Jump to content

Moto Zajednica

Zontes 350E

Recommended Posts

• https://www.instagram.com/vujke.spidermax/, 179 postova
  • Motocikl: Zontes 350E
1 hour ago, sgolub said:

Za ambijentalno osvetljenje farova samo spojis konektor koji je razdvojen, na yt postoji video gde je to objasnjeno. 

Jeste kad vec imas ambijentalno, pa ga raskacis na dzek za tehnicki ali na zalost ja fizicki nemam rasvetu za to, tako da nemam ni sta da utaknem u taj dzek od ispod.

1 hour ago, sgolub said:

Za ekran treba s vremena na vreme azurirati softver, mozda se nekad i pojavi info o temperaturi (ako postoji senzor) ili mozda moze da se se dokupi na aliexpresu

Ovo za update jeste kada radi aplikacija, za sada kod mene ne radi, nikako da se posvetim tome i da odem do servisa da pitam... Nadam se da ce biti posle nekog update-a jer mi je potpuno nelogicno da ima senzore pritiska u gumam i merenje temeperature guma a da nema tako nesto jednostavno kao sto je sondica za spoljnu temperaturu...

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3610 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

OK što se trouglova tiče, sasvim imaš prava da sebi ugodiš, kad već može da se bira.

Što se ABS-a i guma tiče, opet pričam iz svog skromnog iskustva. Na ranijim skuterima nisam imao ABS, a na ovom mi se aktivirao samo jednom, kao što rekoh, kada sam zabo prednju baš kao sivonja. Desilo se u istoj ulici, skoro na istom mestu gde su me već udarili kolima, pa je panika učinila svoje... Guma je počela da škripi, ABS je pumpao malo i zaustavio me sigurno, bez da blokiram točak i da se sunovratim. Sećam se da sam tad pomislio - hej, pa ovo baš radi kako treba! Tako sam i shvatio taj sklop - tu je da pomogne u nevolji, inače ćuti u ćošku ni ne primetiš da je tu.

Zato mi je malo teže da vizualizujem u glavi da može često aktiviranje biti do guma. Ko velim, ni neke druge gume ne mogu biti toliko drastično različite. Al možda grešim. Aj pa javi kakvo je stanje kad budeš promenio gume.

Sve najbolje, uživaj u novom motorinu!

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 2975 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
On 8/24/2023 at 12:57 AM, matke92 said:

Kočenje je dobro, ali sa tmax-om jednostavno ne može da se poredi, tmax se prelako ukopa u mestu. 

... Kupiš 3 komada Zontesa E350 (jedan Peri, jedan Paji, jedan Žiki) po ceni jednog Tmax. (14.390e običan, tech max 16.490e, ostane i kusur za 'urve i 'okain ;) )

Što će mu reći, stvarno ne može da se poredi jer nema ni smisla.

Voleo bi xmax300 da uporedimo (onaj jeftiniji, tričavih 6.840e) jer su realno najbliži po ceni...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

@Andrej_Hotstepper Nije ti merodavno porediti xmax sa 350E jer je sve sem zavrsne obrade i kocenja na strani 350E i manje-vise tacka.

Trebao bi da poredis 350D sa xmax-om, oni su u istom segmentu e tu je vec dilema veca ili nekom manja...

U sustini sve zavisi sta zelis, kakve su ti mogucnosti i koliko te lupaju kompleksi, prica da kupujes kvalitet kao da ces 15 godina voziti skuter kad ga uzmes je trula, realno je svakog cuda 3 dana dosta i cim izadje nesto novije i lepse(ili otplatis kredit i malo se povratis) vec krece da pecka i svrbi, ja bar ne znam nikog da je kupio xmax(ili bilo koji NOV skuter) i vozio ga dok ga ne sahrani. 

Ako se iole plasis Kineza(mada i ovde je ipak u pitanju kvalitetan, premium kinez nije to ona "Sprint" prica kineza... ) onda nema sta da se razmislja sa Japancem, lova na sunce i nema greske sigurno.

A ako ne patis mnogo od marke Zontes melje sve u odnosu dobijeno-ulozeno.

Xmax klot je 7 soma dok je techmax koji je malo manji klot(opet nema nista u odnosu na zontes od opreme) 7.8 soma.

350D full je 5 soma ili 350E za 5.4 soma ipak ozbiljno baca u razmisljanje...

Ja sam odlucio, video sta su prioriteti i sta se po meni isplati(ne samo finansijski, previse je to opreme, udobnosti i sitnica koje znace) i presekao, vreme ce pokazati koliko sam ili da li sam uopste pogresio... 

Evo i za kraj jedan link, da ti pomogne mozda u odluci: 

WWW.1000PS.AT

Ein Meister der Roller A2-Klasse ist der Yamaha XMAX 300. Kann der Newcomer Zontes 350E dagegen anstinken?

Promenio član Vujke1
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

...išao sam ovo da provozam juče... 

Moram priznati da sam oduševljen. 

Ne znam odakle bi počeo.. Ajde redom. 

1. Gabariti motora, nisam preterano visok, 185cm, meni paše savršeno. 

Velik je, deluje ogromno kad ga vidiš uživo, visina sedišta, položaj kormana, apsolutno kao da su mene pitali, konačno da mi ruke nisu kod pupka. Zaštita od vetra je meni odlična, taj vizir je verovatno najbolji fabrički vizir ikada, doslovce nemam buffeting, ta rupa radi posao fenomenalno jer smanjuje podpritisak iza vizira, visina u gornjem položaju mi paše (opet, poprilično individualno za svakoga), retrovizori imaju super pregledan položaj i oblik i konačno jer nema vibracija - čistu sliku. 

2. Sedište me je oduševilo(zasigurno najbolje skuter sedište koje sam ja ikada osetio!). Zašto mi je ovo toliko bitno?! 

Prethodni skuter koji sam imao, Honda PCX,  je imala doslovce drvenu dasku a onaj pregib mi se usecao u repnu kost, posle sat vremena sedenja to prelazi u agoniju, kao i kymco(vi) i malaguti pre toga koji su bili kao da sedim na toboganu i uvrću mi buLjO, uvek mi je bilo nejasno da je TOLIKO  TEŠKO da naprave normalno sedište, da li iko tamo sedne na njega da to proba.. Jel dođe šef u dizajn (razvoj)  dal kaže "pridrži mi kafu, makni se, daj da probam, pa ko je ovo radio, pa jbm ti sunce oš ljudi da nas kunu".. 

Evo skidam kapu Zontesu. Čestitam. "Kineski skuter" je objasnio kako se poštuje kupcu dupe. Oblik, pozicija u odnosu na korman i mesto za noge, lumbalni deo čak, sunđer ni mek ni tvrd... Savršeno. Neverovatno mi je da ljudi ne shvataju da je sedište jedan od najbitnijeh aspekata dožvljaja i korišćenja motora (jbe mi se tačno za 6 opcija prikaza cajgera na ekranima) ako treba da se patim svakim metrom. 

3. Agregat.

Od svih skuter agregata koje sam ikada probao, ovaj je ubedljivo sa najmanje vibracija, to je prvi utisak. Posle Beverlija i Xmax (ruku na srce oba 10 godina stara, nove nisam vozao) očekivao sam onaj lep puls koji oni imaju - ne, ovaj mu dođe skoro ko elektro.. Deluje mi da nije sa mesta tako startan, ali kad krene je impresivan. Odaziv na gas, sve je glatko, puterasto, nema trzanja 0/1, ubrzanje je linearno, nema ono da ga nategneš u obrtaje pa čekaš da varijator krene - ruku na srce ovo je i najjači skuter koji sam probao. Svo vreme u vožnji sam puštao gas, ni u jednom trenutku ne osetiš da mu fali snage čak ni tu na 4-5k rpm po Bežaniji gore/dole.. 

4. Kočnice - rade. Šta znam, nisam Valentino Rosi, niti jurcam, koče. A da, oblik ručica mi je savršen, i pride ima štelovanje, a ko je smislio onu parking kočnicu zaslužuje orden. Nema dodatne sajle, nema komplikacija, sad kad vidiš pomisliš kako se ostali nisu ovog setili...

5. Vešanje... Ovo mi deluje kao najslabija tačka, ali nisam merodavan jer sam sad dve sezone vozio off road orjentisan motor, sad mi sve nekako skakutavo i tvrdo.. Ali zasigurno bolje od PCX (sa kojim nema ni smisla da poredim)...

Meni se jako sviđa. Definitivno mogu sebe da zamislim da živim s njim, pogotovo što oduvek pričam da za normalnog čoveka, skuter 300cc pokriva najviše potreba i zahteva 300 dana godišnje, onih 3 vikenda kad te žena pusti da ideš sa drugarima su problem... 

Over & out. 

IMG_20231030_091740.thumb.jpg.e42605ffc33dd7f9f2193dbba469689c.jpg

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

I na mom Kymcu je sedište super udobno, najzad su se setili kod novijih skutera da je to bitno, što kažeš. Ali ipak mislim da gabariti čine svoje. Ovaj Zontes je bre velik, udoban, može odrastao čovek komotno da se smesti, pa onda i sedište bude fino. PCX je mali zvrk, nije za poređenje.

Ne znam koliko km na satu ima skuter koji si probao. Pisali smo već, elektronski je ograničen RPM u periodu razrade. Tek kad se lepo razgazi, otključaju mu se performanse do kraja:

image.png

Meni se jedino ne sviđa što je načičkan dugmićima na kormanu. Kao tastatura. Inače je super skuter.

Promenio član boza_kg

• Drug član, 1071 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750
pre 30 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

Neverovatno mi je da ljudi ne shvataju da je sedište jedan od najbitnijeh aspekata dožvljaja i korišćenja motora (jbe mi se tačno za 6 opcija prikaza cajgera na ekranima) ako treba da se patim svakim metrom. 

Živa istina

• Podržavam 1

42 minutes ago, boza_kg said:

Pisali smo već, elektronski je ograničen RPM u periodu razrade. Tek kad se lepo razgazi, otključaju mu se performanse do kraja:

image.png

Meni se jedino ne sviđa što je načičkan dugmićima na kormanu. Kao tastatura. Inače je super skuter.

Više sam nego siguran da nije ograničen elektronski. Ovo gore je "recommend maximum engine speed" ili ti preporuka proizvođača. Ne znam kolko je imao na satu, ali svega par stotina km. I nisam ga voštio niti vozim svoj a kamoli tuđi motor pun gas... Posle 10-15 km kad se ugrajao sam ga u par navrata digao na momente nešto ispod 6000rpm i tu je već sve što bi meni ikada trebalo.. Al to sam samo ja... Od poslednjeg letenja s motora sam zabranio sebi da glumim idiota, ako već ne mogu bez motora onda nemam pravo da glumim budalu... (pre nedelju dana sam dobio drugo dete i jako sam čvrst u toj odluci).. I ove godine smo izgubili jako puno kolega, svaki put me to pogodi ko malj... Zato nisam ni dao sebi ništa jače od pcx, crf, jer ne mogu da jure... A ovo je možda već i prejako, ne šalim se. A ko tvrdi da ume da se kontroliše laže. 

• Sviđa mi se 9

Kolege su već prijavljivale da skuter sam živne nakon 1.000 km pređenih, a tako nešto i pročitah na netu. Ali, na kraju, nije ni bitno, što kažeš.

@Andrej_Hotstepper Objasni nam sta cekas? :) 
Vidi samo stvarno da se ne podignu cene do sledece sezone vidis da sve ide u q... A i od pocekta je kod nas jeftiniji nego preko, sto je prosto nemoguce pa se bojim da nece da potraje, preko je 6 soma kod nas 5400, nije mala razlika... pa poitaj ti da se ne izjednaci to do sledece sezone.

Veruj mi skuter kidaaaaaa, skoro da nema mana a jos za te novce nema mana sigurno, sitnice fale i to se prasta! Bukvalno zaliva po svima... 
Ja sam morao da napisem za gume da nisu bas dobre da ne bude svaki cigan svoga konja ali i iskreno samo to bi menjao!

Cak i za vesanje sto si spomenuo, nije stvarno lose, trudis se da mu nadjes manu... Skoro sam drzac za mobilni ugradio na korman pa tacno mogu da vidim koliko vibracija prenosi i kako izgleda kad kokne rupu i bre sve je to pesmica... Jesu premium marke bolje u ovom polju ali nije stvarno to toliko bolje da se moze reci da ovo ne valja.

Jel ima neko da nas prosvetli u garanciji npr za yamahu ili hondu ili kymca koliko kosta npr samo grejaci rucica da se doplate fabricki sa ugradnjom? Kontam dok je skuter u garanciji da ne sme nista  aftermarket da se menja pogotovo ne sto se kaci na "struju"...

Bas me interesuje da kupis xmax koliko bi trebao samo za to da doplatis... 

• BJB Maxi Scooter Club, 4363 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV 750
Pre 14 sati, Andrej_Hotstepper je napisao:

Sedište me je oduševilo(zasigurno najbolje skuter sedište koje sam ja ikada osetio!). Zašto mi je ovo toliko bitno?! 

Prethodni skuter koji sam imao, Honda PCX,  je imala doslovce drvenu dasku a onaj pregib mi se usecao u repnu kost, posle sat vremena sedenja to prelazi u agoniju, kao i kymco(vi) i malaguti pre toga koji su bili kao da sedim na toboganu i uvrću mi buLjO, uvek mi je bilo nejasno da je TOLIKO  TEŠKO da naprave normalno sedište, da li iko tamo sedne na njega da to proba.. Jel dođe šef u dizajn (razvoj)  dal kaže "pridrži mi kafu, makni se, daj da probam, pa ko je ovo radio, pa jbm ti sunce oš ljudi da nas kunu".. 

Čitam i smejem se :lol: 

Siguran sam da nisi probao X ADV sa fabričkim sedištem.. :lol: :lol: 

• Drug član, 372 postova
  • Motocikl: Honda NC750 sivi soko šaltalica

Pa nasmej se na tih 7 i kusur hiljada evra preko koje si zarobio u nov xadv plus opremu par hiljada, svaka roba ima svoga kupca.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Mislim da cena nakon potpisanog memoranduma Srbija-Kina može ići samo dole, osim ako naši uvoznici ne budu alavi, koliko sam video zabrana je na robi koja se proizvodi u Srbiji, a skuteri i motori svakako ne, tako da eto nama barem se nadam uskoro jeftinih Kineskih mašina.

• Sviđa mi se 2

Pre 8 sati, vucko23 je napisao:

Pa nasmej se na tih 7 i kusur hiljada

Ne smeje se @Alexa90 ironično, nego je i on menjao\prepravljao sedište, na svom X-ADV, koliko sam čitao, zbog slične muke.

Ali ja opet da istaknem - nije samo zbog udobnosti sedišta problem - gabariti su u pitanju. Visoki smo mi kao nacija, i teški. Daleko smo u proseku veći od azijata ili na pr. italijana koji se uzimaju za reper. A mnogo zavisi kako ti stoje ruke, koji je ugao nogu kod kuka, koliko leđa imaju potporu, svašta nešto... sedište je samo parametar jedan u nizu e da ti motorin bude udoban.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1

• Drug član, 905 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Juče sam parkirao pored jednog, šteta što ne uslikah poređenja radi. Tu smo po gabaritima, ali primetno više ima mesta za noge na Zontesu. Nisam pipkao, tuđ motor. Jako lep :)

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9284 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 7 sati, Betta je napisao:

Mislim da cena nakon potpisanog memoranduma Srbija-Kina može ići samo dole, osim ako naši uvoznici ne budu alavi, koliko sam video zabrana je na robi koja se proizvodi u Srbiji, a skuteri i motori svakako ne, tako da eto nama barem se nadam uskoro jeftinih Kineskih mašina.

Nadam se samo da su Kinezi podigli kvalitet u svakom smislu te reči.

Pre deceniju nije mi bilo dobro kad vidim kineza (VClic, Kissbe, SumUp, SF3) jer nista nije bilo dobro/kvalitetno.

Zezala je elektrika, više mehanika a gde god ima gume ista krene da se raspada posle 3 max 4god.

Karburatori ganc novi, 5kom da se ima u rezervi....daj Bože da su 2-3 ispravna.

Srafovi, navoj....takodje loš, rezervoari od metala koji traju koliko i guma.

Ma idi to je bila agonija za sve u lancu.....jedan od razloga zašto sam se zakačio sa tada dir. Prodaje pa smo oboje završili kod gen. Direktora i jedan od razloga zašto nisam hteo da ih čujem i vidim više (kineze) ikad.

Kod motocikla podigli su kvalitet, za skutere/mopede vreme će pokazati.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Pre deceniju i kusur, bilo je drugačije. Italijani su se pravili u Italiji, Japanci u Japanu... samo muljatori kao Pežo lepili etikete na jeftine kineze... Sad svi prave po nekim Kinama ili Malezijama, sve je to sličan kvalitet više manje.

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 9284 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Hoću sigurno, volim da zavirim ispod plastike pa pišem kako stoje stvari.

Ako je za utehu ni ostali zvučni brendovi nisu wau bau.

Ono šta vidim je to da od 2019 kvalitet ide nizbrdo, cena konstantno kontra od kvaliteta.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Kada skines desni dekl od KTM-a lepo vidis da pise Bajaj... 

Sve je danas izmesano a kvalitet zestoko opao da bi smanjili cenu. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ali problem je što cena skače, a kvalitet pada. Prodaju nam šarene ekrane i komunikatore, grejače jajaca..., za velike pare, a krate kvalitet na osnovnim stvarima.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 107 postova
  • Motocikl: X max 250, SW 400...?

Ide se ka tome da više neće moći svako da poseduje bilo koje vozilo već samo da iznajmi. Prvo se radi na tome da nekretnina postane nedostižna običnom narodu a potom prevozno sredstvo. Borićemo se još koju godinu ali to nas očekuje u bliskoj budućnosti. 

• Sviđa mi se 2
  • Tužan 2
  • Podržavam 2

E da... To je jedini strah koji imam, ali ne samo za zontes već za sve... A za ovaj Zontes pre svega zbog toliko elektronike... Sve je to lepo kad je novo. Kolko ima km u tom agregatu koji je najjači u klasi, kompresioni odnos 11.8 takođe najveći u klasi, honda i yamaha su dosta manje "opteretili" svoje agregate...

Ali generalno i mi kao kupci volimo sve te igračke, keyless, displej naduvanosti guma, grejače ovog onog... 

To što mu je sada prednost kod odabira je potencijalno problem u budućnosti, jer je sistem komplikovaniji.. 

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja