Jump to content

Moto Zajednica

Skladištenje motora preko zime

Recommended Posts

• Zainteresovan, 420 postova
  • Motocikl: k9

Ja bih ga pre parkirao u javnu garazu nego da mi stoji napolju celu zimu. Sto se tice bezbednosti verovatno je isto kao i da je na ulici ali bar nece da kisne i da pada sneg po njemu. I gadjao bih da bude negde ispod neke kamere, ako moze, na prometnom delu,  vezan za nesto pa kako bude.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 669 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
pre 17 minuta, ske je napisao:

Ja bih ga pre parkirao u javnu garazu nego da mi stoji napolju celu zimu. Sto se tice bezbednosti verovatno je isto kao i da je na ulici ali bar nece da kisne i da pada sneg po njemu. I gadjao bih da bude negde ispod neke kamere, ako moze, na prometnom delu,  vezan za nesto pa kako bude.

Ja bih još dodao, da, ako si u mogućnosti i ako postoji opcija, uzmeš kasko. Siguran sam da ne bi pomogao sa duševnim bolom u slučaju krađe motora (bar meni), ali je svakako bolja varijanta dobiti kakvu takvu kompenzaciju nego nikakvu.

Grawe sigurno ima, ja imam njihovu polisu. Imaju i za polovne motore, drugar je razmišljao da uzme za svoj  motor, ali ga je u međuvremenu prodao i kupio novi. Jedino ne znam da li postoji određena starosna granica, ali najbolje je da pozoveš i proveriš.

• Sviđa mi se 1

• Nemanja Stojanović, 1366 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Godište nije problem, 2021. je.

Ali nije pitanje kako zaštititi od krađe nego od zime :)

Garaža tržnog centra, koristi neko?

pre 2 minuta, Skittles je napisao:

Godište nije problem, 2021. je.

Ali nije pitanje kako zaštititi od krađe nego od zime :)

Garaža tržnog centra, koristi neko?

Odgovor nije bio namenjen tebi već @ske :)

• Ne silazi, 4772 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
On 20.12.2022. at 13:16, Lone rider je napisao:

Grawe sigurno ima, ja imam njihovu polisu. Imaju i za polovne motore, drugar je razmišljao da uzme za svoj  motor, ali ga je u međuvremenu prodao i kupio novi. Jedino ne znam da li postoji određena starosna granica, ali najbolje je da pozoveš i proveriš.

Utrčavam u temu posle pauze. Koliko sam upoznat, postoji starosna granica. Interesovalo me je pa sam se raspitivao za neke starije motocikle koji su rariteti i stariji od 15 godina. Mislim da je starosna granica nešto oko 10 godina, ali me nemojte držati za reč.

• Svrati ponekad, 368 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E
Pre 1 sat, Jovan Ristic je napisao:

Utrčavam u temu posle pauze. Koliko sam upoznat, postoji starosna granica. Interesovalo me je pa sam se raspitivao za neke starije motocikle koji su rariteti i stariji od 15 godina. Mislim da je starosna granica nešto oko 10 godina, ali me nemojte držati za reč.

Baš su se lepo ogradili

Pre 7 sati, Jovan Ristic je napisao:

Jeste 10 god. Istu starosnu granicu imaju i za automobile. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 300 postova
  • Motocikl: Honda SW 400

Ja skuter preko zime drzim u nazovimo garazi, prazna soba koja nema namenu pa je koristim kao radionicu i garazu za skuter. E sad ovo oko akumulatora nisam znao da se mora klema skinuti, ja samo prikacim pametan punjac i tako stoji do proleca, nikad nije bilo problema. Palim ga par puta u toku zime, ostavim ga da radi duze, da postigne radnu temperaturu, malo ga izgasiram i ne zurim da ga ugasim. Proverim obavezno pritisak u gumama. Ovo oko goriva je malo skakljivo, rok trajanja benzina je vrh 3 meseca ako nije u hermeticki zatvorenom sudu, a nije, pa sad ko kako hoce.

Pre sat vremena, keš je napisao:

Ja skuter preko zime drzim u nazovimo garazi, prazna soba koja nema namenu pa je koristim kao radionicu i garazu za skuter. E sad ovo oko akumulatora nisam znao da se mora klema skinuti, ja samo prikacim pametan punjac i tako stoji do proleca, nikad nije bilo problema. Palim ga par puta u toku zime, ostavim ga da radi duze, da postigne radnu temperaturu, malo ga izgasiram i ne zurim da ga ugasim. Proverim obavezno pritisak u gumama. Ovo oko goriva je malo skakljivo, rok trajanja benzina je vrh 3 meseca ako nije u hermeticki zatvorenom sudu, a nije, pa sad ko kako hoce.

Zapravo, do 6 meseci govore iz naftnih industrija, da bi sebe ogradili

Ali do godinu dana je benzin safe-to-use

Do 6 meseci ako je u sudu koji je hermeticki zatvoren, bez oduska i luftera. Ako ima odusak onda mu je rok do 3 meseca. Nisam o tome nikada ni razmisljao sve dok jednom nisam uzeo kantu sa gorivom koje je stajalo godinu  dana u garazi, vidim da je braon mutno, prvo sam pomislio da to nije ta kanta, ali bila je bas ta, benzin kao da je zardjao. Raspitam se kod ljudi od struke, kazu da to bacim i ne koriostim benzin koji stoji duze od 3 meseca, nisam mogao da verujem, bio sam ubedjen da je benzin bez roka trajanja. 

• Sviđa mi se 1

pre 6 minuta, keš je napisao:

Do 6 meseci ako je u sudu koji je hermeticki zatvoren, bez oduska i luftera. Ako ima odusak onda mu je rok do 3 meseca. Nisam o tome nikada ni razmisljao sve dok jednom nisam uzeo kantu sa gorivom koje je stajalo godinu  dana u garazi, vidim da je braon mutno, prvo sam pomislio da to nije ta kanta, ali bila je bas ta, benzin kao da je zardjao. Raspitam se kod ljudi od struke, kazu da to bacim i ne koriostim benzin koji stoji duze od 3 meseca, nisam mogao da verujem, bio sam ubedjen da je benzin bez roka trajanja. 

To jeste, ali u rezervoaru od motora može da stoji godinu dana i da bude koristan

Tu posle dolazi do problema oko taloga i prljanja pumpe/slavine kod starijih motora

WWW.B92.NET

Gorivo ima rok trajanja, i benzin i dizel. Međutim, taj rok trajanja je vrlo “rastegljiv” u zavisnosti od raznih faktora, pišu polovni automobili.
AUTORENTDOO.COM

Koliko dugo gorivo može da se čuva i ima li rok trajanja?

• Svrati ponekad, 251 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X

Gorivo mora malo da popusti nakon par mjeseci. To je ipak minimalno i mislim da ne treba da zabrinjava toliko. Zato nije lose na zimovanju napuniti sa 98 oktana od provjerene firme pun rezervoar bilo da se radi o plastičnom ili (narocito) metalnom. 

To je sasvim dovoljno iz moga iskustva.

Stabilizatora se plasim i nisam ih nikada koristio i nisu mi trebali.

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2302 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
Pre sat vremena, Limeni67 je napisao:

Pa upravo zbog aditiva koje sadrži 98.

Ja uvek sipam aditivirano gorivo, Shell 100, Eko Racing i sl., najmanje moguće Nis 100, ne zbog placebo efekta više snage nego bas zbog aditiva. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 984 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Ranije sam sipao aditiv, odustao sam od toga jer svaki petak palim motor. Ne znam ni ja sto sam odredio petak, al valjda zbog kraja nedelje pa da se i psihicki relaksiram. I to ga drzim dok se ne zagreje. Aku nakon toga skinem. Motor drzim u relativno toploj garazi 12 stepeni je neki prosek zimi. Prolazi mi cev od grejanja. Ne pokrivam ga, niti ga brisem od prasine. To sve kad dodje prolece. Mislim da za razliku od pre nekih 20 god, motori se mnogo bolje cuvaju, neki preteruju drugi ne u tome, ali generalno stice se utisak da su ljudi postali savesniji, plus delovi su dostupniji. Jedino se ne slazem sa tim da motor treba ostaviti i ne dirati do proleca.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4772 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 3 sati, Zarkela je napisao:

Jedino se ne slazem sa tim da motor treba ostaviti i ne dirati do proleca.

Ako nije u toplom i ako se ne vozi u toku mirovanja, onda bolje ostaviti, napuniti rezervoar i izvaditi akumulator. Jer paljenje motora, ne vožnja i gašenje nakon par minuta i ostavljanje u hladnijem stvara emulziju od ulja. 

Iz jednog korisničkog uputstva, preporuka za ostavljanje motocikla preko zime:

Avoid oil emulsification
Warming up at regular intervals

Warm motorcycle runs at least one minute every time
At least run 10 km once a month
Replace oil after  3 months

Promenio član Jovan Ristic
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1071 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750

@Limeni67Moje mišljenje je da to dovoljno pristupačno da kupac ispuni sebi mali psihološki plezir da je sipao nešto bolje a opet dovoljno skupo da prodavac zaradi ozbiljno na razlici u ceni spram "goriva neobogaćenog aditivima". Da ne ulazimo u temu oko oktana , koji označavaju zapaljivost /eksplozivnost goriva  koja može biti postignuta samo u motorima koji su konstruisani da postignu viši stepen/temperaturu eksplozije ( što je navedeno u uputstvu )a većina je konstruisana za 95 oktana. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja