Jump to content

Moto Zajednica

Koliko se slazete sa autorom?

Recommended Posts

  • Drug član, 646 postova
  • Lokacija: Rakovica
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.

Text iz polovnih automobila, pa kako se slazete sa autorom narocito oko jedinstvenog saveta o kocenju? 

Polovniautomobili.comchristmas-tree-24.png
Kategorija: Aktuelno Saveti Podkast Auto-testovi Zanimljivosti Prvi servis 

Da li se pronalazite na listi najčešćih grešaka motociklista?

Da li se pronalazite na listi najčešćih grešaka motociklista?
Postavljeno 27.09.2023. u 15:23
Autor: Aleksandar Stojanović
  
 

Motociklisti, kao i svi ostali učesnici u saobraćaju prave greške. Sve greške i loše navike na motociklu su teret koji otežava preciznu i bezbednu vožnju.

Spoznaja tih grešaka i otklanjanje, učiniće vas pre svega bezbednijim i bržim. Jer brzina dolazi iz veštine i glave, a ručica gasa je samo komanda. U ovom tekstu skrećemo pažnju na najčešće propuste u kojima se možda i sami pronađete.

Nenošenje zaštitne opreme

Kako na samom motociklu ne postoji niti jedan vid zaštite motocikliste, sav teret i odgovornost padaju na motociklistu i zaštitnu opremu. Zaštitna oprema podrazumeva kacigu, jaknu, rukavice, pantalone i čizme.

Retki su oni koji iskreno mogu reći da su svaki put kada su seli na motocikl, pa makar i do prodavnice, obukli sve od glave do pete. To je rizik i česta greška zato što se nezgode dešavaju svuda, a najčešće u blizini mesta stanovanja jer tu imamo lažnu sigurnost po pitanju “poznavanja terena”. Uostalom, nezgoda ne mora biti vaša greška, ali to u krajnjem ishodu nije bitno jer motociklista uvek izvlači deblji kraj.

Kada se nezgoda desi, sledi gorak osećaj lečenja povreda koje nisu morale da se dese jer vam je oprema ostala kod kuće. Savet: uvek i svuda nosite zaštitnu opremu.

Loš položaj tela na motociklu

Položaj tela je kontroverzna tema zbog postojanja različitih stilova vožnje. Trkač u “MotoGP” šampionatu se naginje toliko da dodiruje kolenom, laktom i ramenom stazu, dok policajac na motociklu “gura” motocikl u nagib držeći telo što više uspravno. Obojica imaju odlične razloge zašto tako voze, dok „civilni“ motociklisti o tome diskutuju.

Prva očigledna greška je položaj stopala. Kada vidite da stopala “vise” sa nogostupa kao pačije noge to je znak koji ukazuje na problem. Tačka oslanjanja treba da je tik iza vrhova prstiju. Tako sprečavamo mogućnost da asfalt “zgrabi” stopalo u nagibu.

Druga očigledna greška je položaj gornjeg dela tela. Ruke treba da budu savijene u laktovima uz telo, leđa ispravljena, ramena opuštena i pogled usmeren visoko. Jedino tako motociklista postaje jedno sa motociklom. Jedino tako možete efikasno da savladate krivine i velike dnevne kilometraže.

Ove greške su uglavnom rezultat ukočenosti i položaja sedenja tokom početničkih dana a koje su vremenom postale navika. Sve što treba da uradite jeste da priznate grešku i vežbate. Podsećajte sebe konstantno tokom vožnje, korigujte položaj tela dok vam ne postane standard.

Loše kočenje

Najefikasnije kočenje dobije se tako što pritiskamo prvo kvačilo, puštamo gas, pritiskamo zadnju kočnicu, potom prednju. Korišćenje samo zadnje ili prednje kočnice je greška koja nije retka u krugovima motociklista. Prednja kočnica se dozira sa dva prsta, kažiprstom i srednjim kako bi smanjili šansu za blokiranje prednjeg točka. Pri kočenju, ruke treba da budu blago savijene u laktovima, telo blago nagnuto napred, a pogled ispred motocikla usmeren u daljinu.

Ova greška nije očigledna sa strane, ali je opisana tako da ćete odmah znati pravite li ovde greške ili ne. Istraživanja su pokazala da je motocikl sposoban da zakoči silom od gotovo 1G. Isto tako, istraživanja kažu da je kod neiskusnih sila kočenja jedva 0.5G, dok kod treniranih ide i do 0.8. Dakle, greške koje pravimo pri kočenju koštaju nas gotovo polovinu moguće kočione sile motocikla.

Vođenje motocikla pogledom

Motocikl uvek ide tamo gde je usmeren pogled. Tako se izbegava prepreka, tako se prolazi kroz krivine. Da ovde grešite, uvidećete na vežbi slaloma ili pri izvođenju osmice. Upravo pomenutim vežbama se “uči” da vam gornji deo tela, vrat i ramena budu opušteni a pogled visoko ka tački gde želite da budete.

Istraživanja navode da 34% slučajeva nezgoda otpada na one gde je motocikl jedini učesnik. To su slučajevi “ispravljanja krivine”, nemogućnost izbegavanja neke prepreke, fiksacije barijere, znaka, itd. Sve to uglavnom kao rezultat lošeg vođenja pogledom. Naravno, postoji još drugih faktora i okolnosti ali u svakom slučaju ide na teret motocikliste.

Preticanje

Kada motociklista sustigne jedno ili više vozila, preticanje svega što je ispred njega je poslastica. Motocikli imaju neverovatan odnos snage i težine, pa se takva preticanja obavljaju gotovo munjevito. No, to je greška koja se obično skupo plaća.

Neretko se desi da se zbog većeg vozila ispred vas, na primer kombija, autobusa ili kamiona, ne vidi vozilo ispred. Tada se dolazi do neprijatnog saznanja i panike da više nemate prostor i vreme da obavite preticanje. Isto tako, dešava se da neko iz kolone krene u preticanje dok motocikl već ubrzava silovito. Skretanja iz kolone na sporedni put i propuštanje drugih vozila su takođe realne i česte situacije.

Nikada nemojte da pretičete vozilo „brišući“ suprotnom trakom. Vozilo može da skrene bez migavca ili da seče liniju pre skretanja. Postoji gomila video materijala sa ovakvim situacijama.

Najsigurnije je da blago usporite iza vozila, osmotrite situaciju, pogotovo ako ste u mestu gde ima ukrštanja puteva ili u naselju. Blicnite, svirnite i obavite preticanje.  Motocikl je ionako dovoljno brz da pretekne u sekundi tako da nema potrebe rizikovati.

Držanje odstojanja

Koliko ste puta videli grupu motociklista da voze točak u točak ili da su jako blizu automobila ispred vrebajući preticanje? Nažalost, ovo je česta slika koja oduzima značajno vreme reakcije, prostor za izbegavanje i vidokrug radi uočavanja potencijalnih rizika.

Ovde je rešenje jednostavno, ostavite rastojanje ispred sebe jer time kupujete vreme i prostor za spašavanje iz situacije. Takođe, imajte na umu da motocikl ima tu slobodu da se kreće po sredini ili na krajevima kolovozne trake. Ne postoji idealna pozicija, jer nju morate odrediti na osnovu situacije u kojoj se nalazite, ali sve sa ciljem da ispred sebe imate prostor.

Prolaženje raskrsnica i puteva sa ukrštanjem

Prvenstvo prolaza ne garantuje bezbednost. Pogotovo u slučaju motocikla. Pred svako ukrštanje puteva morate biti posebno oprezni zbog onih koji to nisu. Greška koju nije retkost videti -motociklisti jednostavno prođu ukrštanje bez usporavanja i osmatranja, pa tako često budu lišeni prvenstva.

Recept je sledeći:

Svaka raskrsnica je zona rizika. Prilagođavate brzinu, gledate retrovizore i svuda oko sebe. Ruke i noge su vam već spremne za kočenje ili manevar. Sve u cilju da vas ni jedan vozač ne može iznenaditi svojom nesmotrenošću.

Oduzimanje prednosti, odnosno isecanja motociklista je najčešći tip nezgode. Zato ne pravite grešku neplanskog prolaska raskrsnica.

 


inspira logo

infostud logo
poslovi infostud logostartuj logohrlab logohello world logo

polovni automobili logo4 zida logointernet prodaja guma logo
osiguranik logoautohub logoprodaja delova logo
moja garaza logoinspirahub logo

Sadržaj sajta polovniautomobili.com je vlasništvo privrednog društva Polovni automobili doo Subotica (dalje: Društvo). Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole Društva, zarad komercijalne upotrebe ili u druge svrhe, osim za lične potrebe posetilaca sajta. Sajt Polovni Automobili je deo Inspira grupe.

Promenio član Bole37
  • Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Sve je na mestu.

Kod kočenja treba dooooosta vezbati da bi se stekla rutina te da se u panici sve odradi kako treba. Ja se teram da na svakom semaforu vežbam ali jbg, zaboravi čovek :)

 

Iskreno, ja zadnju slabo koristim, iako znam da je bitna i da bas tih dodatnih 15-20% sile kočenja moze da bude spas.... :(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 248 postova
  • Lokacija: 50,000 miles beneath my brain
  • Motocikl: Yamaha xv950r

Sve manje vise ok osim pasusa "Najefikasnije kočenje dobije se tako što pritiskamo prvo kvačilo, puštamo gas, pritiskamo zadnju kočnicu,potom prednju."

Bilo nekidan, mislim da je @feniks bas to primjetio prvi.

  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1031 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Hornet 600

Kočenje sistemom prvo kvačilo pa kočnica je skroz pogrešno.

 

Tako samo još dobiješ na ubrzanju jer "raskačiš" motor od transmisije i sav teret prebaciš na kočioni sistem. Koji opet ima nezgodnu osobinu da se pregreje na nizbrdicama ...

 

Jesu to delići sekunde ali život znače.

 

 

 

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8431 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Kada sam bio na treningu voznje, ono "Sigurnost 192" potpuno ista prica, kao da je decko citao ovo.

Pitao sam ga da malo objasni zasto prvo kvacilo posto ja licno, pri jakom kocenju koristim obe kocnice a kvacilo "dodam" na kraju.

 

Odgovoreno mi je, parafraziram "Ja sam instruktor i to je tako".

Malo mi je mrsko zazvucalo, vozi sigurno dosta krace od mene, objasnih ponovo da sam se ja samoobucavao i ako sam gresku kao normalnost prihvatio voleo bih da ispravim.

 

Uglavnom, na kraju sam mu rekao "biraj motor da kocimo ti i ja! Istom brzinom pa da vidimo ko ce se pre zaustaviti".

Nije hteo...

E onda sam poceo sam da se zalecem i kocim, posle treninga, ne mozes simulirati panicno kocenje bez panike jbg.

Otkrio sam sebi radnju koju radim, kada kocim sa obe kocnice, stvarno u istom momentu stisnem i kvacilo! Dal" pre, dal posle nije bitno, deluje u istom trenutku. Levom nogom i saltujem nize.

 

Znaci, ako stvarno kocimo panicno, bez kvacila zadnja kocnica ce ugasiti motor i nece nam ostaviti lufta da "bezimo" od problema ako zatreba.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8431 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Nije lepo formulisano, pisu li o panicnom (moram sto pre stati) kocenju ili o zaustavljanju.

 

Kada se zaustavljas, vracas gas, kocnica pa tek onda kvacilo, niza, pod kocnicom pustas kvacilo (da dodas i motorno kocenje).... Onda pred zaustavljanje opet dodas kvacilo.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6299 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Kočin isto kao ti, kvačilo pritiskam.na kraju. Imao sam i parničnih kočenja, nisam sebe uhvatio da stiskam kvačilo, a u toj situaciji da li će mi se ugasiti motor je najmanje važno, svakako ABS odradi svoje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1031 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Hornet 600

Kvačilo je uvek tu i dolazi kao nesvesna radnja, kao i prebacivanje u niži stepen prenosa. Mada i tu može da se desi kiks pa da naglo usporiš zadnji točak...

 

Neke stvari i ne primećujemo.

 

Svakako sve treba uraditi da zaustavni put bude što kraći a najvažnije je predviđanje situacije i svesti šanse za panično kočenje na minimum.

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3119 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Blackie

Ne učim iz knjiga...samo iz iskustva! Zato se ograđujem. 

Bitno je da započneš kočenje, posle možeš kvačilo. E sad, pri paničnom kočenju tebi su ruke u ispravljenom(skoro ukočenom-poluga) položaju tako da skoro i ne možeš "zgrabiiti" kvačilo posle zbog fizičkih sila, a i zbog dragocenih sekundi, zato odmah "sve" ili ako si uvežban za trenutak pre obe kočnice pa kvačilo. Kakvi crni prvo kvačilo, dobiti na ubrzanju... I ruke savijene u laktovima, ccc... da, pri "opuštenom" kočenju, u suprotnom kad zaustavljaš motor od 250kg,kol'ko je on težak pri silama, znači potrebna je jaka poluga od ruku...

Ne, koješta... I nije isto zaustavljati motor od 150kg... 

Jel ovo "naš" autor? 

Da, ovo za prste na fuzasterima,na prstima si svakako pokretljiviji, pogotovo u krivinama, možeš korigovati uglove, stepene... to može na Banditu jer ubaciš u petu, miran si od 50 do 150, od pravaca i po krivinama, s druge strane nemaš vremena kočiti zadnjom, dok siđeš na stopalo, pa na kočnicu, dragocene stotinke... To ovi na stazi, ako omaše odoše u rizlu, mi u kanal... Znači postoje trenuci za prste i za resto... Mogu ti i visiti prsti, voziš relax... 

U svakom slučaju... 

64JMgvj.jpg

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 1898 postova
  • Lokacija: Beograd. Bele Vode
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Kako tek nekoliko godina vozim, priznajem da još uvek učim, i volim da čitam o svakoj vrsti sigurnosti na dva točka.

1. Oprema. Bez kacige, nisam hteo prvim skuterom ni na ulicu da izađem. Posle par meseci vožnje, dobar drugar mi objasni zašto su važne i rukavice. Bilo kakav pad, prvo šake stradaju... Kasnije jakne, prva, druga, treća... Pre par dana stigle i prve moto pantalone. Jbga, na skuteru sam mislio da nisu  obavezne (greška), na motoru jesu. Ostalo je još neka obuća da se nađe, da je prijatna a kvalitetna.

Ali, kao što vidim par postova iznad, niko ne komentariše opremu, smatramo da je to obavezno.

2. Položaj tela zavisi i od vrste dvotočkaša. Prvi sam se žalio na bolove u ramenima, kada sam sa skutera prešao na motor. Posle treninga u teretani :), prošlo je...

3. Kočnice. Uvek kočim prednjom. Panično kočenje, dodajem odmah i zadnju. Nemam abs, pazim da ne blokiram točkove. Jedino po kiši, pri kočenju na nizbrdici, ponekad prvo zadnju, pa dodam i prednju. Plus motorno kočenje.

Nisam išao na kurseve bezbedne vožnje, imam u planu. Ali, uz neke osnove, svako može da vežba gde nema saobraćaja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • prisutan, 967 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Hm.... Svi mi vise manje ovo znamo,ali masu puta ne razmisljamo o radnjama koje radimo,i sve baziramo na iskustvu.. Predjenim kilometrima,itd,itd,,,  Ali svakako jedan treninig bezbjedne voznje nam lijepo otvori oci,i izbrusi ili promjeni nacin voznje,unaprijedi sigurno sve segmente!!

Prvi motor mi je bio mali cruser od 250ccm,i slusao sam stare iskusne bajkere onako potajno upijao znanje,citao forume,itd itd.. E cim je dosao veci motor i to ni manje ni vise KLE-pac,sa svojim cuvenim koccnicama i mekanim ovjesom,e tu se vec moralo malo ukljuciti vise kad je voznja,kocenje,skretanje,manevrisanje i ostalo u pitanju!!  Od tada pa do dana danasnjeg kocim sa obje kocnice,da li stisnem kvacilo ili ne,vjerujte mi nemam pojma,reflex odradi svoje!! 

Na treningu bezbjedne voznje sam pao (koliko god smjesno zvucalo) ,krepan i umoran sam sebe tjerao da odradim vjezbu po svaku cjenu,panicno stisnuo kocnicu i pao pri vrlo maloj brzini.. Stradale plastike i ponos naravno!! Ali ozlijede stopala nigdje!! Zasto,zbog pravilnog drzanja nogu na fuzasterima,koje sam naucio na pocetku dana,tj. treninga!! 

O ostalim stvarima smo imali masu rasprava na ovom forumu.. o rastojanju necu ni da pricam,nekad je neophodno voziti u tocak,npr. kad se provlacis kroz guzvu u Albaniji,da ne pogubis ostatak ekipe,itd,itd,al uglavnom nije preporucljivo,rastojanje postoji sa razlogom.

Nacini counter steeringa dal kao policajci ili sportski,zavisi kako vam odgovara,ja koristim oba,zavisno kako mi odgovara.... 

Oprema...,jel potrebno raspravljati..,nije!!  Kad je vrucina svi tu malo varamo,al racunamo da kad se krene u ozbiljnu voznju,treba biti u fulu!!  Prejudiciranje ili pretpostavljanje,naravno svi to radimo.al na kraju uvjek to ovisi o BAJI u golfu dvici,i kolicini brlje koju je unio u sebe!! 

Brza voznja..,zna se kad i gdje..,ali svi nekad cjepamo da se ne lazemo i da ne glumimo dobrice!! Samo znati kad,gdje i koliko!!  Pogled cesto zaboravljam,kad se opustim,a nesvjesno ubrzam,pa kod prvog izlaska iz krivine kako ne treba kazem sebi magarce pogled,pogled,,,,  

 

Alkohol i motor... ,tu nema kombinacije. Masu puta smo kolegama uzimali kljuceve na skupovima,u kafanama,itd.. Nemojte nije vrijedno.

 

Al da se vratimo u stvarnost..,ja licno sam usporio voznju,i cak cu mozda nekad i uzeti slabiiji motor,al malo udobniji,sa sirim hvatom,jer realno po nasim cestama,gdje da se iskoristi pun potencijal motora od 100 konja ili vise..!?  Naravno ko hoce i moze i umije..,i ima sa cime. Ja lagano usporavam,stisle me i godine..,savjest se sve vise ukljucuje.. ;)   Za gasanje staza ako je imate u blizini.

 

U ovoj godini vam zelim sto vise putovanja,sigurnih kilometara,bez kvarova!!  

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 646 postova
  • Lokacija: Rakovica
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.
pre 1 minut, cikamike je napisao:

@Bole37

Jes da je nova godina, ali zar vec nije bila ista tema :oda2: :

 

 

Ova tema mora svake godine pred sezonu,veruj mi... Ponavljanje je majka znanja.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Prebrisaću ploču i početi od nule.😁

 

Ima nešto što se obično preskače prilikom obuke a to je odgvor na pitanje: "Kada je u stvari upotreba kvačila potrebna?"

Odgovor na ovo pitanje moguć tek kada se, prvo, shvate mentalne prepreke (imaju ih početnici ali i iskusni jahači).

 

Pravilna upotreba kvačila podrazumeva poznavanje njegove zone trenja – područje kretanja u kojem kvačilo počinje da se uključuje neposredno pre nego što je potpuno uključeno.

 

Opšte poznate činjenice i varijacije na temu

 

Kada skroz stisnemo kvačilo, uklanjamo snagu motora sa zadnjeg točka.

Kada krećemo, u prvoj brzini, kvačilo stavljamo u zonu trenja, dok dodajemo gas.

Ovo može potrajati i nekoliko sekundi.

 

Na ozbiljnim obukama preporučuju da se "hoda", prvih nekoliko koraka, kada kvačilo počne da hvata.

Ovo omogućava da motocikl krene pre nego što vozač stavi noge na nogostupe.

 

Kada se motocikl pokrene i osoba odvoji noge od podloge, kvačilo treba potpuno otpustiti tako da se puna snaga motora isporučuje na zadnji točak.

 

Kada se to dogodi, kontrola motocikla prelazi na gas.

 

Problemi se javljaju kada vozač vozi uz stalno stiskanje i otpuštanje kvačila.

To uzrokuje, često puta neosetno, trzanje u vožnji, poskakivanje prednjeg toćka ili proklizavanje zadnjeg (uz "gubitak" repa),  zastavljanje na manjem usponu (koje, bez aktiviranog, zadnjeg stop svetla dovodi do sustizanja od strane vozila iza nas).

 

Čak i sa stabilnim gasom, kontinuirano stiskanje i otpuštanje kvačila će uzrokovati nagli gubitak snage, uz grubo kvačenje i nestabilnost.

Treba ga izbegavati u, normalnoj, pravolinijskoj vožnji.

 

Promena brzina takođe, obično, zahteva upotrebu kvačila iako to neki mogu postići i bez upotrebe (posebno šaltanje u više stepene prenosa ali i tu imaju neka pravila).

 

Uopšteno rečeno, popustiš gas i stisneš kvačilo pre prebacivanja na gore ili dole.

Nakon prebacivanja u viši stepen prenosa, treba otpustiti kvačilo i dodati gas.

Redosled i vreme postupaka je ono što čini glatko i precizno prebacivanje brzina.

 

Prebacivanje u niži stepen prenosa, posebno, zahteva upotrebu kvačila (i u ovom slučaju postoje iznimke kojima se neću baviti sada).

Puštate gas, stisnete kvačilo i onda prebacite u nižu brzinu.

 

Zavisno od situacije, možete zadržati kvačilo nakon prelaska u nižu  brzinu (ako se zaustavite) ili ga polako otpustiti kako biste osigurali kočenje motorom, što je slično korištenju kočnica motocikla (ali bi vas ovde kompresija motora koji hoće da se ugasi usporila).

 

Gore navedene situacije su prilično jasne i većina ih razume.

 

Tamo gdje postaje "oblačno" je u manevrima pri malim brzinama i skretanju pri velikim brzinama.

 

Mnogi motocikli ne mogu ići dovoljno sporo, u prvom stepenu prenosa, da bi se manevrisalo pri maloj brzini kretanja bez kvačila.

Drugi, opet, mogu biti u nižem stepenu prenosa i mogu se stabilno kretati, ali je i dalje korisno koristiti kvačilo kada pokušavate ići sporo.

 

Evo zašto: gas može biti vrlo osjetljiv pri malom "otvaranju" i teško je održati "glatkoću" u kretanju.

Zajedničko korištenje kvačila i gasa "izglađuje" isporuku snage i olakšava smanjenje grubosti i manevrisanja.

 

Iz tog razloga, svako kretanje pri maloj brzini treba izvoditi koristeći kvačilo u zoni trenja.

Zapamtite, stiskanje kvačila ukida snagu motora pa je potrebno odgovarajuće povećanje gasa da bi se održala ista brzina.

Sa druge strane, zadnju kočnicu treba koristiti zajedno sa kvačilom za podešavanje brzine prema potrebi.

Treba izbegavati upotrebu prednje kočnice tokom manevrisanja pri malim brzinama.

 

Za skretanje pri većoj brzini, stiskanje kvačila je nepotrebno, a ponekad i kontraproduktivno jer će isključiti snagu motora tokom skretanja.

Pravilan izlazak iz krivine je potreban za stabilizaciju motocikla i pruža zabavni dio skretanja.

 

Jedina upotreba kvačila bi trebala biti tokom procesa usporavanja ako je potrebno prebacivanje u nižu brzinu da bi se postigla odgovarajuća ulazna brzina.

Kada se postigne ta brzina (obično korištenjem kočnica), upotreba kvačila je nepotrebna.

 

Razumevanje gde i kada koristiti kvačilo je ključno prilikom vožnje.

 

Čak i iskusni vozači ponekad pogreše.

 

Poluga kvačila je jedna od najvažnijih kontrola na vašem motociklu i znanje kako je koristiti može vam pomoći da postanete iskusniji vozač.

 

Sve loše navike i oštre reakcije uzrokovane su strahom – strahom koji se obično usađuje pokušajem vožnje bez odgovarajuće osnove.

 

Strah je emocija koju je teško kontrolisati.

 

Da biste savladali ovu prepreku, važno je obrisati ploču i početi od nule.

 

Mnogo je teže odučiti se od loših navika nego preneti nove.

Zato je iskusnim vozačima, na obuci bezbedne vožnje, ponekad teže jer su ponavljali iste, nepravilne radnje tokom dugog vremenskog perioda, ponekad i godinama.

Njihove ruke i stopala se pokreću automatski.

 

Ova automatizovana kontrola motora je dobra stvar ako vežbate ispravne pokrete jer to jača dobru naviku.

Ali može biti loša stvar ako pojačavate lošu naviku.

 

Tu pristup „povratka na osnove“ može biti efikasan.

 

Iskusni vozači imaju drugačije strahove od novih vozača.

Ovo se može kombinovati sa stavom u kojem sami sebi govore da nemaju šta više da nauče.

Ova samozadovoljstvo i preterano samopouzdanje ponekad mogu biti rezultat obične sreće u životu.

Jahač može misliti da 10 godina vožnje bez sudara znači da je dobar vozač, dok u stvarnosti može biti samo da je imao sreće.

 

Odlučnost, kontinuirana praksa i celoživotno učenje mogu pomoći u prevladavanju mentalnih prepreka koje mogu stajati na putu poboljšanja.

 

Zabluda korištenja kvačila pre upotrebe kočnica ima svoju osnovu u pogrešnom shvatanju asistencija u vožnji.

Gde se smatra da kod "odvajanja" veze motora i zadnjeg točka, pri jakom kočenju samo kočnicama, sistemi (protiv blokiranja točka, kontrole stabilnosti i proklizavanja) odrađuju sav posao (oni asistiraju ne pomažu niti spašavaju).

 

Isto tako, neki, savetodavci ne preporučuju stajanje, na semaforu ili u koloni, sa menjačem "u leru" (preporučuju da motor bude u brzini sa stisnutim kvačilom).

Opravdavajući to činjenicom da možemo brže "pobeći" nekom idiotu, koga smo videli u retrovizoru kako nam se približava, dok zeva u mobilni telefon, dok mi, naprimer, stojimo na crvenom...

 

Postoji pravi način, pogrešan način i naš vlastiti način da nešto uradimo.😉

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 890 postova
  • Lokacija: Južna Bačka
  • Motocikl: Honda VT750 ACE
3 hours ago, Blaza said:

 

Ali, kao što vidim par postova iznad, niko ne komentariše opremu, smatramo da je to obavezno.

 

O potrebi nošenja opreme se ne diskutuje,ko bi da o tome diskutuje treba da razreši prvo sam sa sobom ili da razmisli da li su motori uopšte za njega ili bolje rečeno da li je on za vožnju motora.

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 117 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer

Svakog početka sezone isti osećaj u grudima, uzlupa se srce kada se sedne na motor i prosto se nekako čovek uzbudi :) 

Ne samo zbog otvaranja sezone, nego malo i zbog nekog unutrašnjeg straha...mozak počinje da kubicira... hoću li moći, smem li, imam li snage, šta li sam zaboravio da radim/uradim, "hladan li je još asfalt" da mi ipak sačekamo Jul...Avgust... :) 

I tako to traje par kilometara ili par desetina kilometara i redovno u prvih par vožnji dok se ne oslobodim i ne naviknem ponovo na ovo moje sokoćalo... a to se ponekad i ponovi čak i ako se ne družimo 20-tak dana...

Ne stidim se svojih strahova i drago mi je da još uvek imam strah od ove zverinje - drugim rečima poštujem sve što ta zverinja može da mi uradi (u zdravstveno-bolnom smislu jer ležah jedaman na ortopediji i uopšte nije zabavna).

 

Kao što reče kolega, ponavljanje je majka znanja i dodao bih pretpostavka je majka svih zajeba...

Vežba kreira i održava "moždanu aktivnost" i "mišićnu memoriju" ili kako god da se to zove stručno, u svakom slučaju je poželjno jer je nekada neophodno da mozak odreaguje prvi i instiktivno pošalje signal za "kočenje" ili "izbegavanje" jer ako dozvolimo sebi "nepripremljenost" onda ostatak sive mase kubicira, traži razlog za i protiv... a to može i da potraje i uglavnom nee da bude dobro :)

Tako možemo konstatovati i da je ponavljanje (bilo koje pozitivne teme) vežba moždanih aktivnosti :)

 

Ovakve i slične tekstove treba uvek podržavati i prosleđivati dalje, jer svakako su namenjeni mlađim kolegama (pa i nama matorcima kao svojevrsni podsetnici) kako bi sebi postavljali svakakva pitanja, a onima drugima koji sebi inače ne postavljaju pitanja... ni reč, ni slovo, ni saobraćajni znakovi ne pomažu... jer već znaju sve :) 

 

Čovek je kao klas pšenice. Zreo klas se povija i saginje ka tlu zbog svoje težine od zrelosti, dok zeleni - nezreo klas diže se u visinu te ga zbog toga vetar povija kako hoće.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4595 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Kolega @feniks lepo opisano ovo za kvačilo. Kvačilo uveliko doprinosi zaustavljanju i smanjenju zaustavnog puta ukoliko se ne koristi ili se koristi pravilno. Npr. ako morate da kočite u krivini, kada biste stisnuli kvačilo i skinuli motorno kočenje, sva intercija prenosi se na prednji točak i gura ga i može doći do pada. Zato nikada na stazi neće videti da na "trail brakingu" bilo ko drži kvačilu, već se sve radnje vezane za kvačilo obavljaju tokom pravolinijskog kočenja i fora je što kraće biti na kvačilu, eventuano ga dozirati ako motocikl nema proklizavajujeć kvačilo, a sve to da bi se ostalo u "zoni trenja" kvačila kako je kolega već objasino.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981
Pre 6 sati, feniks je napisao:

Postoji pravi način, pogrešan način i naš vlastiti način da nešto uradimo.😉

Često puta ljudi misle da znaju bolje ili smatraju da je konvencionalna mudrost o tome o tome kako se nešto radi zastarela ili se jednostavno ne odnosi na njih.

Nije važno o čemu se radi-popravka slavine, obrada drveta, vožnja motocikla ili samo hodanje-postoje oni koji pomeraju okvir i misle da su jedinstveni.

Tako je i sa naprednim tehnikama vožnje, koje je moguće usavršavati, ali uz dobro savladane osnovne veštine.

 

Kočenje levom nogom (u automobilu) je jedna teška tehnika koja zahteva redovno vežbanje (restart biosa u difolt podešavanju).

Nju koriste profesionalni auto-trkači (ova veština može nam  pomoći u hitnim situacijama).

Pomoću ove tehnike smo u stanju da brzo skrećemo, održavamo neophodnu brzinu rada motora, istu brzinu vožnje i istovremeno kontrolišemo upravljanje.

 

S obzirom da meni lično omogućava uživanje u vožnji automobilom, starim kragujevačkim (avalskim) putem, da li bi trebalo da ovu tehniku preporučujem svim vozačima putničkih automobila???

 

Takva je situacija sa naprednim tehnikama vožnje.

Koje usavršavaju i primenjuju ljudi, čije srce već dobrano kuca ritmom taktova motocikla na kome jašu.

Tada je to ono pravo.😁

Promenio član feniks

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Ja sam celu priču oko kočenja razumeo vezano za panično kočenje.

Kako je meni objasnjeno na ADAC treningu je da se kvacilo stiska, jer se lako desi da u panici ljudi ne puste gas. Veliki broj ljudi nema dobro podesenu ruciccu kocnice.

Bez kvacila to bi znacilo da pokusavamo da kocimo dok masina pokusava da gura napred.

Na treningu se cesto moglo cuti urlanje masine jer ljudi ne puste gas na vreme i to su navodili kao negativan primer i razlog za kvacilo

 

Kocenje na semaforu, usporavanje, krivine... To je druga prica skroz.

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1056 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750x

Kad sam bio na kursu sa Vladom rekao je kvačilo bas iz razloga sto si rekao, ostane gas, kad ostane gas nije bitno, ucice u blokadu sto mu bas i ne smeta a ujedno imamo ob ako zatreba da nastavimo tj da se izvlačimo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Čudna objašnjenja iz ADAC kuće, koja samo pokazuju tankoću onih koji treba da prenesu znanje nekome (bez udubljivanja u materiju o stvarima za čije shvatanje je dovoljno potrošiti malo vremena i mozganja).

 

Motori 5x bolje ubrzavaju od automobila i isto toliko puta slabije (teže) koče.

Kada se ova dva podatka dovedu u međusobni odnos, ispada da je rizik 20-30 puta veći "u korist" motocikala.

Nerazumevanje kočnica kod motocikla, ne vladanje tehnikom, dolazi do izražaja i na naplatu onda kada moramo usled neke prepreke da ukočimo na što kraćoj distanci.

To su „biti ili ne biti“ situacije.

 

Pre 5 sati, Kursulla je napisao:

panično kočenje

Šta je "panično" kočenje?

 

Znam za kočenje u kriznim situacijama.

U situacijama iznenadne prepreke, par sekundi je sve što imate da uočite opasnu situaciju i reagujete.

Tada je pad neminovan, jedina alternativa i jedini način da preživimo (odraćeš odeću i sebe ali se nećeš izlomiti).

Zavisno od strane na koju počne pad, prvo pada jahač (na istu stranu ili se "katapultira") i odvaja se od motocikla (koji nastavlja dalje i udara u prepreku).

Naše telo usporava brže od motocikla i udara manjom silom u prepreku.

Tome nam služi zaštitna oprema (kaciga, protektori, obuća).

Da ublaži oderotine (nije ambalaža u kojoj naše telo štiti od tumbanja i kidanja, kod praktične primene zakona akcije i reakcije).

 

Ali mi je ova vrsta kočenja, koju nazivaju paničnim, enigma.

Kada računamo na pravolinijski (automobilski) zaustavni put (gde nam je prepreka ispred, na sredini ili iza, procenjenog, zaustavnog puta).

Gde fiksiramo prepreku i zajedno sa motociklom idemo u nju.

Nabadamo kočnicu i šta nam Bog da...

Ukoliko nikada niste vežbali intezivno kočenje, vi jednostavno nemate izgrađenu refleksnu reakciju za kočnicu motocikla.

Taj refleks je izuzetno bitan u slučaju opasnosti gde nema vremena za razmišljanje.

Tada mozak uključuje refleksnu radnju.

Vaš mozak će odreagovati sa onim što je već naučen, a to je obično iznenadno „nabadanje“ kočnica koje će dovesti do pada usled blokiranja prednjeg točka (nekontrolisani pad).

Pogotovo ako na motocikl sedate posle automobila kojim kočenje nije ni za poređenje sa kočenjem motocikala.

 

Ako si svestan radnje, stanja i zbivanja čemu panika?

 

 

Pre 5 sati, Kursulla je napisao:

da se kvacilo stiska, jer se lako desi da u panici ljudi ne puste gas

Pričaju o panici, bez izvrtanja na postavu i otkrivanja šta je razlog panike.

Snaga motocikla nije isto što i snaga poljoprivredne ili građevinske mašine (snaga njegovog motora nije nazaustavljiva).

 

 

Pre 5 sati, Kursulla je napisao:

Veliki broj ljudi nema dobro podesenu ruciccu kocnice.

Ovo je već tehnička neispravnost vozača, ne vozila.

Ovako tehnički neispravan se ne uključuje u saobraćaj.

 

Pre 5 sati, Kursulla je napisao:

Na treningu se cesto moglo cuti urlanje masine jer ljudi ne puste gas na vreme i to su navodili kao negativan primer i razlog za kvacilo

Mogli su pojasniti da se gas ne drži grčevito stisnut i da je dovoljno samo malo popustiti stisak šake pa da namenske opruge okrenu gas nazad (ili da im se podesi vraćanje gasa ako ne vraća kako treba).

A ne time pravdati "raskačinjanje" jedine veze mašine i zadnjeg točka (gde ne postoji nikakva mogućnost blokiranja zadnjeg točka ako se ne odvoji kvačilo).

 

 

Pre 5 sati, Kursulla je napisao:

Kocenje na semaforu, usporavanje, krivine... To je druga prica skroz.

Nema tu bitne razlike u osećaju na kočnicama.

Razlika je u tome što:

- na semafor svesno staješ (isto tako možeš i zveknuti o asfalt),

- pred krivinom, kočenjem, svesno usporavaš (a ako ne izabereš pravi stepen prenosa izlećeš iz krivine ili prelaziš u suprotnu traku),

- u kriznim situacijama kočiš (pa bežiš od prepreke ili kontrolisano padaš) ili budeš prisilno zaustavljen.

 

Nema razloga za paniku ni u jednom slučaju.

 

Postoje brojni motocikli sa sistemom integrisanog kočenja na oba točka putem desne poluge.

Pritiskom na istu motocikl sam raspoređuje kočionu silu na oba točka u odnosu koji je potreban (tako da nema toliko potrebe za korištenjem zadnje kočnice jer je već upotrebljena od strane sistema).

U tom slučaju odvajanje kvačila nije kontraproduktivno jer desna poluga sa sva četiri prsta na njoj aktivira kočenje oba točka (uz pomoć ABS-a).

 

Kod kočenja na skuterima i automaticima, "kvačilo" se suptilno i pravovremeno "odvaja", kada pustimo gas i popusti delovanje centrifugalne sile.

 

Dvotaktni motori, uslovno rečeno, nemaju kočenje motorom.

Pritiskate kvačilo, započinjete kočenje zadnjom kočnicom. Polugu prednje kočnice, pritiskate samo sa dva prsta. Kažiprstom i srednjim prstom.

Pritiskate progresivno sve jače i jače.

Zašto sa dva prsta?

Ukoliko koristite sva četiri prsta blokiraćete prednji točak.

 

Sa aktiviranim kvačilom ili bez njega kočenje na motociklu je ne samo veština koju treba vežbati i usavršavati, već je skoro  umetnost.

 

Ne treba biti u strahu od "blokade" zadnjeg točka (ako ga svesno blokiraš).

Time možemo dobiti željeno zanošenje repa (u stranu koju sami izaberemo ili nam je apsolut ponudi), gubitak sile pravolinijske inercije (dok nam se zadnji točak i dalje, nešto sporije, okreće).

Prednjim točkom možemo, tada, dati motociklu pravac (tamo gde nas, naš, pogled usmerava).

Već sam registrovao da je prepreka tu (tu će i dalje biti).

Mene zanima odstupnica i putanja pored prepreke (tamo gledam, tamo idem).

Gas mi još uvek na raspolaganju, može i sa kvačilom u zoni trenja (po potrebi).

Kad naciljaš, samo po gasu.

 

Ne preostaje tu mesta za paniku jer svaki biološki entitet mora da ima očuvan refleks opstanka i samoodržanja.

 

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 238 postova
  • Lokacija: München
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21
9 hours ago, feniks said:

Šta je "panično" kočenje?

Da li je panicno kocenje, ili kocenje i kriznim situacijama ili iznenadno ili neplansko... mislim da pricamo o istoj stvari a sporimo se oko semantike :D 

 

9 hours ago, feniks said:

Ako si svestan radnje, stanja i zbivanja čemu panika?

Ja jos nisam sreo junaka koji se nije uspanicio kada mu izleti neko na put na par metara. Tada ostaje samo nada da je vozac dobro uvezbao "kocenje u kriznim situacijama" te da ce telo preuzeti akciju (da ne kazem prednji cortex) i odraditi valjano kocenje. 

 

9 hours ago, feniks said:

Ovo je već tehnička neispravnost vozača, ne vozila.

Ovako tehnički neispravan se ne uključuje u saobraćaj.

Nije rec o neispravnosti vec lose podesenoj rucici. Najcesce je bila rucica koja je preblizu gasu pa se moze stisnuti bez pustanja gasa i u par slucajeva se nije mogla stisnuti do kraja. Pre treninga svaki motor su obisli, pregledali i podesili kako treba. 

 

9 hours ago, feniks said:

Postoje brojni motocikli sa sistemom integrisanog kočenja na oba točka putem desne poluge.

Da, svakako. Ali na treningu se ne radi namensko vezbanje prema motociklu, vec se uce osnove. To sto neko danas vozi GS1300 ne znaci da sutra nece sesti na stariji motocikl bez ikakvih pomagala, tako da se osnove moraju nauciti. 

 

 

9 hours ago, feniks said:

Zašto sa dva prsta?

Ukoliko koristite sva četiri prsta blokiraćete prednji točak.

Koliko prstiju je veoma subjektivno. Bitno je progresivno kocenje i preciznost doziranja kocnice. Neko to radi sa kaziprstom i srednjim prstom, neko sa 3 manja prsta, neko sa srednjim... kako kome odgovara. Takodje, ljudi koji imaju razlicite motocikle neretko imaju drugaciji stil kocenja na razlicitim motociklima.

Bitno je da je efekat kocenja adekvatan :D 

 

9 hours ago, feniks said:

Sa aktiviranim kvačilom ili bez njega kočenje na motociklu je ne samo veština koju treba vežbati i usavršavati, već je skoro  umetnost.

Absolutno. U trenucima panike, nema vremena za razmisljanje i tada se aktiviraju uvezbani obrazci akcije. 

 

 

Sto se tice tog redosleda kocenja, nama je objasnjeno kako to funkcionise na nivou fizike (malo i previse detaljno za mnoge na tom kursu). I objasnjeno je kao nacin kako se motor najefikasnije zaustavlja (generalno gledano).

 
Uticaj zadnje kocnice veoma zavisi od tipa motocikla. Sportskim motociklima zadnja kocnica jako malo doprinosi kocenju. Svega par procenata. Choperima nosi i do 30% (zavisi od medjuosovinskog rastojanja i tezine vozac). 
Takodje, prvo pritisak na zadnju kocnicu menja i geometriju sto povoljno utice na kocenje (ovaj deo nisam zapamtio, da budem iskren al tada je imalo smisla :D ). 
Uticaj kvacila zavisi od same masine, koliki je moment...itd. 

Sve su to varijacije koje uticu na zaustavni put.

 

Jedno je sigurno: vezbanje je sustina! 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3119 postova
  • Lokacija: Arandjelovac-Darosava
  • Motocikl: Blackie

Joj mnogo lupetanja, prepisivanja, ništa iz "života"! Pustite to... Kočenje u kriznim situacijama... fensi... kakve veze ima kako ga zoveš? Šta je nego panično kočenje,kada se panično boriš da što pre staneš ili izbegneš "susret" sa preprekom kada kočiš i rukama i nogama i noktima kad bi mogao?!

Znaš kad bi ukočio na Banditu 1250 u kriznoj situaciji sa dva prsta... juče! 

Postoje situacije kada uopšte ne treba misliti o kočenju! Kako, šta? Evo... 

Krenem na Veliki Petak 30.04.2021. malo u vožnju, svratim u Stuganik rodnu kuću Živojina Mišića, gde ću sad? Blizu Divčibare... Poneo malo ribe, posti se, gore ću... Prođoh Mionicu,osmatram okolinu povremeno, jbg mora se neki fotos još napraviti... Na 12km od nje nešto mi skrenu pažnju na levo, posle sam razmišljao šta? Ništa posebno, počinje polako uspon, ma ništa... Ali trebalo je to tako da se desi?!?! Vozim onako okrenut, motocikl odmiče, još se više okrenuti treba, uradim tako, pređoh već u susednu traku, metar i još ide...Stilo dolazi iz njemu leve, moje desne krivine, blage. Bio sam okrenut prilično, periferni vid ne pomaže više i zbog vizira... možda 10ak sekundi, ne znam.Vraćam se,opaaa Milanče, idem pravo na Stila, čovek beži u desno, instiktivno kočim, probam se baciti u desno, motor nagnuti. Ma kakvi, malo vremena za takvu radnju... Mimoilazim prednji deo auta, znači prolazi ga prednji točak... uuu super... Ali udaram ga levom deklom tj. levim (#ovnetom) slajderom, koji je bio vezan na donji deo dekle, mogao je auto povući.!To malo #ovance je odradilo kao polugu, kao zub, i zbog njega je prenelo energiju udara unutra, na blok... Znači udaram ga u zadnji levi točak, pod velikim uglom, koji odvaljuje i tu sa osovinom pravi taj zub, praktički stajem, okrećem se za 90 i više stepeni i padam na levu stranu... da, na levu. Da nisam imao slajder ništa, pukla bi dekla, zameniš, teraš... Ovako agregat kaput!!! Pri brzini od oko 70ak km/h?!?!

 

Elem da se vratim na temu... Pre susreta sa autom da sam se samo nagnuo u desno,možda i dao gas, što da ne, prošao bih... I da sam ga udario negde, bio bi nagnut, ne bi išlo u deklu...Ali... 

Eto sinovi... Život piše romane?!?! 

Inače, spadam u osobe sa brzim refleksima, trenirao rekreativno karate kao mlađi, uz sport razvijao reflekse uz flipere, video igre... 😀

Ali sve je to nebitno jer iz glave ide komanda... Koči, ne koči... Mozak vežbati... 

 

Evo da se podsetimo, kažu mi ma zaboravi... Ne... Ako treba svaki dan se setiti... Poraze prihvatiti, izvući pouku...

 

Promenio član shoyyka
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 695 postova
  • Lokacija: Srbija i okolina
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Napadi panike se javljaju iznenada i uključuju intenzivno i često, jako, osećanje straha.

Oni su praćeni veoma teškim fizičkim simptomima, kao što su ubrzan rad srca, kratak dah ili mučnina.

 

Kod reagovanja u kriznim situacijama sve ovo, gore navedeno, je nešto što dolazi post festum.

Postoji nešto što nazivaju mišićna memorija (centrala za nju se nalazi u mozgu).

Stiče se vežbanjem, iskstvom i usavršavanjem.

Zahvaljujuči razvijenoj mišićnoj memoriji u vožnji motocikla, svaki postupak i reakcije su "spontane i automatske."

 

Potrebna vam je "mišićna memorija" jer kada se dogodi neočekivano, moraćete to učiniti brzo i bez razmišljanja.

 

Stručnjaci za vožnju bi morali, kod davanja bilo kakvog saveta i preporuke, biti na nivou zadatka da svoje, obimno, poznavanje materije približe običnom neiskusnom motociklisti (ne postoji odgovor to je tako).

Pri tome snose istu odgovornost kao i stručnjak koji vam uradi kočnice ili montira gume i točkove (to je pitanje bezbednog učešća u saobraćaju i ne može se olako prihvatati).

 

Skoro uvek prvo treba delovati na kočnicu, a zatim odvajati kvačilo (prebacivanje u nižu, usporavanje, zaustavljanje).

Kažem skoro uvek.

 

Kvačilo i kočnica su dve komande koje se paralelno upotrebljavaju i moraju biti u stalnoj sinhronizaciji.

 

1. Ako se krećeš manjom brzinom (20-30 km/h) i želiš da se zaustaviš (semafor, raskrsnica, ležeči, pešački prelaz...), prvo pritiskaš kvačilo - lagano kočiš (pa spuštaš u niži stepen), zaustavljaš se (pa izbacuješ u ler ili ubadaš u prvu brzinu).

2.Kod relativno veće brzine (40-50 km/h), u saobraćaju koji se kreće, prvo dejstvuješ kočnicom pa onda, kada se spustiš na brzinu, iz prethodnog primera, odvajaš kvačilo i dalje kočiš i staješ ili nastavlješ da ubrzavaš.

3.Kada, pri relativno manjoj brzini, treba brzo da staneš (drugo vozilo ti preseče put, izleti ti pešak ili pas), dejstvuješ kvačilom i prednjom kočnicom istovremeno (može i bez zadnje kočnice).

Motor će ići pravolinijski (jer su ti obe ruke na upravljaču i daju pravac) a zadnji točak ti neće zablokirati (jer je odvojen od motora i pritisnut tvojim telom koje je, blago, ispravljeno unazad).

4. Kada želiš da usporiš koristiš samo kočnice.

Kvačilo, po potrebi, da prebaciš u niži stepen (odmah ubrzaš nakon izbegavanja prepreke) ili odvajaš kvačilo (za još intenzivnije kočenje da bi se zaustavio).

 

5.Pri zaustavljanju u nuždi nemojte nikada prvo pritiskati kvačilo, pa onda početi sa kočenjem (zavisno od vaše procene može istovremeno ili malo posle kočnice).

Ovde je od presudnog značaja vreme početka kočenja.

 

Kada, prvo, koristite kvačilo, točkovi vam se pokreću slobodno dajući vam nešto manju snagu zaustavljanja.

 

Prvo koristite kočnicu (ostajete uspravno) pa, kada dobijete kontrolu inercije, aktivirajte kvačilo i intenzivno kočite.

 

Ovo "odugovlačenje" sa kvačilom, čini malu razliku, ali u hitnim slučajevima svaka sekunda se računa.

 

Dobili ste vreme u okviru "psihičke sekunde", brže ste odreagovali i time ste skratili zaustavni put.

 

Razmislite o ovome.

 

Promenio član feniks

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1056 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750x

Sto se tice poluge kocnice, namestio sam je kako mi odgovara, na treningu je Vlada obrisao motor i rekao aj da vidim kako stiskas kvačilo i kocnicu, da kažemo da sam do tad kocio jace da bi vezba, kaze on nisi ti ni kocio kako treba to ti mislis, blizu ti je poluga, odaljio sam za jos jedan broj, navikne se covek brzo. 

Kraj treninga i za kraj kocenje, prvo kocenje kaze nisi ni pola a ja samo sto se nisam odvojio od sedista, dva tri ponavljanja i jace stiskanje, 

Nogama se stiska rezervoar, za nijansu zadnja, kvačilo pa prednja, to se sve desava brzo da su to milisec sta se stisne, pogled je usmeren u daljinu tj na tacku izvlacenja iz situacije, na kraju zakljucak da sam video da nisam koristio kocnice mozda 60%, kad se koci kako treba mozak hoce da izleti a upale se i sva 4 migavaca, kad se upalili migavaci onda je Vlada rekao e sad je dobro. ( na autu sam isto pokusavao da aktiviram sva 4, mora bas muski da se stisne da bi se aktivirali e onda znate da ste dobro kocili.) 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja