Jump to content

Moto Zajednica

Midjo

Članovi
  • Broj tema i poruka

    277
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Banja Luka
  • Motocikl
    Peda Tek 250

Poslednji posetioci profila

1639 profile views

Midjo's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

103

Reputacija u zajednici

  1. Vozdra raja, nisam pisao od ljetos (a nisam ni čitao temu) pa ću ovih dana iščitati napisano. Prešao sam malo više od 2000km za 11 mjeseci i zadovoljan sam sveukupno osim sa nekoliko sitnica, ali za ove pare to je nebitno. Pitanje: da li ste i kada štelovali zazor ventila na Pedi Tek 250, koliko često se to treba raditi? Nije naročito pristupačno pa nisam radio dosad.. npr. na kineskom GY6 skuteru je sve pristupačno i često ih štelujem. Ja sam "sam svoj majstor" pa bih to lično odradio, zapravo možda sam to već trebao uraditi ali nije mi se dalo.. zanimljivije je voziti. Ako nekoga zanima potrošnja, mjerio sam detaljno - troši između 3 i 4,5 litara. Normalna vožnja je 3,5 litra, penzionerska vožnja je 3 litra (ili čak i manje) a ako gasiram kao stoka onda ide i preko 4 litra.
  2. Jeste bio prekidač, tačnije korozija i prljavština na metalnim kontaktima. Danas sam ga rastavio i očistio, radi kao doksa. Samo treba biti pažljiv jer ima puno sitnih plastičnih dijelova i oprugica u prekidaču. Lako se može nešto od toga izgubiti, meni je ispalo na beton ali sam ipak sve našao.
  3. Obični kineski GY6 50cc skuter - ne rade desni žmigavci, ne radi ni lampica na kontrolnoj tabli. Lijevi rade, radi i lampica. Šta bi moglo biti, osim eventualne korozije u prekidaču žmigavaca? Može li biti da je relej otišao "napola" pa da zato radi samo jedna strana (ako to može tako, pošto ne znam kako relej funkcioniše iznutra)?
  4. To znamo, može da se sjebe čim ga kupiš a može da služi godinama. Evo moj primjer, najjeftiniji, generički kineski skuter, 50 kubika, 4T, 700 evra platio, vozio 5 godina, prešao 20 hiljada. I dalje radi kao nov. Ja ga sam održavam. Ali je tačno da je mačka u džaku jer je LOŠA KINESKA KONTROLA KVALITETA.
  5. Da, to je neko opšte mišljenje. Tako sam i ja prvih par stotina kilometara. Ali nakon nekog vremena osjećam da bolje i tiše radi, da su karike nalegle i da je zapravo sve fino naleglo. Pa ga povremeno i postepeno dignem na 7000 i onda variram obrtaje. A realno preko 8000 nemaš šta da tražiš.. ovi motori imaju max. snagu na 7500 i max moment na 5500 (otprilike). Okvirno, to je to. Samo lagano, zdrav razum i ne ići ni u jednu krajnost. Npr. kosilice rade uvijek na istom broju obrtaja i svakako prođu period razrade.. tako da to nije neka velika mudrost. Ali treba i malo pažnje svakako. Ja sam čitao o tome i donio neki svoj sud, već osjećam da mirnije radi i mekše šalta.. itd. Šta ti voziš Pedu, ili nešto drugo?
  6. Prešao je malo preko 800km, sa nekoliko puta zamijenjenim uljem. Koliko traje razrada.. teško pitanje. To nije konačan proces do neke tačke i gotovo. Razrada je naintenzivnija u prvim minutima rada, u prvim desetinama i stotinama kilometara. Kod ovih Kineza se može reći da je nakon 1000-1500km potpuno razrađen. Ja nisam mehaničar, ovo znam sa foruma i YouTube-a. Bitno je kako početi razradu. Jedna od preporuka je da odradi 2-3 puta po desetak minuta na leru sa hlađenjem između. Onda upaliti i malo dodavati gas i početi lagano voziti na niskim obrtajima. Ali nikako na istim obrtajima.. treba varirati. Na početku ne treba u visoke obrtaje, a pogotovo ne treba u niske obrtaje (gušiti motor). Nakon par stotina se već može povremeno u srednje obrtaje (6-7 hiljada) kad je motor zagrijan. Ali ne dugo i ne naglo, to je kao trening.. prvo zagrijavanje pa onda onda postepeno ide sve veći napor. E možda ja i pravim nauku od toga, neko nakon par kilometara odradi zamjenu ulja i gas do daske. Ipak su ovo otporni motori i jednostavni, ne treba ih ni previše maziti. Eto ja sam našao neki srednji pristup. Ima dosta teorija o razradi motora i nijedna nije "ispravna", svako ima neki svoj stav.
  7. Evo malo otvorenog puta, regionalni put zapadno od Banjaluke, bez forsiranja, da isprobam.. zadovoljan sam kako ide.
  8. Haha, ja sam blizu, 196 cm, 96 kg. Ali vi Nišlije obarate rekorde.. ja sam mislio da sam prevelik za Pedu ali eto. Biće Multistrada za nas potaman. Otom-potom.
  9. Hmm, kontradiktorno od prehodnog posta ali ima logike.. mada ja lično mislim da fabrički lanac nije probirljiv po pitanju podmazivanja. Potrošna roba. Da li suncokretovo ulje ili neko specijalno, skoro da je svejedno. Kinez je ovo. E ovo je diskutabilna tema.. jasno je da lanac nije isti kad je motor na nogari, ne štenderu ili sa jednim ili dva putnika. Ali uputstvo kaže da se provjera vrši na "prazno", bez putnika na bočnoj nogari. Haha, Srbenda na kvadrat. I mi Krajišnici smo raja, ajd na pivo, ajd na ćevape, i nema problema, svi smo kul. Došlo je par Crnogoraca na Pedi na MotoFest u Banjaluci skoro.. svi ste dobrodošli, Peda ide, ne ultra brzo, ali radi posao.
  10. Još jednom hvala. Nisam siguran, ali mislim da je O-ring u pitanju. Evo jedan kratki snimak vožnje, onako probni (prvi put da snimam Pedu u vožnji). Lagano ubrzanje kroz centar Banjaluke (pa i nije baš lagano, dostigao sam 90 km/h bez po muke.. trololo).
  11. Hvala na savjetu! Shvatio sam da je Motul precijenjen i da kineski motor može bilo šta da podmazuje.. ali eto, za prvi put sam uzeo Motul. Zapravo imam hipoidnog, mjenjačkog ulja koje ide u zadnji prenos tj. zupčanike skutera (ostalo mi je 8 decilitara) i zaista je jeftino. Ne sjećam se je li 75W-90, 80W-90 ili SAE 90 ali nije ni bitno. Radiće posao. Zapravo lanac i lančanici su potrošna roba. Bitno je samo da ne budu previše suvi i previše prljavi, pa da traju koliko traju. Još nisam siguran kada da provjerim zazor ventila. Na skuteru (GY6) je to jednostavno, a na Pedi nije baš.. nije lako pristupiti glavi motora. Zasad djeluje ok, ali vidjeću kako (i vas pitam kada?) da provjerim zazor.. u korisničkom uputstvu piše da treba biti 0,05 mm (oba ventila).
  12. Vozdra raja, da javim šta sam u međuvremeno odradio na motoru. Kupio sam ručno rađeni stender/štender na oglasima za 35 evra, pogodan je za čišćenje/podmazivanje lanca i zatezanje istog (i zamjenu ulja). Kupio sam Motul sredstva za čišćenje i podmazivanje lanca, kao i četku. Nije baš jeftino, za te pare mogu skoro 10 litara Modriča Mototaktol 15W-50 ulja da kupim. Čistio sam i podmazivao lanac i štelovao "chain slack" tj. zategnutost/labavost. Na naljepnici iznad lanca piše da lanac treba "landarati" oko 25 mm gore-dole, tako da sam to uštelovao. Ipak sam nabavio originalni nosač za kofer (35 dolara) iz Engleske. Kofer je puno stabilniji nego na onoj mojoj budževini. Ovako izgleda, čvrst je i šarafi se u postojeće rupe na plastikama na repu. Slika je sa interneta jer svoj nisam slikao. I da, još jednom sam zamijenio ulje na 700 km. Nisam mogao odoljeti, već smo definisali da nije potrebno, ali eto, više je to u glavi, hoću da fino isperem motor za vrijeme razrade. Ulje je zapravo jeftino (4 evra litar) u odnosu na sve ostalo (nosač, kofer, stender/štender, Motul oprema za lanac). Sljedeću zamjenu planiram na 1500 km (pa dobro, nisam pretjerao - odradio sam samo 2 "gratis" zamjene). Evo kako izgledam na njemu, visok sam 196 cm. Definitivno nije mali motor ni za koga. Štelovao sam i sajlu kvačila, ne valja da "hvata" ni prerano i prekasno, to je po osjećaju, novi sam u ovome pa se lagano učim. Sajla gasa takođe fabrički ima puno slobodnog "landaranja" pa sam i to uštelovao. Nisam išao preko 100 km/h jer neću da tjeram u previsoke obrtaje dok se ne razradi, a mašina radi kao zmaj. Nadam se da će nastaviti tako, a potrošnja.. kao upaljač bukvalno. Još nemam preciznih podataka ali može ispod 3,5 litara lagane vožnje i još će pasti potrošnja kad se komplet razradi. Haha, ekstra. Vidio sam tu temu, ali nisam počeo čitati.. ih, koliko ima velikih kineskih gradova za koje nismo čuli..
  13. Da, apsolutno! I kod mene u Banjaluci je ostala samo 125cc verzija i oni quad-ovi koji me ne zanimaju. Razlog brze prodaje je niska cijena. Za malo para se dobije puno. Veliki motor, finog izgleda, jednostavan za održavanje, a 250cc je idealan po pitanju cijene registracije, brzine, snage, sposobnosti. Neka zlatna sredina u moto svijetu, idealan za početnike nešto veće visine a upotrebljiv i za dalja putovanja. Zašto motor mora imati 150 i više konja.. ko voli i želi može i na 250cc obići pola svijeta. Zeznuta dilema. Ako nisi nikad vozio 125cc onda ni to nije loša stvar. Ali za samo dvjestotinjak evra više dobiješ 250cc, tako da u tom kontekstu djeluje neisplativo. Ako SIGURNO neće dolaziti i ako ti se baš vozi, uzmi 125cc.. dosta tromiji i slabiji motor (10 vs. 17 konja), ali šta da se radi. Možda je i bolje ići korak po korak po pitanju snage ako si početnik. Ako nisi, 125cc je ipak dovoljno za grad i za malo okolo. Nije to 50cc 4T skuter koji se jedva vuče. Ja sam baš imao sreće što sam uopšte saznao za Pedu i što postoji.. jer nema ništa drugo ovih gabarita i od 250cc za ovako malo para. Ali najbolje je da sačekaš makar malo, eto @cezarpa kaže da će doći. Zivkaj dilere i informiši se, probaj rezervisati (uplatiti im unaprijed kaparu, zalog.. kako li se već kod vas kaže).
  14. Jeste od metala, i na 125 i na 250. Zato zimi natankati pun da ne bude korozije. Koliko troši? Kao upaljač. Troši otprilike kao svi kineski jednocilindrični karburatorski četvorotaktni 125cc motori.. između 2,7 i 3,2 litra. Možda može i više ako ti je "teška" desna ruka, ali svakako svi ti motori troše tu negde ako je fino uštelovan karb. 250 troši zvanično 4 litra, ali praksa kaže da je to između 3,2 i 3,5 litara lagano. Ovaj Peda model ima 20-30kg više od onih običnih motorića koji se voze po ulicama Indije (oni malecki sa uskim gumama, kao Tomos). I zato troši koji decilitar više. Pravo ime modela je Fuego Tekken. Proizvodi se u gradu Chongqing koji ima 32 miliona stanovnika. Jeste čuli za taj grad? Nisam ni ja. Manual (generički) za 250 ima ovde, za 125 je faktički isti: https://www.speedwaymotorcycles.co.uk/uploads/tekken_user_manual.pdf Jedino što bi moglo biti različito je količina ulja koja ide u motor (piše na čepu) i još neke specifičnosti. Što se tiče sauha, ne kaže se sauh, to nije ispravno, nego saug (nemački) ili čok (choke, engleski). Ali kod nas se odomaćilo i više ne vredi ispravljati ljude.. kao alnaser i anlaser (pravilno je anlaser, nemački anlassen - pokrenuti ili zavrteti). Bez detaljisanja, tako radi čok kod tog najjednostavnijeg karba i to je to. Ispravno ga koristite, tako je i kod mene, možda bi bilo bolje da je na sajlu, pa da ima milion mogućih pozicija, a ne samo dve ali eto. Ja zavrnem vijak ler gasa na karbu pola kruga umesto da držim gas tih pola minute i onda vratim vijak.. taman da stavim kacigu i rukavice. Dosad sam prešao oko 500km i sve više se navikavam na menjač i kvačilo. Za potrošnju je prerano da pišem jer znam da svaki novi motor troši više prvih nekoliko stotina ili hiljada km (period razrade). Jedna mana koju mogu da primetim je slabija prednja kočnica. Zapravo nije ona slaba, nego nije osetljiva, trebam jako da stisnem polugu, da bi jako kočio. Ali to je možda i dobro, bolje i to nego da zabodem prednju i blokiram točak (zadnja je osetljiva, par puta sam blokirao zadnji točak).
  15. Da, da, sećam se da si ti pisao o njemu, ne samo ti, nego još ljudi na forumu. Kažu da je idealan za vazdušno-uljno hlađene Kineze. Sreća pa ga ima ovde u Banjaluci napretek i jeftino je. Žao mi je što kod vas u Srbiji ne možete lako doći do njega. Ako neko dolazi ovamo, javite se da vas uputim gde ima.. ili da se pošalje po autobusu, možemo nešto napraviti. @nikajoka Odlično izgleda! I ja razmišljam o roll barovima, i zbog zaštite ali nekako više zbog estetike. Izgleda puno moćnije sa njima. Evo kako moj Peda izgleda pored Yamahe Tracer 700.. izgleda dosta "ozbiljno", bar ovako na prvi pogled. Kofer ću još malo uštelovati.. vratiti 2 cm nazad.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja