Jump to content

Moto Zajednica

Mogu li motociklisti preticati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prijelazu ...

Recommended Posts

• Ne silazi, 2915 postova
On 16. 4. 2024. at 9:01, DjoleLO je napisao:

Vezano za preticanje kolone, prioritetan prolazak preko granicnog prelaza i sl…

Bez vrsenja granicnih provera prelaze lica najavljena diplomatskim putem preko Ministarstva spoljnih poslova i njima se omogucava prioritetan prolazak.

Lica koja poseduju diplomatski pasos mogu biti podvrgnuta samo osnovnoj granicnoj proveri i imati olaksice prilikom prelaska.

Postoji i tzv. minimum granicne provere i on odnosi na sva lica koja prelaze granicni prelaz i koristi se u slucaju velikih zastoja u odvijanju saobracaja (guzvi) i za to je potrebna saglasnost Uprave granicne policije.

Sve ostalo je dobra volja, a za preticanje kolone, ne postupanje po signalizaciji na granicnom prelazu ili ne postupanju po uputstvima ovlascenog sluzbenog lica- propusana kazna 10 000 do 100 000 ili kazna zatvora do 30 dana (cl. 71 Zakona o granicnoj kontroli)

svojevremeno sam malo čitao zakon o tome ko može ,,preko,, reda i ako se dobro sećam mislim da granišni policajac ima pravo da nekog prioritatno pregleda pod uslovom da ne ugrožava normalan prolazak.To sam nekako laički rekao ali nisam shvatio posebno ko bi to mogao biti ili policajac ima diskreciono pravo.

Možda neko bolestan ili invalidi .Par puta sam prisustvovao na mađarskoj granici gde su pustili invalida u kolima ali mađari a ne naši

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 680 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada V4S
52 minutes ago, sasa ns 1 said:

svojevremeno sam malo čitao zakon o tome ko može ,,preko,, reda i ako se dobro sećam mislim da granišni policajac ima pravo da nekog prioritatno pregleda pod uslovom da ne ugrožava normalan prolazak.To sam nekako laički rekao ali nisam shvatio posebno ko bi to mogao biti ili policajac ima diskreciono pravo.

Možda neko bolestan ili invalidi .Par puta sam prisustvovao na mađarskoj granici gde su pustili invalida u kolima ali mađari a ne naši

Ovo sto sam napisao je striktno po P.S.

Naravno da ces pustiti hitne slucajeve (sanitet, smrtni slucaj i sl.).

Na vecim prelazima uglavnom ima jedna slobodna traka za takve stvari i po potrebi se ukljuci u rad da ne bi ostali trpeli, mada se tu skoro i ne vrsi kontrola zbog hitnosti.

• Ne silazi, 2915 postova

svojevremeno smo kao klinci  sa 16 godina išli u Poreč. U Červaru je bilo mnogo vila  jugosovenskih najviših državnih funkcionera i privrednika.Jedan od njih je bio stric našeg drugara i predložio da idemo sa njim u Trst da nas malo časti i provede.Kažemo mi nemamo ni lične karte a kamoli pasoše.Kad kaže on sa mnom ti ništa ne treba.I tako odemo mi jedan dan u Trst bez dokumenata sa stricom

• motoras, 2652 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500
Pre 9 sati, sasa ns 1 je napisao:

svojevremeno smo kao klinci  sa 16 godina išli u Poreč. U Červaru je bilo mnogo vila  jugosovenskih najviših državnih funkcionera i privrednika.Jedan od njih je bio stric našeg drugara i predložio da idemo sa njim u Trst da nas malo časti i provede.Kažemo mi nemamo ni lične karte a kamoli pasoše.Kad kaže on sa mnom ti ništa ne treba.I tako odemo mi jedan dan u Trst bez dokumenata sa stricom

Ahh... Červar-Porat... Bio dva puta kao dete... Nije bilo granice do tamo, ni neljubaznih carinika... 

Promenio član stari roker
  • Podržavam 1

• Drug član, 1406 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

Najnovije iskustvo....

Išli smo u vožnju SRB-HR-BIH-SRB i iskustvo obilaženja kolone pozitivno i šareno :D  Dva motora, tako da nismo pravili dodatnu gužvu nikome...

SRB-HR granica kod Neština ustvari i nije bilo žive duše pa smo brzo stigli do prelaza, ali nije bilo struje 20ak minuta pa smo morali čekati. Struju nismo mogli obići....

HR-BIH granica kod Gradiške..... kolona bukvalno 3.5 kilometara, kolaps, ljudi svi izašli pored automobila. Polako pa pored svih i stali smo na 20ak metara od prelaza. Niko se nije bunio, a realno na prelazu su nas "držali" bukvalno par sekundi i prošli smo dalje. Očitali nam pasoše i piči...

U povratku na granici BIH-SRB kod Rače na bosanskoj strani nikog, a na srpskoj strani kolona nekih 500-600 metara. Opet polako pa pored svih i stali opet na 20-ak metara od "kućice". Lik iza seo na sirenu i baš dugo nije silazio sa nje, prilično nervozan.

Privukao je pažnju policajcu koji je izašao iz kućice i mahnuo nam da priđemo... prvo sam pomislio da će nas "zezati" ali lepo nam pokazao da prođemo do druge kućice i tamo nam pogledao dokumente i prokomentarisao da se ne nerviramo zbog "debila koji nemaju razumevanja, a sede i uživaju u autima". Kad je nas "odradio" lepo se prošetao nazad tako da kućica nije ni radila za ostale.

I tako, ne znam što sam vam ovo ispričao ali ovo ne može da škodi a ako ne škodi onda nekom može i da zatreba :D 

• Sviđa mi se 15

• Svrati ponekad, 191 postova
  • Motocikl: Zontes 703F,Africa twin rd04,

Gledam dal da izvlacim temu iz naftalina..malo pre iznervira me na granicnom prelazu Pavlovica most ...kaze od danas nema obilazenja kolone i mora da cekate u redu...rekoh zar i po suncu jakom po kisi..on meni drsko da svi cekaju zakon je takav...a toplotni udar itd ..obesmisljavaju voznju motorom skroz ... Ja sam za akciju da na vise granicni prelaza napravimo tako da idemo jedan po jedan iza u koloni i da ne damo obilazak kavezarima ...

• Hronični Motociklopata, 8003 postova
  • Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom

Džabe, suviše nas je malo, nebi napravili nikakvu razliku, ne znam zašto se uopšte ljudi cimaju na motocikle, kad nas ima u proseku jedan motor na 100 auta.

• Drug član, 575 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

@deys Pretiči, ali nemoj da dođeš do prvog u koloni, stani na 4. ili 5. mesto, tu negde. S druge strane, uvek možeš da se zaustaviš tako na toj poziciji, legneš na asfalt, kažeš slošilo ti se i da svima usporiš prelazak granice dok ti se ne ukaže pomoć, dok ti ne pomere motor... Malo ležiš, odmoriš, i pređeš granicu posle

• Sviđa mi se 1
  • Haha 4
  • Podržavam 1

• Drug član, 579 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200S
3 minutes ago, markommarko said:

S druge strane, uvek možeš da se zaustaviš tako na toj poziciji, legneš na asfalt, kažeš slošilo ti se i da svima usporiš prelazak granice dok ti se ne ukaže pomoć, dok ti ne pomere motor... Malo ležiš, odmoriš, i pređeš granicu posle

Podseti me Wheelchair-e (kako ih nazivaju) sa aerodroma.

Kad su nesigurni sa snalaženjem traže od zaposlenih invalidska kolica i dobiju gratis vožnju do izlaza. Po dolasku do izlaza gospodski ustanu i odu svojim putem 🤣 Doduše, ostavi se uvek neki bakšiš pa je po aerodromima otimačina među zaposlenima ko će da ih vozi 🤣

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 250 postova

Pisao sam ovde na forumu u temi Sym Jet,da je rumunska policajka vratila da čekaju u koloni motoriste iz Poljske,Češke ne sećam se tačno. Otišao je jedan da pita,ostali stali na nekih 2-3 auta do kućice ali sve ih vratila nazad... Bilo prijatnih 30°C...

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

• 4_tocka_i_karoserija, 2518 postova
  • Motocikl: -
Pre 23 sati, deys je napisao:

obesmisljavaju voznju motorom skroz

Meni je vrlo zanimljivo kako se smisao vožnje motora svodi na nepoštovanje propisa.

Nije više suština nebiti u kavezu, nego izbegavati i izigravati zakone i propise.

Bilo bi zanimljivo videti koliko bi ljudi vozilo motore kad ne bi bilo tih "benefita", kad bi ostala samo priča o vožnji na dva točka, osećaju i sl.

Pre 18 sati, markommarko je napisao:

stani na 4. ili 5. mesto, tu negde

Potpuno je svejedno gde ćeš stati. Ako si ti jedan, dvojica, niko te neće ni pogledati prepreko.

Ako je ipak vas 20-30-50, dok se sedi sat-dva-tri u kolima u koloni, i mene već nervirate. Ne zato što prolazite, nego zato što to već znači dodatnih pola sat, sat ili više za mene.

Sva priča o stajanju na suncu i kiši u tom slučaju pada u vodu. Kad ste seli na motor i krenuli, znali ste šta može da vas sačeka.

Kad bi postojala posebna kolona/kućica za motore, savršeno me ne bi interesovalo koliko motora prođe "preko reda", ali kad to počne da utiče na mene, nije svejedno.

• Haha 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 191 postova
  • Motocikl: Zontes 703F,Africa twin rd04,

Ja bas vozim 98% krsim propise , oni 2% bas volim da postujem da propustim na semaforu, na granici itd ...jaoj patriote sve vidim da je i ovo malo otislo sve u tri ..p..m.,

Besmisao vise pisati po forumu toliko odjednom pametnih finih i bas bezgresnih ima...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Zainteresovan, 583 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ma da jeste,u redu je da motorom čekaš u koloni između auta na +38(mjereno u hčadu).  Zamoljavam sve one koji su mišljenja da motori treba da čekaju u koloni da mi objasne zašto im ne smeta da prolaze pješaci i biciklisti ali motori ne,njih treba pobiti. I nemojte mi sad navoditi zakone,zakon poznajem dovoljno,navedite mi zašto s ljudske strane. Odvratni motoristi pretiču kolonu,strašno. Pritom istom liku kom smetaju motori izađu,žena, djeca,baba-strina,kum i prijatelj iz auta i pješke pređu granicu jer se jednima piški a drugima pije pivo. Na drugoj strani granice čekaju u nekom klimatizovanom bifeu uz pivce da ovaj vozač pređe granicu i pokupi ih. E to je u redu. U redu je i da pređe 48 radnika koji idu na posao u grad s  one strane granice(poštujem,i mislim da je u redu svalako).2Ali nije u redu da mučenik motorom pređe. On neka čeka u opremi,asfalt 65°C,mašina 92°C,temperatura vazduha(na suncu) cca 50°. I ako bude imao sreće možda smorenom liku iza u automobilu neće skliznuti noga s kvačila (jer već satima bjesomučno maltretira tu istu nogu),možda gospođa vozačica iza motora neće gledati tik tok pa će zakočiti na vrijeme i možda neće oboriti i osakatiti odvratnog motoristu. Ako nekim čudom mučenik preživi to sve pnda će ga ubiti izduvni gasovi od raznih šklopocija sa povađenim ili začepljenim katalizatorima, egr ventilima i dpf filterima. Kakvi smo ljudi postali u pm neka ide sve.

Promenio član igogitar
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 4

• Ne silazi, 3167 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125,E bike

Nemam nista protiv da jedan motor predje kolonu,ali.Kad bi stotinak motora preteklo,vreme lika u kolima za prolazak bi se oduzilo.Isto tako bi se javio neki drkazija u autu sa malim detetom,kao zbog deteta.Jer su navikli da ih na kasama,bankama i postama propustaju.

• Drug član, 575 postova

Rasprava ovde samo služi da se ljudi nerviraju. Pre dve-tri nedelje došao lik u teretanu sav ljut što su ga na granici Grčka-Makedonija preticali ljudi na motorima i, kao i vi ovde, objašnjava kako to ne bi trebalo. Za razliku od foruma nije bilo nikoga da kaže drugu stranu, osim mene koji sam mu rekao da može da pizdi koliko hoće da ću uvek, bez izuzetka, da obilazim automobile i da se provlačim i na granici, i na semaforu, i na Gazeli, i na Brankovom mostu...

Šta god ko i gde palamudio, poput likova u komentarima na CG pandure koji kažnjavaju bajkere, uvek ću voziti ovako. Ako budu kažnjavali, neka kažnjavaju, nastaviću ovako.

Rasprava ovde ničemu ne doprinosi i ništa ne menja. Zato samo opušteno. Kakvi smo ljudi, takvi smo ljudi i to je to

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 4

• Zainteresovan, 404 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660

Prosle godine na izlazu iz Crne Gore na Jabuci, ja i supruga dolazimo na granicni prelaz i prvo sto nas je pitao sluzbenik je bilo: "jeste to pretekli kolooonuuu"?! 

Njegov kolega koji je bio u kucici, verovatno normalniji rece: ma nisu bre, pusti ljude... 

Ja uz osmeh rekoh - nismo celu. Kao sto i nismo. Obisli smo kraj kolone i stali na 7, 8 vozila, raspremili se i gurkamo motor. 

Dok mi gurkamo motor, motociklista obilazi celu kolonu, prolazi pored nas i ono gleda sa cudjenjem i verovatno misli vidi ovih kretena.

Nismo videli da je imao problem zbog toga, ali verovatno su i njega malo driblali. Ne znam sta uopste njih briga i sta im menja posao?

Mislim da je dobra taktika pokusati uglaviti se tu negde na 5, 6 vozila pre kucice, naravno uz znak zahvalnosti vozacu automobila. Ako se pak desi da je u automobilu neki zaguljeni, pustiti ga da prodje, obicno onaj iza njega nece imati problem... Ako i on ima, onda napred! :zdravo:

• Drug član, 1509 postova
  • Motocikl: BMW S1000R, APRILIA RSV4 E5

Prosle godine krenemo ja i drugar sa dva motora na Durmitor

Prelaz Jabuka mirno i tiho kolona vozila za ulaz u CG, stanem i pitam ja gestikulacijom da li mogu preko reda, neki rekose OK, jedan sa CA tablicama kaze necu ti ja reci nista. 

Svejedno ja policajcu dajem LK, on uzima i tog trenutka od one tisine dolazi cunami od 20 motocikala raznih vrsta, najednom galama od auspuha, turiranje, trke, nema tablica, gume usijane se proveravaju, galame na granici itd i naravno odmah na salter.

Ovi u kolima ne veruju, srusili im sneska u sekundi.

Policajac izadje i krene da nesto prica sa njima, jedan galami i gotovo, daj dokumenta i stani sa strane vidimo se malo kasnije, svih 20.

Verujem da je problem kada odjednom dodje velika grupa motocikala za ove u kolima (verovatno i vi vozite kola pa se stavite u tu situaciju) a motor-dva ne bi trebao da bude problem.

Dodatno ako krene bahata rasprava sa policijom stavi te u mat poziciju za sekund, daj LK i stani sa strane.

EDIT: Posle sam saznao da je tog vikenda bio moto skup u HN, Bijela ili tako nesto, otuda toliko motora odjednom

Promenio član GixxerK6
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 3159 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X
pre 5 minuta, GixxerK6 je napisao:

Prosle godine krenemo ja i drugar sa dva motora na Durmitor

Prelaz Jabuka mirno i tiho kolona vozila za ulaz u CG, stanem i pitam ja gestikulacijom da li mogu preko reda, neki rekose OK, jedan sa CA tablicama kaze necu ti ja reci nista. 

Svejedno ja policajcu dajem LK, on uzima i tog trenutka od one tisine dolazi cunami od 20 motocikala raznih vrsta, najednom galama od auspuha, turiranje, trke, nema tablica, gume usijane se proveravaju, galame na granici itd i naravno odmah na salter.

Ovi u kolima ne veruju, srusili im sneska u sekundi.

Policajac izadje i krene da nesto prica sa njima, jedan galami i gotovo, daj dokumenta i stani sa strane vidimo se malo kasnije, svih 20.

Verujem da je problem kada odjednom dodje velika grupa motocikala za ove u kolima (verovatno i vi vozite kola pa se stavite u tu situaciju) a motor-dva ne bi trebao da bude problem.

Dodatno ako krene bahata rasprava sa policijom stavi te u mat poziciju za sekund, daj LK i stani sa strane.

EDIT: Posle sam saznao da je tog vikenda bio moto skup u HN, Bijela ili tako nesto, otuda toliko motora odjednom

Tako je bilo ove godine isto...ja prelazim preko Hum-a...uredno, ok...vrućina...kolona prilično dugačka, mene puštaju uz malo negodovanje...tu se ufunjaju neka dva Poljaka samnom. U jednom trenutku horda motocikala iz Trebinja dolazi. Nastaje pakao...pretiču komplet kolonu koja je prilično duga bila. Ljudi počeli da se bune da se svađaju...i naravno crnogorac uzima moja dokumenta i kaže...eto umesto da ćute i polako pređu sad zatvaram granicu. Uzima motorolu i javlja da spuste rampu i ne puštaju ni jedan motocikl. Kaže sad ću pustiti 5 automobila pa jedan motor...

• Integrisan, 8769 postova

Skoro je bio tekst na polovnim automobilima o tome. Lepo i argumentovano objašnjeno. Komentari pojedinih doduše su užasni.

• Drug član, 575 postova

Komentare nikada ne treba čitati jer ljudi, kada vide i najlepši cvet, izvuku ona govna kojim je on nađubren. Ali to govori o tim ljudima, pa me ni oni, ni ti komentari ne zanimaju. 

Daj link za tekst ako ti nije teško 

• Drug član, 575 postova

Pročitao sam i sve stoji, međutim nema odgovora na glavnu stvar koju ističu vozači automobila, a koji je sumiran u jednom od komentara ispod teksta:

Ko je krenuo motorom zna gde je krenuo i pod kakvim uslovima će voziti da li je njemu vruće nema klimu ili šta već napravio je spostveni izbor i svesno krenuo.

I ovo je bio argument lika iz teretane kojeg sam ranije spomenuo

• Integrisan, 8769 postova

Mogao je i on umesto kolima da ide avionom. Ako već traži jednakost, onda ćemo da mu isključimo klimu i da ga obučemo od glave do pete pa nek čeka i on. Naravno on neće da se odrekne prednosti automobila kao ni mi prednosti motocikla da prođe kroz gužvu. Ali taj komentar je više teranje inata koji pokazuje bezobzirnost i sebičnost.

Promenio član Alekre
  • Sviđa mi se 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja