa ~40tak evra ukupno ulozenih u alat. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1436 Napisano Decembar 1, 2022 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, Disko Nindža je napisao: Ako ti engleski jezik nije problem, idi na youtube kanal "Delboy's garage" tamo imaš gomilu klipova o sitnijim prostijim popravkama i uopšteno servis i održavanje motora koje možeš sam da uradiš. Hvala! Pogledaću. Royal Enfield ima dosta how-to klipova na svom YouTube kanalu i dosta toga sam pokupio odatle. Razmišljam da nabavim ovo: Motorcycle Basics Techbook (Haynes Manuals): Haynes, John: 8601234646174: Amazon.com: Books WWW.AMAZON.COM Motorcycle Basics Techbook (Haynes Manuals) [Haynes, John] on Amazon.com. *FREE*... Ako nađem na torentima, podeliću. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stegula 177 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW S1000XR 2016 Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, JoeD said: Dva saveta, nezno sa hermetikom (diht masa), tj treba ga izbegavati ili nanositi uu bas tankim slojevima tamo gde mora. Kupi neki kilo kljuc za male kilaze. Lako se otkinu mali srafovi ili proklizaju navoji ako nemas osecaj u rukama. Za one velike nije problem, tu treba da se pomucis Problem je ako taj koji uzmes nece da klikne a ti ga ocekujes - zato su ti za sitne kilaze i skuplji od ovih za vece :S Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tošbo 214 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan Bili su u lidlu šrafcigeri komplet 1400 dinara Uzeo sam, oduševljen iskreno, pogotovo oni mali Gedore nađeš na buvljaku malo kvalitetnije Šubler Set ključeva Inbus, toreks Unimer za struju Ključ za svećicu I štender za prednji/zadnji točak u slučaju čišćenja lanca ili menjanja gume Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tošbo 214 Napisano Decembar 1, 2022 Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E Prijavi odgovor kao problematičan I moj savet je da kupiš set za čepovanje guma, oko 500 din je, a na putu može da znači puno 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6073 Napisano Decembar 1, 2022 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Bila je i sjajna knjiga Zorana Radisavljevića "Motocikli". Ne znam da li je ova još na prodaju, ali siguran sam da bi ti mnogo pomogla. ZORAN RADISAVLJEVIC - MOTOCIKLI - Limundo.com WWW.LIMUNDO.COM STANJE KAO NA FOTOGRAFIJAMA, UNUTRA CUVANO, BOGATO ILUSTROVANO, STAMPANO 1988. GOD., 168 STR. . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...