Jump to content

Moto Zajednica

NEW Kawasaki KLE 500

Recommended Posts

• Drug član, 1589 postova

Evo ga u odnosu na Versys:

IMG-1e1f7899322467ba2202866e1589fc30-V.thumb.jpg.902697722e4b9ddb748e1376d0e2adeb.jpg

Inače mi baš nekako čudno izgleda sa onom 17-icom pozadi. Kao da ima neki pomoćni točak.

Vibracije su recimo na tom novom Versysu dosta umanjili u odnosu na moj MK2 ali je KLE tu šampion. Znači od vibracija-ništa. Neverovatno. 

Sad ne znam kako će biti kasnije na višim obrtajima (kolege su ga vozile već pa znaju verovatno) ali mene je baš iznenadilo. 

• Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 3243 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@Bojan_Jgd u zdravlju se vozio! 

Što se tiče priče od prethodne strane: ako zanemarim manji točak i što je skid plate ovoliko nisko i nekako štrči - meni je ovaj motor u zeleno beloj boji lepši od emtejca. Sviđa mi se što je uzak, na MT mi smeta što je onoliko širok. Ali izgleda da sam u debeloj manjini - vole ljudi da motor izgleda što masivnije i šire i to je to.

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 7766 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

I meni je KLE lep.

Inace ima vibracija kao i svaka ta kawasaki masina sa dva cilindra. Eto gore u videu od onog Litvanca sto sam postavio.

@živke

Drugar ga je kupio. Nisam ja.

Da....taj beli, SE  ima veći skid plate (plus štitnike ručki, led migavce i višlji vizir.....i plus 700 evropskih preko ovog 😁). I taj veći skid plate je stvarno ogroman i uz ovakav klirens verujem da nekom ko vozi ozbiljniji off road to prvo upadne u oči.

Promenio član Bojan_Jgd

• Advanced Member, 2530 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Uzan motor je manja zaštita od vetra. Na starom KLE je praktično celo telo izloženo strujanju. Super za tople dane, manje super kada je ispod 20 stepeni. A rekao bih da je ovaj novi isti po tom pitanju.

A rekao sam već više puta da mi se izgledom i oblikom sviđa. I da ga pored toga ne bih ni uzeo u razmatranje.

• Sviđa mi se 1

Zaštita od vetra je nepostojeća. Mislim da će to i da bude najveći problem za drugara. 

Te plastike na MT-u mogu nekom da se svide ili ne ali znače kada za'ladi....da se ne lažemo.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5317 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

SE ima dobru zaštitu od vetra. Što se vibracija tiče, ima ih na višim obrtajima, na nižim je prlično miran i bez vibracija. 

• Sviđa mi se 2

Tako je. Baš miran na malom obrtajima.

Inače u vezi zaštite od vetra....drugar juče provozao 100inak kma....kaže da vetar udara u ramena i da se to oseti. 

Noge, ne. Kaže da lepo odbija vazduh pa se ne oseti po butinama. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: '25 CFMOTO 450 MT
On 24. 5. 2026. at 22:48, živke je napisao:

Što se tiče priče od prethodne strane: ako zanemarim manji točak i što je skid plate ovoliko nisko i nekako štrči - meni je ovaj motor u zeleno beloj boji lepši od emtejca. Sviđa mi se što je uzak, na MT mi smeta što je onoliko širok. Ali izgleda da sam u debeloj manjini - vole ljudi da motor izgleda što masivnije i šire i to je to.

Jesi li ga video uzivo? Ali o ukusima netreba raspravljati - I guess 🤷‍♂️ Zadnja viljuska, prednja maska, top auspuha i celokupan profil motocikla je bas bezveze u mojim ocima (mislim na kaleta). A sto se tice buce emtejca, ima i toga da neki vole taj "impozantniji" izgled na putu ali meni ta sirina puno znaci za kolena, mozda izgleda sasavo ali mene kolena vise ne bole 😅, dok uzi kale mozda deluje da je ozbiljnija enduro masina jer je vitak ali je daleko od toga, vise deluje zbunjeno kao i ja dok ga gledam.

• Ne silazi, 3243 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

E pa nisam ga video uživo, što jes jes. 
A i da, podseti me na zadnju viljušku od kutija 5x3 cm, uh što meni to bode oči :D

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1094 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Meni ja na 450MT duvalo od kolena pa dole, taj deo nije bio zasticen. Na CB500X manje, nize, samo zglobovi i patike (mada ima dodatak  deflector na plastici). Ne znam kako je NX.

• Svrati ponekad, 214 postova
  • Motocikl: KLE 500 C 2026

OK. Možda sam u prethodnih 30 strana propustio iskustva vlasnika al mislim da je moje prvo. Obradovao se pre tri dana sa prinovom u crnoj boji i najjeftinijeg paketa opreme. Ko oće SE verziju može da se upuca ili čeka minimum 6 meseci. Izgleda da su se svi primili na šminku koja po meni ne vredi 700 EUR. Sa druge strane, taj paket opreme u ekonomski jačem delu sveta itekako vredi, pa razumem i zašto se SE verzija rasprodala ko luda mesecima unapred.

Moje iskustvo je zasnovano na probnoj vožnji od pola sata i stotinjak kilometara koje sam prešao u prvoj fazi razrade motora, maks 4000 obrtaja što je u 6toj brzini nekih 77 KM/Č. 

Finiš i završna obrada je na veoma dobrom nivou. Posebno kad uporedim sa prethodnim motorom koji je Royal Enfild star 5 godina. Inače isto kupljen nov, tada koštao 5200 EUR. Računice radi, kumulativna inflacija od tada do danas diže vrednost tog novca na €6,357. KLE 2026 košta 6487 EUR, da staviš prst na čelo.

Gde su kratili ćoškove? Štapovi nemaju podesivi preload. Za to me boli patka, više me bode što nema podesive ručice. Ej, nema podesive ručice, brate mili to je 15 jura na Aliju, znači da su uštedeli 3 EUR u proizvodnji jer što su stavili ručice koje se proizvode od pre tipa 30 godina. Evo spiska modela motora na koje su fabrički ugrađuju:
На слици може бити: текст који гласи „46092-0003 Lever-Grip,Clutch This item fits following models: 2026 KLE®500 ABS KLE500CTFNL KLE500CTFNN 2026 KLE500 KLE500DTFAL, KLE500DTFAN 2016 ZTM800 2013 Z1000 ZR800BGF 2012 Z1000 ZR1000DDF, ZR1000DDFL ZR1000DCF, ZR1000DCFL 2011 Z1000 2010 Z1000 ZR1000DBF, ZR1000DBFL 2008 Z1000 2008 ZZR600 ZR1000DAF, ZR1000DAFL ZR1000B8F, ZR1000B8FL ZX600J8F 2007 Z1000 ZZR@600 ZR1000B7F, ZR1000B7FL ZX600J7F. ZX600J7FL 2006 NINJA® 2006 Z1000 2006 ZZRD600 ZX636D6F, ZX636D6FL ZR1000A6F, ZR1000A6FL ZX600J6F, ZX600J6FL 2005 ZZR@600 2004Z1000 2004 Z1000 2004 ZZR®600 ZX600J4, ZX600J4L ZR1000A2, ZR1000A2L ZX600E12 2003 NINJA® ZX636B1, ZX636B1L ZX600K1L ZX900F2L ZR1000A1, ZR1000A1L 2002 NINJAR 2002 NINJA® ZX600J3 ZX600J3L 2001 NINJA® ZX600J2,ZX600J2L ZX600J2, ZX600J2L ZX900E2, ZX900E2L 2000 NINJAB ZXT™ Search ZX600J1L“  

Kao što vidite, poslednji put su ih stavili na model koji je izašao na tržište pre deset godina. Motor nema rukohvate za suvozača. Brate mili, dve šipke nisu ušrafili. Migavci i poklopac rezervoara, ovo što se odma vidi je sa poslednje generacije KLRa. unutrašnja konstrukcija fara je valjda ista kod nekog od novih Z modela. Agregat je doslovno identičan za Nindžu i Z 500 koji se trenutno prodaju. Mislim da je mapiranje malo drugačije. 

Ovo vrlo decidno obljašnjava kako su uspeli da cenu proizvodnje kontolišu da bi cena bila konkurentna. Sve što su mogli da ikoriste iz prostojećeg kataloga delova je upotrebljeno. Ekonomija količine i uigrani logistički kanali su odradili posao. Ništa od ovoga nije loše, znamo da je sklopljen od proverenih delova koji se bez problema već koriste i za koje su, ne daj bože rezervni delovi dostupni.

Po meni, konstuktni tim je uspeo da uz male kompromise od postojećek kataloga raspoloživih komponenti u novi ram sastavi prelep motor veoma dobrih voznih karakteritika za svoju kategoriju.

Ti kompromisi su nam poznati,  inč niži klirans od proseka i inč više sedište od proseka. Ova mašina neće videti off road zahtevniji od šumskih ili livadskih staza uz malo peska i šljunka tako da je niži klirens nebitan. Onim ludacima koji budu ovo ganjali po kamenjaru i slično skidam kapu i kažem da su kupili pogrešan motor.
Što se sedišta tiče, jebeno je tvrdo. Već nakon 15 minuta oseća se zamor u stražnjici. Pritom, ja ima 15 kila viška pa je moja guzica bar malo prirodno tapacirana. Iskreno se nadam da će sedište malo omekšati od upotrebe ili mora da padne zamena sunđera gelom. Trebalo bi mi možda niše sedište, kraće su mi noge pa bi mi baš čučnulo 3 cm niže sedište koje Kavasaki ima u ponudi. To nas dovodi do sledećeg niza kritika.
Cena nižeg sedišta, nemaš opciju da ga izabereš kao standard već moraš da kupiš ekstra je 440 EUR. Rođaci, to je 7% ukupne cene kompletnog vozila, za jebno sedište.

Trend se nastavlja za kompletnu ponudu dodatne opreme. Evo spiska kompajliranog u pretrazi Gugla:

• Engine Guards / Crash Bars: €280
  • Large Skid Plate:  €487
  • Metal-Reinforced Handguards: € €231
  • LED Fog Light Kit:  €427 
  • 42-Litre Top Case Kit:  €300
  • Pannier Kit (Side Cases & Brackets):  €700 - €900 (Original); €1,000 – €1,300 (Aftermarket 3-piece sets)
  • Center Stand: €342
  • Touring Windscreen (Large/Clear): €189 – €205
  • Heated Grip Set: €378
  • ERGO-FIT Low Rider Seat: €440

Cene fabričke dodatne opreme su bahate. Očigledno je da proizvođač i distributeri baziraju željenu marginu profita na prodaji preskupih džidžabidža koje svi volimo po prenaduvanim cenama. Dok se Kina ne seti ima samo da gledamo u ovaj cenovnik i mljackamo ko siroče pred izlogom poslastičarnice. Već je krenula da se pojavljue dodatna oprema na Aliju pa očekujem da će skoro ceo paket biti u alternativnoj ponudi u roku od 6-9 meseci.

Po mojoj proceni cena vozila u fabrici je oko 3300 €. Dodaj na to cenu transporta, maržu uvoznika u Sloveniji, carinjenje u Srbiji, profit naše auto kuće i PDV. Zarada svakog u lancu je oko 20%, gore dole par procenata. Država Svrbiga zaradi najviše zato što carini i klepi PDV, oko 1300 €. Proizvođač ima najmanji profit po prodatoj jedinici, oko 500 €. Transport i štedicija 200. € Slovenci i naši se ugrade po 1000 €. SVE FINANSISJKE PROCENE SU RAĐENE PO RECEPTU MALIH TAJNI ĐURNE KUHINJE, :) te ih kao takve treba uzeti sa zdravom dozom rezerve.

Inače Autopromet naplaćuje servis otprilike 20000 RSD. Monopolistička cena jedan kroz jedan. 2 litre ulja i dva radna sata ako računamo utrošak vremena majstora i radnika na prijemu.

Ovo, nekako zaokružuje ono što mogu zameriti mašini. I nije tako puno kad se rezimira: nema podesive ručice ni rukohvate suvozača, sedište je tvrdo a dodatna oprema bahato skupa za Srbiju. 

U novom postu ću otkucati šta mi se sviđa.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Integrisan, 8603 postova
  • Motocikl: TDM 900

Za tebe je to 3 evra ali za fabriku je 1 000 000 motocikla koji nose tu ručicu. Odnosno 3 milliona.

• Podržavam 2

Mojne brate, ta rucica nije ugradjena u nov motor poslednjih deset godina. Verovatno su skontali da imaju 50000 u magacinu pa bacili na masinu. Prvi fejslift i to se menja u rucicu koja je na KLX 300 ili neku slicnu sa lagera koja ima stelovanje. Ustvari, verovatno kao i Honda sa Transalpom vec imaju spisak stvari koje idu na fejslift za 2028-9.

• Integrisan, 8603 postova
  • Motocikl: TDM 900

Kakav lager, velike firme odavno nemaju velike lagere. Taj koji drži 50.000 komada nečega bez razloga bi mogao da spakuje stvari i da traži drugi posao.

Nije to firma od 50 ljudi gde se sve zna. Svakojake gluposti se desavaju po velikim skladistima. Istina, mozda su povampirili rucice zbog jeftinoce a mozda jer su imali visak. Da ga jebem koje je od toga. U svakom slucaju, sranje je sto nisu stavili podesive.

Ako konkretno pricamo o rucicama, njih pravi dobavljac odnosno subcontractor. Bukvalno postoji fabrika samo za stancanje rucica za sve moguce motocikle u zavisnosti sa kojim proizvodjacima su potpisali ugovor. Sto vise komada, to povoljnija cena. Nema to veze sa kavasakijem niti sa lagerom, tako svi rade.

A sto se tice kavasakija, izivljavanje sa SE i pleb verzijama je ispod svake japanske casti. Osnovni model je trebao da bude to sto je SE i tacka. Ovo klot cudo je stvarno ponizenje od strane proizvodjaca.

• Sviđa mi se 1

Malo varenja, malo klepanja i evo rezultata:

IMG-c7aef497aaa3d899f7ce40d0f506ba06-V.thumb.jpg.b5901d15a36d97d6e4491754a38250d0.jpg

IMG-aa4748c215a4000430e76c6f476045d2-V.thumb.jpg.22252c4e8ee9a44e488b525603e19976.jpg

IMG-ddb6c6dbd9b7d09ca7de17615bff408d-V.thumb.jpg.7e10dee125449b209c99fb30a5068fed.jpg

Nosač zadnjeg kofera napravili drugari a nosači bočnih su univerzalni.

Fabrička oprema stvarno ujeda za srce. Ovo je sve ukupno sa koferima koštalo 43.000 din.

Promenio član Bojan_Jgd
  • Sviđa mi se 7

• Drug član, 1493 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1, Kawasaki Versys 650, Suzuki gn 250, MZ 175ES/1, tomos t12 colibri

To su koferi sa Temua? 

Jos led migavci da se nabace, neka navigacija, da se navare gelenderi i nakace maglenke, eventualno kopija dabl tejk retrovizora i ima to da bude solidan turing/adv motor za relativno malo novaca ako pazaris dodatke sa alija/temua a drugar zna da sastavi gelendere. Mozda bih stavio i osnovne plasticne vertrobrane jer dosta znace na putu.

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: 450CL-C, 450MT, 525DSX
pre 8 minuta, mandrak_ je napisao:

Jos led migavci da se nabace, neka navigacija, da se navare gelenderi i nakace maglenke, eventualno ...

Što bi se reklo MT da budem 🙂

Inače svaka čast kolegi na krajnje iskrenom opisu njegovog viđenja motora koji je kupio. Ljudi uglavnom prvo lažu sebe pa druge. On iskren. Rispekt brate 🙂

pre 3 minuta, Rapax je napisao:

Što bi se reklo MT da budem 🙂

Inače svaka čast kolegi na krajnje iskrenom opisu njegovog viđenja motora koji je kupio. Ljudi uglavnom prvo lažu sebe pa druge. On iskren. Rispekt brate 🙂

Ima da bude bolji od emtejca ako nema off road ambicija (a kaze da nema) i ako moze da istrpi taj nindza 500 zvuk agregata 👌

@mandrak_

Mislim da je drugar završio sa gvožđurijom. Ne idu gelenderi.

A na kakve vetrobrane misliš?

Zvuk....da, jasno. Masa ljudi ne voli. Šta znam. Ja vozim Versysa i mislim da je to premali kompromis u odnosu šta pruža u svojoj klasi. To mi je stvarno poslednje o čemu ja lično razmišljam.

Promenio član Bojan_Jgd

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja