Jump to content

Moto Zajednica

Honda Transalp 2023

Recommended Posts

• Enduraš, 6462 postova
  • Motocikl: CRF300L

Felne sa u unutrasnjom gumom nude mnogo veći izbor offroad guma, tako da je to po meni samo prednost. Jedino ako planiras da ga vozis samo po asfaltu, ali onda za to ima mnogo boljih motora.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: cb500x
pre 29 minuta, aca-pn je napisao:

Felne sa u unutrasnjom gumom nude mnogo veći izbor offroad guma, tako da je to po meni samo prednost. Jedino ako planiras da ga vozis samo po asfaltu, ali onda za to ima mnogo boljih motora.

Ja koliko znam Transalp je primarno cestovni motor sa mogućnostima off-roada, a možda griješim. Tako sam čitao u specifikacijama, a i svi recenzenti ukazuju na isto.

Sam segment adv motora ukazuje i na jedno i drugo, ali u odnosu na Tenere npr - Transalp nema ni blizu takve offroad mogućnosti.

Unutrašnja guma ne mislim da je problem svakome, ali ne bih se volio naći u nekoj zabiti sa probušenim gumom. Ok znam, može se nositi rezervna unutrašnja ali nisam oduševljen idejom skidanja točka i cijele zajebancije.

Drugi problem je rizik pri pucanju unutrašnje gume na velikim brzinama, jednostavno nisam oduševljen tom idejom

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 410 postova
  • Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750

Ako Afrika, koja sadrži CRF u imenu, ima opciju za tubeless, onda bi valjda i ovaj naš trebao da ima tu mogucnost. 

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 521 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Ima tubeless guma za off koliko hoces, vecina poznatih 50/50, i kvalitetne alu felne su jake za off ako imaju vise krakova (tipa CB500X felne, mislim da niko nikada nije iskrivio felnu). Ovi tipovi motora se voze svuda, vise asfalt svakako, ali i da se vozi 50/50, tubeless je bolja.

Meni najvise smeta jer je Transalp brz motor, unutrasnja guma je nepotreban rizik, ne daj boze pokupiti ekser prednjom gumom na brzem putu na 170kmh+, aj zdravo... Takodje dodatna briga redovno menjati unutrasnju da se ne osteti vremenom, nije problem kod novog motora, ali vremenom jeste. Mali ali nepotreban rizik.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Advanced Member, 2075 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Pa nije baš ni da unutrašnja ispusti u sekundi, to jedino ako eksplodira. Ekser, trn, grana će probušiti gumu ali i donekle usporavati gubitak vazduha. Jbg, moguće su obe opcije.

Preventivna zamena... Moj KLE od 19 godina i 74-74 hiljade km je na drugoj (napred) i trećoj (nazad) unutrašnjoj. Jedna zadnja je stradala kada je kroz nju prošao klin prečnika oko 1cm. Originalne unutrašnje i dalje nosim kao rezervne. Povremeno ih proverim, ništa im ne fali.

Pored svega što sam napisao, slažem se da je tubeless daleko prijatnija opcija u slučaju bušenja i krpljenja na drumu. Jednom mi je na Tuaregu pukla zadnja (zapravo bila bušna ceo dan i puštala, ja je pumpao više puta jer sam mislio da gubi vazduh na obodu). Sve rešeno za 10 minuta, i to zato što sam 5min čitao uputstvo i izučavao sadržaj kompleta za krpljenje.

Promenio član Gliga
  • Podržavam 1

Na starom Transalpu mi je otisla prednja na nekih 100kmh, samo jak trzaj u levo i za sekundu sam bio samo na felni i ne pitas se nista, ides dole. Ne smem ni da zamislim da je bila jos veca brzina, lutrija, pa otud mrznja prema tubed gumama i jedini razlog sto nisam uzeo Xl750, a na kraju i zavoleo Cb500X bas :). Ali sve zavisi, zadnja jos nekako, mnogo lakse se moze iskontrolisati. A Tubeless kad god se probusila, bas postepeno bilo. A na velikim brzinama unutrasnja moze bas dobro da se ugreje, pa dodatno stari, omeksa, nikako nemam poverenja da ih vozim brze, a pogotovo ne 160kmh+

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Drug član, 1181 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Unutrasnja guma ima ukupno 0 prednosti spram tubeless gume.

Jedino ako je neki dual sport. Na kros naravno ide tubed mada i tu se unutrasnje gume slabije koriste vec mus.

Na ovakvom motoru koji moze da drzi 150/160 km/h ceo dan kao i na Africi, totalni promasaj. Svaka cast svakom kome su potrebne unutrasnje gume kako bi spustio pritisak da tera transalpa i afriku po offu i kome je to makar 20% ukupne voznje. Samo moje misljenje, ne mora biti tacno.

• Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 116 postova
  • Motocikl: Transalp XL700

meni se probusila prednja na nekih 80 90 kmh, ne secam se tacno, isto jak trzaj ali nije brzo ispustila, cak sam jos par krivina izvozao dok sam shvatio da ispusta guma, sraf pokupio

mada je meni spoljna guma tubeles, mozda i to ima veze

• Podržavam 1

Ako su u MKD prodali bar 15 komada, ne vidim razlog da se tamo ne prodaje.
Inace moj prvi NC je bio re-export iz Delte. Tako da sam siguran da je ovo isti pazar. Ako stvarno ne donose onda ide moj na pazar za istu cenu :)

• Drug član, 2350 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Razmišljao sam i kako je uzeti negde preko pa da uveze, mislim da u toj situaciji mora biti nesto tipa 6 meseci pa tek onda moze. 

Preko je stariji model bio skoro 3k jeftiniji nego kod nas. 

Carina i ostalo pa dodje na isto mozda al opet bar znas da ga imas. 

Koliko god smo malo traziste nije fer opet da tako bude, uvezi 5 komada pa sta bude. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2350 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Pa moze im se posto imaju malu zaradu, oni jure servise. 

Kad sam uzimao moj, lik je dosao da uzme Afriku 21k eura bi ceh. 

Bilo je u fazonu eno ti tamo blagajna motor ce biti za koji dan, oprema se čeka do dva meseca, dolazi iz Italije 🤦‍♂️

Ponašaju se kao da su prodavci na ulici. 

Ima izuzetaka u drugim salonima al kazem za Hondu. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Da, i ta garancija ne sluzi bas nesto. Ne znam jel se nekada nekom to isplatilo. Ali eto. Po zakonu ne znam da li je to u redu.

u USA mozes sam raditi servise. Samo se sacuvaju racuni da se vidi koje si delove koristio. Ovo je skoro ucena ovde 

Ne znam da li servisi idu u neku online Hondinu bazu, meni su na rec u Spaniji zamenili sajlu gasa za original. Stavio sam neku privremeno kod lokalno mehanicara kada mi je pukla na putu.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

Možda i nije do distributera, naleteo na komšija koji radi u salonu, kaže da, nažalost, nismo zanimljiv pazar i da je jako teško obezbediti količinu. Biće nešto ali ne znaju količinu i vreme isporuke.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 88 postova

Meni su rekli negde oki sajma da nece povlaciti 2025 jer je izuzetno mala potraznja. Povlace fazon 95% X ADV po koju afriku i skutere.
Na 10 X ADV prodaju jednu Afriku a o transalpu da ni ne govore. Prosto nemaju racun.
Tako mi je objasnjeno...

Sent from my iPhone using Tapatalk

• U prolazu, 41 postova
  • Motocikl: Beverly 300 ie

Po svemu sto se generalno pisalo za ovaj brend, a i iz kratkog iskustva sa distributerom, mislim da je do distributera. Nisam se nikada bavio distribucijom bilo cega, ali je cinjenica da za neke druge brendove, proizvodjace, koji su isto tako i veliki i poznati, ovo ocigledno nije malo trziste. Tzv. customer care je nedvosmisleno los, a znamo koliko je to bitno u danasnje vreme. Ranije sam polu ozbiljno predlagao Ranku da se pise pismo Hondi, a mozda i nije losa ideja. Ja nekako verujem kada bi svi ljudi koji ovde pisu svoja losa iskustva sa

uvoznikom i distributerom ista preneli davaocu prava na distribuciju, da bi se nesto promenilo. Svakako ne kosta nista.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: cb500x

Ništa bolja situacija nije ni u CG.

Jedan Transalp bi trebao doći u Junu, a par Afrika se doslovno sa lagera prodalo. Uglavnom guraju x-adv.. ja prosto ne razumijem šta ljudi vide u tom motoru. O ukusima se ne raspravlja složio bih se i za svakoga po nešto, ali ljudi plaćaju duplu cijenu za skuter sa motorom nc750 

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 229 postova
  • Motocikl: Transalp XL 750

Znam da će ovo moje zapažanje naići na RAZAPINJANJE od strane nekih forumaša ali šta ću moram. 

Danas sam na kratko provozao GS 1200 2017. Do sada sam ga još jednom prilikom probao takođe na kratko.  Nije me ničim kupio. Očekivao sam neku primetnu razliku. Na kočenju nije sad nešto drastična razlika, BMW K1200S opasan dobro kočenje. Na vešanju opet isto tako. Ergonomija lošija od Transalpa, zaštita od vetra nikakva drastična razlika. Motor, opet isto, menjač isto. Ne znam šta da kažem nije me uopšte fascinirao. Po pričama ljudi očekivao sam primetnu razliku na bolje, međutim nije tako. Koja su vaša iskustva. Možda treba voziti više kilometara. 

Ako govorimo o adv motociklima Transalp je stvarno dobar motor. 

Promenio član zoransm
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 229 postova
  • Motocikl: Transalp XL 750

Još nešto. Čitao sam iskustvo jednog vlasnika Transalpa, koji je napred stavio zupčanik sa 15 zuba. Oduševljen je promenom !! 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja