Jump to content

Moto Zajednica

Kako ne spržiti kvačilo na skuteru, a vežbati kontrolu gasa

Recommended Posts

• Integrisan, 9601 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Uhhh momci al ste usli u diskusiju pa čak i preterivanje.

Nesa i marko moto odma da vam rečem da niste u pravu, da bi to i dokazao morali bi se sva trojica videti uz rasklopljen CVT i prodiskutovati kako sta kao i gde jer ništa nije isto kao što ne važi jedno pravilo za različite situacije.

Mnogima al baš mnogima sam pokazao šta ne treba da rade pri kretanju, odmah zatim pokazao kako treba da krenu.

Isto tako imam set lemela i zvono di pokažem šta se na kom gasu dešava.

Al da bi došli do toga ceo sklop od početka do kraja mora biti kako treba u svakom pogledu.

u to ime... evo  slike pucanja kaisa na Dow300 koji je skoro radjen

IMG_20250916_104548.thumb.jpg.00aa3998fba51ae028e462a9c082172f.jpg

IMG_20250916_160610.thumb.jpg.22d7e75db6b306a3753387ad9d345b1b.jpg

Ko god želi mogu mu objasniti u sitna creva šta i kako radi.

Pogledajte moj prenos na Satelisu u temi o njemu kako izgleda sa tada 52.000km predjena pa će te u nastavku videti na šta lici posle vrlo male kilometraže.

Vozio sam Satelisa u svim uslovima, kuća posao, magistrala, tucanik ma nema gde nije išao.....sklop tačan kao sat.

Boki...... 50-100km po BG guzvama je sasvim dovoljno da se spale lamele i zvono.

Aleksi je iz AA500 bukvalno dim izlazio iz prenosa jer je mali celavi bio uporan kod visokog ivicnjaka.

Bolje će vam on opisati no ja situaciju.....ja imam slike kako je to izgledalo.

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 10537 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Totalno mi je poznat princip rada i kao sto rekoh postujem tudja misljenja ( i smatram da gresis).

P.S. Neka krece (naravno) svako kako zeli, moj je savet isti onaj sa pocetka teme, ne premisliti vec da mozak i oci budu na putu a u mislima saobracaj (ne kako hvata kvacilo).

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 270 postova
  • Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE

Ništa ne treba shvatati bukvalno. Neko shvata odsečan gas bukvalno, pa se "sjedini" sa branikom jadnika ispred. Dakle, odsečan, u smislu ne daviti polako, ali ne prejak. @N.F.S. je apsolutno u pravu, bitan je i intenzitet trenja, ne samo vreme. Po navedenoj logici o odsečnom gasu, kod "običnih" motora bi onda trebalo puštati kvačilo kao praćku, jer tako najbrže spoji. Dakle, samo umereno, pa kol'ko izdrži. 

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4524 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ovo kaže ChatGPT :) 

Kako funkcioniše kvačilo na skuteru

• Skuter ima centrifugalno kvačilo koje “hvata” tek kad se dovoljno podigne broj obrtaja.

• Ako daješ malo gasa i krećeš polako, kvačilo se duže “kliza” i zagreva, što ubrzava habanje obloga.

• Ako daš odlučan gas i kreneš odsečno, kvačilo brže spoji i manje proklizava → manje trošenja.

Dakle:

• Za duži vek kvačila je bolje krenuti odsečnije (ali kontrolisano, ne u pun gas).

• Najgore za kvačilo je kada ga “vučeš” sa pola gasa, jer tada dugo klizi.

• Naravno, na klizavom ili skučenom prostoru moraš biti nežniji – tu sigurnost ima prioritet nad štednjom kvačila.

Pravilo u praksi:

• Normalna vožnja / semafor / uključenje u saobraćaj → odlučno kreni.

• Parking, manevrisanje, tesan prostor → polako, svesno da se kvačilo tada više troši, ali je sigurnije.

Uh, samo ne ChatGPT!  Pa on uči iz svih pametnih i glupih stvari na netu. Kako bira, nemam pojma. Ja uvek više volim knjige. Jbg, profesionalna deformacija 😉

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Ima i po knjigama gluposti onoliko, falabogu. Al nije to poenta, sažeo je u par kratkih rečenica ono što stoji, smatram.

Jeste, suština je tu. Samo, da ipak preciziramo, pola gasa je 4500 obrtaja cirka i nikako nije "vučenje" i "davljenje ".Kvačilo spaja mnogo ranije. Jeste, sitničarim, ali upravo ta nepreciznost je uzrok nerazumevanja i rasprave...

Promenio član zhex
  • Podržavam 4

• Integrisan, 9601 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 4 sati, N.F.S. je napisao:

Totalno mi je poznat princip rada i kao sto rekoh postujem tudja misljenja ( i smatram da gresis).

P.S. Neka krece (naravno) svako kako zeli, moj je savet isti onaj sa pocetka teme, ne premisliti vec da mozak i oci budu na putu a u mislima saobracaj (ne kako hvata kvacilo).

Nešo dodji i provedi par dana po Bg ulicama od 10-18h ....pa to je sve samo ne misli, mozak na putu.

Lako je lali gde mu je sve ravno i manje ludaka oko sebe ima.

No nećemo raspravljati, poštujem tvoj stav.

Za ostalu družinu sa foruma i van njega....

Niko ne kaže da treba naglo dati gas da bi sve bilo Ok. Naravno da takva radnja nije Ok.

Cela stvar je u vežbi, osećaju i zglobu ruke.

Umereno a odlučno sa gasom da uhvati, kad uhvati , tacnije je priljubi feroda lamele za zvono....nastaviti sa gasom da bi se povećala površina "hvatanja" lamela o zvono kvačila.

Ako zglob ostane na malom gasu, centrifugalna sila ne može otvoriti dovoljno lamele nit preneti potisak istih o zvono. Ostane se na maloj kontaktnoj povrsini uz slab pritisak što dovodi do proklizavanja, trenja, "spaljivanja" lamela u delu gde počinje sa "hvatanjem" a to je 1/3 recimo.

Kad će koji bajk uhvatiti tj početi sa kretnjom zavisi od više faktora.

Najdalji start po obrtajima ima Suzuki Burgman 400ccm. Kod njega se tek oko 3.5-4Krpm nešto dešava što je mnogo za lamele....

Samo praksa momci i dobar osecaj u zglobu, ništa više.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

• Integrisan, 8018 postova
  • Motocikl: TDM 900

Jel nemate pare pa vas brine kvačilo? :D

Terajte to, kad dođe vreme za CVT servis, odeš kod npr. Satelisa, kupiš drugo i on ti zameni :D

• Sviđa mi se 2
  • Haha 2
  • Podržavam 3

Jes dobar savet. A kad neki namrgođeni, širokih ramena, al uskih pogleda, dođe posle 15 dana kod Satelisa sa spaljenim kvačilom i pita umilnim glasom - šta je bre ovo, šta si mi bre to ugradio? Šta onda? Zamenimo novo?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja