Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• Drug član, 2623 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Motul je crven, Maxima žuta.

Koristim Silkolene nisam primetio da ga troši, možda nešto malo. Ali nema potrebe da se doliva između zamena.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: 450CL-C, 450MT
Pre 3 sati, Gliga je napisao:

Zna li neko koje ulje sipaju u ovlašćenim servisima? Nisam proveravao nivo nakon prvog servisa (urađen na oko 500-600km) ali sada je na minimumu, možda i ispod... Valjalo bi to dosuti pre sledećeg servisa.

Pošto sam nekad bio zaluđenik za ulja (koje, zašto, zbog čega...) da pripomognem.

Nebitno je koji je brend ulja koji su sipali ako hoćeš da doliješ. Čak ni gradacija nije bitna ako se promeša. Gledaj da doliješ ulje po specifikaciji koja ide za taj agregat. Specifikacija i gradacija nisu isto 🙂

Piše u uputstvu koje je (Jaso MA2). A gradacija je sigurno 10w40, jer to sipaju svi ovlašćeni.

To ulje koje ćeš sipati može da se desi da troši manje ili čak i da ne potroši uopšte iako je ista gradacija i specifikacija.

Promenio član Rapax
  • Sviđa mi se 2

• Enduraš, 6569 postova
  • Motocikl: 450MT

Ja sam se jako iznenadio kad sam saznao da CF moto ne daje servisnu knjižicu vlasniku motora, nego ima elektronsku. A toj elektronskoj vlasnik koliko je meni poznato ne može da pristupi, samo ovlašćeni servis. I isti sam problem imao kao Gliga, dan pred put sam se setio da treba da dolijem ulje, naravno vikend je, a ne znam koje je ulje sipano u motor. To je po meni totalno nenormalno, daj mi papirnu servisnu knjižicu i upisuj sta si sipao, koliko i kad, sa pečatom i potpisom, da ja u svakom trenutku mogu da pogledam kad je šta zamenjeno na motoru i da to mogu da prezentujem budućem vlasniku ako mi zatraži. Kad prestanem da održavam u ovlašćenom, nastavim u tu knjižicu da upisujem šta sam kad radio na motoru, tako da imam celu istoriju.

Kao što je recimo Honda koju sam imao, pravu servisnu knjižicu, kvalitetno napravljenu, a ne neku fotokopiju, u koju sam sve upisivao. I onda mi je kupac koji je kupio Hondu rekao da mu je jos više drago što sam sam održavao motor, jer sam sigurno bolje odradio od ovlašćenog, što je i istina.

Bitno je da naplaćuju servis najskuplje od svih, a uz motor ništa ne daju, ni servisnu knjižicu, ni korisničko uputstvo, ni servisno uputstvo, ništa baš, tako da ja sigurno motor neću da održavam u ovašćenom, održavaću ga sam.

Promenio član aca-pn
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X

Ne znam za CF moto i moto prodavce, ali mi za službene Tojote isto nemamo nikakve papirne knjižice godinama. Sve je elektronski. Medjutim, ako zatražim da mi pošalju, dobijem sve na email. Isto tako je i za privatnu Hondu, samo što moraš da doneses saobraćajnu dozvolu kako bi dokazao da si vlasnik.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

• Ne silazi, 1308 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

Uz Voge se dobija klasična servisna knjižica i na prvom servisu su mi napravili elektronsku i poslali link taj da i ja imam pristup. Da li je standardna procedura za elektronsku ne mogu da kažem jer ja sam zaboravio da ponesem servisnu knjižicu pa drugačije nije moglo jer drugu nisu imali. U glavnom imam uvid u elektronsku servisnu knjižicu.

• Sviđa mi se 4

Ah, nedelja veče. Mir, tišina, šoljica čaja. Pravo vreme za odmor,  opuštanje ... i zamenu ležajeva u točkovima 🤪 :lud:

Zadnji točak:#450mt#

2x: 6303 u glavčini
1x: 6205 za nosač lančanika
1x: 27x47x7mm semering
1x: 35x52x7mm semering za nosač lančanika

Prednji točak:
2x: 6203
2x: 25x47x7mm semerinzi

Svi ležajevi idu u 2RS verziji. U Lagertonu, za SKF, ovo sa spiska izađe oko 2300 dinara (ovo na slici je za 2 motora):

0-02-05-c7e1a48ad44d00b3afee8442afd9f4ff281e800c74ab898a62b314125ca68dd1_22212e3c633.thumb.jpg.2b335d7cde74248321b0ccf09e1f88dc.jpg

0-02-05-c377a25f5d0fcbdb2f852eeea624317e322bdb80238963cab7eb056a6a61fde1_22212e3bb60.thumb.jpg.38460ab16cb02597a3c2c13ebb15d244.jpg

Ispostavilo se da su na 12.000 km prednji odlični. Iza semeringa nije prošla ni kapljica vode, okreću se kao novi i nije bilo potrebe da ih menjam. Zamenio sam semeringe kad sam ih već skidao. Očistio malo oko lagera, stavio novu mast, vratio kako je bilo. 

Zadnji točak je druga priča. Isto kao i kod @aca-pn - veliki na nosaču lančanika prosvirao i dobio luft. Ostala dva još uvek nisu, ali se oseća da ne idu glatko, pitanje je trenutka kad će prosvirati. Voda je dolazila do sva tri. Tako da su naravno svi zamenjeni.
Obratite pažnju da onaj na nosaču lančanika ima zeger osigurač.

Prednji točak se zateže na 85 Nm , zadnji na 110 Nm.

0-02-05-1d09b607bb358995e09c18430aa5f253a2b295d543c9ae041e078a906b193a39_22212e3a94c.thumb.jpg.6515b7093f002b93392a3a78049b4992.jpg

To je to za sada, sledeća stavka zamena lanca, a zimi kad budem imao vremena proveravam ležajeve zadnje viljuške. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 11
  • Podržavam 1

Garažu i alat imaš kad god hoćeš, trenutno imam i  još jedan set ležajeva i semeringa za oba točka, dođeš, dam ti uputstva i udri ! :D Nema neke velike nauke :)

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

@batica87 Stvar je samo u trudu. Jedino bi morao malo više da se potrudiš nego neko kome to dolazi prirodno, i biće super.

P.S : Apropo priče o podizačima ... :D Nisam ovo primetio ranije, moraću  da vidim šta ga zeza, da rešim  . (Vidim ja lakše mi idu desne krivine, u levim mi se ispravlja 🤣)

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 2

• U prolazu, 35 postova
  • Motocikl: 450CL-C, 450MT

Nemaš problem, desno ti je disk, kočnica... zato vuče na desno kad je postavljen tako kao kod tebe 🙂

Nego, baš htedoh da okrenem neki krug da ne zaboravim kako se vozi, kad kiša 😐

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja