Jump to content

Moto Zajednica

Kako ne spržiti kvačilo na skuteru, a vežbati kontrolu gasa

Recommended Posts

• Ne silazi, 4578 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Pa dobro, primer mi je očigledno labav jer loših posledica nema. Evo onda bolji - suvozač(ica) isto treba da savlada neke veštine da bi se vozila na motoru\skuteru. 

Možeš da je pustiš da spušta noge prilikom stajanja, da se kontra naginje ili naglo pomera, tj. sve ono što početnici mogu da rade, dok ne ukapira, i da se možda skršite zajedno. Ili da na vreme objasniš i razmeniš nekoliko teoretskih saveta koji znače za bezbednost. Pa kako ko voli.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8041 postova
  • Motocikl: TDM 900

Blažo, stvarno si bre nekad... Kakvi su ti to saveti? Evo ja sam to radio, sve sam joj objasnio, čak sam joj i kacigu kupio. 

E tako sam se oženio i sad slabije vozim 😆 

Biće da je ona tebi bolje objasnila neke stvari 😉. I nisam ja Blaža, već Boža😀

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 3

• Integrisan, 9609 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
On 19. 9. 2025. at 9:56, Bojan_Jgd je napisao:

Poenta je da ovo nisu saveti za početnika već rasprava o tome šta više prija kvačilu i opet je neslaganje što je sasvim ok jer je ovo moto forum i tome služi (i ja ovo volim da čitam pogotovo kada pišu Dare, Neša, Mali Caca itd) ali koga sada početnik da posluša? Da okreće odlučno ručicu ili neodlučno? 

Tastaura, čitanje i razumevanje može biti skroz različito i ako je poenta ista Boki.

Navedeni akteri iz posta ne bi imali nikakve nesuglasice kad bi raspredali uživo uz neko ladno pivce.

Čak bi bila sjajna zajebancija.

Neša i ako nije majstor (neće sebi da da zvanje, lakse mu 🙂) napisao je za ove godine više na tu temu nego bilo koji majstor realno gledano.

Verujte da ih ima (majstora) na ovom forumu ali neće ništa da pišu....koji je razlog....ne bi znao, samo čitaju.

@357_97 Milan može reći ako zeli kako je prošao (kao početnik) sa njegovim Geopolisom 250ccm i gradskom vožnjom.

Mene koliko sećanje služi 2 ili 3x radio sam lamele tj kvačilo.... dok se nije usemio šta treba odnosno ne treba da radi.

Sad je sve Ok.

@astrix1402 Dragana dok je vozio AA 500, nikako nisam mogao da naučim da kad kreće pusti zadnju kočnicu.

Milion x sam mu skrenuo paznju da to ne radi jer vidim šta radi kad odlazi od mene i par puta sam ga video u gradu a da me nije primetio..... jednostavno ne vredi! :)

Kaže da mu je tako lakše, stisne zadnju i daje gas..... :neznam:  :)

Ima tu jos primera, Deniz sa MP3.....ko će se svega setiti.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1226 postova

@Satelis

Shvatih ovo vaše pisanje kao razgovor....virtualni ali ipak razgovor. Ne kao prepirku. I zaista volim da čitam ono što ostavljate po forumu (iako se u to ne razumem nimalo) jer kao što napisah pedantan rad i lepa prezentacija je uvek inspiracija da unapredim nešto i u svom poslu. Tako da mišljenje o ovome što vi pišete nemam....deluje mi logično i jedno i drugo. I volim da pročitam kako nešto funkcioniše tako da mi je i ovo za variomat bilo interesantno.

Moja poenta je bila upravo ovo što si napisao za Dragana a zaključak ono što je Neša napisao da prvo vožnja pa će doći vreme i za razmišljanje o tome da i motoru malo olakšamo.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2847 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125

Nikad nisam znao koje boje mi je kvacilo.Uvek je sve radilo.Normalna voznja kao da vozis svoj motor.

Jednostavno nisam ramisljao o tome.

Promenio član cezarpa
  • Sviđa mi se 2

Ama nije poenta u boji zvona, to je samo simptom. Spaljene lamele škripe, proizvode iritirajuće zvuke, treska skuter pri polasku i malom gasu... To se pogotovo primeti u vožnji po gradu, a vremenom se sve više deformiše ceo CVT sklop, što je opet posledica. Da, može da se vozi i tako, neki voze i razbijene i krive, skoro neupravive skutere, možda i ne znaju za bolje. Ali meni je dobar CVT pola skutera. Volim da sve ide glatko i fino. Al što bi rekao onaj slogan - ako vam je dobro, onda ništa :) 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 207 postova
  • Motocikl: Nemam

Uvek sam kretao sa malim gasom jer sam mislio da ću tako produžiti vek kvačilu, pri baš malim brzinama držim mali gas i kočnicu i penjem se na ivičnjak veoma često. 

Sobzirom da tek sad saznajem za ovo. Čudi me da do sad nisam 10 kvačila promenio. 

• Drug član, 566 postova
  • Motocikl: Nmax 155

Ne znam na koje se ljudi ivičnjake penju, kao planina ispadoše.

Ja kad vidim onaj visoki sa ravnim stranama, to jest izražena ivica, lagano do prvog mesta gde je spušteno zbog pešaka i ne silim ni sebe ni skuter. Neće tih 10ak metara ništa više vremena da uzme nego što bi trajalo penjanje uz visoki ivičnjak.

Sa onim zaobljenog tipa, bele boje sličan osećaj kao kad krećem, samo malo više pažnje da ne klizne zadnji točak.

Kočnicu i gas u istom momentu nikada nisam upotrebio... Čak i da je semafor na nekoj jačoj uzbrdici, pre samog kretanja pustim prednju i držim levom zadnju kočnicu da bih mogao čim je pustim da dam gas. Jeste zadnja slabije sile, ali majku mu za taj delić sekunde može zadržati skuter da ne krene unazad.

Obrni okreni sve je do osećaja koji se stiče vremenom.

• Sviđa mi se 1

Aj još jednom, koga više ne mrzi da čita, evo i jedna sličica (zanemarite šmirgl papir unutar zvona, to je moja neka alatljika)

Između zvona i lamela, prostor je 2-3mm, kad je sklop nepotrošen. Opruge se otvaraju, tj. centrifuga savlada opruge na nekim obrtajima 2.000 - 3.000 rpm najčešće, na nekim skuterima kasnije, sve zavisi od modela. Na manjim kubikažama su i tegići lamela lakši, a opruge mekše, na većim je već to teže i tvrđe.

Dakle, nema tu ni potrebe, a niti efekta da se otvara gaščina pri polasku i ispaljuje ne znam sad kako i koliko, da škripe gume i tako to. Kad kažemo - otvoriti gas odsečno, ili krenuti odlučno, ne cinculirati gas, to samo znači - podigni obrtaje dovoljno da lamele uhvate, da se što manje klizaju po zvonu i da tako prave što manje trenja i vreline.

20250926-164725.jpg

I to je braćo otprilike sve. Huh, napravismo komplikaciju ni od čega.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1578 postova
  • Motocikl: SMC 300
49 minutes ago, boza_kg said:

Aj još jednom, koga više ne mrzi da čita, evo i jedna sličica (zanemarite šmirgl papir unutar zvona, to je moja neka alatljika)

Između zvona i lamela, prostor je 2-3mm, kad je sklop nepotrošen. Opruge se otvaraju, tj. centrifuga savlada opruge na nekim obrtajima 2.000 - 3.000 rpm najčešće, na nekim skuterima kasnije, sve zavisi od modela. Na manjim kubikažama su i tegići lamela lakši, a opruge mekše, na većim je već to teže i tvrđe.

Dakle, nema tu ni potrebe, a niti efekta da se otvara gaščina pri polasku i ispaljuje ne znam sad kako i koliko, da škripe gume i tako to. Kad kažemo - otvoriti gas odsečno, ili krenuti odlučno, ne cinculirati gas, to samo znači - podigni obrtaje dovoljno da lamele uhvate, da se što manje klizaju po zvonu i da tako prave što manje trenja i vreline.

20250926-164725.jpg

I to je braćo otprilike sve. Huh, napravismo komplikaciju ni od čega.

I tako se odsecno krece i sa atv vozilima jer imaju cvt, neki i lamele bas kao skuteri. Ja recimo odsecno dam gas i posle samo spustim ukoliko ne zelim nastaviti ubrzavati ostro.

Kocnica stisnuta i davanja gasa odn pokretanje uz kocnicu zna momentalno sprziti remen u jednoj tacki. Ozulja ga remenica. 

Iako izgleda kao nov, a to mesto se jedva vidi, kvad ce pri sporom kretanju i na maloj brzini jako trzati.

Promenio član Bor-i-slave
  • Sviđa mi se 1

On 26. 9. 2025. at 9:26, boza_kg je napisao:

Jesi li tako i na bicikli, okretao pedale i držao kočnicu?

Ne. Bicikli ima samo 20kg pa bi bilo nepotrebno. 

Na motociklu i skuteru gas i kočnica su jako korisni pri polukružnom u jako uskim ulicama. 

Drifting na skuteru? Video sam neke klince da to rade na skuterčićima, zato što im je zabavno. Al da je potrebno i korisno - nije. Nije dobro ni za kočnice, ni za CVT, gume... a možeš da se razbiješ kao zvečka, pogotovo na većim i težim maxi skuterima. Nemojte to da radite deco!

Pre 9 sati, boza_kg je napisao:

Drifting na skuteru? Video sam neke klince da to rade na skuterčićima, zato što im je zabavno. Al da je potrebno i korisno - nije. Nije dobro ni za kočnice, ni za CVT, gume... a možeš da se razbiješ kao zvečka, pogotovo na većim i težim maxi skuterima. Nemojte to da radite deco!

Ne radim drifting niti radim zato što mi je zabavno. Verujem da nije dobro za cvt i kočnice. Međutim to je blagi stisak kočnice i gasa radi bolje stabilnosti, kako motor nebi trzao i kako bi se preciznije i sa većom kontrolom okrenuo. 

U suštini polukružno bude preciznije, tečnije i sigurnije. 

Napominjem ponovo da to radim pri baš malim brzinama (ispod 10 km/h) i kad radim polukružno. 

To su me učili i na času sigurne vožnje (mada sam i pre koristio tu tehniku) i tu radnju koriste motogymkhana vozači. 

To radim i na motoru, ne samo na skuteru i nastaviću jer mi itekako pomaže. 

Zbog toga još uvek nisam imao problema. Mada radio sam kao mlađi mnogo gore stvari po cvt i nijednom problem. 

Probajte tu tehniku, uvežbajte i videćete da je korisna (po cvt vrv ne). 

Nisam jedini koji koristi tu tehniku. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja