Crow 19 Napisano Avgust 17 (promenjeno) U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan Nailazio sam na par tema oko turinga u dvoje, čitajući forume i iskustva ljudi po internetu, pa sam rešio da sastavim post kakav bi meni značio dok sam birao motor za tu namenu. Na našem području, koliko sam primetio, preovlađuju sportaci/sport-turing motori ili BMW GS vozači, od kojih se pola ionako ne javlja na drumu. Ko se pronašao i uvredio — samo je potvrdio stereotip. Šalu na stranu, u potrazi za pristupačnim motorom kojim bih mogao bezbedno i relativno udobno da putujem sa ženom, kupio sam Suzuki V-Strom DL1000 K4. Ortak je kupio DL650, 2012. godište, isključivo za solo vožnju i prezadovoljan je. Probao sam ga nakon što sam već kupio hiljadarku i razlika mi je odmah bila primetna — 650 je uži, sedišta su nešto manja, a sa aspekta snage se posebno pod opterećenjem oseti razlika. Za solo vožnju bih bez problema razmatrao 650. Za ozbiljniju vožnju u dvoje — DL1000 bez mnogo razmišljanja. Gledam sve ovo iz ugla običnog čoveka sa prosečnim primanjima, kome motor nije samo cifra na oglasu nego nešto što posle treba registrovati, servisirati i održavati. Ne bavim se uvozom niti imam nekoga preko ko bi mi tražio motor, tako da EU tržište ne računam — gledam ono što je realno dostupno kod nas. Ispod su moja zapažanja od kraćih relacija do putovanja od oko 500–600 km u jednom pravcu. Korpa kvačila Verovatno najpoznatija boljka prve generacije DL1000. Kod nekoga se čuje više, kod nekoga manje, a kod nekoga skoro uopšte. Kod mene se najviše oseća kada malo agresivnije ubrzam između otprilike 2.500 i 3.200 obrtaja. Ne utiče mi primetno na funkcionisanje motora, ali kada jednom počneš da obraćaš pažnju na zvuk i vibracije, ume dobro da trenira živce. Godinama su postojali ljudi koji su remontovali originalne korpe, a poslednjih godina se po stranim V-Strom forumima dosta priča o ugradnji novije DL1050 korpe na stare DL1000. Ima dosta ljudi koji su to uradili i tvrde da praktično rešava problem, ali koliko znam Suzuki nikada nije zvanično propisao tu konverziju za stare modele. Magneti alternatora Još jedna poznata boljka. Magneti na rotoru vremenom umeju da se pomere ili odlepe. Kod mene je to bila praktično prva ozbiljnija investicija nakon kupovine. Kada je već bilo otvoreno, zamenio sam i regler. Ako kupujete stariji DL1000, ovo bih definitivno proverio među prvim stvarima, jer je mnogo lepše rešiti preventivno nego čekati da vas punjenje ostavi negde na putu. Potrošnja Na autoputu, natovaren, sa suvozačem i pri realnih otprilike 110–115 km/h, troši mi oko: 6–6,5 l/100 km. Kažem realnih jer cajger pokazuje otprilike 10 km/h više u odnosu na GPS/Google Maps. Po gradu može otići i do nekih 7 l/100 km, zavisno od vožnje. Za litarski V2 star preko 20 godina i sa nama i koferima na sebi, meni je to potpuno prihvatljivo. Kočnice Često sam čitao kako ljudi kočnice DL1000 stavljaju u negativnu kolonu. Moje iskustvo je potpuno drugačije. Sa dobrim pločicama, čistim diskovima i ispravnim sistemom, motor koči veoma ozbiljno. Na tehničkom su mi čak komentarisali da koči bolje od pojedinih mnogo novijih motora. Naravno, kada natovarite motor sa preko 200 kg vozača, suvozača i prtljaga, fiziku ne možete prevariti. Zaustavni put raste, a prednja viljuška dosta ponire pri jakom kočenju. Primeri kao BMW sa Teleleverom je tu druga priča, pošto njegova geometrija znatno smanjuje poniranje prednjeg kraja. Ali za klasičnu teleskopsku viljušku i motor tog godišta, na kočnice nemam ozbiljnu zamerku. Pokazivač goriva Mahom laže. Prva crta nekad nestane posle pola sata vožnje kao da je neko otvorio slavinu na rezervoaru. Poslednje dve su dosta pouzdanije, a poslednja otprilike odgovara rezervi od oko 5 litara. Navodno je i to poznata boljka vezana za plovak/senzor. Ja jednostavno resetujem trip pri svakom sipanju i više verujem kilometraži nego displeju. Udobnost Ovde je Strom po meni jako dobar. Sedište vozača je široko i udobno, a suvozačko sedište je ozbiljno upotrebljivo za putovanja, što mi je bilo veoma važno pri kupovini. Na dužim putovanjima pravimo pauze otprilike na svakih 120 km i tako možemo da vozimo ceo dan bez nekog posebnog mučenja. Najduže smo bez stajanja išli oko 150 km, od Kulate prema Sofiji, jer na tom delu nismo naleteli ni na jednu pumpu. Za motor ovog cenovnog ranga, udobnošću sam prezadovoljan Sitna curenja ulja Postoji nekoliko mesta koja vredi pratiti. Zna da se pojavi ulje oko "slave" cilindra kvačila, ispod prednjeg lančanika. Kod mene je takođe popustio dihtung jednog šrafa na levoj dekli, pa je pri većoj temperaturi motora ili kada je napolju velika vrućina umeo da pusti po koju kap. Ništa dramatično, ali vredi znati gde gledati. Težina i ponašanje u krivinama Motor definitivno spada u težaše, pogotovo kada ga gurate po parkingu. Ali čim krene, masa se veoma brzo izgubi. Sa dobrom gumom i pravilnim pritiskom, motor lepo pada u krivinu i vrlo prirodno se vraća nazad. Ne bih ga nazvao sportskim motorom, ali za svoju veličinu i namenu može veoma lepo da se vozi po krivinama. Vizir i turbulencije Fabrički vizir mi je katastrofa. Kod mene je trenutno podignut maksimalno, čak za jedan položaj više nego što je fabrički predviđeno. Time sam uspeo da turbulencije dovedem na nivo koji mi je podnošljiv, ali ovo definitivno nije njegova jača strana. Pretpostavljam da bi kvalitetniji aftermarket vizir ili drugačiji nosač rešio problem mnogo elegantnije. Tabla Potpuno subjektivno, ali meni je instrument tabla prve generacije najlepša od svih V-Stromova. Dva velika analogna cajgera, narandžasto pozadinsko osvetljenje i mali centralni digitalni ekran. Jednostavno i pregledno. Kasnije polu-digitalne table, a pogotovo današnji „tablet“ displeji, meni nemaju taj šmek. Bočni vetar i aerodinamika Ovo je jedna od stvari koje sam najviše primetio na dužim putovanjima. Motor je visok, hladnjak je širok, prednji deo je veliki, vozač sedi uspravno, a sa tri kofera cela stvar već ozbiljno hvata vazduh. Pri konstantnom vetru nije strašno. Problem su jaki bočni udari i promenljiv vetar u naletima, kada motor ume da ostavi osećaj kao da ga neko pomera pola metra u stranu (sto mi se i desilo par puta). Visok centar mase dodatno doprinosi tom osećaju. Po forumima ljudi pominju aftermarket kljun u GS fazonu i tvrde da donekle stabilizuje prednji kraj i smanjuje osećaj podizanja pri većim brzinama. Nisam ga ugradio, tako da ne mogu da tvrdim da zaista radi. Vožnja ispod 3.000 obrtaja Motor baš ne voli niske obrtaje. Ispod nekih 2.800–3.000 rpm ume da cima, kija i protestuje, posebno ako mu otvorite gas iz visoke brzine. Fabrička mapa prve generacije je poznata po relativno siromašnoj smeši u tom delu režima rada. U gradu se zato najlepše vozi kada ga držite malo iznad 3.000 obrtaja. Menjač i prenos Prva brzina mi je prilično dugačka. U nekim kružnim tokovima i sporim manevrima prva deluje previsoko, a druga prenisko da biste je koristili bez cimanja. Poreklo agregata iz TL1000 porodice se ovde po meni malo oseća. Motor jeste prilagođen ADV/touring nameni, ali prenos ostavlja utisak kompromisa. Šesta brzina je označena kao OD — Overdrive, i realno počinje da ima smisla tek negde preko 100–105 km/h. Dosta ljudi zato menja odnos lančanika i skrati prenos, čime motor postane prijatniji između prve i druge brzine i šesta postane korisnija pri nešto manjim brzinama. Ja to nisam radio. Pri realnih 120 km/h, natovaren, vrtim otprilike 4.300 rpm. Kada pogledam ceo raspon obrtaja motora, meni je to sasvim taman. Pošto ga vrlo retko vozim po gradu, nemam dovoljno razloga da menjam prenos samo zbog sporije vožnje. Ogibljenje i nosivost Ovo mi je verovatno trenutno najbitnija stvar. Nas dvoje imamo oko 180 kg. Tri kofera dodaju još približno 30 kg, a tu su još alat, crash-bar torbe i sitnice. Dakle, vrlo brzo dolazimo na preko 210 kg dodatnog opterećenja. I tu počinje da se vidi razlika između: „Motor može to da ponese“ i „Motor je projektovan da to nosi.“ Motor ide, ubrzava, koči i putuje bez problema, ali zadnji kraj se pod tim opterećenjem značajno spusti. Preload je podešen na maksimumu. Najbolji indikator je što kratka svetla pod punim opterećenjem počnu da glume duga. Zbog toga trenutno razmišljam o kvalitetnijoj zadnjoj opruzi odgovarajuće tvrdoće za našu masu, odnosno eventualno kompletnom zadnjem amortizeru. Preload može da popravi sag, ali ne može od premekane opruge da napravi tvrđu oprugu. Mislim da bi pravilna opruga dosta popravila geometriju motora kada smo natovareni. I tu dolazim do cele poente ove teme Tokom poslednjih nekoliko meseci gledao sam dosta motora koji se kod nas mogu kupiti za neke normalne pare. Problem nastaje kada postavite nekoliko uslova odjednom: dvoje ljudi od oko 180 kg, 25–30 kg prtljaga, udobno suvozačko sedište, Lista odjednom postane mnogo kraća nego što sam očekivao dobra zaštita od vetra, dovoljno snažan motor, razumna nosivost, normalna pouzdanost, dostupni delovi, održavanje koje ne košta kao polovina motora. Lista odjednom postane mnogo kraća nego što sam očekivao. Jedan od motora koji se stalno pojavljuje kao ozbiljno rešenje je BMW R1200RT. Kod modela 2005–2006 bih lično izbegavao servo-assisted Integral ABS. U slučaju kvara ne nestaju kočnice potpuno, ali ostaje znatno slabije tzv. residual kočenje, a popravka sistema može biti veoma skupa. Od modelne 2007. godine BMW prelazi na novi Integral ABS bez te servo asistencije. RT je praktično fabrički napravljen upravo za ono što ja pokušavam da radim sa Stromom — dvoje ljudi, prtljag i mnogo kilometara. Problem je što dobar RT kod nas već ulazi u drugi finansijski rang, posebno ako hoćete primerak koji neće odmah zahtevati nekoliko ulaganja. Kada spojim cenu kupovine, cenu održavanja, dostupnost delova i ono što motor realno pruža, DL1000 mi se i dalje čini kao jedan od najrazumnijih budžetskih izbora kod nas za ovu namenu. Ne tvrdim da je najbolji motor za touring. Nije. Ima gomilu sitnih i nekoliko vrlo poznatih mana. Ali za novac za koji se kupuje, dobija se veliki V2, dosta prostora, vrlo dobro sedište za suvozača, normalne kočnice, pristojna zaštita od vetra kada se malo doradi i dovoljno snage da dvoje ljudi i prtljag ne predstavljaju problem. Dosta ovakvih tema se završi komentarom: „Ja sam Apencem išao do Berlina u dvoje i ništa mi nije falilo.“ / „Ja na GSX-R/RR-u putujem svuda, meni ništa ne fali.“ Verujem. Može verovatno i skuterom. Ali poenta nije da li nešto može. Poenta je koliko je neki motor namenjen za taj posao, koliko rezerve ima u nosivosti, ogibljenju, kočnicama i gumama, koliko je udoban za suvozača i koliko sve to ostaje bezbedno kada se doda ozbiljan teret i nekoliko stotina kilometara vožnje u jednom danu. Jer činjenica da je neko prešao 1.000 km na GSX-R-u ne znači da je GSX-R zbog toga dobar turing motor, isto kao što činjenica da Apencem može da se stigne do Berlina ne znači da je Apenac predviđen za tu namenu. Na kraju je sve ovo hobi, pa se bezbednost, komfor i mogućnosti motora vrlo brzo sudare sa količinom novca koju čovek može ili želi da uloži. Zato me najviše zanimaju iskustva ljudi koji stvarno putuju u dvoje sa ozbiljnim prtljagom, a ne samo teorija iz kataloga. Koji motor vozite, koliko ste približno teški sa suvozačem i prtljagom, kako se ponaša pod punim opterećenjem i šta biste danas kupili da ponovo birate? Promenio Avgust 17 član Crow Dodavanje slike, imene u formatiranju 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 1675 Napisano Avgust 17 (promenjeno) Drug član, 350 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Fina tema, i svaka cast na ovako dugom tekstu. Ja nesto ne prelazim puno sa motorom, uglavnom nemanje vremena, a odmor sa posla koristim na cerkicu, tako da nisam nesto merodavan da komentarisem. No sa druge strane ne znaci da necu da menjam motor za jaci od ovog sto sada imam, jer mozda me to natera da odem negde na dalji put. Razmisljao sam da predjem na kruzera/copera, ali sam odustao, R ne dolazi u obzir vise, to me ne zanima, tako da cu verovatno ostati na touring modelima. Promena bi trebala da bude za sledece leto, ali videcemo. Modeli o kojima sam razmisljao su sledeci, a napisacu po redosledu koji su mi najzanimljiviji. 1. Kawasaki versys 1100 S ili SE (nov) 2. Honda CB 1000 GT 3. Yamaha tracer 9GT ( polovan/nov) 4. BMW S1000XR (polovan) 5. BMW 1250 RT (polovan) Razlog zasto je versys na prvom mestu je zato sto imam malog versysa i prezadovoljan sam sa njime, takodje i komentari za velikog brata su svuda pozitivni, jer su male razlike od predhodnih modela. Honda je broj 2 jer je nov model i tek treba da se pokaze, dok je kod mene ona dosta pristupacnija sa cenom od versysa. Ostala 3 modela (pozebno zadnja 2) su na tom mestu iskljucivo zbog cene i odrzavanja, mislim da je blago reci da su bezobrazni koliko cene motore. Tako da su prva 2 favoriti Promenio Avgust 17 član Vujka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 2473 Napisano Avgust 17 Drug član, 1675 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Nisam puno različitih motora posedovao ali na ovu temu mogu da kažem da sam se sa ženom vozio i na 200ccm a najviše na 800ccm i 85 KS. Za nas koji smo tada zajedno bili teški oko 130 kg i stvari je taj motor (BMW f800ST) bio baš taman. I gabaritno i po snazi i po udobnosti. Suprugu nisam osećao pozadi i uvek je imao snage kada zatreba (za moje pojmove). Recimo sada na Versysu 650 se oseti limit. Najviše mi fale BMW-ove kočnice recimo i snaga za preticanje na brzim magistralama. Mislim daleko je to od nekog problema ali ako uporedim ova dva motora mogu da kažem da je za mene ta BMW-ova konfiguracija taman ono da nema situacije da poželim ništa jače. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kadezi 1495 Napisano Avgust 17 Zainteresovan, 287 postova Lokacija: Zemun, Srbija, Jugoslavija Motocikl: LoreNCo - Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u istoj potrazi kao i ti.Supruga i ja smo NC-om isli preko CG i Albanije isli do Atine i sve je to bilo ok, ali....Prvo, udobnost. Jeza, cak i sa preradjenim sedistem i raznoraznim jastučićima. Druga stvar koja mi je smetala je autonomija. NC ima mali rezervoar, bez obzira na malu potrosnju pa mu je i domet mali. Desavalo mi se cak u ruralnoj Madjarskoj ili brdima Grčke da molim Boga za bilo kakvu pumpu.U planu narednih godina imam zelju da obidjemo dalje destinacije koje podrazumevaju veci prelazak kilometara dnevno pa sam istrazivanjem prilagodjenim mojim potrebama, za sada, sveo na tri modela:1. Triumph tiger 900 gt pro2. Yamaha tracer 9 gt3. Honda CB 1000GtPrva dva su mi ozbiljni favoriti a treci me online zaintrigirao posto vec vozim Hondu.Srecno druze u potrazi.Sent from my motorola edge 50 neo using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 847 Napisano Avgust 17 (promenjeno) Zainteresovan, 667 postova Lokacija: Nis Motocikl: Apn 6 Prijavi odgovor kao problematičan Dobrodosao na forum.Super tema . Ja trenutno vozim nx 500,najvise po gradu zato sam se i odlucio da kupim motor srednje jacine tj.do 500 kubika.Jos uvek nisam bio na nekom daljem putu sa njim,planiram za septembar da obidjem cg,al,gr.Ako sastavim dve do tri duze ture godisnje da odvozam bice premija zbog nedostatka vremena.jednoga dana kada budem imao vise vremena za putovanja dvoumio bih se izmedju africe i versisa1000.sa nx nisam primetio razliku ogromnu u dvoje ali mi smo teski 145 i sve je bilo po ravnom. Promenio Avgust 17 član Bobni 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 11068 Napisano Avgust 17 Drug član, 3442 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo mi je što si potegao ovu temu i napisao odličan opis svih vrlina i mana velikog Stroma, baš kao da sam ih ja pisao na osnovu dva putovanja i upotrebe po gradu. Prošle godine sam sa njim obišao Cg-Al-Krf (uzduž i popreko po stazama i bogazama)-Gr-Mcd i ove godine Ro, TA i TF i skroz gore do Moldove i po tim šumama i brdima, po najužim mogućim serpentinama po 300-400 km na dan. Početkom prošle godine sam ga kupio u tužnom stanju, zapuštenog jer je stajao dve, tri godine na istom mestu, napolju. Detaljno sam ga pretresao, zamenio šta je dotrajalo, očistio i podmazao sve što je bilo potrebno, sve el. kontakte pretresao, očistio i bio sam prezadovoljan. Imao sam problem sa punjenjem, na granici je bilo, a i korpa je čangrljala. Nema veze, ugradio sam voltmetar. Tako sam krenuo na put i 3500 km kasnije srećno i veselo se vratio kući, zamenio ulje i terao do zimus. Onda sam otvorio obe strane, uradio korpu (ne zveči, buni se između istih obrtaja kao i kod tebe), zalepio svih šest odvojenih magneta, vodenu pumpu (mislio sam da je samo semering, ali sam morao da menjam baš sve), uradio servis i to je to. Opet na put, opet bez greške, opet me sad čeka zamena ulja. Otvorio sam levu stranu da proverim magnete (ni mrdnuli) iako odlično puni. Međutim, u odnosu na CBR 1000F kojim sam isto dosta putovao i koja je kod mene 12 godina, meni Strom ne leži. Prvo, traktor je. Trese, lupa, udara u odnosu na Hondu. Da, četiri u redu i V2, sve je drugačije. I raspored snage i vibracije. Više mi se dopada Honda. To mi je najveća zamerka i najveća nelagodnost. To što mi je nijansu previsok i petežak (mada je Honda teža po kilaži, ali ne i po osećaju), je druga mana. Treća je da sa centralnim štenderom i mojom ženom, lako zakačimo i ležeće pandure, a redovno neravne kapije i slično. Bočni udari vetra su baš izraženi i jako neprijatni. Kad se sustiže šleper ili kamion sa ravnom zadnjom stranicom, još su izraženiji. U Grčkoj i sad na auto putu me je histerični bočni vetar po metar pomerao. Ne dopada mi se to. Doduše, preko 130 km/h. Ispod je manje izraženo. Manje greje vozača, mada mi desna noga (zanimljivo, često sa spoljne strane) oseća jaku toplotu. U odnosu na CBR, koja greje gore od TA peći na max izduvavanja, ogroman plus. Okretnost, pokazala se odličnom po veoma uzanim i veoma strmim serpentinama na Krfu i sad u Ro. Bojim se da sa Hondom ne bih mogao da smotam tako uzano i strmo bez vraćanja u rikverc. Samo što je večirta dilema bila prva ili druga, sve je bilo "tu negde", ni za jednu da se čovek glatko odluči. Onda, sigurnije je u prvu pa teraj. Položaj vozača, a i suvozača, neuporedivo prijatniji i komforniji. Po ceo dan u sedlu, a skoro nikakav umor. Kočnice, sasvim adekvatne. Malo drugaije hvataju nego kod drugih motora, ali samo se treba navići. Eto, još jedna mini recenzija koja se slaže sa prethodnom. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 630 Napisano Avgust 17 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Treba biti realan i priznati sebi da li treba ispuniti formu tj samo putovati ili želiš već da se malo luksuziraš. Daću primer svoj na malom stromu druge generacije. Devojka i ja imamo 190kg bez opreme. Znači odlazak na posao je jedno 220kg sigurno. Kada se ide na posao ima čistog grada, ima provlačenja sa skuterima, ima vožnje 150+ km/h. Sa bočnim koferima bi sigurno bio veći otpor vetra, ali sve to uz prosečnu potrošnju od 5l. Iskreno, malo ko nas pretekne, a kad putujemo vozi se sporije i smirenije od svakodnevnog. Smatram da veći motor nije neophodan za putovanja u dvoje. Vraćam se na luksuziranje, ne postoji dogovor na tvoje pitanje(kapiram da je diskusija, ali kao pokretaču teme mi kao odgovaramo ). Neko voli da šmugne van asfalta, nekome je važno da može da smota na serpentinama što kaže moj komša, neko voli motor bez vibracija, neko voli tvrdoglavu pouzdanost (tu svakako spada i strom) itd itd Ali eto, svako napiše neko svoje mišljenje, pa možda svako uspe za sebe da dođe do nekog rešenja Ja bih voleo motor koji je sposobniji van puta uz minimalno žrtvovanje baš vožnje u dvoje koja tebi treba Sledeći korak je da probam stroma 800de, samo da se javim na vreme @slobasuper9 da bude slobodan za test Najgore je što mi je 800 malo uzak i kvari utisak dok sam sedeo u salonu, a 1050de mi je baš moćan kad sednem na njega.. Ali 1050de je drastično skuplji, troši više, pitanje koliko je bolji van puta od trenutnog stroma iako je svakako poboljšanje u smislu vožnje u dvoje itd 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 343 Napisano Avgust 17 Zainteresovan, 474 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan V2, litra, budzet- a Varadero niko ne spominje?Sent from my 2201117PG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 4667 Napisano Avgust 18 (promenjeno) Malinar u pokusaju, 1955 postova Lokacija: Kg Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan Sad da se neko ne nadje uvredjenim, ja sam inače veliki ljubitelj suzukija i pre desetak godina sam imao prilike da provozam stroma 1000 prve generacije sa repariranom korpom. Meni taj motor nikako nije legao, sve na njemu, sem udobnosti i položaja za volanom, za mene je katastrofa. Jeste tenk, neuništiv, vuče kao voz i sve to, ali do 4000 obrtaja nije ga moguće voziti. Preko 4000 leti i nije bezbedno voziti ga u obrtajima u kojima njemu odgovara. Ispod 4000, štuca, trese, vibrira, haos, još ja seo sa bandita 600 koji je mek kao duša u odnosu na stroma, a inače bandit važi za prilično grub motor. Dalje, ciklistika je mnogo bolje pogodjena na njegovom manjem bratu (650), ja sam težinu osetio u vožnji, npr triumph koji sada vozim i gs 1250 su isto teškaši, ali se mnogo lakše voze od starog stroma 1000. Da sada biram neku putnu spravu za dvoje, a u tom rangu, bio bi rt1150 ili varadero 1000. Ko može da dobaci do tiger-a 1050, moja iskrena preporuka. Promenio Avgust 18 član milomir22 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crow 19 Napisano Avgust 18 U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Juan je napisao: V2, litra, budzet- a Varadero niko ne spominje? Sent from my 2201117PG using Tapatalk Razmišljao sam da navedem i Varadera, jer nekako uvek idu u paru. Kad god se priča o toj prvoj, odnosno prvoj i po generaciji velikih ADV motora, gotovo obavezno se pomenu i DL1000 i Varadero. Zapravo, kada sam prvi put počeo da gledam ovaj tip motora, Varadero je bio motor koji sam najviše jurio po oglasima i dugo sam vagao između njega i Stroma. Ono što mi je na kraju dosta značilo jeste masa. Varadero je nekih 25–30 kg teži, a u mom slučaju, gde već krećem sa oko 180 kg nas dvoje plus tri kofera i ostali prtljag, tih dodatnih 30 kg motora mi praktično znači manje lufta za ono što stvarno želim da nosim. Koncepcijski su dosta slični — veliki V2 iz tog vremena, sa svojim boljkama i kompromisima — ali su Varaderi koje sam nalazio pritom uglavnom bili primetno skuplji od ekvivalentnog Stroma. Koliko je ta razlika opravdana, a koliko se plaća i to što na dekli piše Honda, ostavljam svakome da proceni. Svakako, Varadero definitivno pripada ovoj priči. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PaPaja 1339 Napisano Avgust 18 Drug član, 947 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin AS 2024 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bi za putni motor odabrao FJR1300 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crow 19 Napisano Avgust 18 (promenjeno) U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, misa-pei je napisao: Zanimljivo mi je što si potegao ovu temu i napisao odličan opis svih vrlina i mana velikog Stroma, baš kao da sam ih ja pisao na osnovu dva putovanja i upotrebe po gradu. Prošle godine sam sa njim obišao Cg-Al-Krf (uzduž i popreko po stazama i bogazama)-Gr-Mcd i ove godine Ro, TA i TF i skroz gore do Moldove i po tim šumama i brdima, po najužim mogućim serpentinama po 300-400 km na dan. Početkom prošle godine sam ga kupio u tužnom stanju, zapuštenog jer je stajao dve, tri godine na istom mestu, napolju. Detaljno sam ga pretresao, zamenio šta je dotrajalo, očistio i podmazao sve što je bilo potrebno, sve el. kontakte pretresao, očistio i bio sam prezadovoljan. Imao sam problem sa punjenjem, na granici je bilo, a i korpa je čangrljala. Nema veze, ugradio sam voltmetar. Tako sam krenuo na put i 3500 km kasnije srećno i veselo se vratio kući, zamenio ulje i terao do zimus. Onda sam otvorio obe strane, uradio korpu (ne zveči, buni se između istih obrtaja kao i kod tebe), zalepio svih šest odvojenih magneta, vodenu pumpu (mislio sam da je samo semering, ali sam morao da menjam baš sve), uradio servis i to je to. Opet na put, opet bez greške, opet me sad čeka zamena ulja. Otvorio sam levu stranu da proverim magnete (ni mrdnuli) iako odlično puni. Međutim, u odnosu na CBR 1000F kojim sam isto dosta putovao i koja je kod mene 12 godina, meni Strom ne leži. Prvo, traktor je. Trese, lupa, udara u odnosu na Hondu. Da, četiri u redu i V2, sve je drugačije. I raspored snage i vibracije. Više mi se dopada Honda. To mi je najveća zamerka i najveća nelagodnost. To što mi je nijansu previsok i petežak (mada je Honda teža po kilaži, ali ne i po osećaju), je druga mana. Treća je da sa centralnim štenderom i mojom ženom, lako zakačimo i ležeće pandure, a redovno neravne kapije i slično. Bočni udari vetra su baš izraženi i jako neprijatni. Kad se sustiže šleper ili kamion sa ravnom zadnjom stranicom, još su izraženiji. U Grčkoj i sad na auto putu me je histerični bočni vetar po metar pomerao. Ne dopada mi se to. Doduše, preko 130 km/h. Ispod je manje izraženo. Manje greje vozača, mada mi desna noga (zanimljivo, često sa spoljne strane) oseća jaku toplotu. U odnosu na CBR, koja greje gore od TA peći na max izduvavanja, ogroman plus. Okretnost, pokazala se odličnom po veoma uzanim i veoma strmim serpentinama na Krfu i sad u Ro. Bojim se da sa Hondom ne bih mogao da smotam tako uzano i strmo bez vraćanja u rikverc. Samo što je večirta dilema bila prva ili druga, sve je bilo "tu negde", ni za jednu da se čovek glatko odluči. Onda, sigurnije je u prvu pa teraj. Položaj vozača, a i suvozača, neuporedivo prijatniji i komforniji. Po ceo dan u sedlu, a skoro nikakav umor. Kočnice, sasvim adekvatne. Malo drugaije hvataju nego kod drugih motora, ali samo se treba navići. Eto, još jedna mini recenzija koja se slaže sa prethodnom. Slična situacija je i kod mene bila. Motor je na satu imao proverenih oko 40.000 km, što je prilično malo za to godište — u prevodu, više je stajao nego što se vozio. Falilo mu je malo ljubavi i pažnje da bih mogao bez razmišljanja da se oslonim na njega na dužem putu. Pre par nedelja sam takođe bio njim do Grčke, preko Bugarske — usput, preporuka za tu rutu ako se ide desno od Halkidikija. A vetrovi u Grčkoj jesu bukvalno rvanje sa motorom. Još jednu stvar bih sada dodao u prvobitni post — potrošnju ulja. Koliko sam čitao iskustva vlasnika, kod starijih litarskih V2 agregata nije neuobičajeno da potrošnja postane primetnija na dužim turama, posebno kada je motor natovaren i dugo se vozi autoputem. Naišao sam na čoveka koji je baš detaljno pratio potrošnju svog Stroma i došao do nekih 300–400 ml na 1.000 km, što se otprilike uklapa i u moje trenutno iskustvo. Pre puta sam dosuo ulje, a sada sam se vratio sa oko 1.300 km i kontrolno staklo je ponovo prazno, tako da ću morati malo preciznije da ispratim koliko moj konkretno troši. Link do teme: https://www.stromtrooper.com/posts/5585363/ Promenio Avgust 18 član Crow Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robi 1182 Napisano Avgust 18 Svrati ponekad, 384 postova Lokacija: Becej Motocikl: FJR1300A Prijavi odgovor kao problematičan FJR1300 ispunjava sve sa spiska bez problema, i više od toga (kardan) 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 2468 Napisano Avgust 18 Drug član, 1792 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Novija generacija stroma 1000 od 2014. je nebo i zemlja u odnosu na stariju, od kočnica, ciklistike, udobnosti, potrošnje, amortizacije, ma sve je mnogo bolje.Taj motor je odličan, zahvalan za održavanje, lepo se vozi i ima svojih mana kao i svaki, meni su zanemarljive.Posle njega jedino bi prešao na GS 1250 ili Multistradu v4 ali ozbiljna je razlika u ceni.Sent from my SM-A556B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limeni67 405 Napisano Avgust 18 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Mostar, BiH Motocikl: BMW R1200R Prijavi odgovor kao problematičan On 17. 8. 2026. at 16:00, Crow je napisao: Nailazio sam na par tema oko turinga u dvoje, čitajući forume i iskustva ljudi po internetu, pa sam rešio da sastavim post kakav bi meni značio dok sam birao motor za tu namenu. Na našem području, koliko sam primetio, preovlađuju sportaci/sport-turing motori ili BMW GS vozači, od kojih se pola ionako ne javlja na drumu. Ko se pronašao i uvredio — samo je potvrdio stereotip. Šalu na stranu, u potrazi za pristupačnim motorom kojim bih mogao bezbedno i relativno udobno da putujem sa ženom, kupio sam Suzuki V-Strom DL1000 K4. Ortak je kupio DL650, 2012. godište, isključivo za solo vožnju i prezadovoljan je. Probao sam ga nakon što sam već kupio hiljadarku i razlika mi je odmah bila primetna — 650 je uži, sedišta su nešto manja, a sa aspekta snage se posebno pod opterećenjem oseti razlika. Za solo vožnju bih bez problema razmatrao 650. Za ozbiljniju vožnju u dvoje — DL1000 bez mnogo razmišljanja. Gledam sve ovo iz ugla običnog čoveka sa prosečnim primanjima, kome motor nije samo cifra na oglasu nego nešto što posle treba registrovati, servisirati i održavati. Ne bavim se uvozom niti imam nekoga preko ko bi mi tražio motor, tako da EU tržište ne računam — gledam ono što je realno dostupno kod nas. Ispod su moja zapažanja od kraćih relacija do putovanja od oko 500–600 km u jednom pravcu. Korpa kvačila Verovatno najpoznatija boljka prve generacije DL1000. Kod nekoga se čuje više, kod nekoga manje, a kod nekoga skoro uopšte. Kod mene se najviše oseća kada malo agresivnije ubrzam između otprilike 2.500 i 3.200 obrtaja. Ne utiče mi primetno na funkcionisanje motora, ali kada jednom počneš da obraćaš pažnju na zvuk i vibracije, ume dobro da trenira živce. Godinama su postojali ljudi koji su remontovali originalne korpe, a poslednjih godina se po stranim V-Strom forumima dosta priča o ugradnji novije DL1050 korpe na stare DL1000. Ima dosta ljudi koji su to uradili i tvrde da praktično rešava problem, ali koliko znam Suzuki nikada nije zvanično propisao tu konverziju za stare modele. Magneti alternatora Još jedna poznata boljka. Magneti na rotoru vremenom umeju da se pomere ili odlepe. Kod mene je to bila praktično prva ozbiljnija investicija nakon kupovine. Kada je već bilo otvoreno, zamenio sam i regler. Ako kupujete stariji DL1000, ovo bih definitivno proverio među prvim stvarima, jer je mnogo lepše rešiti preventivno nego čekati da vas punjenje ostavi negde na putu. Potrošnja Na autoputu, natovaren, sa suvozačem i pri realnih otprilike 110–115 km/h, troši mi oko: 6–6,5 l/100 km. Kažem realnih jer cajger pokazuje otprilike 10 km/h više u odnosu na GPS/Google Maps. Po gradu može otići i do nekih 7 l/100 km, zavisno od vožnje. Za litarski V2 star preko 20 godina i sa nama i koferima na sebi, meni je to potpuno prihvatljivo. Kočnice Često sam čitao kako ljudi kočnice DL1000 stavljaju u negativnu kolonu. Moje iskustvo je potpuno drugačije. Sa dobrim pločicama, čistim diskovima i ispravnim sistemom, motor koči veoma ozbiljno. Na tehničkom su mi čak komentarisali da koči bolje od pojedinih mnogo novijih motora. Naravno, kada natovarite motor sa preko 200 kg vozača, suvozača i prtljaga, fiziku ne možete prevariti. Zaustavni put raste, a prednja viljuška dosta ponire pri jakom kočenju. Primeri kao BMW sa Teleleverom je tu druga priča, pošto njegova geometrija znatno smanjuje poniranje prednjeg kraja. Ali za klasičnu teleskopsku viljušku i motor tog godišta, na kočnice nemam ozbiljnu zamerku. Pokazivač goriva Mahom laže. Prva crta nekad nestane posle pola sata vožnje kao da je neko otvorio slavinu na rezervoaru. Poslednje dve su dosta pouzdanije, a poslednja otprilike odgovara rezervi od oko 5 litara. Navodno je i to poznata boljka vezana za plovak/senzor. Ja jednostavno resetujem trip pri svakom sipanju i više verujem kilometraži nego displeju. Udobnost Ovde je Strom po meni jako dobar. Sedište vozača je široko i udobno, a suvozačko sedište je ozbiljno upotrebljivo za putovanja, što mi je bilo veoma važno pri kupovini. Na dužim putovanjima pravimo pauze otprilike na svakih 120 km i tako možemo da vozimo ceo dan bez nekog posebnog mučenja. Najduže smo bez stajanja išli oko 150 km, od Kulate prema Sofiji, jer na tom delu nismo naleteli ni na jednu pumpu. Za motor ovog cenovnog ranga, udobnošću sam prezadovoljan Sitna curenja ulja Postoji nekoliko mesta koja vredi pratiti. Zna da se pojavi ulje oko "slave" cilindra kvačila, ispod prednjeg lančanika. Kod mene je takođe popustio dihtung jednog šrafa na levoj dekli, pa je pri većoj temperaturi motora ili kada je napolju velika vrućina umeo da pusti po koju kap. Ništa dramatično, ali vredi znati gde gledati. Težina i ponašanje u krivinama Motor definitivno spada u težaše, pogotovo kada ga gurate po parkingu. Ali čim krene, masa se veoma brzo izgubi. Sa dobrom gumom i pravilnim pritiskom, motor lepo pada u krivinu i vrlo prirodno se vraća nazad. Ne bih ga nazvao sportskim motorom, ali za svoju veličinu i namenu može veoma lepo da se vozi po krivinama. Vizir i turbulencije Fabrički vizir mi je katastrofa. Kod mene je trenutno podignut maksimalno, čak za jedan položaj više nego što je fabrički predviđeno. Time sam uspeo da turbulencije dovedem na nivo koji mi je podnošljiv, ali ovo definitivno nije njegova jača strana. Pretpostavljam da bi kvalitetniji aftermarket vizir ili drugačiji nosač rešio problem mnogo elegantnije. Tabla Potpuno subjektivno, ali meni je instrument tabla prve generacije najlepša od svih V-Stromova. Dva velika analogna cajgera, narandžasto pozadinsko osvetljenje i mali centralni digitalni ekran. Jednostavno i pregledno. Kasnije polu-digitalne table, a pogotovo današnji „tablet“ displeji, meni nemaju taj šmek. Bočni vetar i aerodinamika Ovo je jedna od stvari koje sam najviše primetio na dužim putovanjima. Motor je visok, hladnjak je širok, prednji deo je veliki, vozač sedi uspravno, a sa tri kofera cela stvar već ozbiljno hvata vazduh. Pri konstantnom vetru nije strašno. Problem su jaki bočni udari i promenljiv vetar u naletima, kada motor ume da ostavi osećaj kao da ga neko pomera pola metra u stranu (sto mi se i desilo par puta). Visok centar mase dodatno doprinosi tom osećaju. Po forumima ljudi pominju aftermarket kljun u GS fazonu i tvrde da donekle stabilizuje prednji kraj i smanjuje osećaj podizanja pri većim brzinama. Nisam ga ugradio, tako da ne mogu da tvrdim da zaista radi. Vožnja ispod 3.000 obrtaja Motor baš ne voli niske obrtaje. Ispod nekih 2.800–3.000 rpm ume da cima, kija i protestuje, posebno ako mu otvorite gas iz visoke brzine. Fabrička mapa prve generacije je poznata po relativno siromašnoj smeši u tom delu režima rada. U gradu se zato najlepše vozi kada ga držite malo iznad 3.000 obrtaja. Menjač i prenos Prva brzina mi je prilično dugačka. U nekim kružnim tokovima i sporim manevrima prva deluje previsoko, a druga prenisko da biste je koristili bez cimanja. Poreklo agregata iz TL1000 porodice se ovde po meni malo oseća. Motor jeste prilagođen ADV/touring nameni, ali prenos ostavlja utisak kompromisa. Šesta brzina je označena kao OD — Overdrive, i realno počinje da ima smisla tek negde preko 100–105 km/h. Dosta ljudi zato menja odnos lančanika i skrati prenos, čime motor postane prijatniji između prve i druge brzine i šesta postane korisnija pri nešto manjim brzinama. Ja to nisam radio. Pri realnih 120 km/h, natovaren, vrtim otprilike 4.300 rpm. Kada pogledam ceo raspon obrtaja motora, meni je to sasvim taman. Pošto ga vrlo retko vozim po gradu, nemam dovoljno razloga da menjam prenos samo zbog sporije vožnje. Ogibljenje i nosivost Ovo mi je verovatno trenutno najbitnija stvar. Nas dvoje imamo oko 180 kg. Tri kofera dodaju još približno 30 kg, a tu su još alat, crash-bar torbe i sitnice. Dakle, vrlo brzo dolazimo na preko 210 kg dodatnog opterećenja. I tu počinje da se vidi razlika između: „Motor može to da ponese“ i „Motor je projektovan da to nosi.“ Motor ide, ubrzava, koči i putuje bez problema, ali zadnji kraj se pod tim opterećenjem značajno spusti. Preload je podešen na maksimumu. Najbolji indikator je što kratka svetla pod punim opterećenjem počnu da glume duga. Zbog toga trenutno razmišljam o kvalitetnijoj zadnjoj opruzi odgovarajuće tvrdoće za našu masu, odnosno eventualno kompletnom zadnjem amortizeru. Preload može da popravi sag, ali ne može od premekane opruge da napravi tvrđu oprugu. Mislim da bi pravilna opruga dosta popravila geometriju motora kada smo natovareni. I tu dolazim do cele poente ove teme Tokom poslednjih nekoliko meseci gledao sam dosta motora koji se kod nas mogu kupiti za neke normalne pare. Problem nastaje kada postavite nekoliko uslova odjednom: dvoje ljudi od oko 180 kg, 25–30 kg prtljaga, udobno suvozačko sedište, Lista odjednom postane mnogo kraća nego što sam očekivao dobra zaštita od vetra, dovoljno snažan motor, razumna nosivost, normalna pouzdanost, dostupni delovi, održavanje koje ne košta kao polovina motora. Lista odjednom postane mnogo kraća nego što sam očekivao. Jedan od motora koji se stalno pojavljuje kao ozbiljno rešenje je BMW R1200RT. Kod modela 2005–2006 bih lično izbegavao servo-assisted Integral ABS. U slučaju kvara ne nestaju kočnice potpuno, ali ostaje znatno slabije tzv. residual kočenje, a popravka sistema može biti veoma skupa. Od modelne 2007. godine BMW prelazi na novi Integral ABS bez te servo asistencije. RT je praktično fabrički napravljen upravo za ono što ja pokušavam da radim sa Stromom — dvoje ljudi, prtljag i mnogo kilometara. Problem je što dobar RT kod nas već ulazi u drugi finansijski rang, posebno ako hoćete primerak koji neće odmah zahtevati nekoliko ulaganja. Kada spojim cenu kupovine, cenu održavanja, dostupnost delova i ono što motor realno pruža, DL1000 mi se i dalje čini kao jedan od najrazumnijih budžetskih izbora kod nas za ovu namenu. Ne tvrdim da je najbolji motor za touring. Nije. Ima gomilu sitnih i nekoliko vrlo poznatih mana. Ali za novac za koji se kupuje, dobija se veliki V2, dosta prostora, vrlo dobro sedište za suvozača, normalne kočnice, pristojna zaštita od vetra kada se malo doradi i dovoljno snage da dvoje ljudi i prtljag ne predstavljaju problem. Dosta ovakvih tema se završi komentarom: „Ja sam Apencem išao do Berlina u dvoje i ništa mi nije falilo.“ / „Ja na GSX-R/RR-u putujem svuda, meni ništa ne fali.“ Verujem. Može verovatno i skuterom. Ali poenta nije da li nešto može. Poenta je koliko je neki motor namenjen za taj posao, koliko rezerve ima u nosivosti, ogibljenju, kočnicama i gumama, koliko je udoban za suvozača i koliko sve to ostaje bezbedno kada se doda ozbiljan teret i nekoliko stotina kilometara vožnje u jednom danu. Jer činjenica da je neko prešao 1.000 km na GSX-R-u ne znači da je GSX-R zbog toga dobar turing motor, isto kao što činjenica da Apencem može da se stigne do Berlina ne znači da je Apenac predviđen za tu namenu. Na kraju je sve ovo hobi, pa se bezbednost, komfor i mogućnosti motora vrlo brzo sudare sa količinom novca koju čovek može ili želi da uloži. Zato me najviše zanimaju iskustva ljudi koji stvarno putuju u dvoje sa ozbiljnim prtljagom, a ne samo teorija iz kataloga. Koji motor vozite, koliko ste približno teški sa suvozačem i prtljagom, kako se ponaša pod punim opterećenjem i šta biste danas kupili da ponovo birate? Vidim da spominjes BMW R1200RT kao rjesenje. Ako dodje do toga probaj da ne ides ispod 2010. Uljno hlađeni boxer druge generacije od 2011. pa nadalje je maximalno usavrsen sa dvije bregaste (umjesto ranije jedne) i brojnim drugim tehnikalijama koje idu uz mashinu i motor da sada ne gnjavim ovdje. Ovo ti savjetuje: vozac R1200R (2013) takodjer sa suprugom i 3 kofera. Mada moram dodati da sam ranije bio: vozac Honda NC 750X (2022) supruga&koferi I nista nije nedostajalo! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Duća94 47 Napisano Avgust 18 U prolazu, 21 postova Lokacija: Beograd, Las Vegas Motocikl: Bmw R1200 Gs Prijavi odgovor kao problematičan 18 hours ago, Juan said: V2, litra, budzet- a Varadero niko ne spominje? Sent from my 2201117PG using Tapatalk Varadero je sjajan motor, ali mislim da pored toga što je dosta teži problem može biti i nedostatak šeste brzine. Ne znam šta je bilo Hondi da ga skrati za tu jednu brzinu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 1675 Napisano Avgust 18 Drug član, 350 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Takodje bih se nadovezao na kolegu jer je pomenuo 1200rt, kao i ti u prvoj poruci. Slazem se sa @Limeni67 u vezi godista za 1200RT. @Crow ti si pomenuo da izbegnes 2005 i 2006 zbog ABS, ako se ne varam bmw sa problemom ABS je tek resio u drugoj polovini ili krajem 2007 godine. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2623 Napisano Avgust 18 (promenjeno) Drug član, 1770 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------EX Honda Africa Twin '17--------------------------EX V Strom 650XT '24---------------SUZUKI DRZ400----BMW 1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan Kao neko ko je neočekivano prešao na RT, oduševljenje ne prestaje. Motor je isto sto i Bentley u svetu automobila. Deluje glomazno i teško(jeste kad ga pomeraš po dvorištu) ali u voznji cim krene je kao po šinama. Perfomanse u smislu ogibljenja, obrtnog momenta i kocenja ne bih ni poredio sa Stromom i drugim motorima sa spiska, jednostavno nisu ni blizu. Jedino ako si visok preko 190cm onda gledaj nesto poput nekog ADV motora. Inace topla preporuka. Promenio Avgust 18 član Rider000 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deys 176 Napisano Utorak u 20:35 Svrati ponekad, 190 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Zontes 703F,Africa twin rd04, Prijavi odgovor kao problematičan Moj glas isto ide za bmw rt 1200 i k1300gt , honda european 1300, mada ja vozim trenutno zontesa 703f poree njega ima afriku rd04 ,i jos par ...afrika je kamila i mozes je tovaris..motor za solo voznju top...usred nekog renoviranja i adaptacije stambenog prostora nisam imao potrebna sredstva za kupovinu GS-RT,Rs,GT..(bmw) odlucio sam da probam nove motore kineze... Provozao ih par komada i na kraju odluzio za Zontesa ..zasto bas njega upravo zbog snage i nosivosti i guma... Ja i supruga isto 180kg+ sa opremom, koferi ni jedan nije ispod 15 kg i ako je fabricki nosivost svima 5kg, brzina i snaga za auto put magistralu 130-150 kao od sale..ima gde smo ganjali i 170-180 ali tada i srce goriva..prosek nam je 6.2-6.6 l u full tezini, trece izbor guma ..gume su isto kao na GS ..ako izdrze gume GS teskog pa i nas ce,,.drugo 700cc i 95ks sasvim dovoljno...mozda za moj ukus ja bi bar jos 20-30ks i 100-150cc..Ovde god druga nam god na more sa njim ..sta bi uradio to je sediste samo sve ostalo je top.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crow 19 Napisano Sreda u 07:20 U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, deys je napisao: Moj glas isto ide za bmw rt 1200 i k1300gt , honda european 1300, mada ja vozim trenutno zontesa 703f poree njega ima afriku rd04 ,i jos par ...afrika je kamila i mozes je tovaris..motor za solo voznju top...usred nekog renoviranja i adaptacije stambenog prostora nisam imao potrebna sredstva za kupovinu GS-RT,Rs,GT..(bmw) odlucio sam da probam nove motore kineze... Provozao ih par komada i na kraju odluzio za Zontesa ..zasto bas njega upravo zbog snage i nosivosti i guma... Ja i supruga isto 180kg+ sa opremom, koferi ni jedan nije ispod 15 kg i ako je fabricki nosivost svima 5kg, brzina i snaga za auto put magistralu 130-150 kao od sale..ima gde smo ganjali i 170-180 ali tada i srce goriva..prosek nam je 6.2-6.6 l u full tezini, trece izbor guma ..gume su isto kao na GS ..ako izdrze gume GS teskog pa i nas ce,,.drugo 700cc i 95ks sasvim dovoljno...mozda za moj ukus ja bi bar jos 20-30ks i 100-150cc..Ovde god druga nam god na more sa njim ..sta bi uradio to je sediste samo sve ostalo je top.. Upravo taj Zontes mi je skoro zapao za oko. Problem je što se za iste ili slične pare već pojavljuju Crosstourer i Super Ténéré, pa onda opet krene vaganje novo naspram polovno, garancija naspram proverenog modela itd. Dobar prijatelj mi već nekoliko godina radi kao diler u ovlašćenom salonu Honda/Zontes/QJ i ostalih Kineza i bukvalno se kune u njih. Čak ih i sam vozi kao službene — kako izađe novi model, uzme reklamni primerak i vozi ga — tako da sam i ja počeo dosta ozbiljnije da gledam tu opciju. ST1300 odnosno Pan European mi je zapravo bio prvi ozbiljan kandidat za zamenu Stroma. Na papiru deluje kao da je napravljen upravo za ono što meni treba. Međutim, što sam ga više istraživao, to sam se više hladio. Prvo, Combined ABS/kočioni sistem mu je prilično komplikovan za održavanje i pravilno odzračivanje. Nije nešto zbog čega bih automatski otpisao motor, ali kod polovnjaka starog 15–20 godina je još jedna stvar za koju moram da računam da je prethodni vlasnik održavao kako treba. Drugo, ono što me je mnogo više iznenadilo jeste nosivost. U zavisnosti od godišta i tržišta, Honda navodi otprilike 180–196 kg ukupnog korisnog tereta za vozača, suvozača, prtljag i dodatnu opremu. Nas dvoje smo već oko 180 kg bez kofera. Tu meni praktično cela računica pada u vodu. Motor je sam po sebi težak preko 300 kg, izgleda kao međugradski autobus i napravljen je za duga putovanja, a onda mu fabrička nosivost ostavi veoma malo prostora za dvoje odraslih ljudi i prtljag. Treća stvar je poznati Pan Weave. Postoji i dokumentovan slučaj britanskog policajca koji je poginuo nakon high-speed weave-a na ST1300. Koliko sam uspeo da pročitam, problem se najviše vezuje za veoma velike brzine, opterećenje i određene konfiguracije motora, naročito policijske, tako da ne tvrdim da će svaki Pan da počne da se trese na 170 km/h. Ali kada već tražim motor koji će najveći deo života provoditi sa suvozačem i koferima, sama činjenica da je takva pojava dokumentovana nije mi baš ulivala poverenje. Baš sam se razočarao kada sam krenuo ozbiljnije da ga istražujem, jer mi je u početku delovao kao najlogičnije moguće rešenje za ono što tražim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crow 19 Napisano Sreda u 07:24 U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, Rider000 je napisao: Kao neko ko je neočekivano prešao na RT, oduševljenje ne prestaje. Motor je isto sto i Bentley u svetu automobila. Deluje glomazno i teško(jeste kad ga pomeraš po dvorištu) ali u voznji cim krene je kao po šinama. Perfomanse u smislu ogibljenja, obrtnog momenta i kocenja ne bih ni poredio sa Stromom i drugim motorima sa spiska, jednostavno nisu ni blizu. Jedino ako si visok preko 190cm onda gledaj nesto poput nekog ADV motora. Inace topla preporuka. Prosto mi je neverovatno da su ostali proizvođači Bavarcima praktično prepustili celu tu klasu motora. Imao sam priliku da provozam RT iz 2015. i ostao sam u čudu koliko je, uprkos gabaritima, povozan i čak zabavan za vožnju. Na mestu deluje kao brod, a čim krene, masa kao da nestane. Posle toga mi je bilo mnogo jasnije zašto ih ljudi toliko hvale za turing u dvoje. Finansije su tu, nažalost, najveći problem. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Влајко 2486 Napisano Sreda u 10:18 Никад не једи жути снег!, 1048 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan Поменули ти људи али ти и даље игноришеш ФЈР. Штета, не знаш шта је прави путни мотор за двоје који све твоје услове испуњава са пола снаге. Ах, знам, није V2. Једанпут кад будеш пробао 4 цилиндра видећеш да неће да ти падне на памет да се враћаш на 2 и сво то трескање и вибрације. Баци поглед на неки од мојих путописа, да видиш како ми товаримо тај мотор. Само женче и ја смо 200+ а где су још 3 кофера и танк торба која ми је до браде. Мотору свеједно, излећемо где год да се упутимо. 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Crow 19 Napisano Sreda u 10:53 U prolazu, 9 postova Lokacija: Srbija Nis Motocikl: Suzuki V Strom DL 1000 2004 Prijavi odgovor kao problematičan pre 34 minuta, Влајко je napisao: Поменули ти људи али ти и даље игноришеш ФЈР. Штета, не знаш шта је прави путни мотор за двоје који све твоје услове испуњава са пола снаге. Ах, знам, није V2. Једанпут кад будеш пробао 4 цилиндра видећеш да неће да ти падне на памет да се враћаш на 2 и сво то трескање и вибрације. Баци поглед на неки од мојих путописа, да видиш како ми товаримо тај мотор. Само женче и ја смо 200+ а где су још 3 кофера и танк торба која ми је до браде. Мотору свеједно, излећемо где год да се упутимо. Ne ignorišem FJR, naprotiv — bio mi je jedan od prvih kandidata kada sam krenuo da gledam ozbiljniji putni motor. Ono što me kod njega koči nije agregat niti broj cilindara. Četiri cilindra mi uopšte nisu problem, čak mi je jasno zašto ih ljudi više vole za autoput i duge ture zbog mirnijeg rada. Više su me odbijali položaj sedenja, udobnost suvozača i pitanje koliko je stvarno praktičan sa tri puna kofera, jer mi je Strom tu postavio prilično visok standard. Ako sa 200+ kg vas dvoje, tri kofera i tank torbom ozbiljno putujete bez problema, to mi je već mnogo relevantnija informacija od samih kataloških podataka. Baš ću pogledati putopise, jer me najviše i zanimaju iskustva ljudi koji ga stvarno koriste tako natovarenog. FJR nisam definitivno otpisao — više ga još nisam dovoljno dobro upoznao da bih ga stavio ispred RT-a, Crosstourera ili Super Ténéré. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 891 Napisano Sreda u 11:05 Zainteresovan, 624 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Ta jamaha je motorcina, bezveze je imati o njoj neku dilemu da li moze. Sto rece Vlajko, touring i autoput bez mirnoce 4 cilindra ni meni nikad nisu imali logiku, iako trendovi i masovnost dvocilindrasa govore drugacije. Za touring sto se tice komfora igraju ulogu 3 glavna faktora po meni, udobnost sedenja, bucnost kacige i vibracije. Ako imas dobru kacigu, sa FJR ispunjavas sve ostalo 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Влајко 2486 Napisano Sreda u 11:09 Никад не једи жути снег!, 1048 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, Crow said: Ne ignorišem FJR, naprotiv — bio mi je jedan od prvih kandidata kada sam krenuo da gledam ozbiljniji putni motor. Ono što me kod njega koči nije agregat niti broj cilindara. Četiri cilindra mi uopšte nisu problem, čak mi je jasno zašto ih ljudi više vole za autoput i duge ture zbog mirnijeg rada. Više su me odbijali položaj sedenja, udobnost suvozača i pitanje koliko je stvarno praktičan sa tri puna kofera, jer mi je Strom tu postavio prilično visok standard. Ako sa 200+ kg vas dvoje, tri kofera i tank torbom ozbiljno putujete bez problema, to mi je već mnogo relevantnija informacija od samih kataloških podataka. Baš ću pogledati putopise, jer me najviše i zanimaju iskustva ljudi koji ga stvarno koriste tako natovarenog. FJR nisam definitivno otpisao — više ga još nisam dovoljno dobro upoznao da bih ga stavio ispred RT-a, Crosstourera ili Super Ténéré. Баш тако. Иначе, ја сам 135+ кг и скоро 2м. Возим је и у граду, по гужви, са коферима до посла и назад скоро сваки дан. Седиште је радио Бобан чини ми се, подизачи за корман стављени и седи се одлично, само благо повијен напред чисто да имаш утисак да си на мотору а не на Ге-Ес-у Види, пробај, без пробе ништа... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...