brankoXM 1233 Napisano April 27 MK SO Zandarmerije, 869 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr Prijavi odgovor kao problematičan nisam nasao slicnu temu,mozda je zanimljivo. dakle,nov motocikl-imate gde,imate znanje i volite da sami radite na motociklu ... idete u servis u garantnom roku ili radite sami i gubite garanciju. sta bi mogle da budu pozitivne a sta negativne strane jedne,a sta druge varijante ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bor-i-slave 8971 Napisano April 27 Ne silazi, 1718 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka situcija je drukcija, a zavisi od samog vozila. Ukoliko je pouzdano da nema problema kao novo, i nije mnogo skupo za popraviti, mozes i sam. Sem gubitka garancije, treba gledati i postprodaju, jer sa praznom servisnom je teze prodati, iako je samo vozilo mozda odrzavano beskompromisno. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7618 Napisano April 27 Enduraš, 6794 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Ako je nešto pogrešno sklopljeno fabrički ili se potkrao feleričan deo, to će se pokazati u prvih 5000 km, zato ja prvi servis na 1000 radim u ovlašćenom, a posle sam. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
easy and slow 487 Napisano April 28 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Ruma Motocikl: Suzuki VStrom 800 RE Prijavi odgovor kao problematičan Godinama vozim Suzuki, motor menjam na 4-5 godina. Svaki kupujem nov kod Atile i uvek dobijem odlicne uslove. Sto se odrzavanja/servisiranja tice, takodje radim kod njega. Usluga je uvek na najvisem nivou, drugarski, prijateljski... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bor-i-slave 8971 Napisano April 28 Ne silazi, 1718 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, easy and slow said: Godinama vozim Suzuki, motor menjam na 4-5 godina. Svaki kupujem nov kod Atile i uvek dobijem odlicne uslove. Sto se odrzavanja/servisiranja tice, takodje radim kod njega. Usluga je uvek na najvisem nivou, drugarski, prijateljski... Druze omasio si temu. Nije bitno ni gde ni koje vozilo kupujes, niti kakve uslove dobijas od servisera. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1852 Napisano April 28 Drug član, 2159 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Radim u ovlašćenom. Nije to bas tako skupo koliko mira daje za ne daj Boze. Tako je kod mene. Sigurnije se osećam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7618 Napisano April 28 (promenjeno) Enduraš, 6794 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Problem je što se to "ne daj Bože" uglavnom odnosi samo na agregat i možda nešto od elektronike, sve ostalo ne spada pod garanciju. Lično sam bio prisutan u ovašćenom servisu kad su čoveku na autu menjali bobine pod garancijom, ali proizvodjač zahteva da se u tom slučaju promene i svećice (20tak hiljada din.) koje ne spadaju pod garanciju i mora kupac da ih plati. Čovek kaže da neće da plaća svećice koje su ispravne i nije im vreme za zamenu, ali džaba, mora ako misli da mu ostane garancija. Naravno popizdeo je, kaže jeftijije bi ,u bilo da sam kupi bobinu i zameni je Siguran sam da je gomila takvih slučajeva po ovlašćenim servisima ili nepriznavanje garancije na razne stvari itd. To je sve tako lukavo napravljena mašina za izvlačenje para da je to neverovatno. Tako da ne, ne slažem se da daje mira za ne daj bože, daje ogroman nemir da ispadamo magarci jer plaćamo preskupu zamenu ulja sa nadom da će nam u slučaju problema otkloniti kvar, što se u većini slučajeva ne desi. Setite se samo bregaste kod KTM-a, a ima još gomila takvih primera. Promenio April 28 član aca-pn 1 1 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 28 Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Bor-i-slave je napisao: Nije bitno ni gde ni koje vozilo kupujes, niti kakve uslove dobijas od servisera. Što nije bitno? To jeste jedino i bitno. Da li se osećaš namagarčeno, ili imaš poverenja i zadovoljan si uslugom. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeksius 132 Napisano April 28 U prolazu, 71 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Suzuki GSXR 600 L7 Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, Bor-i-slave said: Druze omasio si temu. Nije bitno ni gde ni koje vozilo kupujes, niti kakve uslove dobijas od servisera. Nije omasio temu, on je saopstio da u ovlascenom servisu radi sve servise i da samim tim ne gubi garanciju. Sto i jeste ova tema, samo sto nije to rekao tako najprostije moguce. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 6869 Napisano April 28 Drug član, 604 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan Tako nam i treba kad nas smatraju ovcama. Šišaj budale preko ovl servisa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bor-i-slave 8971 Napisano April 28 Ne silazi, 1718 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, boza_kg said: Što nije bitno? To jeste jedino i bitno. Da li se osećaš namagarčeno, ili imaš poverenja i zadovoljan si uslugom. Mnogi nude dobre usluge i pristojne cene. Ja sam shvatio da je poenta da li sam radis il prepustas servisu. Nebitno je koji servis, i vozilo, jer nece svi recimo Suzuki. Prost izbor, ides u servis zbog garancije ili ne. Auto, motocikli, kvad... Na to sam mislio. Sad mozemo da iznosimo pozitivne utiske o servisim, ali takva tema vec postoji. Jasnije? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 28 Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan OK, očigledno da može različiti da se tumači. Ja sam razumeo kolegu samo da je izneo svoje pozitivno mišljenje, i o brendu koji voli, i o održavanju takvog motora u konkretnom ovlašćenom servisu, i o nekim benefitima koji takav odnos donosi. i to mi je sasvim u redu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Paf 996 Napisano April 28 Svrati ponekad, 120 postova Lokacija: Zadar Motocikl: V-Strom 1000 XT Prijavi odgovor kao problematičan Promjenio sam 3 V-Stroma 650,od kojih je jedan bio novi...sad vozim V-Stroma 1000 XT.2018god,kupljen novi...od prvog dana, sam- sam uvijek mijenjao filter ulja,motorno ulje...filter zraka,svječice...lanac te zupčanici...nikad nisam imao nikakvih problema...Što se tiče ovlaštenih servisa, samo odem na veliki servis...na 50.000KM...kontrola ventila...svih sklopova...i to je to...sve ostalo,bar ja...smatram da je bacanje novaca... ali, vjerojatno zavisi sve to od puno toga, koliko se tko u šta razumije,i kakva tipa motora vozi... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurado 82 Napisano April 29 U prolazu, 73 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Jedan kolega je pisao u nekoj drugoj temi da se garancija ne gubi ukoliko se vozilo održava van ovlašćenog servisa, barem ako pričamo o 2 godine garancije uslovene zakonom. Ukoliko dođe do problema prodavac je dužan da dokaže da nisi pravilno održavao vozilo. Barem sam ja tako razumeo... ne mogu da se setim u kojoj temi je to bilo... svakako je pisao iz ličnog iskustva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 29 (promenjeno) Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ono jes, svašta ljudi fantaziraju i pišu. Ali uslovi garancije su navedeni u garantnom listu koji dolazi u vozilo. Kad pročitaš (s razumevanjem:), nema tu mnogo mesta za fantazije. Garancija nije bezuslovna, i uslovi za ostvarivanje moraju biti ispoštovani. Promenio April 29 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurado 82 Napisano April 29 (promenjeno) U prolazu, 73 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan Zakon je iznad bilo kog garantnog lista... da budem precizniji, pričam o saobraznosti robe. Promenio April 29 član Endurado 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 29 Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Garantni list je pisan u skladu sa zakonom, bar bi tako trebalo biti. U svakom slučaju, ako dođeš do momenta da zakon treba da ti rešava neke probleme sa vozilom, prodavcem ili servisom, svakako si ga ugasio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurado 82 Napisano April 29 U prolazu, 73 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSA Prijavi odgovor kao problematičan To natezanje sa prodavcem je druga priča, to ti nažalost ne gine svakako ako bude nekih problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejanac 140 Napisano April 29 U prolazu, 90 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: Honda NX500, BMW F800GS Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Endurado je napisao: Jedan kolega je pisao u nekoj drugoj temi da se garancija ne gubi ukoliko se vozilo održava van ovlašćenog servisa, barem ako pričamo o 2 godine garancije uslovene zakonom. Ukoliko dođe do problema prodavac je dužan da dokaže da nisi pravilno održavao vozilo. Barem sam ja tako razumeo... ne mogu da se setim u kojoj temi je to bilo... svakako je pisao iz ličnog iskustva. Teoretski je to tacno, ali pored toga sto prodavac mora da dokaze da nisi odrzavao vozilo, ti takodje moras da dokazes da jesi, i to ne na nacin da imas neki racun od ulja i filtera iz SZR radnje, vec da imas zabelezen servis u radionici registrovanoj za tu vrstu delatnosti, iako nije ovlascena, ali da je pri tome sprovedena procedura servisa kao u ovlascenom...i ako sve ovo imas i mozes da dokazes jednoznacno mozes da ih dobijes na sudu, ako si pri tome spreman i da placas advokata, a uvoznici i prodavci svakako imaju pravne zastupnike kojima je opis posla da idu na rocista i vuku se po sudovima. Ukratko, ako radite sami servise ili kod drugara u garazi, ili kod nekog svog majstora, onda se bolje pozdravite unapred od eventualne garancije i budite spremni na to da je na dalje nemate. Kod jeftinijih i jednostavnijih motocikala bez mnogo elektronike, koji imaju poznato pouzdan agregat i menjac, licno smatram da mozete i sami odrzavati ako ste vicni (V Strom 650, CB500...), i ako ja fabricka garancija osnovnih 2 godine, ako je garancija 4,5 ili 6 godina, a pri tome motocikl ima puno elektronike tipa ABS cornering, tempomat obican ili adaptivni, elektronsko vesanje i slicno...po meni je bolje odrzavati garanciju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 29 (promenjeno) Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 34 minuta, Dejanac je napisao: vec da imas zabelezen servis u radionici registrovanoj za tu vrstu delatnosti Svako može da otvori i registruje servis za tu vrstu delatnosti, tako da to zaista nije garant bilo čega niti neki dokaz. Ovlašćeni servis je drugo. Zaposleni moraju proći specifične tehničke obuke koje organizuje sam brend i za to dobijaju diplome, moraju da postoje standardi opreme, alata i prostora (bar na papiru), postoje neki pravno važeći ugovori itd. Prodavac ne mora nikome ništa da dokazuje falabogu, dovoljno je da pogleda elektronsku i\ili papirnu knjižicu, da li korisnik ispunjava uslove garancije, a to su pre svega redovni servisi kod ovlašćenih i tako to. Promenio April 29 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 15315 Napisano April 29 Ne silazi, 1522 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan Neću da tvrdim ali mislim da je bilo u emisiji SAT pre par godina da u stvari ne moraš vozilo da održavaš u ovlašćenom servisu (prodavca) već možeš u bilo kom ko se bavi servisiranjem tog tipa vozila i da prodavac ne može da te ucenjuje da koristiš njegove usluge. Naravno da će prodavac da to negira jer mu je to u interesu iako zakonski nema prava. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 29 Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam za to, možda je neki predlog izmena zakona planiran, ali u praksi je svakako drugačije. Evo recimo znam je da kum održavao firmina vozila u garanciji u jednom ovlašćenom servisu, pa su morali da pređu u drugi, kad je ovaj prvi izgubio licencu. Iako mu je na pr majstor Mile iz prvog servisa skroz odgovarao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 260 Napisano April 29 (promenjeno) Svrati ponekad, 336 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Ortaku za mali servis, dve svecice i zamenu lanca i lancanika (koji realno nisu bili za zamenu) ovlasceni servis uzeo 96k. Drugom nisu zamenili filter ulja ali su ga uredno naplatili. Trecem nakon neke intervencije ne zasrafe zadnji tocak pa covek umalo ne poginu kad mu je ispala matica sa zadnje osovine a tocak se drzao na navojima. Sve sami diplomirani ovlasceni serviseri. Ne vozim nov motor ali se pitam ima li uopste smisla ta garancija. Vecina motora izadje iz garancije a da nikada nista ne bude zamenjeno u garantnom roku. Istina da ce se motor lakse prodati ako ima urednu servisnu knjizicu iz ovlascenog servisa ali verujem da bi se jos lakse prodao da smanjis cenu za tu lovu koji su ti izotimali ovlasceni servisi naplacujuci nenormalne cene svih tih godina. Licno vecinu stvari radim sam na svom motoru jer nakon vise losih licnih a i tudjih iskustava sa servisima ne verujem vise nikome. Imam dovoljno skila i alata da vecinu stvari mogu sam da odradim. Stvari koje nisam komforan da radim sam uradicu u servisu ali realno niko se mom motoru nece posvetiti ni priblizno koliko cu ja sam. Servisnu knjigu vodim manijakalno i upisujem u nju sve sto radim na motoru. Racune sam pokusavao da sacuvam ali na zalost vecinu zagubim pa sam digao ruke od toga ali za vecinu stvari imam i fotke. Da mi prodavac prilozi sve to pri prodaji to bi mi bilo validnije od bilo kakve servisne knjizice ovlascenog servisa. Promenio April 29 član DeusExMachina 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7498 Napisano April 29 (promenjeno) Ne silazi, 5365 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan To svako za sebe mora da odluči, u zavisnosti od okolnosti i sklonosti. X puta sam već navodio isto po raznim temama, na mom sokoćalu je bio neki zaeban kvar s wifi bravom, u prvih 5.000 km. Nije bilo baš idealno rešavanje, ali je fabrika poslala celokupnu novu elektroniku za skuter, i svu su mi je zamenili u servisu, jer nisu mogli ni da dijagnostikuju gde je konkretno problem. Da sam to morao sam da finansiram, bilo bi preskupo i neisplativo. Al nakon toga, sve je bilo OK, poverenje u makinicu se povratilo, pa sam sam skratio garantni rok, sa 3 na 2 godine, jer nisam više video potrebu za lokalnim "ovlašćenim" servisom. Tako da sam najbliži stavu koji je izneo @aca-pn. Ako te potrefi neka fabrička falinka, bude to uglavnom u prvoj godini eksploatacije, tako da treba garancija neki period ipak. Nakon toga, ako ti ovlašćeni servis i njihove usluge odgovaraju, nastavi tamo, a ako ne, samostalno ili kod majstora od poverenja. Promenio April 29 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milomir83 260 Napisano April 29 (promenjeno) Svrati ponekad, 104 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ex Beverly 300 ie, Forza 750 Prijavi odgovor kao problematičan Zainteresovalo me je pisanje u ovoj temi pa sam uradio jedno manje, brzo pravno istrazivanje. Elem, ovo sto je napisao @Interceptor BP izgleda da je tacno na nivou EU, ali samo za motorna vozila sa tri ili vise tockova. Po onome sto sam procitao do sada, za nekih sat vremena, u EU postoje propisi i uputstva jos sa pocetka ovog veka iz oblasti zastite konkurencije koje zabranjuju obaveze prema kojima vozilo mora da se odrzava u ovlascenom servisu. Na ovaj nacin se stite nezavisni serviseri, pospesuje se konkurencija i benefit imaju krajnji korisinici sto je i generalno cilj ovakvih propisa. Potrebno je da korisnici vrse odrzavanje prema propisanom rasporedu proizvodjaca, ne nuzno i da se koriste OEM delovi. Naravno, u takvom nekom slucaju, prodavac ce tvrditi da je doslo do kvara usled propusta nezavisnog servisera, pa se sve opet svodi na dokazivanje, ali se pravo na pozivanje na saobraznost ne gubi zbog toga per se. Ponavljam, ovo ne vazi za bajkove, bar nisam uspeo da pronadjem. Za Srbiju ocekivano nema nista od neke prakse, detaljnijih misljenja, upustava, odnosno ja nisam uspeo da pronadjem za sada. Medjutim, ako bi se terao ker bar po pitanju automobila, ako i nema takve prakse, stvar bi mogla da se cacka preko Komisije za zastitu konkurencije, posto ona prati EU praksu cak je nekad i doslovno citira u svojim odukama. Nije bas vezano za ovu temu, ali ilustracije radi koliko nasi dileri postoju propise govori dovoljno cinjenica da primera radi uz nov bajk nisam dobio uputstvo na srpskom jeziku, sto je obaveza prodavca po Zakonu o zastiti potrosaca koji je bio na snazi do pre neki dan(verujem da i u novom to nije izmenjeno). I jos malo da vas udavim, kolega je pominjao saobraznost, gubitak prava, ja sam ranije o tome pisao u nekoj drugoj temi u vezi izmena na bajku i gubitka prava po osnovu saobraznosti. Trazeci odgovor na ova pitanja naisao sam na jednu presudu naseg Vrhovnog suda, ciji se stav moze primeniti i na gubitak prava po osnovu saobraznosti(predmet se tice garancije, ali jasan je stav-ako naknadno ugradjena oprema nije uzrok kvara, nema gubitka prava). Evo i linka do presude, lako se cita, ne mora da citalac bude pravnik https://www.vrh.sud.rs/sr-lat/rev-31272019-31283-naknada-materijalne-štete Promenio April 30 član Milomir83 2 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...