Jump to content

Moto Zajednica

QJ Motors SVT 650 X

Recommended Posts

• Ne silazi, 4095 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Slažem se a kolegom. A što se čepa hladnjaka tiče, obično je potrebno da se prvo potisne na dole, pa onda okrene. 

Kad je tečnost skroz hladna, naravno.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 459 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x
1 hour ago, Gordak985 said:

Nivo antifriza se generalno na vozilima u zadnjih 50 godina ne proverava odvrtanjem čepa hladnjaka, niti se na tom mestu doliva. Ne znam u čemu je caka, samo pominjem, verujem da znaš, ali ipak. Valjda ne šteti, a čim ne šteti znači da koristi.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Upravo obrnuto.....antifriz dolivaš direktno u hladnjak, a naposletku u expanzionu posudu.....kad je u pitanju prazan hladnjak, a kad po malo dolivaš i gledaš nivo antifriza onda je svakako expanzipna posuda mera....ali mene interesuje jbt kko se otvara....probajte videćete o čemu pričam

Promenio član vladmoll
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 1636 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Upravo obrnuto.....antifriz dolivaš direktno u hladnjak, a naposletku u expanzionu posudu.....kad je u pitanju prazan hladnjak, a kad po malo dolivaš i gledaš nivo antifriza onda je svakako expanzipna posuda mera....ali mene interesuje jbt kko se otvara....probajte videćete o čemu pričam
Čep hladnjaka se odvrće samo kad se puni ili prazni sistem. Inače se dolivasamo u ekspanzionu posudu na kojoj su i obeleženi min/max nivoi. To je moje dosadašnje iskustvo. Ne kažem da sam u pravu za tvoj motor. Probaj ovo što kaže kolega sa potiskom na dole, ka telu hladnjaka, ako već hoćeš da otvaraš :-)

Pda, tako i piše u svim uputstvima koje sam video. Nisam čitao za ovaj motor konkretno doduše, ali ako ima tečnosti u prelivnoj posudi, nema razloga za brigu, mislim.

A čep hladnjaka ima gumu i ponaša se kao sigurnosni ventilu neku ruku. Teško se odvrće ako je pod pritiskom. To iz razloga da se ne bi ošurio ako je tečnost vrela. Opet, samo načelno govorim, ne znam kakav je ovaj konkretan slučaj.

• Integrisan, 5688 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
1 hour ago, vladmoll said:

Hteo sam danas da proverim nivo antifriza. Nisam uspeo da odvrnem čep hladnjaka. Dal je to neko probao, gde je caka????

Proverava se u prelivnoj posudi. Svakako cep hladnjaka se odvrce normalno, nema nikakvih caka pri njegovom odvrtanju. Nema doduse klasican navoj kao cep posude...

Majketi kako????

Odvrne se oko pola kruga i to je to, ne može da se digne ili bilo šta drugo. Pokušavao sam dobrih 15 minuta.

A dalje, ako je expanziona posuda niža od hladnjaka, kako će hladnjak biti pun. Smisao je da višak tečnosti usled toplote ode u expanzionu posudu, ne obrnuto...pogledajte sve će vam biti jasno...

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 187 postova
  • Motocikl: QJ SVT 650X
Pre sat vremena, vladmoll je napisao:

Majketi kako????

Odvrne se oko pola kruga i to je to, ne može da se digne ili bilo šta drugo. Pokušavao sam dobrih 15 minuta.

A dalje, ako je expanziona posuda niža od hladnjaka, kako će hladnjak biti pun. Smisao je da višak tečnosti usled toplote ode u expanzionu posudu, ne obrnuto...pogledajte sve će vam biti jasno...

Da lupim i ostanem živ. Čini mi se da sam na KLE-u odvrnuo pola kruga, pa još nešto. Nekakvo "2 stepeno" odvrtanje. 

Promenio član cika miloje

• Drug član, 1636 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Majketi kako????
I think you are overthinking it. Siguran sam za poslednja tri auta i trenutni motor da je max nivo na ekspanzionoj posudi a na dva od četri čak i čep iste, ispod nivoa čepa hladnjaka. Don't worry about it, samo sledi uputstvo za proveru nivoa tečnosti.

I ja mislim tako. Mislim da nema šanse da prođe neprimećeno ako postoji neki problem sa rashladnim sistemom. Meni su svojevremeno zeznuli stvar na skuteru pri zameni antifriza, da u "ovlaščenom" servisu naravno, jelte. Nisu dobro odzračili sistem, stvorio se vazdušni čep. Samo nekoliko minuta je dovoljno da zasvetli lampa upozorenja na temperaturu, a ventilator onda vrti kao blesav.

Vozio sam nazad do servisa nekoliko kilometara sa 16 stajanja...

• Drug član, 1438 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥
Pre sat vremena, vladmoll je napisao:

Majketi kako????

Ovo je tačno,barem bilo kod mene na bmw c650.

Ja sam u ovl. servisu proverio,kad su me zezali ,što sam dolivao  dole u posudu ...

Otvoriše čep hladnjaka ,koji je iznad prelivne posude ,stvarno falilo tečnosti i ako je dole u posudi bilo sve ok ...

• Drug član, 1483 postova
  • Motocikl: SMC 300
1 hour ago, vladmoll said:

Majketi kako????

Oce da zalepi cep na hladnjaku. On guma sta li. Okrenes li ti onj limeni deo za otprilike max pola kruga?

• Drug član, 2668 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...loading...
Pre 22 sati, Frizhideron je napisao:

Ekipa, evo jedne pričice.

Na nekih 1200 kilometara (200km posle prvog servisa) čujem nešto napred kao da škripi.. Mislio sam možda da su kočnice, ali ne dešava se kad kočim, nego kad vozim. Kao neka kesa da je zapala kod viljuške, negde od napred se čuje. Reko, možda kače pločice diskove.

Sam agregat nije, jer u leru, tj kad se ne krećem i u mestu turiram, lepo radi bez propratnih zvukova.

Zakaže termin u servisu, čisto da čujem njihovo mišljenje. (inače, motor lepo ide/koči, samo ima neki čudan škripavi zvuk kad se krećem)

Serviseri u Platneru kažu posle celog dana čačkanja, da su jedva našli šta je. Prvo su mislili da su kočnice prednje, ali su brzo shvatili da se i dalje čuje. Onda su provalili da kao da je neki pesak/prljavština ušla između lanca i klizača i da melje i drobi i to pravi taj zvuk. Kad su očistili i ponovo podmazali lanac, sve je ok bilo, zvuk je prestao.

Važno je napomenuti da sam ja "početnik" ne idem po blatu, kiši, pesku, offroad itd..

E sad, posle 600 km, na 1800km, samo po suvom i asfaltu vožen, opet se čuje isti zvuk. Drugar koji se više razume u motore i duže vozi, kaže da lanac treba malko da se dotegne, pa sad ne znam da li može i to dodatno da proizvodi taj šrkipući zvuk...

Da li je još neko imao te zvukove pri vožnji? I da, vreme je da čistim sam lanac, sve sam nabavio sem štendera, opremljen sam alatom, al' najbitniji mi fali :D

Prednji lančanik i njegova izrada...samo dooobro podmaži i pre toga očisti prednji lančanik. Izgubi se taj problem kad se lanac malo rastegne i podesi.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Samo da javim da sam uspeo da otvorim  cep hladnjaka. Naposletku sam uzeo mali gumeni čekičić i lupio par puta po čepu i onda je popustio i odvrnuo se. Inače, čep se odvrće tako što se na uobičajeni način okrene oko pola kruga i kad dodje do kraja onda se pritisne nadole pa se nastavi sa okretanjem. I to je to. I obrnuto se vraća na svoje mesto.

Inače, napred smo se dopisivali u vezi antifriza, da ne bude zabune, dakle u prazan hladnjak se doliva antifriz direktno u hladnjak i to do samog vrha. Zatim se doliva u expanzionu posudu.

Kada se temparatura poveća onda se antifriz raširi i pod pritiskom gurne čep hladnjaka koji onda pusti tečnost ka expanzionoj posudi, i ako tamo ima i previše tečnosti(kao našem kolegi što se desilo) onda višak ide drugim crevom napolje.

Kada se motor ugasi i antifriz počne da se hladi i skuplja, onda tečnost iz expanzione posude pod vakumom se vraća u hladnjak i tako sve u krug. Ali ako ima malo tečnosti u hladnjaku iz nekog razloga, onda ona tečnost u expanzionoj posudi nemoze se povući u dovoljnoj meri i nadoknaditi manjak tečnosti u hladnjaku. Zato nije loše bar jednom godišnje proveriti da li ima dovoljno tečnosti u hladnjaku, a u expanzionoj posudi se vidi na oko.

Inače iz nekog a meni nepoznatog razloga, svi japanci i ovi naši kinezi koriste antifrz iz 80-tih godina, To je antifriz zelene boje i sastav mu je etilen glikol. Kod nas se moše kupiti (u svim radnjama auto delova)kod proizvodjača Paraflu G11. Nije greška kupiti i sipati i plavi antifriz koji kod drugih proizvodjača nosi oznaku G11 ali je sastav monoetilen glikol. Naprednija formula.

A g 12 crveni se ne koristi, a zašto ne znam, ali ima servisa koji i to sipaju i po njima radi odlično....

Inače nadam da ste se provozali ovih dana!

Živeli

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Integrisan, 5688 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

G12, G12+, G13, svejedno mi je. Takodje nalazio sam i isti tip antifriza, znaci G12 sa razlicitim bojama, tako da boju stavlja proizvodjac. Ne mora da znaci da je G12 bas odredjene boje.

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja