Jump to content

Moto Zajednica

Iskustva sa policijom

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Klasifikovanje vozila po vrstama

Vrsta L – mopedi, motocikli, tricikli i četvorocikli

Vrsta M – vozila za prevoz lica

Vrsta M – motorno vozilo jeste vozilo koje je projektovano i konstruisano prvenstveno za prevoz lica i njihovog prtljaga.

Vrsta M1 – putničko vozilo jeste vozilo vrste M koje ima najviše devet sedišta uključujući i sedište za vozača, bez mesta za stajanje.

Vrsta M2 – laki autobus jeste vozilo vrste M sa više od devet sedišta uključujući i sedište za vozača čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 5 t i koja mogu imati mesta za stajanje.

Vrsta M3 – teški autobus jeste vozilo vrste M sa više od devet sedišta uključujući i sedište za vozača čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 t i koja mogu imati mesta za stajanje.

:mobilizator:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 118 postova
  • Motocikl: Honda SH350i
Opet kažem da ti nemaš ni izbliza autoriteta, a ni kredibilnosti da oceniš koje akcije nisu odgovarajuće a kamoli debilne i sprovedeš efikasno uklanjanje registrovanog vozila sa parking mesta. To što negde načuješ (da motori ne mogu da se parkiraju na javnim parkiralištima) ne znači da je to činjenica.

Ko da prikaz propisa koji govori suprotno, ja mu odajem priznanje.

Vidi, debilno je parkirati motor na parking mestu za auto, nisam ja neko ko treba da ima ni autoritet ni kredibilnost nego živimo u gradu, a trebalo bi valjda svi jednako da poštujemo propise. To što neko postavi neki predmet gde mu se ćefne ne znači da taj predmet može i mora tu i da ostane. Da l je motor ili kutija ili džak, potpuno je svejedno, nije mu mesto na parkingu za automobile … nacrtan auto, šta tu nije jasno?

Evo dao ti kolega iznad citat iz propisa, nije dovoljno ni kad je nacrtano nego mora sad i izvod iz propisa da bi mu forumski sveci izdali priznanje

Saobraćajni znakovi se dizajniraju da budu jasni, vidljivi i nedvosmisleni, čak i da ne poznaješ sve propise, mora biti jasno o čemu se radi.

Ali po istom stavu koji podržavaš, možeš da činiš sve drugo što nije označeno na pravougaonoj tabli, jer pravno ne postoji ni ograničenje ni zabrana nego je pravougaona tabla jednake težine kao bilo koja druga informativna tabla.
  • Sviđa mi se 3

• 4_tocka_i_karoserija, 1910 postova
  • Motocikl: -

@Gordak985 to kod Orlovače što spominješ - sklonjeni su znakovi ograničenja 60 km/h, tako da je sad ograničenje svuda 80km/h.

Pretpostavljam da su klošari naleteli ili na nekog "bitnog" ili na nekog ko ih je tužio jer tamo nije mogao da postoji osnov za ograničenje od 60 - fizički odvojene saobracajnice za suprotne smerove sa po dve trake, denivelisana ukrštanja sa ulivnim trakama - samo fali kontrolisani pristup da bude autoput, a ne 60...

Ali da, imali su lepo mesto gde da se montiraju i "hvataju naivne", a dalje na magistrali ih nema nikad nigde pre Meljaka. Bukvalno ne pamtim kad sam ih video sa radarom. Samo ponekad u Lipovici stanu i zaustavljaju bez veze, uglavnom kombije i kamione.

Klošari.

• Drug član, 1877 postova

Nije okačio propis po kom nije dozvoljeno parkirati registrovan motocikl na parking mestu na javnom parkiralištu. Ovo je samo klasifikacija vozila.

Motocikl je motorno vozilo za koje se pri registraciji plaćaju takse i time se dobija pravo na korišćenje javnih površina namenjenih vozilima, osim ako se drugačije ne propiše.

Logika da je simbol na znaku jednako znakovnom pismu nije ispravna.

Ono šta piše u propisu je jedino šta se primenjuje, a znakovi su isto tako jasno definisani bez obzira šta neko može da zaključi iz njih.

To što neko može da parkira svoj motor negde drugo pa da imamo mesta i za još jedan auto, je samo odlika empatije i osećaja za život u zajednici, ali ne daje ti za pravo da pomeraš motor, eventualno ga oštetiš i napraviš vlasniku neki drugi problem.

Ako je zabranjeno, nek dođe pauk i odnese ga

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 3

• Drug član, 1822 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Listao sam sajt Parking Servisa Beograd, nigde ne pise koja se vozila smeju parkirati u zoniranim delovima, svugde se pominju samo VOZILA, ne pominju se ni putnicka ni teretna ni motori ni skuteri.

Po meni i motori i skuteri spadaju u vozila ali kako ih zakon vidi to vec ne znam.

• Drug član, 1296 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Kako god da ih zakon vidi, sprovođenje istog treba da regulišu/osiguraju nadležne službe, a ne stanovništvo.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Saobraćajni znakovi se dizajniraju da budu jasni, vidljivi i nedvosmisleni, čak i da ne poznaješ sve propise, mora biti jasno o čemu se radi.

Zapravo, saobraćajni znak je samo simbol koji po sebi ne mora da znači ništa, a ne basna u slikama.
  • Podržavam 1

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
@Gordak985 to kod Orlovače što spominješ - sklonjeni su znakovi ograničenja 60 km/h, tako da je sad ograničenje svuda 80km/h.

Pretpostavljam da su klošari naleteli ili na nekog "bitnog" ili na nekog ko ih je tužio jer tamo nije mogao da postoji osnov za ograničenje od 60 - fizički odvojene saobracajnice za suprotne smerove sa po dve trake, denivelisana ukrštanja sa ulivnim trakama - samo fali kontrolisani pristup da bude autoput, a ne 60...
Ali da, imali su lepo mesto gde da se montiraju i "hvataju naivne", a dalje na magistrali ih nema nikad nigde pre Meljaka. Bukvalno ne pamtim kad sam ih video sa radarom. Samo ponekad u Lipovici stanu i zaustavljaju bez veze, uglavnom kombije i kamione.
Klošari.
Lepo sročeno

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Zapravo, saobraćajni znak je samo simbol koji po sebi ne mora da znači ništa, a ne basna u slikama.
Andrejin krst i ostli hijeroglifi oko pružnih prelaza... Srećom nam vozovi spori :-)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

• Zainteresovan, 850 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i
Listao sam sajt Parking Servisa Beograd, nigde ne pise koja se vozila smeju parkirati u zoniranim delovima, svugde se pominju samo VOZILA, ne pominju se ni putnicka ni teretna ni motori ni skuteri.
Po meni i motori i skuteri spadaju u vozila ali kako ih zakon vidi to vec ne znam.
Ček, jel' na kraju dozvoljeno ili zabranjeno parkiranje motorcikala na obeleženim parking mestima?

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Podržavam 1

• nekrunisani kralj moto cigana, 3197 postova
  • Motocikl: 4x4

I meni je Navara registrovana kao teretna, a parkiram je kao putničko vozilo (ako nađem mesto). U Delta sitiju sam napravio manji zastoj, na rampama u Lidlu, i Idei u Nehruovoj...

• Drug član, 1519 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Vozila registrovana kao tertna, ne mogu se voziti u uzem centru grada! Osim uz posebnu dozvolu

Tako da ako vas policija zaustavi, a vozilo registrovano kao teretno, mogu da vas kazne.

Ja sam to osetio na svojoj kozo pre 10-tak gpdina, kada sam pikup-om prosao kroz centar....

• Zainteresovan, 850 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i

Sad su pojedini džipovi veći od pick-up vozila

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Nije okačio propis po kom nije dozvoljeno parkirati registrovan motocikl na parking mestu na javnom parkiralištu.

ZOBS

Član 65

Prilikom parkiranja vozač je dužan da vozilo parkira na jednom parking mestu predviđenom za parkiranje te vrste vozila.

Član 158

Saobraćajno-tehničkim merama u naselju uređuje se režim saobraćaja u redovnim uslovima i u toku radova na putu, a naročito: usmeravanje tranzitnog, teretnog, biciklističkog, pešačkog saobraćaja, utvrđivanje puteva i ulica namenjenih javnom prevozu putnika, način korišćenja saobraćajnih traka za vozila javnog prevoza putnika, ograničenje brzine za sve ili pojedine kategorije vozila, određivanje jednosmernih ulica, pešačkih zona, zona usporenog saobraćaja, Zona "30", zona škole, zona zaštite životne sredine, određivanje bezbednog i efikasnog načina regulisanja saobraćaja na raskrsnicama, određivanje prostora za parkiranje i zaustavljanje vozila, snabdevanje, usmeravanje i preusmeravanje korisnika i slično.

Propis je jasan. Parking mesto je predvidjeno za odredjenu VRSTU vozila, a signalizacijim se odredjuje prostor za parkiranje, koji sadrzi i odrednicu o vrsti vozila predvidjenom za parkiranje na odredjenom parking mestu.

:mobilizator:

• Drug član, 986 postova
  • Motocikl: NEMAM
Vozila registrovana kao tertna, ne mogu se voziti u uzem centru grada! Osim uz posebnu dozvolu
Tako da ako vas policija zaustavi, a vozilo registrovano kao teretno, mogu da vas kazne.
Ja sam to osetio na svojoj kozo pre 10-tak gpdina, kada sam pikup-om prosao kroz centar....
Odakle ti to? Posebnu dozvolu imaju preko 3.5t ili 5t ili više,zavisi kako je gde propisano.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

• Podržavam 1

Da nastavim niz o pravnom osnovu po kojem Parking setvis ne dozvoljava parkiranje motocikla u zonirankm parking mestima.

ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA GRADA BEOGRADA

Član 7
Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.
Javna parkirališta koja su obeležena na način propisan stavom 1. ovog člana, na vidnom mestu imaju istaknuto obaveštenje koje sadrži informacije u zavisnosti od vrste parkirališta i to: radno vreme javnog parkirališta (vreme naplate parkiranja), kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja, zone, vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta, cene, način plaćanja i kontrole parkiranja, obavezu korisnika da se informiše o izdatom elektronskom nalogu za plaćanje elektronske dnevne parking karte (u daljem tekstu: eDPK), vreme važenja eDPK, oznaku sajta, elektronske adrese i telefona preduzeća za informacije i reklamacije.

Ovde se govori da parking mora da sadrži informacije o "kategoriji motornih vozila koja se mogu parkirati", dok u ZOBSu se pominje pojam "vrsta vozila". Kada PS označi parking da je za putnicka vozila, to je to, nema parkiranja ni motocikla, ni kombija, ni kamiona.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

• Drug član, 1877 postova
28 minutes ago, tomamega said:

Kada PS označi parking da je za putnicka vozila, to je to, nema parkiranja ni motocikla, ni kombija, ni kamiona.

Ne odlučuje Parking servis već lokalna samouprava, što je u ovom slučaju Grad Beograd.

Sve šta si naveo je da propis prepoznaje vrstu vozila, šta ja nisam osporavao, ali nigde nisi naveo da je zabranjeno parkirati motocikle.

Deo odluke koji si citirao se odnosi na obeležavanje, a ako već navodiš čl.7 koji sam po sebi govori o oznakama stavi i čl.9 koji je odmah ispod naslova

KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 9

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Mada, nije ni bitno, sve je ovo počelo od ideje da je samopomoć skroz OK.

To što neko misli da je pomeranje motora u redu, neko možda misli da je pomeranje kostiju onog ko pomera motor sasvim odgovarajuće.

A neko tek misli da metalna štangla rešava mnoge probleme.

Ima ih koji se osećaju da vatreno oružje koje nose ne treba samo da čami za pojasom. 

Poenta priče je da je onda to anarhija i da nema kraja nadgornjavanju.

(Svi primeri su sasvim realni, branim trenutno trojicu koji su u pritvoru za ukupno 6 krivičnih dela čiji je sastavni deo nasilje. Jedan od njih ima sina koji je pucao nedavno na jednom splavu i dečko što je bio u pravu sad ima više rupa nego što mu je majka priroda dala)

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1822 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT
Pre 1 sat, tomamega je napisao:

imaju istaknuto obaveštenje koje sadrži informacije u zavisnosti od vrste parkirališta i to: radno vreme javnog parkirališta (vreme naplate parkiranja), kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja, zone, vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta, cene, način plaćanja i kontrole parkiranja, obavezu korisnika da se informiše o izdatom elektronskom nalogu za plaćanje elektronske dnevne parking karte (u daljem tekstu: eDPK), vreme važenja eDPK, oznaku sajta, elektronske adrese i telefona preduzeća za informacije i reklamacije.

Na tabli ne vidim nigde da je obelezeno koja kategorija vozila sme da se parkira.

Ispod A i 2. Zone je znak koji pokazuje kako je obavezno parkirati tj nacin a ne za kategoriju

5C710BBB-3CB4-4969-B09B-5AB4A67CBFC2.jpeg

• -, 1755 postova
  • Motocikl: /
Pre 4 sati, MaxiS je napisao:

To je zato sto nisi imao na vratima "vozilo za sopstvene potrebe"

• Svrati ponekad, 118 postova
  • Motocikl: Honda SH350i
A sto opterecujete temu sa parkiranjem? Neko je vec otvorio temu posebno, pa kuckajte tamo...

Totalno si u pravu, ova tema o zauzimanju parking mesta vespom je za temu o bahatim mmlz, bar kod nas može da je parkira gde hoće bez trunke posledica, ali neeee, mora da se glumi ludilo zauzimanjem mesta 2x5m, kako ne može da izgleda parking za motocikle, može ovako nekako

089-C310-E-14-BE-475-B-A5-ED-21-D7528730-DC.jpg

A ovako je tabla

48624646-F512-417-C-B279-4-E624-F658955.jpg

Biće i kod nas jednog dana sigurno… samo da dostignemo taj nivo civilizacije.
  • Podržavam 1

• -, 1755 postova
  • Motocikl: /
Pre 9 sati, tomamega je napisao:

Kada PS označi parking da je za putnicka vozila, to je to, nema parkiranja ni motocikla, ni kombija, ni kamiona

Bas kao na ovoj slici iznad...

Ako nema dopunske table ispod znaka za parking mozes da parkiras bilo koje motorno vozilo koje po gabaritima moze da stane u to mesto.

• Zainteresovan, 495 postova
Pre 7 sati, Ji 4Tze je napisao:

Totalno si u pravu, ova tema o zauzimanju parking mesta vespom je za temu o bahatim mmlz, bar kod nas može da je parkira gde hoće bez trunke posledica, ali neeee, mora da se glumi ludilo zauzimanjem mesta 2x5m, kako ne može da izgleda parking za motocikle, može ovako nekako

089-C310-E-14-BE-475-B-A5-ED-21-D7528730-DC.jpg

A ovako je tabla

48624646-F512-417-C-B279-4-E624-F658955.jpg

Biće i kod nas jednog dana sigurno… samo da dostignemo taj nivo civilizacije.

ne prizivaj jadan ne bio... samo fali da i tih par mesta ocrtaju i pocnu da naplacuju

• Haha 1
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja