Jump to content

Moto Zajednica

Dilema pri kupovini touring motora

Recommended Posts

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Trenutno pešak

Ljudi, čekam sajam u martu, tada ću imati neku kintu, da kupim novi motor. U neki uži izbor prema mojim finansijskim mogućnostima su upali kandidati sa dole fotografije.

image.png.f2383c5595bfebc03cd6568929d9fa3a.png

(Morao sam ovako plastično sebi da napravim tabelu da bih i sam uvideo neke detalje 😁)

Znam da su se tu našli i neki enduro modeli, ali eto sa vama bih hteo da prokomentarišem ovaj izbor i šta mi savetujete.

Ja sam položio prošle godine za A. Pre toga sam godinama vozio skutere do 50ccm, pa sam prošle godine kad sam položio kupio Burgmana 400. Sa njim sam se navozao baš lepo, išao sam i u CG na more i baš sam se nekako nauživao. Prodao sam jer želim da pređem na nešto ozbiljnije i po mom ukusu lepše. 

Ja novim motorom ne planiram iskreno toliko da idem na neki offroad, više bi mi bio za neka putovanja, uživanje i lagano kruziranje putevima.

Svaki vaš predlog i sugestija će mi puno značiti !

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3689 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

A jel mora nov? Moji zemljaci @N.F.S. i @Yanco recimo sad prodaju polovne, a fantične motore - Kawa Versus 650 i Honda NC750XA.

Sigurno su tip-top, nemaju ulaganja, a izašli iz garancije, da ne moraš da plaćaš skupe zamene ulja i slične gluposti.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1979 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
1 hour ago, ShakalVA said:

Ja novim motorom ne planiram iskreno toliko da idem na neki offroad, više bi mi bio za neka putovanja, uživanje i lagano kruziranje putevima.

U tom slučaju slobodno izbaci 450mt . Njegova velika prednost je upravo off road i cena. Za putovanja isključivo asfaltom - svi ostali su bolji. Takođe mislim da si izmešao težine. On je 175 suv, oko 193 sa punim rezervoarom. Da ne proveravam sad za ostale, ali mislim da si stavljao težine sa tečnostima.

Bolje stavi na papir realno kako ćeš, koliko i gde da se voziš. I onda će ti se odgovor dati sam. Takođe i cene održavanja, potrošnju, ako ti je to veliki faktor.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9516 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Puno hvala za preporuku Bozo (a vise mi znaci i misljenje takvo od same prodaje 💪).

Moja je prodaja aktivna do prvog lepog vremena, kupio bih nesto da srafim u trenutcima dosade, da trazim delove, poliram, remapiram... 

Postavljacu teme sretnu potragu zelim!

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 779 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Nekada sam nekome na forumu, na ovakvo pitanje, odgovorio:

Ženu i motor moraš da odabereš sam.

Ti sebe najbolje znaš, znaš svoje navike, estetske kriterijume i na kraju svoj finansijski limit. Odaberi

ono što ti se sviđa i u čemu ćeš ti lično uživati. Ni jedan od navedenih motora nije loš za nekoga ko tek ulazi 

u priču sa motorima na mjenjač.

Džaba ti svi naši savjeti i da nas poslušaš ako sa zadovoljstvom ne sjedaš na svoj motor i ako ti se ne mili da ga voziš.

Promenio član Guliver
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Integrisan, 9516 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Od pobrojanih a za novog/svezeg vozaca svi su na mestu, licno bih izdvojio honde kao modele sigurno pouzdane i sa lepom ciklistikom (laki za upravljanje).

Prijatelj je sinu uzeo ovu huskvarnu kao prvi motocikl posle skutera, zanimljiv motoric, ultra upravljiv ali toliko neudoban da je za nepoverovati! (Izbegavati!!!)

NC750 je praaavi pocetnicki motor, nema te sta iznenaditi (a opet licno misljenje) CB500x ispred kao izbor, udobnija, boljih kocnica a mozda i bolje ide.

(Versys 650 je druga dimenzija voznje u odnosu na nc750x, kada das gas ona (kawa) ide, na kocenju se zaustavlja :D, vozio oba i to jedan za drugim)

IMG_20241208_173043.jpg

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1808 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Svi gore navedeni motori su odlican izbor kao sto su i kolege rekle.

Neki su malo manji neki malo veci po gabaritima.

Kupio bi onaj koji mi se najvise svidja fizicki a opet da mi nije prevelik a ako si visok opet da nije mali i da ne izgleda kao da sam uzjahao ponija

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2281 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

HONDA, pa sve onda... :)

Šala. Da sam na tvom mestu, Honda CB500X bi bio MOJ izbor. Ali, to je moje mišljenje za mene.

Za tebe, moraš sam da odlučiš šta ti je prioritet.

Inače, odličan izbor motora si odabrao.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT 2023

Novo je novo i samo novo . Na osnovu moga iskustva koje nije malo za ovo sto si nabrojao

najbolje je rjesenje  ( po mome misljenju) Suzuki V-STROM .

Kupis novo vozis max 5 god. u tih 5 godina stedis za doplatu za drugi novi i tako u krug ,ja to radim vec

30 godina i bez ikakvih problema sa majstorima i trazenja rjesenja za probleme.

Nemam ni ja nekakve love standard plata ali cvrsta volja za motorom i to je to 😎

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 858 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Hmm sta god uzmes, neces pogresiti. 

Imao sam CB500X pa Afriku, pa sad Stroma. 

Strom ubedljivo ima najugladjeniji agregat i jako se veselo vrti.

CB500X i CF 700mt imaju 180° parallel twin agregat koji zvuci onako, malo anemicno. 

Najbolje da odes, sednes, lakse ces doneti odluku... 

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

pre 41 minuta, Mladen V je napisao:

Novo je novo i samo novo

Baš je to kolega lepo primetio, svako od nas ima neko svoje gledište i neku računicu. Svako treba izvagati po sebi. Novo je super, ali ako si iz unutrašnjosti, a servis se zakazuje, u terminima kad ti ne odgovara... to samo još jedna nezgodna obaveza u nizu. Ili skupa. Nedavno je kolega pokazao račun - (ovlaščeni) servis na 20.000 km za BMW skuter C400 - oko 100.000 din!

Meni ništa ne smeta ako je motorin polovan, a tip-top je, pravo da rečem :)

• Drug član, 858 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Moze biti zeznuto ako su servisi u vecim gradovima. Uvek su prebukirani, ne mogu da ispostuju zakazane termine itd... 

Opet rekao sam sam sebi da nikad vise necu uzeti polovan motor, sem ako je bas od nekog bliskog... Pogotovo ovo danas gde svako gleda da te na neki nacin prevari...

• Sviđa mi se 2

Pa baš tako, zeznuto kako god da okreneš. Volim da je vozilo novo, i da ga niko nije shebao pre mene. Ne volim kad me deru i drndaju za sopstvene pare :)

• Ne silazi, 7372 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ako planiraš saputnika ili ćeš da se ženiš onda gledaj Stroma. Za solo vožnju svaki dan išao bih na CB500. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 83 postova
  • Motocikl: ...u potrazi za novim ljubimcem

@ShakalVA

Pa da počnemo..Pre 5 godina imao sam sličnu dilemu. U uži izbor sam ubacio:

VStrom 650 XT

Versys 650 ( Nije mi se svideo agregat, zbog 180 stepeni intervala paljenja nije linearan kao Vstrom )

Tracer 7     ( Dobar agregat ali je motor daleko manji od Stroma i nije za dvoje )

NC 750       ( Suviše mekano vešanje, ukoliko nije Automatik nemaš dovoljno prostora u obrtajima i svako malo mora da se šalta prilikom brže vožnje, prijatelj je išao sa ženom za Trebinje sa nama u grupi i svako preticanje je bilo prava muka. Jednostavno nije za dvoje + prtljag )

Otišao i probao sva tri. Izbor je pao na Suzuki a sledećih par stvari su bile presudne:

+ Veliko međuosovinsko rastojanje, samim ti i najudobniji

+ V2 Agregat

+ ABS + TCS 

+ veliki izbor aftermarket opreme

+Najbolji od gore pomenutih ukoliko se voziš sa saputnikom

+Veoma tražen kao polovljak, samim tim i lak za prodaju a cenu drži najbolje u klasi.

Nadam se da sam bar malo pomogao

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 858 postova

E bukvalno sve sto je @easy and slow rekao od reci do reci.

Mi smo ti rekli sa ovog aspekta a ti imaj sve u vidu i odaberi sta ti se najvise bude svidelo. :)

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1699 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Imam nov NC i ne bi ga menjao do daljeng al i ja bi Stroma.
Kad sam kupovao sve mi bilo novo u ovom svetu pa sam uzeo ono sto sam znao i vozio, Strom mi tada delovao ogromno, posle nekog vremena ga probao i shvatio da je to sve slicno, meksi je, lepo ide, sa nekim izduvom se bas dobro cuje.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Trenutno pešak

Au ljudi, kakvi ste vi carevi ! 

Nov uzmimam, jer mogu da skupim za učešće a i rata može da mi bude pristupačna. Imao sam polovne motore i plašim se da ne kupim neki a da me sačeka neki defekt.

Iz Valjeva sam, ali živim i radim u Bg pa mi oko servisa neće biti problema.

• Sviđa mi se 7

• Drug član, 1074 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Ja bih iz jednačine izbacio odmah prva dva. Ne zato što su kinezi i sl, nego kupuješ nov motor koji bi da voziš bar 5 godina, a prva dva su slabašna. Već si vozio burgmana 400, ovo ti ne bi bio veliki upgrade. 

Ostale treba da pobaš, sačekaj sajam najbolje. Vrlo je bitno kako se osećaš na njemu kada sedneš, kakav je položaj tela, trougao korman-sedište-fuzaster i sl.

Ja sam ranije vozio Vstrom 650, model iz 2008 sa ABS. Onako, prosečan moped, agregat je najbolji deo njega, stvarno uglađen, pouzdan... Ostalo, kočnice, vešanje, klasičan japanac, ništa posebno, ali nije ni loše, ne znam da li je na  ovm novijem drugačije, sumnjam. Mislim da je i gabaritno najveći od preostale trojke. 

Jedino proveri da li će Vstrom 650 biti dostupan, ja nešto načuo da gase model, da ga menja DE800. Ovaj 800 deluje ozbiljnije, tehnološki naprednije ali je verovatno i značajno skuplji...

• Sviđa mi se 1

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987

Najbolji motor je nov motor. Sledeća opcija je kupovina od prvog vlasnika. Sve ostalo nosi sa sobom rizik, ali to ne znači da su i takvi motori loši. Moj glas u ovoj tvojoj listi naravno ide za NC750X. Ako ti nije najbitnija snaga i brzina, a predpostavljam da nije jer ti je to prvi veći motor, NC ima dosta drugih prednosti. Veoma pouzdan agregat, ekstrmno mala potrošnja i praktičnost da može da služi i za putovanje a i za kratke gradske vožnje.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 83 postova
  • Motocikl: ...u potrazi za novim ljubimcem

@ShakalVA

Da dopunim izlaganje sa par, nadam se korisnih informacija. Stroma sam uzeo kod Atile, bio je 300-400 eur povoljniji od Sumara. Motor sam vozio 5 godine i prešao 26k km. Niti jedan problem nisam imao. Za tih 5 godina 5 puta smo supruga i ja išli u Trebinje na moto skup putujući sa dosta jačim motorima u grupi i nigde se nisam osetio inferijorno.  

Pre par meseci probao sam V Strom 800 RE i shvatio da taj motor ima sve one male stvari koje su mi nedostajale na 650XT. Npr: Bolje vešanje, bolje ( Radijalne ) kočnice, lepšu instrument tablu, drive by wire, Quick Shifter ...

650XT sam po preuzimanju opremio sa svim i svačim kao što je red kada se kupi Adventure motor :) ali bubica se uvukla u mozak i tako ti ja prodam moj tek spakovan i razrađen motor...i to baš u Valjevo  :) Sada čekam da u Srbiju stigne metalik crvena varijanta V Stroma 800 RE pa da krenem da ga opremam :)

Ajd uzdravlje i da se lepo i bezbedno voziš šta god da uzmeš 

IMG_20230512_211611984.jpg

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 1943 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Ja sam birao izmedju nc750 i stroma 650. Izabrao stroma I dobar izbor sam napravio. Vozio sami i prvu generaciju 2004 par godina. Novi je u svemu bolji od prvog. Ugladjeniji duplo.

Još par pluseva za stroma:

- Rezervoar od 20l plus mala potrošnja= domet preko 400km. Pokazuje on range i 500km kad natocis pun rezervoar ali ja sipam kad dodje do 400km.

- Zbog veličine najbolje mu stoje 3 kofera. Sedište ubedljivo najveće od ovih ponuđenih pa i najbolji za suvozača.

- Ako kupiš stroma to je motor iz zadnje serije proizvodnje pa će biti veoma tražen kad ga budeš prodavao. Znaci najbolji od svih u postprodaji.

-  Obično se zadnji komadi prodaju sa ozbiljnim popustom pa i o tome pregovaraj kad budeš kupovao.

Srećno sta god da odaberes. Svi su dobri iako je jedan najbolji 🙂

• Sviđa mi se 2

• Nemanja Stojanović, 1393 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

NC, jer Honda je Honda.

Uzeo sam prošle godine nov, i da je mogao samo malo više off, ne bih ga menjao.

Odličan motor.

A probao sam sve sa spiska pre kupovine, i mnoge druge.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1808 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Uzmi kineza, veruj mi, odlican odnos cene i kvaliteta. 🤣

Salu na stranu, cf700mt je malo jeftini od stroma i nc-a ali je i po kvalitetu losiji od njih (neki moj subjektivni osecaj)

cf 450MT sjajan motor ali ako ces voziti samo po asfaltu i vecim delom po njemu onda bi ga izbacio sa spiska.

Cf 800mt, je po ceni tu negde sa strom i nc-om i sa njime neces sigurno pogresiti.

Toliko od mene o CF-u.

Strom i NC, kao sto rekose kolege, provereni pouzdani i odlicni, slazem se sa njima ali oba imaju po jednu manu.

NC750 kao sto pomenuh negde gore je za mene mali motor, da je malo veci bio bi pun pogodak

Strom je bio odlican pre 10-ak godina, tehnoloski je malo zastareo, ako volis djidja-bidje, ekrane i slicna cudesa smorices se kao zec u šumi

Ja i dalje ne verujem da neko u 2024 god prodaje auto/motor sa halogenim sijalicama 

Ili laptop/desktop sa HDD a ne SSD

• Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja