marksmann 15 Napisano Četvrtak u 07:59 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha R1, Honda Forza 750 Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, Satelis said: Bogome ne bi se smeo kladiti na boldovano. Mozda Forza bolje pegla krivine i ako je kod oba modela nisko postavljen agregat tj sva težina je niska. Oba modela imaju usd amorte koji odlično odradjuju posao, milina kako upijaju tj peglaju put. Performansa se kod BMW lagano promeni na bolje (pisao sam u adekvatnoj temi) što se baš odrazi kad se zavrne ručica.....kod Forze ne smeš se igrati sa odnosom lančanika/lanca jer ce se odma EFI javiti. Oba modela su jako dobre sprave, malu prednost dao bi BMW-u. Ako pricamo o BMW 650, verovatno si u pravu i verujem ti, nisam imao prilike da ga probam npr do Avale. Ogradicu se na moje licno misljenje da kao sklop (lanac, menjac) meni Forza vise lezi i pruza mi tacno ono sto mi treba na putu. Verujem da deo ovoga sto pricam dolazi iz losih iskustava sa klasicnim skuterima i njihovim prenosom koje sam imao u proslosti. Vidim da dosta ljudi ne voli sto je prenos na lanac, meni je to nevidjena prednost u odnosu na druge u klasi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5179 Napisano Četvrtak u 08:11 (promenjeno) Drug član, 3830 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan I BMW C650 ima lanac, samo što je upakovan u kutiju sa uljem, pa ne mora da se macka. I plus ima varijator. SYM Maxsym TL 508 i najavljeni ADX TG isto imaju lančuge, ali gole, pa moraju da se održavaju. Promenio Četvrtak u 08:17 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marksmann 15 Napisano Četvrtak u 08:18 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha R1, Honda Forza 750 Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, boza_kg said: I BMW C650 ima lanac, samo što je upakovan u kutiju sa uljem, pa ne mora da se macka. I plus ima varijator. Nisam imao ideju o tome, izvinjavam se i hvala za info. Ono sa cime sam ja imao problem i proslosti su prenosi na kais i varijatori, to me je ubijalo svaki put kod svakog skutera koji sam imao. Licno, nikad vise, zato sam se toliko i odusevio sa Forzom, isto mi je odrzavanje kao kod R1, znam sta i kako treba da radim i nemam problema. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5179 Napisano Četvrtak u 08:36 Drug član, 3830 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Star ukusa, da ne kažem pogleda na život. Meni je pranje i podmazivanje lanca baš nekako bzv. Pre bih čačkao nos ili tako nešto kreativno Ako već ide lanac, metnuo bih mu neki auto-podmazivač, da što manje to čačkam. Mada mi nije jasno zašto se češće ne koristi ovo BMW rešenje. Sve kulturno spakovano i podmazano, tu i tamo ima malo zatezanja i ono šta mora, lanac se menja na dugim intervalima, i milina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16266 Napisano Četvrtak u 09:04 Integrisan, 9373 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, boza_kg je napisao: ......Mada mi nije jasno zašto se češće ne koristi ovo BMW rešenje. Sve kulturno spakovano i podmazano..... Ovaj detalj je bitan jer ima nešto što savrseno dobro radi poSo prenosa snage na točak a da je zaboravljeno dve decenije. To nam je prenos kakav je imao T-Max prve 3 generacije ili ti model koji se pravio do 12-te. Tu gde mu je viljuska zapravo je kutija sa zupčanicima....nema lanca, lancanika, nema nikakve kontrole, čišćenja i što je najbitnije crkne nikad. Zameni se (menjacko) ulje i vozi Miško. Sad namerno prave ovakve komplikovanije sisteme da bi jelte dodatno zaradjivali. Zašto da traje večno i samo da se menja ulje kad može da traje manje, da se menja lancanik, lanac, spaner. Ili onaj kretenski prenos koji se može videti kod Beva 350....ludilo od mozga. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5179 Napisano Četvrtak u 09:23 Drug član, 3830 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Vala, svakakva skupa sra*a uspevaju da prodaju motorašima. Zamisli da kupiš novi fensi auto, sve kul, elektro podizači, TFT televizor, senzori za ovo i ono, grejači mu*a i sve to, samo treba da na svakih 500-600 km otvoriš haubu i podmazeš prenos. Ili da ti veliki servis košta kao petina novog automobila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marksmann 15 Napisano Četvrtak u 10:05 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha R1, Honda Forza 750 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, boza_kg said: Star ukusa, da ne kažem pogleda na život. Meni je pranje i podmazivanje lanca baš nekako bzv. Pre bih čačkao nos ili tako nešto kreativno Ako već ide lanac, metnuo bih mu neki auto-podmazivač, da što manje to čačkam. Mada mi nije jasno zašto se češće ne koristi ovo BMW rešenje. Sve kulturno spakovano i podmazano, tu i tamo ima malo zatezanja i ono šta mora, lanac se menja na dugim intervalima, i milina. Ja sam negde rob navike i posle svake duze voznje potrosim jos 2 sata u pranju i podmazivanju, navikao sam da je to sastavni deo i cak i uzivam u tome, opet, sve je stvar licnog ukusa. Sad sam pogledao resenje BMW-a, bas dobro uradjeno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13419 Napisano Četvrtak u 10:55 Ne silazi, 7539 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Od proste stvari ljudi otišli u komplikovana rešenja. Lancu je dovoljno da ga izmuvaš običnom krpom i nakapaš menjačko ulje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5179 Napisano Četvrtak u 10:57 Drug član, 3830 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Al da to treba da radim na automobilu, bacio bi ga u ladnu Moravu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marksmann 15 Napisano Četvrtak u 11:05 U prolazu, 27 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha R1, Honda Forza 750 Prijavi odgovor kao problematičan 7 minutes ago, boza_kg said: Al da to treba da radim na automobilu, bacio bi ga u ladnu Moravu Apsolutno se slazem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 2946 Napisano Četvrtak u 12:22 Drug član, 1244 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Alekre je napisao: Od proste stvari ljudi otišli u komplikovana rešenja. Lancu je dovoljno da ga izmuvaš običnom krpom i nakapaš menjačko ulje. Tačno 101%. To sa lancem prelazi u opsesiju, realno samo je bitno da ne zarđa zbog blokiranja..Pisaću u temi za lance gde smo počeli o M-endurance lancu , obzirom da sam pričao sa šefom BMW servisa na tu temu.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vandrokaš 1105 Napisano Četvrtak u 14:08 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: F900 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Džim Džarmuš je napisao: Tačno 101%. To sa lancem prelazi u opsesiju, realno samo je bitno da ne zarđa zbog blokiranja..Pisaću u temi za lance gde smo počeli o M-endurance lancu , obzirom da sam pričao sa šefom BMW servisa na tu temu.. Šta si čekao do sada???? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16266 Napisano Četvrtak u 14:16 Integrisan, 9373 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Svaki lanac traži neki vid odrzavanja. Lanac pogonjen na bregastoj kupa se u motornom ulju isto kao onaj prenosni u kutiji BMW-a samo što je menjacko ulje. Oba lanca čuva ulje samo sto je lanac bregaste manje izložen opterećenju za razliku od pogonskog lanca....otud imamo razlicite debljine/jačine. Ulje jedino smanjuje trenje dva metala/dela ili više njih u sprezi te je zato bitno da je konstantno u većoj ili manjoj meri zavisno od namene. Nagli udari (ubrzanja) su direktni uzročnici (opterećenja= istezanje) koja skraćenju veka lanca kao i njegova suvoća. Pogonski lanac bez odrzavanja a da predje mnogo može biti samo na papiru. Ovo je neko moje misljenje koje ne mora bit tačno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 2946 Napisano Četvrtak u 14:45 Drug član, 1244 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan pre 36 minuta, Vandrokaš je napisao: Šta si čekao do sada???? Pa jutros sam pričao sa njim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vandrokaš 1105 Napisano Četvrtak u 15:16 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: F900 GSA Prijavi odgovor kao problematičan pre 29 minuta, Džim Džarmuš je napisao: Pa jutros sam pričao sa njim. Ma zezam se bre ... Šta si čekao da pričaš s njim do jutros??? Ja sam ta pitanja oko tog lanca postavljao kao mutav ... i čuo i ovakve i onakve odgovore. Živo me interesuje šta će reći na servisu na 10k. Ako mi se do tada učini suvljim, ja ga mažem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vandrokaš 1105 Napisano Četvrtak u 15:23 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: F900 GSA Prijavi odgovor kao problematičan " ... Ono što je zaslužno za dug vek trajanja ovog lanca je način na koji je premazan. Korišćen je tetrahedralni amorfni karbon (ta-C), poznat kao "industrijski dijamant". Ovakva vrsta premaza lanac čini čvrstim i omogućava mu da radi bez čišćenja i podmazivanja ... " Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 2946 Napisano Četvrtak u 15:33 Drug član, 1244 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, Vandrokaš je napisao: Ma zezam se bre ... Šta si čekao da pričaš s njim do jutros??? Idi bre... srce mi stade Ajmo u temu o lancu da ne gušimo forcu lancom 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Betta 148 Napisano pre 7 sati Svrati ponekad, 224 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1 Prijavi odgovor kao problematičan Burgman 650 takođe ima zupčanike spakovane u ulju, kao final drive od variomata do točka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...