Jump to content

Moto Zajednica

Heavy enduro ekipa

Recommended Posts

• Ne silazi, 3225 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Uh, ludilo. Ja sam 300 evra platio pre 2 god ako se dobro sećam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 186 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750
pre 13 minuta, sst je napisao:

Bila super prvih pet, šest hiljada km.

Izvinite, bila super prvih pet, šest hiljada po offroad-u. Po asfaltu skoro do kraja super.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1068 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
1 hour ago, sst said:

Jedina mana im je cena 🙂 
50K za prednju i zadnju.

Generalno su gume poskupele. Na reifen nije bas tako strasno. Raid 125E prednja (110/80-19), zadnja je oko 158e  (150/70-17). I ovi sto donose iz DE uzmu 30-50e. 

Da to je to, verovatno je Raid veoma slicna tkc70rocks, isto tako traje, mislim to je neki najbolji balans, a ne zrtvujes nista posebno, samo malo lovu, jer moras zadnju uzeti jos jednom za vreme prednje. ALi onda uzivanje nova zadnja guma opet.

Ako bi uzeo Michelin Wild ili neke tog tipa, to asfalt pojede jako brzo. Evo i ova XT+ dakar, namenski sam stavio za ovaj mesec samo, ali osetno nestaje krampon posle svaki voznje. Za neki put gde ima vise asfalta je neprihvatljiva.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 190 postova
  • Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp

Anakee Wild imam na Transalpu i posle 1000km se vidi malo potrosnja po sredini, al nisam merio kad su bile nove pa ne znam tacno. Mozda 10% te kilometraze po uglavnom suvom offroadu, (pesak kamen i makadam), ostalo asfalt - mada je Transalp slab i nisam toliko agresivan na gasu. Sem blagih vibracija/buke i malko "pointy" osecaja u trenutku kad krenem da obaram motor iz uspravnog polozaja (ovo su mi prve ovako agresivne gume, koliko shvatih skoro sve kramponke su takve), ponasaju se odlicno na asfaltu. Neverovatno mi je bilo koliki nagib su trpele na 30+ C i vrelom asfaltu za takvu gumu. Nazalost sumnjam da cu ih potrositi do kraja da bih video koliko traju, al se plasim da bi na Africi spalio set veoma brzo, zato gledam alternative. Sem ako odlucim da vucem na leto 2 motora za srb pa tako procenim dugotrajnost, al tesko da ce se to desiti.

Sto se cena tice, zavisi od dostupnosti, ja cu ove godine platiti gotovo identicno za Anakee Road kao prosle godine isti set.

pre 43 minuta, živke je napisao:

Ide li neko na Rtanj u subotu?

Idem

Promenio član sst
  • Sviđa mi se 2

Pretpostavio sam za tebe, super, taman da se upoznamo, provozamo.
Možda se još neko priključi.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 142 postova
  • Motocikl: Bmw F650gs
On 6. 5. 2026. at 13:04, živke je napisao:

Pretpostavio sam za tebe, super, taman da se upoznamo, provozamo.
Možda se još neko priključi.

ADV ekipa danas. Au što volim što sam bio. Hvala ekipi koja me je trpela, čekala, bodrila i savetovala. Organizatorima kapa dole na svemu. Sutra ko je u mogućnosti, zaista ne bi trebalo da okleva, pravac Rtanj. 

IMG20260509131300.jpg

• Sviđa mi se 10

18 hours ago, AlekShu said:

Au što volim što sam bio.

Potpisujem! Lomio sam se dugo da li da krenem zbog kiše koja je padala i prognoze da će padati ceo dan, i pogrešio bih da nisam. Prestala je taman kad treba :)

Organizacija domaćinska, ekipa odlična, predeli prelepi i ne mnogo zahtevna ruta, a kiša se pobrinula da ne bude i dosadna :) 

Što reče Miško, stari hard enduraš, a sada prvi put na teškom motoru: "Advenčr klasa je čist hedonizam" :D 

To je ta ekipa:

0-02-05-1abeedfd3e4a5a07bc02d8eaafbb2f3e23c91963ff1e89274692089bd80d659c_226e0ed03de.thumb.jpg.91d5fdea918dbbe2fe22bf3dc7a18cf9.jpg

0-02-05-590173dcb87b63ef9d4dbca679da614bee98d41f1ba3d74dfaec593e1adfc2a4_226e0ed132e.thumb.jpg.a89a4d9dfb35e58fc716e2004a116572.jpg

0-02-05-7b25ed62cba6c1035eb180ba54d457c69e3110eb646be2e1df463b64ccc0e886_226e0ed3561.thumb.jpg.1b4a33ebfcdcd69bb259e1f262e0e556.jpg

0-02-05-19c1e98e1d2a56944717adba47a0d03e0e7123b47a92907ebfb43ba1b20b1002_226e0ed2225.thumb.jpg.d4c5831c8e451a5ff0cd1fc84f96b89c.jpg

0-02-05-459d541210928e45b69a221dba7f5459d465eed43aed34de1c4d591eebfd9b56_226e0f1b2ad.thumb.jpg.d4d416053fff96fdeab9296bc04df836.jpg

0-02-05-d7e908b4781db81a460a7d29ed593c29cae52b0ad8e08452460c24ac098b5333_226e0edd197.thumb.jpg.791c42d5d2b389677061c87e2c529c7e.jpg

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 12

Evo kako je to bilo. Uglavnom iz mog ugla, a pomalo i iz Saletovog :D  #zzz#

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 9

On 4/11/2026 at 12:07 PM, тене рас said:

јави какви су утисци за гуму, м09 дакар претврда кад се спусти испод 1 бар ко воловска кола вероватно је хт боља

Spustio sam zadnju Mitas XT+ na 0.9-1bar i tu pocinje da bude dobra, prvo sam na 1.5bara i pretvrda je bila. 

tako da treba sto nize. Evo nekih 1500km (pola pola off/on) ne znam koliko ce trajati. Neki delovi krampona su blago popucali, trebalo bi je okrenuti.

IMG_0331.jpeg

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Ja sam baš razočaran ovom gumom, ali DAKAR verzija, da naglasim. Dakle Mitas Trail XT+ Dakar #zzz#
Taj utisak sam zacementirao sada na Rtnju, ovaj snimak odozgo. 

Dakle mokar kamen, trava, mokra trava, i neko retko blato - baš mi se loše pokazala, baš mnogo kliza. Pritisak je bio na oko 1 Bar. Prednju ne bih smeo niže jer i ovako sam par puta osetio da kamen udara felnu na brzoj vožnji. 
I aj sad, možda se meni samo tako čini, takav utisak imam ...
Ali tri situacije: 

1. Pad, ima ga na snimku gore. Vidi se da ništa problematično ni zahtevno nije bilo. Samo sam sasvim lagano dao gas da ubrzam, zadnja guma je izgubila trakciju na kamenjaru i pretekla me.

2. Dao sam kolegi da proba motor kad smo pravili neku pauzu. On vozi stari Transalp na Mitas E07 (nisu plus, te gume sam i ja vozio ranije). 
Kaže brate motor je vrh, ali kako voziš motor na ovim gumama - klizaju na sve strane ?!

3. Dosta kilometara vozio sam iza tog kolege. Držimo isti tempo, ja na par metara iza njega, i tako u različitim uslovima, teško, lakše, brzo itd. Ulazimo u neku šumu, i tu je solidan uspon, ali pravac, lagano u suštini. POdloga kombinacija mokrog kamena, i zemlje, tj nekog retkog blata. A debela hladovina pa se nije prosušilo uopšte. 
Kako smo naišli na taj uspon tako je on otišao a ja se borim da nađem trakciju i da ne izgubim brzinu. 

Takođe je tu bio @sst na Transalpu i na 07 Plus. Nikakvu prednost nisam ja primetio u odnosu na njega, a po specifikaciji i po izgledu šara ne bi smelo da bude tako. Možda ove gume imaju neku prednost u odnosu na ove ostale gume u nekom gustom blatu, ali to je to.
Na suvom asfaltu može da prođe, na mokrom je baš loša ali to nije ni bitno, ne očekuje se da ovakva guma bude dobra na mokrom asfaltu. 

I na kraju, nisam ja neki vozač, nemam sad ne znam koliko iskustva. 
Ali recimo kad sam prešao sa pomenute E07 na Mitas C02 Stone King, to je bila ogromna i odmah očigledna razlika. Dakle na nekim blatnjavim usponima gde sa 07 nisam uopšte uspeo da izađem, sa C02 kao iz šale. Kamen, blato, trava - sve to kidaju. Nema šanse da vozač sličnih sposobnosti a na 50:50 gumi drži priključak po kiši. Baš je solidna razlika. Naravno kramponi su veliki i treba se navići da motor non stop "pleše" i "kliza" ali kad se to prevaziđe - ne sećam se da mi se nekad desilo da su me prodale na usponu, ili u krivini, kakva god da je podloga bila. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4

Nego društvo, dajte neku preporuku za letnje adventure / dual sport rukavice koje je moguće naći kod nas ... I da nisu mnogo skupe, ako je moguće :)

Znači trebaju mi baš za 50:50 vožnju. Kad vozim duže ture off - navučem neke mx. 

Ove su mi u užem izboru:

https://yamahabarel.com/proizvod/oxford-rukavice-brisbane-air-letnje-sive-fluo/

https://yamahabarel.com/proizvod/seventy-moto-rukavice-sd-n66-fullgas-zute/

https://yamahabarel.com/proizvod/seventy-moto-rukavice-sd-n60-two-stroke-fluo/

Promenio član živke

2 hours ago, živke said:

Ja sam baš razočaran ovom gumom, ali DAKAR verzija, da naglasim. Dakle Mitas Trail XT+ Dakar #zzz#

Da, i moja je Dakar ali ja sam samo zadnju uzeo. Prednja mi je Raid (bas odlicna)

Ovo kako sam spustio nisko pritisak je prihvatljivo. Ali eto i trajanje je upitno.

Mokar asfalt - Kao led, neupotrebljiva
Suv asfalt - Odlican, to me bas iznenadlio, vozim je skoro kao i road gumu kada sam navikao na osecaj
Suv offroad (prasina, sljunak, kamenje) - na 0.9bara prihvatljivo, driftuje kontorlisano, ali klliza vise nego sto bih ocekivao za 20/80, mada nemam iskustva sa drugim gumama ovog tipa
Blato - deluje dobro, lepo iskopa neko dublje blato, cak i kada propadne dublje u vodi

Mislim da su sa Dakar verzijom stavili neku drugu smesu, koja bi trebala duze da traje, ali izgleda je pretvrda, a trajanje priblizno. I treba joj veca temperatura. Pisu da je obicna XT+ verzija dosta bolja od Dakar.

Promenio član Blackened

• Svrati ponekad, 304 postova
  • Motocikl: Piaggio ZIP, XL600V, WooGii 800

@živke ls2 dart sam ja imao i 3 sezone sam ih koristio. Lagane prozracne imaju zastitu na dlanu i na zglobovima. Ja sam ih tada nasao na akciji za 3k din.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Pre 6 sati, Blackened je napisao:

Mislim da su sa Dakar verzijom stavili neku drugu smesu

Verovatno da. Mitas 07+ Dakar je na vlažnom ili na markiranjima bila slaba, baš nelagodno. Off je bila dobra sa pritiskom na 1 bar pozadi i 1.5 bar napred.

Pre 8 sati, živke je napisao:

Nikakvu prednost nisam ja primetio u odnosu na njega, a po specifikaciji i po izgledu šara ne bi smelo da bude tako

Pa da, jedino možda pritisak. Ali i to ne bi trebalo da utiče baš toliko, ipak su to kramponi ozbiljniji.

Zamenio sam ih za Trailmax Raid koje sam vozio pre. Mnogo bolje na asfaltu, ravnomernije ide u krivinu. Više ljudi mi je reklo da jednostavno očekujem nešto od gume koja nije napravljena za to.

• Podržavam 1

• Andragog, 5754 postova
  • Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450

Vozio sam C-02 pa posle E09 dakar. Razlika je velika u terenu u korist C-02 ali je za asfalt dakar mnogo bolji. 

Sada sam presao na ovog  kineza, prezadovoljan sam. Kompromisa nema. Za teren vrh a za asfalt OK .  Ako se odere brzo, bar nije skupa.

Treker sam satro vrlo brzo, pa sam ga zato otpisao.

GUMEMICANOVIC.RS

Wincross Rymax 140/80-18 Hard – Balans snage, izdržljivosti i kontrole Za vozače koji žele savršen balans između prianjanja i dugotrajnosti – Wincross Rymax tvrda smeša 140/80-18 je pravi izbor. Namenjena...

Promenio član srbac
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Advanced Member, 2516 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Na EXC voziš ove Wincross? Može neko poređenje sa Trekerima, dosta me podseća šara?

• Andragog, 5754 postova
  • Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450

Da exc. Slično se ponašaju. Čini mi se da su ove za nijansu tvrđe od trekera. Pre ove sam imao Desert Race, najbolja guma ali preskupa. 

Promenio član srbac
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

баш јуче наручио половњачу десерт рејс за 40е 80% кад немам лове за нову митас :) траје кратко ал је најбоља, возићу је и без крампона

Promenio član тене рас
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

Кад стала балонка 140 све стаје, решена брига, ц02 130 крамони штрче у страну скоро да качи виле мислио 140 неће моћи кад оно лепота

IMG_20260524_164422_189.jpg

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja