Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Drug član, 2489 postova
  • Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET

Nas deda 81god. Vidi odlicno, cuje malo slabije, produzili mu dozvolu na 5god. A ajd mu probaj reci da je bolje da ne vozi. Uostalom, produzili mu na 5god, valjda oni bolje znaju od nas ko je kompetentan a ko ne

• Haha 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9279 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Juče sam išao u KG na sahranu, umalo da ne stignem. Četiri situacije sam imao, 2 puta mi je oduzeta prednost na tam i isto toliko puta na vam.

Uključio se na autoban, rekoh da skratim vreme idem do i preko Mladenovca dalje.

Pred naplatnu rampu u Vrčinu drzim levu stranu, lik iz desne prelazi ispred mene dok ja odlazim u njegovu.

Par desetina metara bam naglo kreće na mene.

Da nisam legao na kočnicu udario bi me.

Druga situacija je bila pred Topolu. Svi znaju za dužu levu krivinu, ide pravac gde je b. pumpa sa leve strane pa desna blaga krivina i pravac ka Topoli.

E na onoj dugoj levoj krivini izleteo je kombi na put u sred krivine. Opet koči muški, sviraj, menjaj putanju. Sreća nije bilo nikog iz suprotnog pravca te sam prosao sa njegove leve strane.

Kad sam krenuo iz KG, idem glavnim putem, žensko čeljade ima uslovnu strelicu zelenu.....pogledala me je i samo smotala pred mene.

Gotova treća situacija, ostala je jos jedan.

Od 1.000 ruža resim da idem kružnim putem, ukljucim se na autoban i tako stignem doma.

Na onom duuugackom pravcu pre same pijace ima sljunkara sa moje leve strane.

Iz suprotnog pravca ide vozilo, iz sljunkare izlazi veliki beli džip, hoće levo al me iz prve nije spazio.

Izlazi malo brže kako ne bi isekao lika koji mu dolazi sa leve strane.

Uhhh tad kreće matematika u glavi....šta raditi?

Za sve je kasno jer smo blizu + brzina je fina, rešim da gadjam "prolaz" izmadju vozila.Cenim da mi je tu najveća šansa.

U tom momentu lik iz dzipa me je spazio i momentalno namotao pun levi. Izgubio je malo kontrolu, kontra je postavljen u suprotnoj traci, levi točkovi sišli su sa puta.

Lika iz suprotnog smera naterao je na kočenje, ja sam nastavio ne ometano, samo sam ispratio desavanje u retrovizoru.

Sve se dobro završilo.

Eto, 4 situacije za 260, 270km :neznam:

• Tužan 6

• Zainteresovan, 420 postova
  • Motocikl: k9
14 hours ago, admiki said:

2,3,5,12 traka- nije bitno.

Ako se ti nalaziš u krajnjoj desnoj traci, onaj iz sledeće unutrašnje, 5, 10, 12-e trake se ubacuje u TVOJU traku. Bez obzira da li će da nastavi kretanje ili napušta kružni tok. Ti imaš prednost. Posmatraj to kao isključenje sa auto puta.

Skapirao sam to, nego ova situacija sa Rankom mi je problematicna. Ranko je u srednjoj traci i prelazi u desnu da izadje iz kruznog toka, ali u toj traci je vec vozilo koje se malo pre njega ukljucilo u kruzni tok. Ko tu ima prednost, Ranko koji prelazi desnu i izlazi iz kruznog toka  ili ovaj lik koji se ukljucio u kruzni tok dok je ta dena traka bila slobodna?

• Drug član, 790 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Gledaj na to jednostavno. Da nije u pitanju kružni tok već normalan put a da Ranko skreće desno, ko bi imao prednost?

Pa naravno onaj ko je već u desnoj traci.

Isto ti je i ovde, samo u drugom obliku.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 5

• ODUSTO OD DIJETE, 2617 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Prednost ima onaj koji zadržava svoj smer, u ovom slučaju taj drugi.

Ranko mora da ga pusti da prođe pa da se uključi iza njega.

Imao sličnu situaciju prošle godine na kružnom kod arene i zvali pandure jer je ovaj drugi smatrao da je on u pravu, pa nije bio.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1868 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Slažem se svim napisanim u prethodna dva posta.

ALI .

Ljudi prečesto ignorišu horizontalnu signalizaciju na kružnim tokovima. Tako da je moguće da je taj drugi ušao u traku koja je za desno i pravo, a otišao levo. Tada je on siguno kriv za potencijalni udes.

Na većini kružnih tokova sa dve trake u Nišu postoji horizontalna signalizacija. Ako se poštuje nikad se ne može doći u situaciju da jedan vozač seče drugog. Problem je što je mnogi vozači totalno ignorišu.

edit: Tek sam sad pogledao snimak, ovo mi i ne deluje standardni kružni tok.
Ali da, ovaj je već bio u desnoj traci i Ranko ga seče. Takođe, kad se ovako isključujem uvek se isključujem u levu traku, i ostavljam prostora ovom liku da ako skreće desno - koristi desnu traku. Mislim da je to ispravno i ubrzava saobraćaj.

Promenio član živke

• Drug član, 557 postova
  • Motocikl: -
pre 9 minuta, živke je napisao:

Slažem se svim napisanim u prethodna dva posta.

ALI .

Ljudi prečesto ignorišu horizontalnu signalizaciju na kružnim tokovima. Tako da je moguće da je taj drugi ušao u traku koja je za desno i pravo, a otišao levo. Tada je on siguno kriv za potencijalni udes.

Na većini kružnih tokova sa dve trake u Nišu postoji horizontalna signalizacija. Ako se poštuje nikad se ne može doći u situaciju da jedan vozač seče drugog. Problem je što je mnogi vozači totalno ignorišu.

edit: Tek sam sad pogledao snimak, ovo mi i ne deluje standardni kružni tok.
Ali da, ovaj je već bio u desnoj traci i Ranko ga seče. Takođe, kad se ovako isključujem uvek se isključujem u levu traku, i ostavljam prostora ovom liku da ako skreće desno - koristi desnu traku. Mislim da je to ispravno i ubrzava saobraćaj.

Zato treba uvesti one kružne tokove u kom su pravci fizički odvojeni i onda nema tih problema

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 195 postova
  • Motocikl: F900 GSA

Najveći problem sa kružnim tokovima što oni nisu posebno regulisani nego se primenjuju pravila kao na svim putevima, a situacija u kružnim tokovima nije ista kao na normalnim putevima. Pogotovo ne u onim sa 2 ili više traka. 

Naravno, znakovi su ti koji postoje na određenim tokovima (koji inače ne stoje na drugim pa ni ne važe ta pravila).

Npr, u Grčkoj, prvenstvo ima onaj sa desne strane, i ako si ti već u kružnom toku, a tebi dolazi vozilo sa desne koje se tek uključuje u kružni tok, TO VOZILO IMA PREDNOST! Ovo zapamtite, svi koji vozite u Grčkoj.

Na kružnim tokovima u inostranstvu, sa 2 trake, za prvo i drugo isključenje se koristi SAMO spoljna traka, a za treće isključenje (ili više) SAMO unutrašnja traka. I tako su i postavljene fizičke zapreke u tokovima.

Kod nas ima takvih tokova koji imaju ovakvo pravilo (recimo u NS na bulevaru Evrope i bulevaru vojvode Stepe). Postoji i znakovi pre kružnog toka koji to opisuju. E sad, problem je što je to samo za pravac bulevara vojvode Stepe, a za pravac bulevara Evrope tih znakova nema.

Kod nas, pre ulaska na kružni tok imaš trokut i znak da ulaziš u kružni tok. Ne skrećeš i praktično ti nastavljaš pravo ali tvoj put nema prvenstvo (kod nas). Sva kola u samom toku imaju prvenstvo bez obzira šta rade. Nastavljaš pravo i NE DAJEŠ ŽMIGAVAC. Kad se isključuješ, skrećeš, i DAJEŠ ŽMIGAVAC (naravno desni).

E sad ... čuveno prestrojavanje u samom toku ... Iz unutrašnje trake kad izlaziš, normalno je da ostaneš u svojoj traci i tako izađeš.

Prestrojavanje iz trake u traku (pre samog izlaska) pa izlazak napolje bi trebao da je pogrešan. Jer ni na običnoj raskrsnici sa više traka nije dozvoljeno prestrojavanje pred samu raskrsnicu. E u kružnom toku jeste, jer su jel da, isprekidane linije skroz.

I ko onda koga treba da pusti? 

Ako vozilo isped tebe daje žmigavac da se prestroji, ti si dužan da ga pustiš (sem ukoliko ne ugrožavaš sebe ili druge učesnike u saobraćaju). Pa tako i u kružnom toku onda ... 

E sad što većini vozača žmigavac kola ispred je automatski povezan sa papučicom gasa, to smo mi ...

Da je iole pameti, barem ja tako mislim, iz spoljne trake bi trebalo da može da se izađe samo na prvom izlazu. Svi ostali izlazi iz unutrašnje trake i tako niko nikad ne bi nekom sekao put. 

Ili to ili da se postave one poluvisoke bankine kao što su napolju. 

Dotle, više živaca i tolerancije i usporite u kružnim 🙂. Situacija nije uvek najjasnija i dosta ljudi pravi greške.

U ovoj konkretnoj situaciji, Ranko je trebao da ostane u unutrašnjoj traci i da izađe normalno tom trakom. Sa obzirom da je krenuo da se prestrojava a drugo vozilo je bilo, ipak, ispred njega, on je morao da ga propusti.

• Sviđa mi se 2

A tek tema biciklista i pešačkih prelaza i potpuno pogrešno, opšte prihvaćeno pravilo da biciklovi imaju prednost u odnosu na kola na pešačkom prelazu ...

Sa obzirom da nas ima koji vozimo i biciklove, mislim da bi ova tema trebala da se pojavi ovde, zbog edukacije vozača bicakala. 

Iako je ovo moto forum :-)))

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1605 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Malo to na snimku deluje drugačije, jesam bio u srednjoj, kad sam video da ovaj izlece zadrzao sam svoju traku i lepo kocio a to se ne vidi. 

Bilo kako bilo, da li imali prednost ili ne ne moze se onako izleteti.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 186 postova
  • Motocikl: Honda NC 750XD
Znaci, prednost ima ovaj drugi koji se ukljucio u desnu traku a ne Ranko?
Ne, taj koji se ukljucivao i isekao Ranka nema prednost. On ima obrnuti trougao kao vertikalni znaki i postoji i horizontalna signalizacija. Konkretno ovo je iskljucenje sa auto puta kod Beogradske arene i to nije kruzni tok jer nema znaka za kruzni tok. To je raskrsnica koja ima oblik elipse pa mnogi misli da je kruzni tok. Uglavnom Ranku je oduzeta prednost.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Zbunjen 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Problem sa ovim, a i drugim snimcima je sto ne deluju onako kako je to u realnosti, zato ih ljudi ne uzimaju za skroz ozbiljno.

Zbog toga treba uvesti izmedju Slagalice i Drugog dnevnika, 5-10min horor saobracajki bez cenzure.

Promenio član ProMaster
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 4

Pre 1 sat, bbocko je napisao:

Ne, taj koji se ukljucivao i isekao Ranka nema prednost. On ima obrnuti trougao kao vertikalni znaki i postoji i horizontalna signalizacija. Konkretno ovo je iskljucenje sa auto puta kod Beogradske arene i to nije kruzni tok jer nema znaka za kruzni tok. To je raskrsnica koja ima oblik elipse pa mnogi misli da je kruzni tok. Uglavnom Ranku je oduzeta prednost.

Taj auto deluje kao da je ušao u kružni tok a da nije ništa pogledao. Tako stvarno deluje. I on ima trokut.

Ali u svojoj traci nema nikog ispred i on ne mora da stane. On samo nema prednost u odnosu na auto koji bi bio u njegovoj traci. 

I to je ono što sam opisivao. Ko je ispred koga ...

A ovo jeste kružni tok.

Screenshot_20240823_184014_Chrome.thumb.jpg.460ca7ee70f63fb7d35fa4ab764d8c8c.jpg

Screenshot_20240823_184111_Gallery.jpg.7f1173cdd098b35468b533406673350f.jpg

Evo ga znak levo.

I ovo pišem samo iz razloga edukacije drugih. 

Ne radi dokazivanja ko je u pravu a ko nije.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

16 hours ago, bbocko said:

Cek malo, nekoliko kolega gore napisase da je ovaj drugi imao prednost i da Ranko nije smeo da se prestroji u desnu traku dok ovaj ne prodje, a ti sad kazes potpuno drugacije???

Jel mozemo jednom da se raspravimo, dogovorimo, naucimo  i ubuduce svi isto da radimo?

• Drug član, 805 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25

Ovde je jako bitno u kom trenutku bi potencijalno došlo do kontakta dva vozila. I na koji bi način policija to tumačila.

Da lik odozdo uleće kao da mu je rodjendan, bez da je pogledao, svakako, i da je Ranko u tom trrnutku u krajnjoj spoljnoj traci, i da se tu sudare. Krivac je lik koji se uključuje.

Par metara kasnije, auto je već ušao u ktok. I imamo situaciju da se Ranko praktično prestrojava u njega, u njegovu traku.

Ranko krivac.

Tu je začkoljica i kako ja to vidim.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• -, 1745 postova
  • Motocikl: /

Taj koji je isao sa autoputa ima pred kruzni tok obrnuti trougao koji ga obavezuje da stane ako mu nailazi vozilo...

Ko kod misli drugacije, nek se javi kod @jasminko VIRda obnovi malo gradivo!

Cak se i na snimku lepo vidi da lik nije ni gledao, vec je imao nameru da odmah uleti u levu traku, nego kad je uocio @RankoBg87malo pobegao vise u desno, pa se odmah prestrojio u levu traku.

Ja npr tu uvek idem srednjom kao i Ranko al se iskljucim u levu, bas zbog ovih sto ne gledaju i ulecu tu sa autoputa 60+ i idu odmah desno

Promenio član ser
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 6512 postova
  • Motocikl: konzerviran

Najjednostavnije i najvažnije pravilo u kružnom toku, je pravilo desne strane....samo što opet to ljudi tumače kako im volja. Niti biraju ispravnu traku za skretanje koje im je potrebno, niti koriste migavac. Normalno je da bude zahebancija. Ko je brži i jači ima prednost i kraj, na to se svodi...dok ne dođe do čukanja. Onda, ne daj bože da neko preuzme krivicu, nego se na svaki mogući način traži rešenje da se izbegne bilo kakva odgovornost. Eto, ukratko, to su pravila.

• Drug član, 1605 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 52 minuta, ser je napisao:

Taj koji je isao sa autoputa ima pred kruzni tok obrnuti trougao koji ga obavezuje da stane ako mu nailazi vozilo...

Cak se i na snimku lepo vidi da lik nije ni gledao, vec je imao nameru da odmah uleti u levu traku, nego kad je uocio @RankoBg87malo pobegao vise u desno, pa se odmah prestrojio u levu traku.

Ja npr tu uvek idem srednjom kao i Ranko al se iskljucim u levu, bas zbog ovih sto ne gledaju i ulecu tu sa autoputa 60+ i idu odmah desno

Bas tako, da nije njega bilo isključio bi se levom, isti razlog, zbog ovih sto dolaze od ap ne idem desnom, tad se tek nista ne vidi, motorom na svakom kruznom vozim sporije, em sto ne gledaju i vazda nesto ima prosuto. 

• Zainteresovan, 737 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Kada se malo smire strasti, dođe trenutak samorefleksije.

Tada adrenalin odrađuje svoje.

Svaki put nakon proživljene "situacije" radim sopstveni uviđaj.

Mesto zaustavljanja (na nekih metar od dupeta automobila).

IMG-20240824-103847.jpg

Prvi kontakt sa podlogom (a tek što sam ispravio motocikl posle krivine).

IMG-20240824-100345.jpg

Tada gubim desni retrovizor.

IMG-20240824-100445.jpg

Putanja od nekih 20-tak metara.

IMG-20240824-100351.jpg

IMG-20240824-100403.jpg

IMG-20240824-100410.jpg

Još jedan pogled unazad.

IMG-20240824-100423.jpg

I zajednički selfies 

IMG-20240824-100642.jpg

Sad možemo dalje.😉

IMG-20240824-201402.jpg

IMG-20240824-202407.jpg

Oźiljci su junački ukrasi, a bore najrealniji svedoci života.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 9

On 24. 8. 2024. at 9:59, ser je napisao:

Evo imam ja jedno pitanje ...

Imaš raskrsnicu na koju nailaziš. Ti imaš traku za skretanje desno i uslovno zeleno i ta traka je prazna.

Sa leve strane ide neprekidna kolona vozila koja ide pravo kroz raskrsnicu svojom trakom. Njihova traka je puna i oni "teku" a "tvoja" za skretanje desno je prazna. Imaš uslov i evo čak i trokut da tvoj put nema prednost nad drugim (kad ne radi semafor).

Pretpostavljam da ti stojiš i ne skrećeš (minut, dva, sat, dan ...) i čekaš da i u ovoj drugoj traci nemaš nikog?

• Sviđa mi se 1

• -, 1745 postova
  • Motocikl: /

Stanes, uveris se da niko ne ide tom trakom i ukljucis se... Prosto osnovno pravilo... Posao od 2-3 sekunde.

Vecina nas to i radi u pokretu, bez zaustavljanja, al postoje raskrsnice na kojima to nije bezbedno, kao npr ova sa snimka.

Ides odozdo, penjes se ka kruznom toku i mozes samo da vidis krov od auta, nit mozes da vidis dal je dao migavac, niti u kojoj se traci nalazi, nit dal je vozac dobio srcani udar pa ide pravo bez kontrole... I ti mrtav ladan desno, daleko je on, nek koci ko ga jebe....

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Dakle, i posle rasprave vidim da cemo nastaviti svako po svom, neko ce da ulece, neki ce da seku, neko ce pravolinijski, uglavom, sto bahatije i bezobraznije to bolje, nema veze ko je u pravu, idemo na bezobrazluk i na silu posto pravila ne znamo🙁

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja