Jump to content

Moto Zajednica

mick

Članovi
  • Broj tema i poruka

    1944
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

4 Pratilaca

O članu mick

  • Rođendan 02.08.1981.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Beograd
  • Motocikl
    TRK502X......SVT650X

Poslednji posetioci profila

2844 profile views

mick's Achievements

Drug član

Drug član (4/6)

2,6k

Reputacija u zajednici

  1. Eee to mene sad kopka jer sam dobio neke određene informacije koje se tiču delimično i toga ali čekam još malo da vidim jer se takođe tiče te priče oko veće količine ulja koja je ubačena na prvom servisu. Ne bih da tvrdim nešto jer nije do kraja provereno...ali svakako ću podeliti info jer je motor realno dobar i ne zaslužuje pljuvačine...makar za sad
  2. Ma nije... Nakon servisa je nastao određen dodatni zvuk pri kretanju koji sam povezao sa lagerom...tokom vožnje je zvuk prerastao u neko škripanje. Ja sam povezao sa lagerom jer je zvuk hukanja...baš kao kad lager ode. Motor je istog dana u 21h ostavljen u AP servis. Juče su me zvali i rekli da je bio lanac koji je izgleda bio pretegnut, očistili su lančanike, vratili lanac i za sad je sve ok. Nema više tog zvuka...mada nisam stigao da ga probam ljudski zbog nevremena juče. Zato nisam ništa pisao dok sve ne proverim...
  3. Mislio sam na način izrade tj M oznaka je redni dvocilindraš koji je nov za Strom liniju dok je prošli bio V agregat. Ja sam se odlučio za SVT baš zbog takvog agregata nevezano ''čiji je''...već sam dosta pisao o tome da se ne ponavljam.
  4. Hvala Slobo! Činjenica je da M agregati nastavljaju i da V ide u istoriju što se Suzukija tiče. Upućeniji si u taj deo...ja po onome što sam čitao na inostranim portalima nisam video nigde da se od strane Suzukija pominje nastavak serijske proizvodnje Stromova sa V agregatima. A ne verujem da bi Suzuki ulagao na više polja u istom segmentu.
  5. Heheheheh ja u poslednje vreme nalećem na takve stvari za KTM sad baš kolegi pominjem o videu gde se Duke samozapaljuje tako što elektronika počinje da vergla motor na prazno i zapaljuje se u vožnji. Realno svaki brend ima nekih začkoljica sitnih ili većih za vreme razrade...recimo u Beneli grupi ova prva ekipa koja je kupila motor je prošla skoro svaki problem koji je bio sa motorom pa smo došli da sad kolege koje su nove i kupile TRK bukvalno postave pitanje u grupi...oma dolazi odgovor i rešenje ako je neki problem nije ni to loše...
  6. Gde sam rekao na forumu da mi je ležaj točka otišao?
  7. Kad ne znaš onda ne komentarišeš već sačekaš da se lepo razbistri cela situacija i onaj koji je u toj situaciji objasni šta se desilo pa onda kreneš sa komentarisanjem dobrim, lošim nebitno. Ne ogovaraš kao baba i ne širiš laži u nadi da ćeš napraviti nekakvu zvrčku.
  8. Naravno da nisu pretnje ali eto...rekoh papaparanoja!
  9. Evo kažem ti jer sam pre kupovine SVT-a bio u Eurosumar-u, hteo sam da vidim novog stroma i da ga probam...dakle stari VStrom se više neće proizvoditi, ubačeni su novi M agregati, izlaze V agregati iz posla. Prodaju budzašto lager koji je ostao i to je to... Da me ne shavtišpogrešno...nemam ništa protiv tvojih komentara. Govorim onako kako je...
  10. Opaaaa gospodin zna da se uvredi....lepo šampione naš Vidim da te i paranoja malo drma...ne brini, sve se to da srediti samo je potrebno vreme. Aj ti lepo furaj svojom stranom ulice i mani se glupiranja. Nema svrhe da pokušavaš nešto dokazivati što realno nema dodirne tačke sa tobom. Ti si colnuo velike parice za svoj motor koji te sjajno služi i uživaj! Vozi se malo...obitavanje na internetu može biti problematično a pošto vidimo da problem imaš ne bi bilo ok da zakačiš i taj deo priče.
  11. Jesi li video ivice kofera na Maretovom TRK???
  12. Problem je što si ti jedna maligna i maliciozna sitna duša koja pokušava da bude neki vajni faktor. Verovatno ti je život sitan i minijaturan čim imaš potrebu da šiljiš ovde po forumu i da lažeš kao pas. Par puta si opomenut i sad ti je krivo što te svi ignorišu jer kapiraju kakvo si neotesano magare.... Problem je što iznosiš informacije iz određene viber grupe koja nema veze sa ovim forumom a pri tome iznosiš neproverenu informaciju tj.LAŽEŠ NAMERNO KAKO BI NEŠTO POSTIGAO. Toliko si sitna duša da si brže bolje krenuo da prosipaš priču koja nije dobila epilog. Evo ti epiloga...čisto da razumeš koliki si idiot pokvareni...nije u pitanju bio ležej točka već lanac koji nije bio adekvatno zategnut pri servisiranju. Osoba koja ti je prenela za lager nije stigla da ti doturi drugu informacijukoja je od pre par sati. Tako da...samo ti nastavi da se tako ponašaš, daleko ćeš dogurati u svom sitnom životu. P.S. nemam ja tebi niti drugima šta da pričam a UVEK ĆU DA HVALIM ŠTA VOZIM JER SAM JA TO ZARADIO I KUPIO A NE BOLESNI PAPAN POPUT TEBE!!!
  13. Porediš model koji se više ne prodaje i kad se lager očisti nećeš nigde naći stroma po toj ceni a ako gledaš realno onda gledaš novo sa novim a ne model star nekoliko godina sa novim jer se gleda cena proizvodnje a stari strom je proizveden po duplo manjoj ceni od novog stroma tako da nije realno upoređivati. Svakako imaš svoje mišljenje…poštujem pa bi bilo ok da postuješ tuđe izbore. Realno osim rekla-kazala niko nigde nije javno naveo bilo šta oko agregata osim da je proizvodnja od strane QJ fabrike. Tako da je nerealno tvrditi bilo šta u tom pogledu U svakom slučaju SVT je tu da ostane, sasvim solidan broj ih je kupljen i radujem se što će ih biti još više.
  14. Pazi...ako progutamo činjenicu da je dizajn novog stroma toliki promašaj da je to očaj sve posle prve generacije što se mene tiče Strom nije. Druga stvar nije tako bajna kako je predstavljaš..dakle SVT ide u globalu sa popustom od 300e na tu cenu ili sa popustom za ceo set kofera a znamo da set alu kofera nije ispod 1000e. Takođe crash bar je u kojoj ceni za Stroma? Tako da samo na tih par stavki dobrano pređeš tih 1000e razlike koju uzimaš za poređenje a realno pogrešio si u tom delu...kasnije dobijaš pojašnjenje. Servisi i održavanje se još ne mogu uzimati kao bilo kakva relevantna stvar jer motor nije napravio ni 5.000km, to što mi komentarišemo je naša stvar koju iznosimo ovde a nekolicina to koristi da muti vodu onako jajarski. Ako baš hoćeš mogu ti preneti doživljaje kolege koji je uzeo novog GSX-S 1000GT i njegove glavobolje sa Suzuki servisom a možemo pričati i o drugim brendovima. To nije pitanje realno brenda već dilera i njegovog načina rada. P.S. VStrom 800DE M4 (sa žičanim felnama) je 11.400e...dakle mnooogo više od toga što si naveo a naveo si stari model (po ceni 8.840e...žičane felne da ne menjamo konfiguraciju u odnosu na SVT :) ) koji po manjoj ceni ide samo da se lager očisti.
  15. Heheh javljaj kako si prošao…kreće sneg na Durmitoru!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja