RankoBg87 2673 Napisano Octobar 28 Drug član, 1621 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Svi su oni naliveni sto kaze kolega, Vozim auto sa ITB i bukvalno je nastelovno da tehnicki prolazi bez problema, gasovi minimalno. Na samo davanje gasa u leru se cuje da ima vise goriva. Da mi nije modova voznje i ostalog mogao bi nakacim ovaj komp sto imam i mapiram kako mi volja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikamike 685 Napisano Octobar 28 Svrati ponekad, 374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger Sport 660 Prijavi odgovor kao problematičan Stavio sam na mog TT 660 Sport aftermarket celu granu (naravno bez katalizatora), stavio tiši db kiler da smanjim buku. Proizvođač izduva (TEC England), kaže da za ovaj model nije potrebno raditi remap, ecu se sama prilagođava novom stanju očitavajući stanje lambda senzora. Sad neki kažu (Motobruder a negde je pomenuo i @Jovan Ristic), da ako se skine katalizator (sto sam ja defakto uradio), obavezno je uraditi drugačiju mapu. Kontaktirao sam Brudera preko maila, objasnio celu problematiku i zatražio da mi pošalju sve detalje (šta preporučuju i mogu da urade, cena itd.). Dobio sam samo odgovor da ih pozovem telefonom. Ne znam čemu onda mail, ali dobro, možda ih i pozovem sledeće godine ako ne vratim fabriku nazad... Inače što se tiče izduvnih gasova, primetio sam da značajnije više dismr kad stanem negde na semaforu, to je ono što mi smeta. Ne znam da li sa drugačijom mapom to može da se poboljša? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1189 Napisano Octobar 28 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Eh EU i njihova agenda o smanjenu gasova... Nek prvo urade nesto po pitanju komercijalnih i nekomercijalnih letova i preleta koji zagadjuju neuporedivo vise od motora bez katalizatora... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 583 Napisano Octobar 28 (promenjeno) Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Nije to poenta uopste, avion ti ne zagadjuje vazduh dole osim ako ne zivis bas pored piste - ovo mi sami udisemo direktno kada ti skines katalizator, i svi oko tebe u saobracaju, pesaci po gradu itd - katalizatori postoje od 70ih godina ili tako nesto, i ti ga sada skines zbog jednog i po konja. Znam i dizeli su katastrofa, i najgori su ali podjimo od sebe. Zato postoje zone po EU gradovima gde ne smeju dizeli da zalaze, po kategorijama starija vozila itd... i to vec 10tak godina... Smesa moze biti idealna, nije toliko bitno, katalizator najvise neutralise nus produkte sagorevanja. Visak goriva i losu smesu ne bas, moze da se osteti onda. Promenio Octobar 28 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1875 Napisano Octobar 28 (promenjeno) Zainteresovan, 737 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Ne toliko loše iskustvo, s obzirom da, u zakazanom terminu, koji je serviser sâm odredio, isti se nije ni pojavio. Posle sat vremena čekanja, par poziva telefonom, nije se odazvao. Takođe, nije našao za shodno da, posle, eventualno, nazove sa bilo kakvim izgovorom (ono, jbg. brate iskrslo mi nešto...). Trebalo je, na Moto Guzzi Californiji 1100, podesiti odnos vazduha i goriva (AFR), eventualno remapirati ECU, za šta je dotični rekao da može i odredio termin. Cenim ljude koji me, u startu, otkače (to je, mogu da kažem, u redu). Ali, ako se dogovorimo, dogovorili smo se. Ko zna zašto je to dobro? Rešen je problem kod pravog čoveka (Moto Garaža), koji je u vreme dogovaranja, sa Bruder-om, bio van Beograda. Promenio Octobar 28 član feniks 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5318 Napisano Octobar 28 Ne silazi, 4774 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Ukratko: EURO5 i EURO 5+ norme prilično uguše motore, naročito na nižim obrtajima, jer tu rade "siromašno". Izbacivanjem samo katalizatora, dobije se bolji protok, to jest direktniji. Ali pošto je veći protok, a siromašna smeša (manje goriva, više vazduha) samim tim dolazi do veće temperature unutar cilindara. Kada se skine katalizator bez mape, ta temperatura na izduvnim ventilima postaje još veća. Izduvne ventile nema šta da hladi (zato su manjeg prečnika od usisnih) dok usisne hladi gorivo. Kada se skine katalizator i učita bilo koja mapa sa dodavanjem više goriva na nižim obrtajima, reši se cimanje i trzanje na niskim obrtajima. Realno, neko ko se ozbiljno bavi tuningom, napraviće mapu da radi dobro na niskim obrtajima i sa katalizatorom. Ali za to treba dyno sto i neko ko se lepo razume, pa da prilagodi mapu u celom opsegu. Nekad ne mora da se učita mapa kada se menjaju izduvne grane, ukoliko na grani ima ulaz za lambda sondu sa motora. U tom slučaju motor sam prilagodi (delimično, nikad 100%) mapu u skladu sa očitavanjima koje dobija iz raznih senzora uključujući i lambda. Često ćete danas na motorima videti i po dve lambda sonde, jednu pre i jednu posle katalizatora, to je da se lepo usaglasi rad motora. Te mape što se tako kupuju gotove su opšte mape. Taj neko negde u Švedskoj ili Gabro racing npr. koji radi za Apriliju mape, uradi mapu za jedan primerak i posle samo učitava i to je sasvim okej. Mislim, tema oko mapa je prilično opširna i zanimljiva. 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
h0use 225 Napisano Octobar 28 Svrati ponekad, 128 postova Motocikl: KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Motor apsolutno normalno radi ako se skine katalizator i ne učita nova mapa, bar kod novijih motora (KTM 790). Odrađeno je i testiranje od strane Rottweiler performance. Moderni ECU su toliko pametni da sve nedostatke sami ušteluju i te priče oko ventila više nisu problematične. I sve ovo je odrađeno jer je neki lik iz Coober rekao kako je zbog decata upao ventil u cilindar i da treba da se kupi njegov ECU. ( COOBER GmbH WWW.FACEBOOK.COM www.coober.eu There are literally hundreds of emails reaching us in last few months about decat on KTM790adv. Here is a short FAQ, we hope this is going to save some time in the... ) Decatting a 790 Adventure preliminary findings. Video to come showing much more. Check the text in the attachment which is a quick preview of what we found on the dyno yesterday (and every other time we have tested decat systems) The verdict?: Surprise, surprise, the stock ECU does the same thing with a decat system as it does with a catalytic system, it maintains 14.7 AFR under sustained loads. Read the text in the pic attached for the rest. Outside of that, decatting caused the AFR's to change here and there, up and down, but nothing significant enough to write home about whatsoever. Reversion in the exhaust has basically changed, altering what happens when the cam overlaps, which then changes the power curve around a little here and there, but ultimately everything stays well withing safe ranges and as long as you are willing to admit that the materials in the 790 engine are the same materials in every other KTM engine, and not made of pixy dust, then it's fairly easy to conclude that there is approximately 0.00% chance you are doing something dangerous with decatting your bike. Google Translate na srpski(nije baš najbolji, znam): Preliminarni nalazi Decatting a 790 Adventure. Doći će video koji će pokazati mnogo više. Proverite tekst u prilogu koji predstavlja brzi pregled onoga što smo juče pronašli na dinamofonu (i svaki drugi put kada smo testirali decat sisteme) Presuda?: Iznenađenje, iznenađenje, ECU radi istu stvar sa dekat sistemom kao radi sa katalitičkim sistemom, održava 14,7 AFR pod stalnim opterećenjima. Za ostalo pročitajte tekst na priloženoj slici. Osim toga, dekating je uzrokovao da se AFR menjaju tu i tamo, gore-dole, ali ništa dovoljno značajno da bi se o bilo čemu pisati. Reverzija u auspuhu se u osnovi promenila, menjajući ono što se dešava kada se breg preklopi, što onda malo menja krivu snage tu i tamo, ali na kraju sve ostaje u redu unutar bezbednih opsega i sve dok ste voljni da priznate da su materijali u 790 motor su isti materijali u svakom drugom KTM motoru, a nisu napravljeni od piki prašine, onda je prilično lako zaključiti da postoji otprilike 0,00% šanse da radite nešto opasno sa dekatiranjem svog bicikla. Bei Facebook anmelden WWW.FACEBOOK.COM Melde dich bei Facebook an, um dich mit deinen Freunden, deiner Familie und Personen, die du kennst, zu verbinden und Inhalte zu teilen. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16463 Napisano Novembar 1 Integrisan, 4931 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ko jos radi osim njih? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1908 Napisano Novembar 1 Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi da radi i Moto Doktor. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7640 Napisano Novembar 1 Drug član, 2917 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ti Moto Doktori i nisu bas bili mastoviti prilikom biranja imena. Ima ih 5 po Srbiji Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 1908 Napisano Novembar 1 Drug član, 790 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Moguće. Mislim na ovog https://www.servismotora.rs/ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grafigo 3200 Napisano Novembar 1 Drug član, 784 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Versys vel'ki, zeleni. Prijavi odgovor kao problematičan On 10/28/2024 at 10:19 PM, Jovan Ristic said: Mislim, tema oko mapa je prilično opširna i zanimljiva. Cekamo je... Taman da ima nesto da se cita kad krenu kise. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1211 Napisano Novembar 1 prisutan, 1119 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan Hm, kontaktirao sam ljude.. uredno mi odgovorili na mailove. Malo mi je poskupa ta prepravka, i malo mi je baš ne odgovara da mi se vade katalizatori, lambde sonde, itd, itd.. Mislio sam da će možda uspjeti da rješe problem remapiranjem. U pitanju je zatrzavanje uslijed siromašne smjese, zbog EU5 normi, od kojeg pati i TRK . Mada realno i ne vozim nešto motor po gradu, sve je magistrala, pa tako te niže brzine i nisu puno u upotrebi,preletim tako reći preko niih. Odlučio sam se kad motor izađe iz garancije za promjenu ECU -a koji je na euro 4 normi iz Uncle Wanga.., kažu ima poboljšanja, ne pretjeranog ali ima, i ima dodatnih 6-7 konja . To za početak, i možda u kombinaciji sa nekim dobrim auspuhom, kojih već ima u ponudi, od Dominatora do Mivv-a. Ako neko ne nađe neko jednostavnije rješenje, bez čupanja katalizatora itd.. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16463 Napisano Novembar 1 Integrisan, 4931 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mozda da pogledas i u HR sta se nudi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_zmaj 1211 Napisano Novembar 1 (promenjeno) prisutan, 1119 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702 Prijavi odgovor kao problematičan Pa pazi.. u Hrv. imaju ozbiljne servise i zastupništva, tako da i to nije isključeno. A i TRK je tamo prodavan u popriličnom broju. Ako ne u samom vrhu prodaje, kao pojedinačni model. Blizina i povezanost sa Italijom isto je prednost. Naši serviseri ili ne znaju, ili im se neda, da malo zađu u srž problematike, i da unovče usput to novo stečeno znanje, a usput unaprijede motocikle. Čitajući strane grupe na fejsu(englezi,itd..), vidim da su puno ozbiljniji po tom pitanju, a i njihova služba za zaštitu potrošača, veoma brzo reaguje na žalbe kupaca, pa se ovi sticaju da rješe osnovne probleme, ali imaju i one koji se prave ludi, kao ovi naši!! Promenio Novembar 1 član mali_zmaj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ProMaster 8344 Napisano Novembar 3 Drug član, 1855 postova Lokacija: BG-LE Motocikl: Tracer 900 124ccm Prijavi odgovor kao problematičan Ovo što radi Bruder, bez da zalazim u njegovo znanje oko samog servisiranja motora, ali ovo oko izmene mapa je klasična usluga čitanja i ponovnog upisivanja mapa (najčešće već obrađenih). Svojevremeno je Bane (Paljevina) naširoko pisao o tome.. Recimo za Yamahu, moja MT+09 Tracer ima određeni broj računara, imam file-ove na kompu kod kuće, pa ću kasnije da postavim da vidite kako izgleda oznaka. Taj broj računara je zadržan kod jedne kodne oznake modela. Kod mene je to 2015. I 2016. Godina, i možete jednu promenjenu mapu da šetate iz jednog u drugi motor, koji imaju isti ECU. To omogućava ovim "tunerima" da brzo urade sve ovo i sebi obezbede finu zaradu. Zbog ovoga, ukoliko želite nešto napravljeno baš za vašu mašinu, idete kod nekog ko ima valjke i ko radi isključivo na vašoj mapi.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2150 Napisano Novembar 3 Drug član, 969 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Ti Moto Doktori i nisu bas bili mastoviti prilikom biranja imena. Ima ih 5 po Srbiji Послато са 2303CRA44A помоћу ТапатокаBio je dečko na forumu. Moto doktor je uzeo ime zato što mu je profesija medicinska struka tj. za to se školovao a motore počeo iz hobija da radi pa na kraju tu i ostao. Ako me pamćenje dobro služi, tako nešto je napisao u temi gde se predstavio i pisao neko kratko vreme. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12494 Napisano Novembar 3 Ne silazi, 7297 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, ProMaster said: Ovo što radi Bruder, bez da zalazim u njegovo znanje oko samog servisiranja motora, ali ovo oko izmene mapa je klasična usluga čitanja i ponovnog upisivanja mapa (najčešće već obrađenih). Svojevremeno je Bane (Paljevina) naširoko pisao o tome.. Recimo za Yamahu, moja MT+09 Tracer ima određeni broj računara, imam file-ove na kompu kod kuće, pa ću kasnije da postavim da vidite kako izgleda oznaka. Taj broj računara je zadržan kod jedne kodne oznake modela. Kod mene je to 2015. I 2016. Godina, i možete jednu promenjenu mapu da šetate iz jednog u drugi motor, koji imaju isti ECU. To omogućava ovim "tunerima" da brzo urade sve ovo i sebi obezbede finu zaradu. Zbog ovoga, ukoliko želite nešto napravljeno baš za vašu mašinu, idete kod nekog ko ima valjke i ko radi isključivo na vašoj mapi.. Apsolutno. Jedno je copy/paste a druge je optimizacija na valjcima. Ja već par sezona planiram da odem do soluna da remapiram motor ali sve nešto iskače preče i tako ostade. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 124 Napisano Novembar 7 U prolazu, 74 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan KTM 1290 Stage 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dušan PN 43 Napisano Novembar 7 U prolazu, 32 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Ivanhoe je napisao: KTM 1290 Stage 2 Kako su sa 149 ks došli na 175 ks? Nekom njihovom računicom ili? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 124 Napisano Novembar 7 U prolazu, 74 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Zapravo fabriči ima 160KS a koliko vidim na valjcima je mereno tako da ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21571 Napisano Novembar 7 Integrisan, 9417 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan On 28. 10. 2024. at 22:19, Jovan Ristic je napisao: Izduvne ventile nema šta da hladi Da dopunim, ventil se hladi kada je u zatvorenom polozaju (odaje toplotu glavi motora). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...