nikajoka 84 Napisano Jul 22, 2022 U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Moje iskustvo i kako ja to radim na Pedi Tek 250 je sledeće: Po ovom vremenu, pali i vozi, ne treba sauh. Kada je hladnije, sauh na pola i vozi, na prvom semoforu sauh vrati i vozi do mile volje. Kada je baš hladno, sauh do kraja malo gasa i posle dvadesetak sekundi na pola i vozi pa dalje kao u drugoj tački. Ako grešim, verovatno ću i dalje grešiti ali to sam ja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11014 Napisano Jul 23, 2022 Ne silazi, 2191 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Rezervoar goriva je od metala? Ima negde manual za tek 125? Koliko trosi na 100km? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Jul 23, 2022 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Jeste od metala, i na 125 i na 250. Zato zimi natankati pun da ne bude korozije. Koliko troši? Kao upaljač. Troši otprilike kao svi kineski jednocilindrični karburatorski četvorotaktni 125cc motori.. između 2,7 i 3,2 litra. Možda može i više ako ti je "teška" desna ruka, ali svakako svi ti motori troše tu negde ako je fino uštelovan karb. 250 troši zvanično 4 litra, ali praksa kaže da je to između 3,2 i 3,5 litara lagano. Ovaj Peda model ima 20-30kg više od onih običnih motorića koji se voze po ulicama Indije (oni malecki sa uskim gumama, kao Tomos). I zato troši koji decilitar više. Pravo ime modela je Fuego Tekken. Proizvodi se u gradu Chongqing koji ima 32 miliona stanovnika. Jeste čuli za taj grad? Nisam ni ja. Manual (generički) za 250 ima ovde, za 125 je faktički isti: https://www.speedwaymotorcycles.co.uk/uploads/tekken_user_manual.pdf Jedino što bi moglo biti različito je količina ulja koja ide u motor (piše na čepu) i još neke specifičnosti. Što se tiče sauha, ne kaže se sauh, to nije ispravno, nego saug (nemački) ili čok (choke, engleski). Ali kod nas se odomaćilo i više ne vredi ispravljati ljude.. kao alnaser i anlaser (pravilno je anlaser, nemački anlassen - pokrenuti ili zavrteti). Bez detaljisanja, tako radi čok kod tog najjednostavnijeg karba i to je to. Ispravno ga koristite, tako je i kod mene, možda bi bilo bolje da je na sajlu, pa da ima milion mogućih pozicija, a ne samo dve ali eto. Ja zavrnem vijak ler gasa na karbu pola kruga umesto da držim gas tih pola minute i onda vratim vijak.. taman da stavim kacigu i rukavice. Dosad sam prešao oko 500km i sve više se navikavam na menjač i kvačilo. Za potrošnju je prerano da pišem jer znam da svaki novi motor troši više prvih nekoliko stotina ili hiljada km (period razrade). Jedna mana koju mogu da primetim je slabija prednja kočnica. Zapravo nije ona slaba, nego nije osetljiva, trebam jako da stisnem polugu, da bi jako kočio. Ali to je možda i dobro, bolje i to nego da zabodem prednju i blokiram točak (zadnja je osetljiva, par puta sam blokirao zadnji točak). 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dacha77 0 Napisano Jul 26, 2022 U prolazu, 4 postova Lokacija: White city Motocikl: Searching... Prijavi odgovor kao problematičan Neverovatno koliko se prodaje ova Peda tek 250. Bio sam pre mesec i po dana u salonu u Beogradu da pogledam uzivo jer mi se bas svidela i razmisljao sam da kupim ali rekli mi ljudi da nema i da za ovu godinu vise nece ni biti. Imaju Pedu tek 125 koja je vizuelno i po gabaritima ista. Jos vise mi se svideo motor uzivo. Zvao sam posle sve salone po Srbiji koji prodaju Pedu i niko nije imao model od 250cc, sve su prodali. Bas me iznenadilo. Vidim i po komentarima dosta pozitivnih utisaka. Gledao sam i recenziju na youtube koju je uradio shonesan i bio covek bas pozitivno iznenadjen. Sad moja dilema je dali uzeti ovu od 125cc ili cekati sledecu godinu kad bude ove 250-ice u prodaji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11014 Napisano Jul 27, 2022 Ne silazi, 2191 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Cena je razlog potraznje.Pre par dana dobio sam informaciju ,od dilera u mom gradu ,da treba krajem meseca da stigne tura. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Jul 27, 2022 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, dacha77 said: Neverovatno koliko se prodaje ova Peda tek 250. Da, apsolutno! I kod mene u Banjaluci je ostala samo 125cc verzija i oni quad-ovi koji me ne zanimaju. Razlog brze prodaje je niska cijena. Za malo para se dobije puno. Veliki motor, finog izgleda, jednostavan za održavanje, a 250cc je idealan po pitanju cijene registracije, brzine, snage, sposobnosti. Neka zlatna sredina u moto svijetu, idealan za početnike nešto veće visine a upotrebljiv i za dalja putovanja. Zašto motor mora imati 150 i više konja.. ko voli i želi može i na 250cc obići pola svijeta. 8 hours ago, dacha77 said: Sad moja dilema je dali uzeti ovu od 125cc ili cekati sledecu godinu kad bude ove 250-ice u prodaji Zeznuta dilema. Ako nisi nikad vozio 125cc onda ni to nije loša stvar. Ali za samo dvjestotinjak evra više dobiješ 250cc, tako da u tom kontekstu djeluje neisplativo. Ako SIGURNO neće dolaziti i ako ti se baš vozi, uzmi 125cc.. dosta tromiji i slabiji motor (10 vs. 17 konja), ali šta da se radi. Možda je i bolje ići korak po korak po pitanju snage ako si početnik. Ako nisi, 125cc je ipak dovoljno za grad i za malo okolo. Nije to 50cc 4T skuter koji se jedva vuče. Ja sam baš imao sreće što sam uopšte saznao za Pedu i što postoji.. jer nema ništa drugo ovih gabarita i od 250cc za ovako malo para. Ali najbolje je da sačekaš makar malo, eto @cezarpa kaže da će doći. Zivkaj dilere i informiši se, probaj rezervisati (uplatiti im unaprijed kaparu, zalog.. kako li se već kod vas kaže). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11014 Napisano Jul 27, 2022 Ne silazi, 2191 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam bio interesent za kupovinu,pa sam pitao god lokalnog dilera.Ali kupio sam drugi motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dacha77 0 Napisano Jul 27, 2022 U prolazu, 4 postova Lokacija: White city Motocikl: Searching... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, cezarpa je napisao: Cena je razlog potraznje.Pre par dana dobio sam informaciju ,od dilera u mom gradu ,da treba krajem meseca da stigne tura. Koji grad je u pitanju? Ako stvarno bude stizala veoma sam zainteresovan za ovu od 250cc Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dacha77 0 Napisano Jul 27, 2022 U prolazu, 4 postova Lokacija: White city Motocikl: Searching... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, Midjo je napisao: Da, apsolutno! I kod mene u Banjaluci je ostala samo 125cc verzija i oni quad-ovi koji me ne zanimaju. Razlog brze prodaje je niska cijena. Za malo para se dobije puno. Veliki motor, finog izgleda, jednostavan za održavanje, a 250cc je idealan po pitanju cijene registracije, brzine, snage, sposobnosti. Neka zlatna sredina u moto svijetu, idealan za početnike nešto veće visine a upotrebljiv i za dalja putovanja. Zašto motor mora imati 150 i više konja.. ko voli i želi može i na 250cc obići pola svijeta. Zeznuta dilema. Ako nisi nikad vozio 125cc onda ni to nije loša stvar. Ali za samo dvjestotinjak evra više dobiješ 250cc, tako da u tom kontekstu djeluje neisplativo. Ako SIGURNO neće dolaziti i ako ti se baš vozi, uzmi 125cc.. dosta tromiji i slabiji motor (10 vs. 17 konja), ali šta da se radi. Možda je i bolje ići korak po korak po pitanju snage ako si početnik. Ako nisi, 125cc je ipak dovoljno za grad i za malo okolo. Nije to 50cc 4T skuter koji se jedva vuče. Ja sam baš imao sreće što sam uopšte saznao za Pedu i što postoji.. jer nema ništa drugo ovih gabarita i od 250cc za ovako malo para. Ali najbolje je da sačekaš makar malo, eto @cezarpa kaže da će doći. Zivkaj dilere i informiši se, probaj rezervisati (uplatiti im unaprijed kaparu, zalog.. kako li se već kod vas kaže). Hvala na predlogu i misljenju. Mislim da cu sacekati da stigne 250cc. Mnogo mi se svidja. Cini mi se da sam video i da ima u lepsim kombinacijama boja od 125. Ova bela sto si ti uzeo je vrh. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5290 Napisano Jul 27, 2022 Drug član, 1893 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan On 7/23/2022 at 7:32 PM, Midjo said: Proizvodi se u gradu Chongqing koji ima 32 miliona stanovnika. Jeste čuli za taj grad? Nisam ni ja. Offtopic: Ja sam baš na ovom forumu čuo za taj grad Pominjao ga je kolega iz Kine u svojim putopisima, a poslednji put ovde https://forum.bjbikers.com/topic/190165-kina-na-dva-tocka/#comment-2764388 Ludilo stvarno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11014 Napisano Jul 28, 2022 (promenjeno) Ne silazi, 2191 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, dacha77 said: Koji grad je u pitanju? Ako stvarno bude stizala veoma sam zainteresovan za ovu od 250cc Pancevo ovlasceni servis i prodavac servis AS Preko njih mozes da narucis,nema salon. Promenio Jul 28, 2022 član cezarpa 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cepa76 0 Napisano Avgust 1, 2022 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima.kupio sam sinu pedu pro xt 125 pre par dana polovnu 2018 god.imala je nekoliko mana koje sam otklonio ali jednu jos uvek nisam.motor pri vecim obrtajima trese ceo i vibrira kako na leru tako i u voznji.ako je neko imao takav problem neka mi pise .hvala unapred Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5841 Napisano Avgust 1, 2022 Drug član, 1370 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Takve su, to im je normalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikajoka 84 Napisano Avgust 2, 2022 U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan On 28.7.2022. at 0:23, dacha77 je napisao: Hvala na predlogu i misljenju. Mislim da cu sacekati da stigne 250cc. Mnogo mi se svidja. Cini mi se da sam video i da ima u lepsim kombinacijama boja od 125. Ova bela sto si ti uzeo je vrh. Ja sam uzeo Pedu TEK 250 prošle godine u ovo vreme. Poslao sam mejl ovlašćenom uvozniku iz Novog Sada i oni me uputili na Vlada Invest Leskovac pa sam njih pozvao i rekli mi kada stiže. Stigli su u ponedeljak 20kom. od 250cc a ja sam otišao u sredu i kupio poslednji, nisam verovao da će se toliko brzo rasprodati. Većina su prodati preko telefona pošto ih više nigde nije bilo, inače oni vrše i isporuku, bila je besplatna prošle godine. Pre dvadesetak dana su dobijali motore, znam to pošto sam bio da kupim roll barove za moju pedu. Preporučujem ti da pozoveš Vlada Invest iz Leskovca i proveriš a možeš kontaktirati i uvoznika TJ kompani iz Novog Sada. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikajoka 84 Napisano Avgust 2, 2022 U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan On 1.8.2022. at 18:50, Cepa76 je napisao: Pozdrav svima.kupio sam sinu pedu pro xt 125 pre par dana polovnu 2018 god.imala je nekoliko mana koje sam otklonio ali jednu jos uvek nisam.motor pri vecim obrtajima trese ceo i vibrira kako na leru tako i u voznji.ako je neko imao takav problem neka mi pise .hvala unapred Kada sam kupovao pedu razmišljao sam i o tom modelu pa sam dosta čitao na netu i koliko sam shvatio to im je problem i zbog toga hoće da im pucaju plastike i ispadaju šrafovi. Video sam i dosta njih koji su rešavali taj problem na razne načine. Morate da se bacite na pretragu i čitanje na više foruma a možda ima nešto i na yutube. Bitno vam je čak i ako ne može da se reši uzrok da se ublaže posledice, pošto pucanje plastika nije strašno ali je ružno, a ispadanje šrafova može biti opasno a lako je rešivo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Vozdra raja, da javim šta sam u međuvremeno odradio na motoru. Kupio sam ručno rađeni stender/štender na oglasima za 35 evra, pogodan je za čišćenje/podmazivanje lanca i zatezanje istog (i zamjenu ulja). Kupio sam Motul sredstva za čišćenje i podmazivanje lanca, kao i četku. Nije baš jeftino, za te pare mogu skoro 10 litara Modriča Mototaktol 15W-50 ulja da kupim. Čistio sam i podmazivao lanac i štelovao "chain slack" tj. zategnutost/labavost. Na naljepnici iznad lanca piše da lanac treba "landarati" oko 25 mm gore-dole, tako da sam to uštelovao. Ipak sam nabavio originalni nosač za kofer (35 dolara) iz Engleske. Kofer je puno stabilniji nego na onoj mojoj budževini. Ovako izgleda, čvrst je i šarafi se u postojeće rupe na plastikama na repu. Slika je sa interneta jer svoj nisam slikao. I da, još jednom sam zamijenio ulje na 700 km. Nisam mogao odoljeti, već smo definisali da nije potrebno, ali eto, više je to u glavi, hoću da fino isperem motor za vrijeme razrade. Ulje je zapravo jeftino (4 evra litar) u odnosu na sve ostalo (nosač, kofer, stender/štender, Motul oprema za lanac). Sljedeću zamjenu planiram na 1500 km (pa dobro, nisam pretjerao - odradio sam samo 2 "gratis" zamjene). Evo kako izgledam na njemu, visok sam 196 cm. Definitivno nije mali motor ni za koga. Štelovao sam i sajlu kvačila, ne valja da "hvata" ni prerano i prekasno, to je po osjećaju, novi sam u ovome pa se lagano učim. Sajla gasa takođe fabrički ima puno slobodnog "landaranja" pa sam i to uštelovao. Nisam išao preko 100 km/h jer neću da tjeram u previsoke obrtaje dok se ne razradi, a mašina radi kao zmaj. Nadam se da će nastaviti tako, a potrošnja.. kao upaljač bukvalno. Još nemam preciznih podataka ali može ispod 3,5 litara lagane vožnje i još će pasti potrošnja kad se komplet razradi. On 7/23/2022 at 7:32 PM, Midjo said: Proizvodi se u gradu Chongqing koji ima 32 miliona stanovnika. Jeste čuli za taj grad? Nisam ni ja. On 7/28/2022 at 12:56 AM, antir3ality said: Offtopic: Ja sam baš na ovom forumu čuo za taj grad Pominjao ga je kolega iz Kine u svojim putopisima, a poslednji put ovde https://forum.bjbikers.com/topic/190165-kina-na-dva-tocka/#comment-2764388 Ludilo stvarno. Haha, ekstra. Vidio sam tu temu, ali nisam počeo čitati.. ih, koliko ima velikih kineskih gradova za koje nismo čuli.. Promenio Avgust 8, 2022 član Midjo 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2459 Napisano Avgust 8, 2022 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Za podmazivanje lanca preporučujem neko menjačko ulje, sae 90 ili slično, mnoooogo jeftinije i kvalitetnije podmazivanje, a pošto tebe očigledno ne mrzi da radiš oko motora, praktično bez mana.Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Avgust 8, 2022 Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na savjetu! Shvatio sam da je Motul precijenjen i da kineski motor može bilo šta da podmazuje.. ali eto, za prvi put sam uzeo Motul. Zapravo imam hipoidnog, mjenjačkog ulja koje ide u zadnji prenos tj. zupčanike skutera (ostalo mi je 8 decilitara) i zaista je jeftino. Ne sjećam se je li 75W-90, 80W-90 ili SAE 90 ali nije ni bitno. Radiće posao. Zapravo lanac i lančanici su potrošna roba. Bitno je samo da ne budu previše suvi i previše prljavi, pa da traju koliko traju. Još nisam siguran kada da provjerim zazor ventila. Na skuteru (GY6) je to jednostavno, a na Pedi nije baš.. nije lako pristupiti glavi motora. Zasad djeluje ok, ali vidjeću kako (i vas pitam kada?) da provjerim zazor.. u korisničkom uputstvu piše da treba biti 0,05 mm (oba ventila). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2459 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko znam, većina proizvođača lanaca upravo preporučuje menjačka ulja za podmazivanje. I da, osim ako nije neki prapotopski lanac, tj. ako ima makar o-ringove, jedina stvarna uloga pomazivanja lanca je da spreči rđanje istog (čini mi se da neki tipovi kros i sličnih motora koriste lance bez o(xyz)-ringova, ali ne znam i ne zanima me iskreno ali kod njih je verujem onda drugačije). I da, ako redovno podmazuješ uljem, ređe ćeš imati potrebu za pravim čišćenjem, višak ulja spadne odmah i sa sobom odnese deo prljavštine. Što je jedan od razloga zašto ja hoću da stavim automatski podmazivač lanca, ne verujem da bih ga čistio više od dva puta godišnje :-) Promenio Avgust 8, 2022 član Gordak985 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Još jednom hvala. Nisam siguran, ali mislim da je O-ring u pitanju. Evo jedan kratki snimak vožnje, onako probni (prvi put da snimam Pedu u vožnji). Lagano ubrzanje kroz centar Banjaluke (pa i nije baš lagano, dostigao sam 90 km/h bez po muke.. trololo). Promenio Avgust 8, 2022 član Midjo 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikajoka 84 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Meni su u ovlašćenom servisu pitali čime podmazujem lanac i razgovarali smo o tome. Rekli su mi da nikako ne koristim ulje već sprejeve na bazi silikona, pošto ulje otrese čim kreneš a ovi sprejevi se lepe i dugotrajniji su i bolje štite od prljavštine i vode. Takođe su mi rekli da fabrički lanac nije nekog kvaliteta ali ukoliko ga redovno podmazujem neće biti problema, naravno pre podmazivanja obavezno čišćenje, jer podmazivanje prljavog lanca je još štetnije. Takođe praktikujem obavezno podmazivanje posle vožnje po kiši i van puta. Naveli su mi dva primera koja su dolazila na opravku u garanciji sa puknutim lancem, jedan je podmazivao uljem i mašću pa mu je pukao lanac a drugi je nabio veliki broj obrtaja i greškom prebacio u nižu brzinu. Jednom je lanac valjda polomio dekli a drugom neznam. Takođe su mi zategnutos lanca proveravali na servisu ali sam sedeo na motoru, još su me pitali da li se vozim sam ili sa nekim pošto kažu lanac se podešava kad sediš, tj. kad je motor opterećen odprilike težinom koja je i u vožnji. Zato sam ranije pisao da nije loše otići na servis ne samo zbog garancije već te posavetuju i provere sve što treba a cena je mala, bar kod mene (3000din., videćemo sledeće nedelje da li je poskupelo, pošto idem na servis). Prepodesili su mi i kvačilo, proveravali kočnice, svetla, zatrgnutost raznih delova itd. Doduše ja sam još od prvog puta lepo nastupio i doneo nekoliko piva, popio i upoznao se sa serviserom, pa mislim da se malo više trudi nego što bi inače. Ko zna, ima i njih raznih, neki jedva čekaju da te odkače a neki rade svoj posao savesno, nažalost ovih drugih je mnogo manje. Evo jedne slike od zimus kako izgleda čovek, tj. ja, od 191cm i oko 120kg na Pedi Tek 250. Meni je super i neću je menjati u neko dogledno vreme. Promenio Avgust 8, 2022 član nikajoka 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2459 Napisano Avgust 8, 2022 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan pre 50 minuta, nikajoka je napisao: "pošto ulje otrese čim kreneš" - otrese višak ulja, meni je lanac mastan i posle 500km od poslednjeg podmazivanja a moj motor ima 50ks i može ipak malo više da potegne. Problem sa sprejevima što se mene tiče je što se talože oko prednjeg zupčanika i kad se od njih pere lanac, muka poprilična. Uostalom, ono, gomila ljudi i sad a posebno pre je podmazivala lance uljem pa im nije pucao lanac zbog toga. A taj lanac na Pedi kažu da se brzo razvuče. I da ponovim, proizvođači lanaca preporučuju podmazivanje menjačkim uljima, a vi radite kako hoćete :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Midjo 108 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) Svrati ponekad, 286 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, nikajoka said: Rekli su mi da nikako ne koristim ulje već sprejeve na bazi silikona, pošto ulje otrese čim kreneš a ovi sprejevi se lepe i dugotrajniji su Hmm, kontradiktorno od prehodnog posta ali ima logike.. mada ja lično mislim da fabrički lanac nije probirljiv po pitanju podmazivanja. Potrošna roba. Da li suncokretovo ulje ili neko specijalno, skoro da je svejedno. Kinez je ovo. 1 hour ago, nikajoka said: Takođe su mi zategnutos lanca proveravali na servisu ali sam sedeo na motoru, još su me pitali da li se vozim sam ili sa nekim pošto kažu lanac se podešava kad sediš, tj. kad je motor opterećen odprilike težinom koja je i u vožnji. E ovo je diskutabilna tema.. jasno je da lanac nije isti kad je motor na nogari, ne štenderu ili sa jednim ili dva putnika. Ali uputstvo kaže da se provjera vrši na "prazno", bez putnika na bočnoj nogari. 1 hour ago, nikajoka said: Doduše ja sam još od prvog puta lepo nastupio i doneo nekoliko piva, popio i upoznao se sa serviserom, pa mislim da se malo više trudi nego što bi inače. Haha, Srbenda na kvadrat. I mi Krajišnici smo raja, ajd na pivo, ajd na ćevape, i nema problema, svi smo kul. Došlo je par Crnogoraca na Pedi na MotoFest u Banjaluci skoro.. svi ste dobrodošli, Peda ide, ne ultra brzo, ali radi posao. Promenio Avgust 8, 2022 član Midjo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikajoka 84 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Gordak985 je napisao: Ok, to je tvoje mišljenje ali ja stvarno neznam gde si našao da proizvođači današnjih motora preporučuju ulje za menjače na lancu, kada bi to preporučivali niko pametan ne bi plaćao silne pare za sprejeve a isti ti proizvođači ulja prave i sprejeve, pa misliš da bi sami sebi skakali u stomak, osim toga to što je nešto masno ne znači i da je podmazano, podmazano je kada mazivo ne dozvoljava nečistoćama da dođe do onoga što podmazuješ, a ako neveruješ izvrši eksperiment pa probaj. Ja sam čak i na tomosu podmazao lanac sprejem i ako sam mogao da prođem jeftinije ali nije sve u parama i nije sve teorija zavere da nas proizvođači lažu da kupujemo, pročitaj naučnu stranu iza toga, bar je danas to lako. Što se tiče problema čišćenja ni to nije problem pošto i za to koristiš sprej, em što razbija nečistoću, pošto je pod pritiskom sve se spere kao da je nije ni bilo, našpricam, istrljam četkom, pa opet sprejem isperem i lanac kao nov, posle toga sprej za podmazivanje i to je to. Naravno sve je stvar mišljenja i ukusa a o ukusima ne valja raspravljati. Pozz. Promenio Avgust 8, 2022 član nikajoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikajoka 84 Napisano Avgust 8, 2022 (promenjeno) U prolazu, 66 postova Lokacija: Niš Motocikl: Peda Tek 250 Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče zategnutosti lanca verovatno je serviser hteo da vidi šta će biti kad sedne ova moja "malenkost" i još ako povezem nekog da li će lanac biti pred pucanjem zbog moje "male" težine, pošto ne verujem da je video većeg čoveka na Pedi u Nišu a i šire. Promenio Avgust 8, 2022 član nikajoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...