boza_kg 7308 Napisano Jul 2 Ne silazi, 5246 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Alekre je napisao: Traju duže i udarna snaga im je punooo jača. Glavna je valjda caka što mnogo bolje podnose parazite, i izdržavaju mnogo duže bez dopunjavanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17678 Napisano Jul 2 (promenjeno) Integrisan, 8704 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nije baš tako. Procenat samopražnjenja jeste vrlo mali ali je im je i kapacitet mali. Kod mene npr. ide aku od 10ah a litijumski ima samo 4ah. Jedva da ima kilogram i veličine je npr. baterije za neki aku alat. To je model koji je proizvođač propisao kao zamenski. Problem je što ako postoji neki pasivan potrošač, tih 4h, može da ih izvuče brzo jer nema rezerve. Doduše udarna snaga je duplo veća. Ja sam TDM kupio sa litijumskim i kod mene je trajao ako se ne varam najmanje pet godina a ko zna koliko je radio kod prethodnog vlasnika. Posle sam koristio obične ali sam se vratio na litijumski. Koliko lako zavergla dva velika klipa to je čudo. Kao da je četvorcilindraš od 600 kubika. EDIT: postoje modeli koji su gabaritno veliki kao običan aku i imaju više amper časova. Samo što su takvi baš skupi. Nije ni ovaj "mali" jeftin. Promenio Jul 2 član Alekre Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladmoll 712 Napisano Jul 3 (promenjeno) Zainteresovan, 510 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: QJ motor svt 650 x Prijavi odgovor kao problematičan Postoji fora da se ugradi uz akumulator i kondenzator propisne jačine, i onda kaumulatori traju dosta dugo jer za prvo verglanje on vuče snagu iz kondenzatora i kad je akumulator skroz loš on će iz kondenzatora da povuče snagu za paljenje.... e sad, pitanje je da li će to da fercera na našim modernim ecu sklopovima...mislim da i neće, bar po predhodnom iskustvu sa lošim akumilatorima, a inače ovaj sistem sa kondenzarorom je primenjiv u kamionima, mislim da oni imaju kondezator spakovan poput manjeg akumulatora. Neki ljudi su probali kod starijih auta da umesto akumulatora ubace samo nekoliko kondezatora i tvrde da im je to ok radilo. Kondenzator se napunio za par sekundi ali i isprazni za jedno verglanje, i opet ispočetka....i ako se ne bi palio auto recimo 10-tak dana izgubio bi snagu.. i sl... Hteo sam da probam to pre više godina ali.....ne nadjoh vremena... Promenio Jul 3 član vladmoll Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17678 Napisano Jul 3 Integrisan, 8704 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pa to je fora kao što radi mešalica za beton? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 3161 Napisano Jul 3 (promenjeno) Drug član, 539 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nikada ne skidam AKU, gde motor zimi tu i AKU. Na početku godine kontakt i paljenje. Ako ne sastavi, dopuna. Od kad ostavljam AKU zajedno sa motorom, nikada nijedan problem, svi trajali 5-7 godina. Dopuna: Povremeno unimerom proverim stanje, zaboravio sam koje vrednosti treba da ima (imam zapisano). Čini mi se 12.2-12.3v da su znaci da je uskoro kaput. Promenio Jul 3 član Luka9905 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...