Jump to content

Moto Zajednica

Najprodavaniji motocikli u Japanu u 2025.

Recommended Posts

• Zainteresovan, 372 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Ne znam koliko znate, u Japanu nije baš lako imati jači motocikl, pre svega zbog polaganja za tu kategoriju, pa uzmite u obzir listu koja je u videu. A posle videa ću da okačim šta mi je džemini napisao u motociklima u Japanu

A evo i objašnjenja zašto je kubikaža manja od 400 cc više prodavana od veće.

Dakle džemini mi je ovo napisao, generalno mu verujem jer je guglov, pa mu je pretraga jača strana 🙂

Glavni razlog zašto Japanci preferiraju motore do 250 ccm je Shaken (車検) – rigorozan i skup tehnički pregled koji je obavezan svake dve godine za sve preko te kubikaže.

Evo detaljnog pregleda troškova (izraženih u evrima i dinarima prema trenutnom kursu):

1. Klasifikacija i godišnji porez (Keijidosha-zei)

Porez se plaća svake godine u aprilu.

• Do 50 ccm: oko 12 € (1.400 RSD)

• 51 – 125 ccm: oko 15 € (1.700 RSD)

• 126 – 250 ccm: oko 22 € (2.550 RSD)

• Preko 250 ccm: oko 36 € (4.250 RSD)

2. Obavezno osiguranje (Jibaiseki)

Ovo osiguranje pokriva samo telesne povrede trećih lica i zakonski je obavezno. Cene su za period od 24 meseca (standardni ciklus):

• Do 125 ccm: oko 54 € (6.300 RSD)

• 126 – 250 ccm: oko 65 € (7.650 RSD)

• Preko 250 ccm: oko 50 € (5.850 RSD) – paradoksalno je jeftinije jer se uvek plaća uz Shaken.

3. Shaken – "Ubica" budžeta (Samo za > 250 ccm)

Ako tvoj motor ima 251 ccm ili više, svake dve godine moraš na Shaken. To nije običan tehnički pregled, već detaljna inspekcija gde motor mora biti skoro kao nov.

• Samostalni Shaken (User Shaken): Ako sve radiš sam, koštaće te oko 110 € (12.800 RSD).

• Shaken preko servisa (standardno): Većina ljudi ide preko servisa, što sa radom i taksama košta između 300 € i 500 € (35.000 – 58.500 RSD), pod uslovom da ne treba ništa krupno popravljati.

4. Skriveni troškovi koji "bole"

U Japanu posedovanje motora podrazumeva i troškove koje kod nas često zanemarujemo:

• Parking: U velikim gradovima poput Tokija, parking za motor može koštati od 25 € do 80 € mesečno (3.000 – 9.500 RSD). Parkiranje na trotoaru je strogo zabranjeno i kazne su ogromne.

• Porez na težinu (Weight Tax): Plaća se prilikom registracije ili Shakena, iznosi oko 10 € – 30 € (1.200 – 3.500 RSD) za dve godine.

Sumarno: Koliko to košta "po sezoni"?

Kategorija Godišnji fiksni trošak (približno) Glavna prednost
Do 125 ccm ~45 € (5.300 RSD) Najjeftinije, ali ne sme na autoput.
126 – 250 ccm ~60 € (7.000 RSD) Idealno. Sme na autoput, a nema Shakena.
Preko 250 ccm ~250 €+ (30.000+ RSD) Snaga i prestiž, ali skupo održavanje.

Zaključak: Ako živiš u Japanu, klasa od 250 ccm je "zlatna sredina" jer dobijaš slobodu kretanja autoputevima bez glavobolje i troškova Shakena.

Dobijanje vozačke dozvole u Japanu je proces koji mnogi opisuju kao „vojnu disciplinu“. Sistem je dizajniran da te obeshrabri da odmah sedneš na jak motor, a akcenat je na ekstremno preciznoj tehnici vožnje, a ne samo na poznavanju saobraćaja.

Evo kako su kategorije podeljene i koliko to zapravo košta:

1. Kategorije dozvola

U Japanu ne možeš polagati za „bilo koji“ motor. Postoje tri glavne stepenice:

• Gentsuki (do 50 ccm): Dobija se polaganjem samo pismenog testa. Većina ljudi je dobije uz dozvolu za automobil.

• Futsu Nirin (do 400 ccm): Ovo je standardna dozvola koju većina Japanaca ima. Čak i ako želiš motor od 250 ccm, polagaćeš na motoru od 400 ccm (obično Honda CB400SF).

• Ogata Nirin (Neograničena kubikaža): Dozvola za „prave“ motore. Ranije je bila toliko teška za dobijanje da su je zvali „dozvola iz snova“. Danas je lakše, ali i dalje zahtevno.

2. Put do dozvole (Dve opcije)

Postoje dva načina da dođeš do dozvole, a razlika u ceni je ogromna:

Opcija A: Auto-škola (99% ljudi bira ovo)

Japanske auto-škole su kao mali kampusi. Tamo učiš sve: od toga kako se pravilno penje na motor, do toga gde tačno moraš da okreneš glavu pre davanja migavca.

• Cena: Ako već imaš dozvolu za auto, koštaće te oko 600 € – 800 € (70.000 – 94.000 RSD). Ako nemaš ništa, cena ide i do 1.200 € (140.000 RSD).

• Prednost: Kada završiš školu, praktični ispit u policiji ti je praktično zagarantovan (priznaju diplomu škole).

Opcija B: "Tobi-shiken" (Direktno polaganje u policiji)

Ovo je za one koji su veoma hrabri ili već znaju da voze. Dođeš u centar za testiranje i polažeš pred policajcem.

• Cena: Svaki pokušaj košta oko 30 € (3.500 RSD).

• Kvaka: Prolaznost je manja od 5%. Policajci će te oboriti jer nisi dovoljno uočljivo okrenuo glavu pri proveri "mrtvog ugla" ili jer ti je noga bila pod pogrešnim uglom dok si stajao na semaforu. Ljudi izlaze po 10-15 puta pre nego što polože.

3. Specifičnosti ispita (Šta se traži?)

Ispit se polaže na poligonu, a ne u saobraćaju, ali je poligon "pakao". Najpoznatije vežbe su:

1. Ippon-bashi (Greda): Moraš voziti preko vrlo uske metalne grede. Trik je da voziš što sporije (npr. preko 7 sekundi za 400 ccm), a da ne padneš ili ne dodirneš zemlju.

2. Slalom: Prolazak između čunjeva u tačno određenom broju sekundi.

3. Krank (Krivina pod 90 stepeni): Vrlo uzak put u obliku slova S ili L gde ne smeš dodirnuti ivicu ili spustiti nogu.

4. Zamena srpske/strane dozvole (Gaimen Kirikae)

Ako već imaš dozvolu iz Srbije, proces je malo lakši, ali i dalje moraš na proveru znanja:

• Prevod dozvole, pismeni test (koji je lak) i praktični ispit na poligonu.

• Čak i iskusni vozači iz inostranstva obično padnu 2-3 puta jer ne poznaju specifične "koreografije" koje japanski ispitivači traže (npr. tačan redosled hvatanja kočnice i kvačila pri stajanju).

• Trošak: Sa svim taksama i prevodima, izaći će te oko 100 € – 150 € (12.000 – 17.500 RSD), pod uslovom da položiš iz prve.

Zanimljivost: U Japanu je dugo bilo skoro nemoguće polagati za motor preko 400 ccm direktno u auto-školi; morao si ići u policiju. To je i stvorilo kultnu japansku klasu motocikala od 400 ccm (kao što je Kawasaki ZXR400), koji su se pravili isključivo za njihovo tržište.

Kazne u Japanu nisu samo visoke, već su dizajnirane da te nateraju da se osećaš kao da si počinio težak društveni prekršaj. Sistem je nemilosrdan: policija često koristi neobeležene automobile i motore (Shirobai – policajci na belim motorima koji su vrhunski obučeni vozači), a kazne se dele na administrativne (bodovi) i krivične (novac).

Evo koliko bi te koštali najčešći prekršaji:

1. Prekoračenje brzine (Najčešća zamka)

U Japanu su ograničenja na putevima vrlo niska (često 40–50 km/h u gradu, 80–100 km/h na autoputu).

• Malo prekoračenje (do 15 km/h): oko 60 € (7.000 RSD).

• Ozbiljnije (25–30 km/h): oko 150 € (17.500 RSD).

• Preko 30 km/h (ili 40 km/h na autoputu): Ovo se smatra "krivičnim delom". Ideš direktno kod sudije. Kazna može biti od 400 € do 600 € (47.000 – 70.000 RSD), uz momentalno oduzimanje dozvole na 30 ili više dana.

2. Nepropisno parkiranje (Noćna mora u gradovima)

Kao što sam pomenuo, parking je u Japanu svetinja. Ako ostaviš motor na trotoaru ispred prodavnice na 10 minuta:

• Kazna je obično oko 60 € – 90 € (7.000 – 10.500 RSD).

• U Tokiju postoje privatne firme koje samo hodaju i lepe kazne; policija te uopšte ne mora videti.

3. Vožnja pod dejstvom alkohola (Nulta tolerancija)

Japan ima jednu od najstrožih politika na svetu. Dozvoljena granica je praktično nula (0,03 mg alkohola).

• Ako te uhvate da voziš pijan, kazna može ići do 6.000 € (preko 700.000 RSD) ili čak 5 godina zatvora.

• Zanimljivost: Kaznu plaća i onaj ko ti je prodao alkohol, kao i saputnik koji je sedeo sa tobom na motoru jer te "nije sprečio".

4. Specifični "bajkerski" prekršaji

Postoje stvari koje su kod nas uobičajene, ali se tamo strogo kažnjavaju:

• Prorezi između automobila (Lane splitting): Iako je tehnički u "sivoj zoni", ako to radiš agresivno ili pretičeš sa leve strane, platićeš oko 40 € (4.700 RSD).

• Buka (Izduvni sistemi): Japan ima veoma stroge zakone o buci. Ako tvoj auspuh nema JASMA sertifikat (japanski standard), policija te može isključiti iz saobraćaja na licu mesta. Kazna je oko 45 € (5.300 RSD), ali moraš da vratiš fabrički auspuh i ideš na vanredni tehnički.

5. Sistem bodova i oduzimanje dozvole

Svaki vozač kreće sa 0 bodova, a cilj je da ih imaš što manje (bodovi se sabiraju za prekršaje):

• 6 bodova: Suspenzija dozvole na 30 dana.

• 15 bodova: Trajno oduzimanje dozvole.

Ako dobiješ suspenziju, moraš da ideš na celodnevna predavanja koja koštaju dodatnih 100 € da bi ti vratili dozvolu.

Sumarni pregled kazni:

Prekršaj Cena u Evrima Cena u Dinarima
Pogrešno parkiranje 60 € 7.000 RSD
Prolazak kroz crveno 55 € 6.500 RSD
Korišćenje telefona 110 € 13.000 RSD
Opasna vožnja (prebrzo) 600 €+ 70.000+ RSD

Savet: Japanska policija je izuzetno ljubazna, ali apsolutno nepodmitljiva. Pokušaj podmićivanja će te garantovano odvesti u zatvor.

Eto, uživajte 🙂

Promenio član markommarko
  • Sviđa mi se 10
  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3294 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac

Pa ovo je jeftino u odnosu na naše cene. Naravno, kad se uzmu u obzir njihove plate.

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

• Ne silazi, 6731 postova
  • Motocikl: konzerviran

Volim da gledam klipove iz saobraćaja, "dash-cam" i tako to...i često bacim pogled i na japanski saobraćaj. Šta reći, a da to već nije rečeno i da se ne zna. Saobraćaj je najbolje ogledalo naroda. Kakvi su putevi, koja su pravila, kako se poštuju i krše i kako ljudi reaguju kada se nešto dogodi...bilo u smislu zakona, bilo ovako kada se dogodi nešto vanredno. Naravno da sam gledao, kao i mnogi od vas naravno, kako se školuju policajci na motociklu...ali ima i klipova kad je "shirobai" u akciji.

Ne znam kako se zovu ono dvoje što idu motociklima kroz japan, on je japanac, a ona neka južnoamerikanka...i polagali su tamo da motocikl.  Red, rad i di'ciplina.

• Sviđa mi se 4

• Zainteresovan, 372 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre sat vremena, pronto je napisao:

Ne znam kako se zovu ono dvoje što idu motociklima kroz japan

Aj ako ih nađeš, daj link. I ja volim da gledam "dash cam" videe

• Ne silazi, 6731 postova
  • Motocikl: konzerviran

Našao...zovu se "OK Moto".

Dugo već to rade, nije skorašnja stvar. Kao putopis, prelepa mesta, ljudi, priče, dron...

Meni bilo interesantno što voze Himalayan po Japanu...to bilo onda...sad su promenili mašine. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L

Kako bi se čovek lako prevario da smo na nivou Japana, ovako na papiru :D

2 su mi stvari kod njih zapale za okoČ

Ograničenje 80-100 na autoputu - Pa nije ni čudo što onda idu vozom :D

Pre 23 sati, markommarko je napisao:

Opcija B: "Tobi-shiken" (Direktno polaganje u policiji)

Ovo je za one koji su veoma hrabri ili već znaju da voze. Dođeš u centar za testiranje i polažeš pred policajcem.

• Cena: Svaki pokušaj košta oko 30 € (3.500 RSD).

• Kvaka: Prolaznost je manja od 5%. Policajci će te oboriti jer nisi dovoljno uočljivo okrenuo glavu pri proveri "mrtvog ugla" ili jer ti je noga bila pod pogrešnim uglom dok si stajao na semaforu. Ljudi izlaze po 10-15 puta pre nego što polože.

Pročitah deo do kvake i taman da kažem kako je ovo super rešenje jer se isto i radi u našim auto školama, samo kod nas moraš da platiš časove. Al onda videh kvaku, zna i japanac kako da te izmuze za pare :D

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1387 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1, Kawasaki Versys 650, Suzuki gn 250, MZ 175ES/1, tomos t12 colibri

Malo je nelogično da su jedan od najvećih proizvođača motora u svetu a svojima nedozvoljavaju preko 400 kubika. Ne vidim baš poentu u tome ali ok. Vrv će neko pokušati da mi objasni sa valjano dobrim razlozima jer je bože moj to Japan, a da je tako u S.Koreji ili Kini već bi se smatralo torturom nad lokalnim življem.

• Sviđa mi se 1

Koliko razumem, dozvoljavaju ali košta, zakomplikovano je i traži se ozbiljna spretnost i znanje vožnje. Ne može klinac od 20 godina da sedne na litru i skuca se negde.

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 6978 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600
8 minutes ago, Zarkela said:

Malo je nelogično da su jedan od najvećih proizvođača motora u svetu a svojima nedozvoljavaju preko 400 kubika. Ne vidim baš poentu u tome ali ok. Vrv će neko pokušati da mi objasni sa valjano dobrim razlozima jer je bože moj to Japan, a da je tako u S.Koreji ili Kini već bi se smatralo torturom nad lokalnim življem.

Meni se taj Japan uopste ne svidja. Sve putopise sto sam gledao, citao, gledao dokumentarce, citao, slusao njihove ljude, ne bih tamo nikada ziveo. Cak ne bih ni turisticki otisao OSIM ako u pitanju nije neka priroda ili manje mesto, znaci ni slucajno gradovi.

Pokojni Kawazoki je isao u Japan iz Srbije sa DR650 koliko se secam, zivotna zelja... I razocarao se mentalitetom i hladnocom Japanaca. 

Mislim da smo mi dva razlicita sveta. Rekao bih da se nas narod vise uklapa u mediteranski mentalitet i tipa Juzna Amerika...

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

6 minutes ago, misa-pei said:

Koliko razumem, dozvoljavaju ali košta, zakomplikovano je i traži se ozbiljna spretnost i znanje vožnje. Ne može klinac od 20 godina da sedne na litru i skuca se negde.

Verujem da na tom polaganju ne bih polozio. Kao ni verovatno 50% foruma. Mislim na voznju, testovi se nabubaju.

Da li im je strogo polaganje i za automobil kao za velike motore? Sumnjam. 

U automobilu mozes povesti 4 osobe, u nekim i vise. U kombiju 8. Nesreca prouzrokovana automobilom uglavnom nosi vise zrtava ili mnogo vecu materijalnu stetu zbog same velicine vozila. Vozaci motocikala uglavnom ubijaju i povredjuju sami sebe. 

Ali ajde kontam ja to DVA TOCKA....

Kad sam video neke snimke sa polaganja, bio sam siguran da ne bih položio. Ali, tu i jeste caka. Oni imaju ozbiljnu, preozbiljnu obuku, za razliku od nas, pa čak i ostatka sveta. A koliko sam video, i za auto je više nego ozbiljan praktičan test. Ni tu ne bih položio.

• Sviđa mi se 1

Ja sam u saobracajnoj skoli 2007. imao toliko losu obuku i jadno polaganje da sam izasao a nisam znao uputno da vozim. Parkiranje u rikverc, jok. I danas nisam siguran da bih pogodio iz prve. Bocno parkiranje - ne znam ga i danas jer mi nikada nije trebalo.

Motor, znao sam menjati brzine. 

Svestan neznanja isao sam lagano a i dan danas, presao sam dobar deo Srbije, stukao kilometara i hvala Bogu jos uvek bez i jedne saobracajne nezgode, pada itd.

• Integrisan, 8243 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ja položio punu A kat. pa sam učio da vozim motor sa manuelnim menjačem po dvorištu 😂 Strašno ej, mogao sam R1 da kupim. Koliko je to nenormalno i pogrešno.

• Hvala 1
  • Podržavam 2

Prvi motor sam kupio '84 ili '85. Ne sećam se ni ja više. Pravac u saobraćaj, pet puta uzimao kao L tablicu za "samoobučavanje" da bih se vozikao koliko toliko bezbrižno. Jeftinije mi je bilo da se vozim neregistrovan i bez A kategorije i da platim jednu dve kazne godišnje. Sit se naputovao po Jugi, neki pandur kad vidi B samo vrati dozvolu, neki pita (ej, pita) da li smem da vozim i motor sa B, a tek ponekad dobijem i kaznu. Zato i smatram da je polaganje za A kad se ima B, C potpuno nepotrebno ako me u auto školi ne izdriluju da naučim da vozim. Ako mi samo utrape motor i puste u saobraćaj pre debelog drila na poligonu, malte ne obuke kao na ovim kursevima bezbedne vožnje, da tu nema gledanja kroz prste, ne vidim razlog da se uopšte polaže zvanična A. Naravno, mora da se polaže iz finansijskih razloga jer se danas kazne mnogo revnosnije naplaćuju, a što se samog znanja tiče, ta A kat ne vredi ni pišljivog boba. I zato me nervira kad neko grakće da je obavezno imati A, inače si kriminalac itd.

Položio sam neke '95 ili tako nešto, kad je to ipak postalo jeftinije nego kazne. Poskupela braća, deda Avram uveo normalniji dinar. Koja god da je to bila godina.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 265 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300
1 hour ago, misa-pei said:

... Sit se naputovao po Jugi, neki pandur kad vidi B samo vrati dozvolu, neki pita (ej, pita) da li smem da vozim i motor sa B...

I dalje vozim sa B, opušteno 🤣.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Drug član, 1387 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1, Kawasaki Versys 650, Suzuki gn 250, MZ 175ES/1, tomos t12 colibri

Ma naravno da treba imati obuku, a ne ovo nase, daj pare, odvozaces casove i teraj. Elem, ne smatram ni to japansko kao nesto sto je ok. Kao dozvoljeno je al cu da te lupim po dzepu, moze ali ipak znas, treba da prodjes dril pa ce moci a mozda ni tad. Dve krajnosti. Jedna jako losa sa mentalitetom kako cemo lako cemo i druga da sve treba da bude pod kontrolom. Japan je zanimljiv po mnogo cemu, ni ne treba da odgovara mentalitetu Evrope. Pa nismo istog mentaliteta ni mi na severu, ni na jugu. Pa sta sad, jel problem, nije. Dok neko nekog ne zezne u kupovini 😅 Azija jeste specificna, sto po mnogoljudnosti pre svega i naravno kulturoloski. Ali opet, gde god da si, cim te neko uslovi sa necim sto je izvan granica normalnosti, to spada u vid represije. Razloga moze biti puno, sto ne opravdava cinjenicu da je to tako. Da se ndovezem na Misu-pei. Dozvoljeno je al to kosta. Hmm, ako srednji sloj stanovnistva ne moze sebi to da priusti, to znaci dozvoljeno samo za bogate. Odnosno, nismo vam zabranili ali cemo takve uslove da vam damo da je prakticno to neizvodljivo. Slozili smo se sa pravnog aspekta, da im nije zabranjeno. 

Promenio član Zarkela
  • Sviđa mi se 1

• Enduraš, 6654 postova
  • Motocikl: 450MT
9 hours ago, Motorcyclist said:

Meni se taj Japan uopste ne svidja. Sve putopise sto sam gledao, citao, gledao dokumentarce, citao, slusao njihove ljude, ne bih tamo nikada ziveo. Cak ne bih ni turisticki otisao OSIM ako u pitanju nije neka priroda ili manje mesto, znaci ni slucajno gradovi.

Pokojni Kawazoki je isao u Japan iz Srbije sa DR650 koliko se secam, zivotna zelja... I razocarao se mentalitetom i hladnocom Japanaca. 

Mislim da smo mi dva razlicita sveta. Rekao bih da se nas narod vise uklapa u mediteranski mentalitet i tipa Juzna Amerika...

Eh kad bi znao koliko grešiš. Ja sam putovao svuda po svetu, sve kontinente sam obišao (sem Afrike) bio u bogatim i siromašnim zemljama, od svih njih Japan mi je bio najzanimljiviji jer je najspecificniji i najrazlicitiji od ostatka sveta. To je zemlja potpuno drugačija od drugih, takav je bar moj utisak. Vozila, arhitektura...  ljudi.... malo su zatvoreni ali jako ljubazni i prijatni. Engleski ih ne zanima, skoro  niko ga ne zna, sporazumevanje je uglavnom rukama i nogama, meni u restoranima na japanskom u 99% slučajeva. Čistoća besprekorna, a nigde kante na ulicama, ma čudo od zemlje, kao druga planeta.

• Sviđa mi se 2

9 minutes ago, aca-pn said:

Eh kad bi znao koliko grešiš. Ja sam putovao svuda po svetu, sve kontinente sam obišao (sem Afrike) bio u bogatim i siromašnim zemljama, od svih njih Japan mi je bio najzanimljiviji jer je najspecificniji i najrazlicitiji od ostatka sveta. To je zemlja potpuno drugačija od drugih, takav je bar moj utisak. Vozila, arhitektura...  ljudi.... malo su zatvoreni ali jako ljubazni i prijatni. Engleski ih ne zanima, skoro  niko ga ne zna, sporazumevanje je uglavnom rukama i nogama, meni u restoranima na japanskom u 99% slučajeva. Čistoća besprekorna, a nigde kante na ulicama, ma čudo od zemlje, kao druga planeta.

Dobro kolega mozda smo skroz drugaciji ti i ja? :)

Bas ti neki ekstremi mi se i ne svidjaju.

• Drug član, 866 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
On 1/20/2026 at 11:31 AM, Motorcyclist said:

Skroz drugi svet, meni isto ne odgovara bas nesto, previse striktno sve. Ali zanimljivi su, nije lose za doziveti. Nedelju dana sam proveo u Tokiju i okolina malo. (Fuji). Dosta se druzio, malo radio u firmi, pa imam ok utisak kako je redovan dan za prosecnog japanca. Prvi utisak da je grad tih nekako, saobracaj se ne cuje, manje buke, sve cisto, lepa arhitektura, milion ljudi.

Lepa strana vaspitanje, kultura, postenje, ali toliko da malo i nervira. Jer idu previse u krajnost. Poprilicno su nesnadjeni i sve rade sablonski, socijalni zivot im je dosta los, sve je na poslu. Imaju vise problema sa depresijom, sto se moze osetiti kod nekih.
Vecina zivi u premalim stanovima gde je neprijatan boravak i nema druzenja kuci. Takodje im je nezgodno ako piju alkohol, nesto ne vare dobro, 2 piva i znaju da budu skroz pijani. (kasnije sam procitao, enzim ALDH2 je u tim drzavama takav, da jako sporo organizam radi detoksikaciju). Malo su vise zatvoreni u tom njihovom sistemu, mnogi ne pricaju engleski niti putuju bilo gde. 

U firmi provedu veci deo nedelje, nekada i spavaju tamo. Ovde radno vreme bilo 10 ujutro - 8 uvece, 1-2h rucak na poslu. Ceo dan ode. Hteo sam motor da uzmem i vidim vise okolinu ali je procedura komplikovana bila. Prirodu nisam video previse i manja mesta, verovatno ima lepih delova i dobrih manjih gradova. Zanimljivo Jen je bio jednak dinaru kada sam bio, sada ojacao izgleda.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Drug član, 866 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

pardon za off, daljinski od wc-a vise dugmica od TV-a, opasno :) 

ezgif-4328bf9d9a0a3c0b.gif.8f0614863d5b83052fe638bcfc559914.gif

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 3
  • Haha 3

• Svrati ponekad, 168 postova
  • Motocikl: on two wheels

Iako očekivan dobar odziv kupaca u Japanu za novu hondu cb1000f, isti je izostao. Postoje neke greške koje se dešavaju ali zameraju i nov displej umesto analognog okruglog, kao i postavku zadnjeg amortizera umesto dva sa oprugama kao nekad. Tako da ovaj iako prelep motor, u Japanu nije doživeo popularnost i potražnju za istim. 

IMG_7051.jpeg

Promenio član DAR'C NS

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja