Jump to content

Moto Zajednica

Kako dati motor na probu??

Recommended Posts

• Integrisan, 8340 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Eto vidis, npr. napravio bi gresku kod mene. Svaki motor sam detaljno slikao, opisao radove a na VFR-u sam i rekao gde je ram varen (2-3cm) sa sve slikama, sto nije napravilo prepreku da ga prodam. 

Ja sam ga takvog kupio ali nisam hteo da ostane tako niti da precutim iako sam znao da ce to odbiti jedno 90% kupaca.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 271 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS

Moguće, ali svakako ne želim ni da rizikujem dal ću naleteti na tebe ili na nekog ko nešto krije.

Jednostavno, to mi je samo dodatna komplikacija u celom procesu, ja je izbegavam i držim se onoga, da mora da se proba to što se kupuje. Isto kao i za auto, ja tu ne vidim razliku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3224 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125,E bike

Kad su normalni oboje ,prodavac i kupac ,nema problema.Tad se zna ako napravis stetu ,placas.

To sto je neko probao motor ne znaci da ce ga kupiti.Mozda mu nesto ne lezi.

Ja kad gledam motor ili auto imam pare u dzepu,ali ako mi se nesto ne svidi okrenem se i odem.Kao imam jos jedan da pogledam.

• BJB Maxi Scooter Club, 1539 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally
Pre 1 sat, cezarpa je napisao:

Kad su normalni oboje ,prodavac i kupac ,nema problema.

Nemam uz sebe brzi psiho test da proverim ni kad kupujem ni kad prodajem :lol:

Subjektivna procena i to je to.

• Zainteresovan, 636 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
Pre 5 sati, Bojan_87 je napisao:

Moguće, ali svakako ne želim ni da rizikujem dal ću naleteti na tebe ili na nekog ko nešto krije.

Jednostavno, to mi je samo dodatna komplikacija u celom procesu, ja je izbegavam i držim se onoga, da mora da se proba to što se kupuje. Isto kao i za auto, ja tu ne vidim razliku.

Probom bi utvrdio da je ram varen iako nije na vidljivom mestu?

• Enduraš, 6812 postova
  • Motocikl: 450MT

Ne, ali bi mogao da utvrdi da geometrija nije kako treba pa vuče u stranu, da zuji menjač u nekoj brzini, da ima vibracija koje normalno ne treba da ima, da ne koči kako treba i mnogo toga drugog što gledanjem u mestu ne može da se proveri.

Prošle zime gledao neku staru Hondu klasika da kupim, pored gomile sitnih mana koje se nisu videle na slikama u oglasu, konačno sam odustao od kupovine posle probe jer je motor vukao u stranu i nije lepo vukao od srednjih obrtaja na gore. Tako nešto ne može da se proveri bez probe.

Promenio član aca-pn
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 1753 postova
  • Motocikl: SMC 300

Vrlo lako. Postavis se kao posten prodavac, sto nije tesko proceniti, po recniku i izgledu. Postavis uslove i opises motor, slike postoje, video snimak rada. Kazes kes pre probe, u punom dogovorenom iznosu. Dzaba se dogovoriti s nekim ,ko u probi skrsi vozilo. Tom se vise ne kupuje to vozilo, voli nelupano da ima. 

Ako motor nema mane pri probi, kao sto je opisano, kes zadrzavam i pomazem pri dokumentaciji prevoda.

Ukoliko se plasi da ostavi kes, a ima ga i pokaze na uvid, mogu eventualno da ga provozam. Pa, ako je sve u redu ili ce ispasti kupac il sisa, koja je dosla da isprobava sta mu godi.

Ja nikada nisam kupuvao ono sto ne zelim. Niti uzimao savete od drugih. Onaj motocikli sto zelim to kupim. Nema posle bole me kolena, ledja. Ono sto sam kupio teram iz ljubavi, il ako ne mogu vise, prodajem dalje.

Ljudi, koji hoce da probaju da tek spoznaju sta zele da imaju, za mene nisu interesantni kao kupci, te bih takvu saradnju glatko odbio.

• Sviđa mi se 4
  • Haha 1
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 3224 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125,E bike

Ima ih raznih i jednih i drugih.Svaki put se nerviram kad prodajem motor.

Licno me odbijaju prodavci strogi sa fixnom cenom,nema probe bez para,samo ozbiljni kupci,i sl.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1825 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Kad prodajem, nema šanse nepoznata osoba da proba moj motor dok se ne ostavi depozit u visini dogovorene cene ili mogu lično da ga provozam kao suvozača na zadnjem sedištu.
Obavezan prenos i kupoprodajni ugovor overen kod notara.
Naglasim obavezno u oglasima, to je filter za budale.
Koga to odbija, slobodno može da traži drugi motor.
Isti princip i kad prodajem kola!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 3771 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Skoro sam isao da drugarica kupi bukvalno nov motor, 1000km je imao na satu, jes da nije jak al opet svašta može da se desi. 

Znamo kako izgleda, gledala na sajmu, znaci bilo je samo da se proba to nismo mogli do sada, decko je rekao bez pardona evo ko je vozac nek proba, ona rekla evo on ce ja nemam A, otisao napravio krug, jos lik dao da sipam gorivo, pitam ga kako se vozi, sve ono oko motora, kaze slobodno ga zavrti, rekoh necu posto nije odradjen prvi servis. 

Provozao se, rekoh to je to, sve super a i nema sta, novo je. 

Posle smo je tek nagovori da sedne tu po parkingu. 

Ima ona A1 i vozi 125 al ovo nije htela posto je novo i dosta jace. 

Probao sam od drustva nekoliko motora i sve je to ok, ne trazis granicu pa i ako trebas da nesto testiras. 

Meni su uvalili da vozim Hayabusu, ceo Avalski put, oni otisli a ja ne znam gde cu, vozis koliko mislis da ti je ok i fala bogu nikad problem. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1840 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Ovaj slucaj, sto je podgrejao temu, se bas nije ovako odigrao ;)

I naravno da kupac MORA da proba motor, kako ce znati? Da baca pasulj?

Slazem se da mi trebamo da procenimo neku ozbiljnost, i ako je sam da li ce se vratiti... Jbg. Sto bi rekli Topalivici:

"Takav je posao, ni ja ga ne volim"

• Ne silazi, 3771 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Aaaaa npr sta ako kupac dodje sa npr Nc750 da gleda malog Stroma, Versisa, Trecera it, meni je to ono, znaci vozac, ima iskustva, to mi deluje drugačije nego kad dodju autom. 

• Integrisan, 8340 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600
9 minutes ago, MaxiS said:

Ovaj slucaj, sto je podgrejao temu, se bas nije ovako odigrao ;)

I naravno da kupac MORA da proba motor, kako ce znati? Da baca pasulj?

Slazem se da mi trebamo da procenimo neku ozbiljnost, i ako je sam da li ce se vratiti... Jbg. Sto bi rekli Topalivici:

"Takav je posao, ni ja ga ne volim"

Takav je posao ako ti zelis da bude takav. Ima nas koji ne zelimo.

• Zainteresovan, 585 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

To je zapadnjački princip, sve ima svoju cenu. A koliko košta čovekov obraz i poštenje?

Ja sam uvek dao probu i uvek su dali meni da probam. Nervira me i kad salon nema test model, treba da dam 10k eur za nešto što ne može ni da se proba.. Pa naiđem pored čoveka koji vozi stroma par ulica od mene gde sam ranije živeo i stanem da mu pohvalim kako je uvek čist motor i raspričamo se i ponudi mi da ga probam. Ja ne volim da vozim tuđe, ali sam pristao jer mi je to bila želja da kupim. U Vodovodskoj neki klinja pretiče kolonu preko pune linije i zamalo da me spljeska. Ja računam da sam kupio motor u toj situaciji. Ko nema uopšte pare ne treba ni da gleda motore koje ne može da kupi. Sve je bilo ok, vratim motor, nije hteo ni da častim kafu za gorivo, u meni se probudi želja ponovo za motorima i posle skutera eto me na Stromu i vozim :)

Ćale ima Harlija i ne vozim ga nikad jer ne volim. Velik je i težak, velika je šteta ako nešto zajebem, nisam raspoložen za tu akciju.

• Sviđa mi se 3

@Motorcyclist

Niko ne zeli, ali kompromisi mora da postoje.

Moj prijatelj prodaje bmw 5 mesecima. Pojavi se kupac u petak i kaze, mogu li da ti dam sav novac, a da dodjem da ga prenesemo u ponedeljak?

Ovaj odbije i od tog dana je proslo par meseci, jos ga ima... Znaci...

Promenio član MaxiS
  • Podržavam 1

Edit:

Takodje, kad nesto prodajem, a stalo mi da ga prodam, uvek spustim cenu. Ne isplati mi se da to nesto cuvam mesecima...

E sad, ako na oglas stavim sportski, to je druga prica...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2114 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 SE GT '19

Što reče Jan gore, ne postoji pravilnik o tome kako treba da se prodaje motor jer sve je stvar procene, motiva, iskustva... Ako prodaješ motor koji je popularan plus korektna cena onda možeš sa priličnom izvesnošću da veruješ da će se brzo prodati i da će biti onih koji će pristati na uslovljavanje (nema probe pre kupovine ili pun depozit ili šta već). Ali ako prodaja ne ide lako, bez obzira na stanje motora, onda baš prodavac i nije u poziciji da mnogo uslovljava tj. rizikuje da time odbije ionako retku šansu za prodaju. Pa sad, biraj šta ti je bitnije...

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 195 postova
  • Motocikl: EX Honda CB 750 F Bol dor, EX Honda SW400T, EX Honda Integra 750 DCT ,Trenutno Honda VFR1200X Crosstourer DCT

Ima priča stara oko 15-17 godina . 

Došao lik kod prodavca u Begeč da kupi motor ,mislim da je bio Suzuki GSXR 1000. 

Ja se krećem pravcem Novi Sad prema Bačkoj Palanci .

Ko zna taj put nekada nije bio kružni tok u Begeču. 

Na  ulazu u Begeč od NS kod stadiona obiđe me taj momak na Suzukiju ,bez kacige i opreme i obiđe još jedan autu ispred mene . 

Nakon toga daje gas ko da je ukrao motor . 

Ja mislim da je do sadašnjeg kružnog toka ,raskrnice već vozio preko 200km/h .

Gledan ,čudim se , komentarišem evo debila neiživljenog,

Zadnja ulica u selu sa leve stane prema BP gledam preko tog auta ispred mene kako izlazi traktor sa drljačom .

Dečko gine na licu mesta ,zakucaviši se u drljaču. 

Nikada, dok sam živ tu scenu neću zaboraviti. Obe je ruke otkinuo i jednu nogu. 

I dan danas ima spomenik tom momku sa desne strane puta.  

Kako znam da je kupac poginuo ,a neko no name ime.

Došao kod kumovog drugara da kupi motor. 

Kupac je bio iz NS . 

Drugar je tada ostao bez 12,000€.

Naravoučenje : 

Povedite mehaničara kada kupjete motor i ako ga probate ,samo normalno i bez divljanja. 

Promenio član rajmax63
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 1598 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE

Sada na tom mestu često ima radar i meri izlaz iz Begeča pošto se ljudi od kružnog zaleću pre izlaza iz Begeča. Proverila i moja ćerka doduše kolima.

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Yamaha MT07 2014.

Bukvalno nema pravila. Bio je čovek kod mene da proba motor, provozao malo i kaže sve ok, ima još nekoliko komada da pogleda/proba i posle mi je javio da je odlučio da kupi na drugom mestu, ja mu poželeo sreću i to je to. Bio mi je i neki klinac, koji me je pitao da li može na zadnji točak u trećoj brzini... Samo sam mu rekao da ne želim dalje da razgovaramo, da nisam prodavac za njega. Posle me zvao i nudio mi neku smešnu cenu preko telefona, kao ja imam toliko ako hoćeš, rekoh naravno da ne pristajem i to je to. Probam da procenim ko je kakav čovek, mislim da postoje naznake ako je neko nepouzdan ali rizik uvek postoji.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: honda nc 750x

Ja nemam problem da dam na probu.Sad nedavno prodavao Stroma i dao decku da proba sve ok.Dodje sutra dan i kupi motor i zove me posle dva sata kaze brat nesto se cuje zveci na 5000 obrtaja.Reko mu pa jes probao juce jel se culo nesto na kraju smo zakljucili da je rolbar na Stromicu zvecao i to bas onako neprijatno

• U prolazu, 69 postova
  • Motocikl: Moto Morini Alltrhike 450
Pre 13 sati, rajmax63 je napisao:

I dan danas ima spomenik tom momku sa desne strane puta.  

Koliko meni idu na kurac ti spomenici pored puta... Pogotovo za takve kretene, kao tuga, ono debil vozio bez ikakve opreme i još 200... I stave jebeni spomenik da sablažnjava druge vozače. Znam da je off topic, ali uvek popizdim kad prođem pored njih.

Promenio član DigitalShaman
  • Sviđa mi se 1
  • Zbunjen 1
  • Tužan 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja