ZoranP 275 Napisano April 17, 2023 Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Futog Motocikl: Qingy sm200 SV650N Prijavi odgovor kao problematičan On 3/21/2023 at 2:37 PM, stari roker said: Da li neko zna kako da povežem žice od trafoa, primarni i sekundarni da dobijem barem jednu amperazu za varenje? Aparat je sa dva namotaja, max 140A, ima devet podeoka na prekidaču. Problem je što se prekidač raspao na sto delova. Esab je, ali džabe kad ne mogu nigde da nadjem šemu povezivanja. Bitno mi je da povežem da mogu da varim obične cevi, a ne bih bas da eksperimentisem. Mozda neko zna sta da merim, kako i šta da povežem. Ako nema nade, kupicu neki inverter za 50-60 evra. Ako se dobro sećam: grebenasti dodaje jedan po jedan deo namotaja u kolo. Kada su svi namotaji spojeni, to bi trebao da bude max. Ako imaš samo jedan grebenjak nije komplikovano. Mada kontam da bakar iz esaba vredi kao nov kineski inverter. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 97 Napisano April 17, 2023 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan Oci nemaju cenu, obicna nadglavna maska (u woby hausu je 400-500din) vrsice ti posao. A sto se tice automatskih, to za 2-3 crvene okaci macki o rep. Najjeftinjja automatska maska koja je malo kvalitetnija je zuta Varstroj profi maska. Kosta 8200 i za REL odgovara. Kod automatskih je bitno da imaju 4 senzora (ne 2 kao kod jeftinijih), i gledaj da ima izmenjivu bateriju.Od malo jeftinijih imas Jasic, a od skupljih Wurth Stela i kao sto je kolega rekao Optrel- Sentinel itd...Sent from my 2201117PG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4246 Napisano April 19, 2023 motoras, 2454 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan On 17. 4. 2023. at 21:01, ZoranP je napisao: Ako se dobro sećam: grebenasti dodaje jedan po jedan deo namotaja u kolo. Kada su svi namotaji spojeni, to bi trebao da bude max. Ako imaš samo jedan grebenjak nije komplikovano. Mada kontam da bakar iz esaba vredi kao nov kineski inverter. Da, ima samo jedan grebenasti prekidač. Ali džabe kad se ne razumem. Probao sam nesto da spojim, ali neće. Ili ne radi ili izbije osigurač. Ne mogu da nadjem na netu ni približno neku šemu na osnovu koje bi mogao povežem bar jednu amprlerazu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZoranP 275 Napisano April 19, 2023 Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Futog Motocikl: Qingy sm200 SV650N Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, stari roker said: Da, ima samo jedan grebenasti prekidač. Ali džabe kad se ne razumem. Probao sam nesto da spojim, ali neće. Ili ne radi ili izbije osigurač. Ne mogu da nadjem na netu ni približno neku šemu na osnovu koje bi mogao povežem bar jednu amprlerazu. Nemoj napamet spajati. Ovo može da poveže neki lokalni električar koji se razume u el motore. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano April 27, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Društvo, krenuh da pišem ovde kao brzinsko pitanje, ali sam ipak napravio novu temu da ne spamujem ovu. A možda i još nekom bude korisno. Bacite pogled ako imate iskustva sa izradom polica: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 (promenjeno) Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Evo mene opet ovde, varioc amater u pokušaju . Kapiram - ko se razume u aparate za varenje - razume se i u varenje Imam jedan problem. Dakle vario sam kutije 40x30x2mm pod pravim uglom na 50x20x2 mm . Znači stub je po 1cm širi sa obe strane od ove kutije koju varim na njega. Aparat onaj stari crveni, 6013 rutilna elektroda 2.5mm . Heftao sam na 90A bez problema, i onda na 80A puštao varove. I lepo se napravi luk, gledam da držim elektrodu pod 45 stepeni, lepo se lije var, lepo zvuči, čak i kad završim šljaka lepo izgleda. Ali kad obijem šljaku nije to to, nije lep var ispao. Bude rupičast po sredini. Probao kružno, probao cik cak - ista stvar. Gde grešim ? Na slici na prvoj nije obijenja šljaka, kad je skinem biće isto kao ove druge dve. Promenio Maj 8, 2023 član antir3ality Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1316 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1135 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan Nedostatak prakse, ne vozis lepo elektrodu i podvuce ti se sljaka pod var Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Pa da, to kapiram, ali daj neki savet šta i kako da probam . Kad su kutije u ravni to mi mnogo lepše ispadne, budem zadovoljan, ali sad prvi put varim ovako u uglu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1570 Napisano Maj 8, 2023 Zainteresovan, 428 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Probaj da kad upališ luk, elektrodu gurneš napred u var pa onda povučeš ka sebi i sve tako, po par milimetara potezi. Ovaj način je dobar za varove u uglovima. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7644 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 2922 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Kako objasniti, pokusaj da sa vertikalne kutije sljevas na horizontalnu kada pravis luk. To kako si ti zavario nije nista neocekivano, varim amaterski godinama, napravim bas dobar zavar ali se isto tako zna desiti. Onda uzmem pa prevarim po tome, samo dobro ocistim ostatke sljake. Kutije su za heftanje ili CO², ja se razmisljam da ga uzmem vec slabo nesto i varim, pa sve odgadjam ne daju mi se pare Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 (promenjeno) Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 8 minutes ago, VLAD81 said: Probaj da kad upališ luk, elektrodu gurneš napred u var pa onda povučeš ka sebi i sve tako, po par milimetara potezi. Ovaj način je dobar za varove u uglovima. Sve u liniji po spoju, ništa krugovi ili cik cak ? 6 minutes ago, Bigor said: Kako objasniti, pokusaj da sa vertikalne kutije sljevas na horizontalnu kada pravis luk. Kako misliš ? Da sa vertikalne kutije krenem var, pa da više zadržavam na vertikalnoj ? A ovo za kršten aparat isto i kod mene - volim da varim po nekad, volim da mi lepo ispadne, ali opet to radim jednom u godinu dana, a uvek ima nešto preče da se bace pare Promenio Maj 8, 2023 član antir3ality Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7644 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 2922 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan U liniji mozes kada je kutija za kutiju malte ne zalijepila, a i tad gledas da malo vise prepustis luk po vertikali. Ako je malo rastavilo ja idem cik cak stim da vise zadrzim na vertikali, pa spustim nadole. Ako je bas veci zazor onda heftanje, a i ubacim neki dio, ekser ili ostatak elektride da sve salijem.Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 97 Napisano Maj 8, 2023 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan Sporije vozi, priblizi elektrodu i pazi da te ne "pretekne" sljaka. I iz ovog ugla gledano, drzac elektrode jos malo ka trebi obori, da bude elektroda pod nagibom (ne mislim na ovo 45 stepeni sto si gadjao izmedju kutija).I pokusaj da za nijansu duze zadrzis elektrodu u krajnjim tackama voznje, a ne u sredini vara. PozzSent from my 2201117PG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Just now, Juan said: Sporije vozi, priblizi elektrodu i pazi da te ne "pretekne" sljaka. I iz ovog ugla gledano, drzac elektrode jos malo ka trebi obori, da bude elektroda pod nagibom (ne mislim na ovo 45 stepeni sto si gadjao izmedju kutija). I pokusaj da za nijansu duze zadrzis elektrodu u krajnjim tackama voznje, a ne u sredini vara. Pozz Sent from my 2201117PG using Tapatalk Hvala druže. Da da, držao sam 45 između kutija ali i ka sebi isto 45. Probaću ovako. ZNači elektroda još bliže, ali naravno da ne dodiruje kutije. Probao sam i još sporije ali onda se već dešava da napravim rupu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7644 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 2922 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Interesantno je recimo kada su u pitanju vertikalni varovi negdje, da bi se trebalo variti odozdo na gore kako se sljaka ne bi saljevala pod var, tako smo i u skoli ucili. Ja nikad nisam rutilnom elekrodom na taj nacin napravio lijep var, a kada idem na dole i ispadne dobar.Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 97 Napisano Maj 8, 2023 Svrati ponekad, 311 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan Po pravilu, koliko je debela elektroda (pretpostavljam kod tebe 2,5), tolika treba da bude duzina luka. Najbolje da drmnes 2 rakijice, i ruka ima da slusa samo tako A sto se tice vertikalnog vara, odozdo na gore, ako je nesto tanje, idem 2 pokreta, levo-desno, pa odmorim 2-3 sek elektrodu, i sve tako do kraja. To bude dobro.Samo brusni malo, pojacaj struju na 90-95 i preko ovog zavaruj opet.Sent from my 2201117PG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi hvala, puno korisnih saveta sam dobio pa ćemo videti, probaću ponovo. Aj još jedno pitanje kad smo već tu: ovi stubovi 50x20x2 su 2 metra i na po 40 cm sam vario prečke. Pazio sam da varim jednu, pa drugu stranu, i čekao malo da se hladi, ali opet mi se ovaj stub uvio malo ka unutra. Nije mi to problem jer nije mnogo a i svakako će da se šrafi u zid pa će se ispraviti, ali za ubuduće - kako sprečiti tako nešto ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4246 Napisano Maj 8, 2023 motoras, 2454 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Zaheftas sa obe strane, da se učvrsti, a onda varis. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1570 Napisano Maj 8, 2023 Zainteresovan, 428 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan pre 48 minuta, antir3ality je napisao: Sve u liniji po spoju, ništa krugovi ili cik cak ? Da. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @stari roker da da, pročitaj moje pitanje - tako sam i radio. Heftao sam na sve 4 ivice pa onda vario. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4246 Napisano Maj 8, 2023 motoras, 2454 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pravio neki binder i tako mi se iskrivio. Sve sam složio i ispeckao na svoje mesto. Kada sam počeo da varim, kutija mi povukla u stranu. Na kraju, kad sam izvario sa druge strane sve se vratilo u pravac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1642 Napisano Maj 8, 2023 (promenjeno) Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jel se desava da elektroda (jeftinija neka 6013 pise ne znam proizvodjaca) do polovine solidno vari od polovine zeza (mene amatera)? To sa onim zutim nisam primecivao ali kao da mi sa zutom losije ide nego sa ovom. Moze li zagrevanjem da promeni neka svojstva? Promenio Maj 8, 2023 član Biker Q Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Biker Q Ja varim sa onim belim, 6013, valjda piše super-nešto ... Kao bile su malo skuplje, lik u gvožđari mi reče da su najbolje za to što meni treba. Nisam primetio ovo što ti kažeš. Ali bitno je da su suve, ako su povukle vlagu, mogu da stvaraju problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1642 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1710 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa suve su bile, kada su vlazne valjda je veci ptoblem na pocetku a sa ovim je problem od polovine kada se potrosi. Mada sam ja uzimao 3-4 vrste po pola kg tako da isprobam i mahom od jeftinijih i cudno mi je da mi je delovalo da mi ide bolje sa njima tipa 250 din pola kg nego sa zutim 450 din pola kg. Razlika skoro dopla u ceni a meni kao lakse sa njima. Dobro ja nisam merodavan da uporedjujem kvalitet elektroda, jedna da zavarim po nesto ali sam uporan. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5331 Napisano Maj 8, 2023 Drug član, 1901 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Zapravo sam svoju situaciju od juče mogao najbolje da opišem onom starom dobrom: "Ja ga varim, var se lije, Kad skinem šljaku - ni za k***c nije!" 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...