Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Drug član, 1001 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Menja se moda, trendovi. Trziste diktira sta ce se proizvoditi. Kad resis da prodas lako ces naci neki model koji ti se svidi, bez brige 

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 80 postova
  • Motocikl: Hornet

Ima li neko iskustva sa W5 proizvodima iz Linde?

Konkretno onaj silikonski sprej za podmazivanje... Imam ideju da WDom malo pročistim sajle, pa onda njime da i zaštitim iste, ako je to pametno uopšte...

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

• Drug član, 900 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR - 2016
Pre sat vremena, Zarkela je napisao:

Menja se moda, trendovi. Trziste diktira sta ce se proizvoditi. Kad resis da prodas lako ces naci neki model koji ti se svidi, bez brige 

Apsolutno, sve se manje i traže R motori, barem u svetu. 

Bezveze mi pade na pamet danas, ni ne razmišljam o menjanju motora, barem ne još neko vreme.

• Svrati ponekad, 375 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
Pre 1 sat, blackmore je napisao:

Danas pričam sa jednim dečkom iz Viber grupe i shvatim: niko više ne proizvodi motor koji je sličan mom, barem na izgled.  GSX650F je touring mašina koja izgledom dosta podseća na R, medjutim meni nijedan takav noviji model ne pada na pamet a da ispunjava taj kriterijum :stabre: U suštini, ili punokrvni R ili neki touring, ali ne pada mi na pamet nijedan motor koji podseća na GSXF.

Jel nekome pada nešto na pamet? Baš me živo zanima odjednom :) 

EDIT: Možda Aprilia Tuono? (doduše to je naked, ali idalje ima korman a podseća na R) Mada i ona je mala, ali to je i postalo normalno, svi noviji motori su fizički manji. 

Npr Kawasaki Z1000SX... Videh ga pre neki dan na pumpi pa mi privukao paznju... Opet Suzuki ima GSX-S 1000 GT...

• Hvala 1

• Drug član, 900 postova

Au da, tačno! Uopšte se nisam setio niti jednog od ta dva modela!

Evo zanimljivog snimka, sad ću odgledati taman natenane :) 

• Zainteresovan, 429 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500
On 27.7.2022. at 23:40, moustaki je napisao:

Ima li neko iskustva sa W5 proizvodima iz Linde?

Konkretno onaj silikonski sprej za podmazivanje... Imam ideju da WDom malo pročistim sajle, pa onda njime da i zaštitim iste, ako je to pametno uopšte...

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Jednom sam uzeo sprej za čišćenje lanca, i jeste ga očistio, ali sam potrošio ceo da bi lanac bio kako treba. E sad, ako je to normalno:neznam:

Taj silikonski nisam probao,mada sam i ja imao tu nameru ali se plašim da ne napravi više štete nego koristi. Negde u nekoj temi sam pročitao da je najbolje za to da se rastopi toatna mast, ali sa čim ne mogu da se setim. Ako nađem podsetiću te ili ako neko zna pa neka se javi. 

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: konzerviran

Čišćenje lanca sprejem ima smisla samo ako se o lancu i inače vodi računa. Nije baš moguće sprejem skinuti svu celogodišnju nebrigu. Kada se jedared lanac detaljno očisti (opere) i podmaže, ako se vodi računa o intervalu i načinu korišćenja, sprej bi trebalo da bude sasvim dovoljan da pripremi lanac za novo podmazivanje.

Sprej kao rešenje za pranje, pogodan je prvenstveno za duže puteve, jer je krajnja ludost nositi za to nekakvu posebnu opremu i tečnosti.

Ako je lanac zapušten, korišćen u ekstremnim uslovima ili mazan takvim preparatima da sada ne liči ni na šta...ipak bi trebalo to malo ozbiljnije srediti.

• Hvala 1

• Zainteresovan, 429 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500
pre 32 minuta, pronto je napisao:

Čišćenje lanca sprejem ima smisla samo ako se o lancu i inače vodi računa. Nije baš moguće sprejem skinuti svu celogodišnju nebrigu. Kada se jedared lanac detaljno očisti (opere) i podmaže, ako se vodi računa o intervalu i načinu korišćenja, sprej bi trebalo da bude sasvim dovoljan da pripremi lanac za novo podmazivanje.

Sprej kao rešenje za pranje, pogodan je prvenstveno za duže puteve, jer je krajnja ludost nositi za to nekakvu posebnu opremu i tečnosti.

Ako je lanac zapušten, korišćen u ekstremnim uslovima ili mazan takvim preparatima da sada ne liči ni na šta...ipak bi trebalo to malo ozbiljnije srediti.

To je bilo prvo čišćenje lanca kada sam kupio motor,od tada ga podmazujem sa SAE 90 i nemam problema sa čišćenjem. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Nakon pada u ponedeljak nisam provozao motor ozbiljnije do sinoć, primetio sam čudno ponašanje kvačila (primetio sam čudno ponašanje još u ponedeljak pri povratku kući ali sam to pripisao povređenoj nozi i opštem stanju vozača):

- "ne odvaja" u mestu, znači motor u brzini, stiskam kvačilo, ne mogu da guram motor, moram da ga prebacim u neutral, probao da otklonim dotezanjem sajle, nije imalo efekta na ovo ponašanje

- "hvata" pri samom kraju hoda, probao sam ručicu da štelujem, slaba vajda, pomoglo mi da lakše šaltam ali i dalje hvata pri samom kraju, samo sam skratio hod

"Šta bi to moglo biti molim vas?" Da li je to nešto što mogu da dovedem u red ili je zreo za posetu majstoru? Navikao sam se već pomalo, jutros sam motor vratio kući bez nekih većih poteškoća, više mi noga pravi problem nego kvačilo. I da napomenem, bez problema ga držim na kvačilu u prvoj brzini na semaforu. Izbegavam jer se plašim da se ne pokvari nešto, ali sam probao i sve deluje ok.

• Drug član, 1497 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Nije dobro za kvačilo da ga držiš u brzini na semaforu. Zategnutost sajle podešavaš tako da ručica obavezno ima prazan hod i ne valja da je pretegnuta zbog lamela. Meni se na prethodnom motoru dešavalo da se teže izbaci menjač u prazan hod kada se agregat žešće zagreje u gradskoj vožnji, pali ventilator itd. Dovoljno je bilo da se malo temperatura obori i lepo je ulazio u ler.

Da li ti je pri padu poluga menjača primila udarac i iskrivila se?

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2324 postova
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X
pre 52 minuta, Gordak985 je napisao:

Nakon pada u ponedeljak nisam provozao motor ozbiljnije do sinoć, primetio sam čudno ponašanje kvačila (primetio sam čudno ponašanje još u ponedeljak pri povratku kući ali sam to pripisao povređenoj nozi i opštem stanju vozača):

- "ne odvaja" u mestu, znači motor u brzini, stiskam kvačilo, ne mogu da guram motor, moram da ga prebacim u neutral, probao da otklonim dotezanjem sajle, nije imalo efekta na ovo ponašanje

- "hvata" pri samom kraju hoda, probao sam ručicu da štelujem, slaba vajda, pomoglo mi da lakše šaltam ali i dalje hvata pri samom kraju, samo sam skratio hod

"Šta bi to moglo biti molim vas?" Da li je to nešto što mogu da dovedem u red ili je zreo za posetu majstoru? Navikao sam se već pomalo, jutros sam motor vratio kući bez nekih većih poteškoća, više mi noga pravi problem nego kvačilo. I da napomenem, bez problema ga držim na kvačilu u prvoj brzini na semaforu. Izbegavam jer se plašim da se ne pokvari nešto, ali sam probao i sve deluje ok.

Motor u servis da se komplet pregleda a ti kod lekara na pregled. Ovako samo prosužavaš brigu i agoniju...

• Sviđa mi se 1

Pao sam na levu stranu, poluga menjača je na desnoj. Rekao bih da se ručica menjača "prebacila" nekako na položaj 1 jer mi se čini da je bila na 2 od kad sam kupio motor, sad je na 4 da bih malo lakše menjao brzine u novonastaloj situaciji. Mislim da će motor ipak kod majstora, na kompletan pregled što kaže @mick . Ja i doktori... Samo kad moram, a ne moram. Svaki put kad si pomogli oko ekstremiteta, sjebali su nešto dugoročno, neću da offujem o tome. Hvala na savetima.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: Vatrena Ostrica

Da li neko zna gde se nalazi blokada na CBR 500F PC20? CBR 500F koristi ram kao i sve ostalo od CBR 600F1 iz te godine samo sto je za Austrisko trziste i ima 100 kubika manje. Ovaj primerak ima blokadu na 35kW zbog A2 kategorije a bez blokade ima oko 53kW.

246_-1344479100.jpg

• Hronični Motociklopata, 7333 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Pregledaj usisne gume izmedju karburatora i glave, moguce da ima umetke podloske sa manjim precnikom, i glavne dizne koje su dimenzije, a koje bi trebalo da su.

p.s. motor je prelep :takoje:

Promenio član Disko Nindža

pre 10 minuta, Disko Nindža je napisao:

Pregledaj usisne gume izmedju karburatora i glave, moguce da ima umetke podloske sa manjim precnikom, i glavne dizne koje su dimenzije, a koje bi trebalo da su.

Motor je od drugara a i nije ovaj sa slike. Slika je sa neta. Njegov je isto u fabrickom stanju ali crveno/plava/bela boja. Prenecu mu sta da pregleda. Hvala. 

On 30.7.2022. at 18:06, Disko Nindža je napisao:

Izgleda da motor nije ni imao blokadu, danas ga drugar probao na pravcu i isao je 204 km/h po GPS-u sto smo se zajedno slozili da je to neka realna brzina za motor od 70 tak konja. Moj Bandit od 77 konja ide okruglo 200 po gps-u. Da ima blokadu nebi trebalo da prebaci 170 km/h. Nego kad smo vec kod GPS. Imam jedno pitanje. Koje je razlika u mapi koja je u telefonu i onim navigacijama za motore? Na foru Garmin i tako to. Koristim Google Maps i uvek me je odveo gde sam zeleo ali zbog cega su bolje ove navigacije namenjene za motore i vredi li kupovati?

• Drug član, 1296 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Pouzdanije su, brže jer su namenjene za upotrebu na motoru, jednostavnije su za upotrebu - u smislu korisničkog interfejsa, navigacije kroz aplikaciju itd. Opet - jer su namenjene za upotrebu na motoru. Predviđene su za razne vremenske prilike i neprilike. Imaju neke funkcionalnosti koje mobilne aplikacije nemaju, ili je implementacija istih bolja i lakša za upotrebu. Npr. pravljenje treka na računaru, pa vožnja sa praćenjem tog treka itd. Istina, sve je to samo parče softvera i isti bi mogla da vrti i mobilna aplikacija.

Uprošćeno, to ti je kao da porediš neki putnički auto i traktor na primeru oranja njive. I jedan i drugi mogu da vuku plug i eventualno završe posao. Sa traktorom je to daleko lakše, ali i valjani traktor košta malo više. :) Da li vredi - to je na tebi da odlučiš. :)

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1818 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT
On 28.7.2022. at 0:39, blackmore je napisao:

Au da, tačno! Uopšte se nisam setio niti jednog od ta dva modela!

Evo zanimljivog snimka, sad ću odgledati taman natenane :) 

Nisam strucnjak ali mislim da i niken spada u ovu grupu

Izgleda da najvise ja postavljan ovde pitanja. Pa imam jos jedno. Da li osecate da se menjac pri promeni stepena prenosa ponasa drugacije kad je pre vas vozila neka osoba vas motor ili auto? Ja primecujem i kod motora i kod auta. Npr moj motor vozi i moj otac i kad idem na poso on ga koristi kad mu zatreba ili kad oce da se provoza. I mogu da znam dali ga vozio tog dana bez da mi kaze tako sto mi se menjac ponasa drugacije. Isto je i kod auta. Osetim da je menjac drugaciji ali ne mogu da opisem. Kao da je grublji ili mi treba navika da se naviknem opet. Tesko je opisati ali je drugaciji.

• Drug član, 1250 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Pa ajde pitaj ćaleta da li je vozio kad primetiš da je drugačije, da vidimo šta će ti reći..
Isto tako i da uradimo blind test običnog i aditiviranog goriva, da li bi se videla razlika... A kad sipa neko, to bude 50 konja više, očistio mi motor i slično...

Lično mišljenje, placebo, znaš da ga je on vozio (možda namestiš retrovizor, on ga parkira drugačije nego što si ga ti ostavio), pa ti je u glavi da je nešto promenjeno u ponašanju.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 69 postova
  • Motocikl: FZ8 FAZER, FJR1300
On 30.7.2022. at 15:26, Gordak985 je napisao:

pa prilicno teze se gura na kvacilu nego u neutral, to je normalno... nego gde si pao? da nema neka nova rupa tamo u kraju?

• Sviđa mi se 1

Pre sat vremena, lesorsier je napisao:
pa prilicno teze se gura na kvacilu nego u neutral, to je normalno... nego gde si pao? da nema neka nova rupa tamo u kraju?

U Batajnici, nema rupe, nisam napravio krater :-)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Promenio član Gordak985

• Drug član, 900 postova

Kakva su vaša iskustva sa domaćim dilerima kada su u pitanju test vožnje? Poprilično sam se naložio na RS660, pa bih svratio do PGS-a da pogledam motor uživo, a ako imaju test vozilo, probao bih takođe par krugova. Znam da je Moto Morini izlazio ljudima u susret i davao na test ovaj novi X-Cape, kao i Yamaha Barel koji je imao test dan za Tenere 700.

Naravno znam da izlaze u susret već postojećim kupcima (kupiš 2 Dukatija i realno možeš u papučama da provozaš novi Streetfighter), ali za nas anonimuse, kako ide to? 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja