shoyyka 11776 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 3663 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Džies Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, MarkoMoto je napisao: Kako ti je pisao za pojas pre 30ak godina kad tad nije bilo obavezno vezivanje? Tek pocetkom ovog milenijuma je postalo obavezno koliko ja znam. Da, to je najbitnije u priči 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 6236 Napisano Novembar 27, 2023 Drug član, 570 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan pre 28 minuta, shoyyka je napisao: Da, to je najbitnije u priči Ja i dan danas to ne koristim. Zadnji put bela kosulja i ja hajd pojas, crna strafta ne moz skinuti. I da, pre 5 godina ,udes, totalka, tri bocna okreta, otkinut znak i zaustavljanje u ispustu za vodu uz pomoc drveta, bez pojasa, samo par modrica. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1733 Napisano Novembar 27, 2023 (promenjeno) Drug član, 924 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Pametno, ispricaj tu pricu reli i formula vozacima, da se ne vezuju bezveze :). Statisticki je oko 50% veca sansa i za smrt i teze povrede bez pojasa, a ako dodje do izletanja iz kola, obicno je i pogubno (75%). Promenio Novembar 27, 2023 član Blackened 1 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12518 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 2949 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Ko nema srece ni bog mu ne pomogne. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14042 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Njemu pomogla bela košulja 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 6236 Napisano Novembar 27, 2023 Drug član, 570 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, Blackened je napisao: Pametno, ispricaj tu pricu reli i formula vozacima, da se ne vezuju bezveze :). Statisticki je oko 50% veca sansa i za smrt i teze povrede bez pojasa, a ako dodje do izletanja iz kola, obicno je i pogubno (75%). Ja pricam iz iskustva, nikog ne savetujem . Za kacigu, uvek nosim( zadnjih 15 godina) pomaze. Ko nece ne mora sto se mene tice, svako radi kako misli da treba. Pun mi kufer pros ....a o ovom i onom. Imam godina vise no bi hteo, jos mi fale saveti sta i kako. A posto sam za statistiku bio vezan u skoli o toj temi tek da raspravljam necu. I statisticki je rizik od povreda na motoru 3800% veci nego u autu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 14792 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 3212 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan Jedna anegdota, ne prozivam nikoga... Ispred Laline kuće (lala iz Banata) prevrnuo se auto, pa ga sutradan pitali šta se desilo. "Pa šta da vam kažem, išao brzo, sletio u jendek, ovaj jedan ispao iz auta u kanal, sav kaljav, iscepan, nikakav. Onaj što je ostao vezan u autu, gospodin čovek, čist, sedi i drži se za volan, izgleda ki da je živ..." 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12518 Napisano Novembar 27, 2023 (promenjeno) Ne silazi, 2949 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Nolan kaciga mi 1994 spasla glavu.Udario sam potiljkom o asfalt. Tri noci pre tog Srecko pandur me zaustavi i pise u tefter ,ne kaznu . Kazna je trebala da bude oko 10 novih Avramovih dinara. I jos nesto tada me je prvi put videla pokojna supruga,uzeli smo se u jesen te godine. Promenio Novembar 27, 2023 član cezarpa 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2445 Napisano Novembar 27, 2023 Zainteresovan, 856 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je, u zimu 2008-me, ovo pomoglo da presečem zaglavljeni pojas, kopčom razbijem suvozačko staklo i izađem u svet. Jer sam završio, u gluvo doba noći, u neobeleženom kanalu za instalacije, gde su, pijani, majstori navukli masno blato na put i otišli u tri lepe. Od tada su, uvek, dva komada u vratima, sa svake strane. Sigurnosni pojas ima svoju svrhu kod čeonog udara u prepreku (za to je predviđen i izmišljen). I to pri "normalnim" brzinama, u skladu sa uslovima saobraćaja. "Dete sa težinom od 10 kg pri brzini od 50 km/h, usled delovanja inercionih sila, postaje teško čak 500 kilograma." Sve je to tačno. Kod formulaša, reli vozača i off roudera pojas drži telo da ne zvekeće o zaštitni kavez. Tako da treba praviti razliku između statistike (kao tačnog zbira netačnih podataka) i realnog života (u kome često puta nismo puki posmatrači). Kao što treba mozgati uzrocima a ne o umanjenju štetnih posledica (za oboje smo odgovorni samo mi a ne neko treći). Nisam protiv zaštitnih pomagala. Al da ih volem, ne volem ih. Pre dvadesetak godina su iz automobila u jezeru Kokin Brod izvukli četvoročlanu porodicu. Ronioci su zatekli bračni par, vezane pojasevima i oboje, nemoćno, okrenute prema ćerkama u pokušaju da im priđu. To je onih 0,5% u statistici saobraćajnih nesreća. Ima situacija kada pojas lomi grudnu kost. A isto tako i kada kaciga lomi vrat. Mali procenat u statistici. Ali nije nemoguće. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pirotehnicar 2716 Napisano Novembar 27, 2023 Mr., 652 postova Lokacija: Prijedor RS BiH / Baghdad, Mesopotamia Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black, Prijavi odgovor kao problematičan Smijesno je u Novembru 2023 uopste pricati na temu pojas u automobilu da ili ne. Po meni da, i to uvijek, svuda i svi u vozilu 3 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 8275 Napisano Novembar 27, 2023 Drug član, 3159 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan I u inat pandirimaПослато са 2303CRA44A помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2445 Napisano Novembar 27, 2023 Zainteresovan, 856 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Osim ako krenete preko Baltika i još negde. U jednoj zemlji je ZABRANJENO nositi SIGURNOSNI POJAS: Šta se krije iza ove odluke? WWW.K1INFO.RS Postoje i zemlje u kojima korišćenje sigurnosnog pojasa nije obavezno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 6236 Napisano Novembar 27, 2023 Drug član, 570 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan pre 41 minuta, Pirotehnicar je napisao: Smijesno je u Novembru 2023 uopste pricati na temu pojas u automobilu da ili ne. Po meni da, i to uvijek, svuda i svi u vozilu A pametnom dosta? Cenim tvoje postove al mrzim kad mi neko sa visine spocitava. Moje iskustvo je takvo da sam realno prosao bez povreda u autu koji je zavrsio pod presom a nisam bio vezan. Mozda bih gore prosao da sam bio vezan mozda ne, al to su samo pretpostavke. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 16898 Napisano Novembar 27, 2023 moto merkat °°, 5029 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Samo ne zaboravite da vas pojas cuva od air baga kada se aktivira, u smislu ako telo nije pravilno postavljeno jastuk ce izlomiti ono sto volan ne uradi. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 14792 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 3212 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan I pre nego što je postalo obavezno, koristim pojas. Deca dok su bila mala su naučila da ja ne krećem dok se svi ne vežu. Odavno je postala navika. "Šta bi bilo, kad bi bilo" ne komentarišem, svako odgovara za sebe (i svoje) u autu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 4113 Napisano Novembar 27, 2023 Malinar u pokusaju, 1836 postova Lokacija: Kg Motocikl: piaggio x9 amalfi, triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, bdada said: Samo ne zaboravite da vas pojas cuva od air baga kada se aktivira, u smislu ako telo nije pravilno postavljeno jastuk ce izlomiti ono sto volan ne uradi. Da, ali ako pojas nije zakopčan, air bag se ni ne aktivira, jer bi bukvalno bio veća šteta nego korist. Air bag, prvi put predstavljen u mercedesu s klase, je izglasan za izum veka, koji je enormno doprineo bezbednosti u drumskom saobraćaju. Ako niste vezani, džabe ste bacili novac na ovaj izum, jer se neće aktivirati. Ja se vezujem, a drugi kako žele, realno, nije da me drugi vozač ugrožava svojim nevezivanjem na bilo koji način. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 16898 Napisano Novembar 27, 2023 moto merkat °°, 5029 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, milomir22 je napisao: Da, ali ako pojas nije zakopčan, air bag se ni ne aktivira, jer bi bukvalno bio veća šteta nego korist Narocito kada stave kopcu da ne sija i pisti a skoro svi koji se ne vezuju je imaju pa se jos vezu nekada preko nje a prstima je savijas, a kada se vezes a suvozac ne veze ... Ne vezan ne ugrozava tebe fizicki ali ugrozava finansijski. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pirotehnicar 2716 Napisano Novembar 27, 2023 Mr., 652 postova Lokacija: Prijedor RS BiH / Baghdad, Mesopotamia Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black, Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, vex je napisao: A pametnom dosta? Cenim tvoje postove al mrzim kad mi neko sa visine spocitava. Moje iskustvo je takvo da sam realno prosao bez povreda u autu koji je zavrsio pod presom a nisam bio vezan. Mozda bih gore prosao da sam bio vezan mozda ne, al to su samo pretpostavke. Niti mi je bila namjera niti sam ista s visine spocitavao. Stojim iza onog sta sam napisao. Pojedina iskustva svakako ne mogu prenebregnuti cinjenicu da je pojas najbolji izum u industriji automobilske industrije. I tvoj slucaj je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Naravno svako ima pravo da o svojoj bezbjednosti odlucuje kako misli da je najbolje. Kod mene kako rekoh, uvijek i svi u vozilu. Jos da dodam da imam licno iskustvo (gledao sopstvenim ocima) kako su pojasevi spasili ljude u vozilu a oni koji ga nisu imali su bili proglaseni mrtvim na licu mjesta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1733 Napisano Novembar 27, 2023 (promenjeno) Drug član, 924 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, vex said: Ja pricam iz iskustva, nikog ne savetujem . Za kacigu, uvek nosim( zadnjih 15 godina) pomaze. Ko nece ne mora sto se mene tice, svako radi kako misli da treba. Pun mi kufer pros ....a o ovom i onom. Imam godina vise no bi hteo, jos mi fale saveti sta i kako. A posto sam za statistiku bio vezan u skoli o toj temi tek da raspravljam necu. I statisticki je rizik od povreda na motoru 3800% veci nego u autu Ok, samo ne razumem tvoju logiku, zasto ne bi vezao pojas. I relativno lako, drasticno smanjio rizik. A analogija sa motorom, pa upravo i tu statistika pokazuje realnost. Pojas dodatno sluzi i da drzi telo kod brze voznje, na stazi znaci isto, kod jakog kocenja/skretanja, zategne se. Ja se nekako ne osecam prijatno ako ne vezem, kao da nesto fali. Promenio Novembar 27, 2023 član Blackened 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 7962 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 2273 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Ja i na motoru vezujem pojas, sto je sigurno sigurno je 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 8819 Napisano Novembar 28, 2023 -, 1901 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, cezarpa je napisao: Svi odande tako voze. Navikli da ih baca kosava levo desno po putu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2445 Napisano Novembar 28, 2023 Zainteresovan, 856 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Sharky - Alex je napisao: Ja i na motoru vezujem pojas, sto je sigurno sigurno je Čuva bubrege od rastresanja i promaje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 17602 Napisano Novembar 28, 2023 Integrisan, 9741 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Vozim punu 21 godinu, vezujem se i ako ne znam razlog zašto mi to nikako ne prija. Par stotina metara pred kućom moram otkaciti pojas, odma mi je lakše. Imam utisak da me guši, pritiska, smeta mi jednostavno i nervira ali ga ipak zakopčam. Pre 10-15 god. buraz od tetke imao je žešći udes u Dobanovcima. Velikom brzinom zveknuo je u banderu koju je otkinuo. On je od siline udarca izleteo iz automobila, bandera pala baš gde vozač sedi. Prosao je sa ogrebotinama, spasilo ga je što nije bio vezan. Da neko ne pomisli da aludiram na ne vezivanje pojasa, treba ga vezati. Samde kažem kako je prošao buraz, ludu sreću je imao....drugi rodjendan. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ProMaster 12571 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 2196 postova Lokacija: BG-LE Motocikl: Tracer 900 124ccm Prijavi odgovor kao problematičan Kako je Vesna Vulović preživela pad sa 10.000 metara Noizz NOIZZ.RS U decembru prošle godine navršila se godišnjica smrti nekadašnje stjuardese JAT-a Vesne Vulović, koja je 1972. godine... Realno, kome trebaju ti padobrani, samo opterećuju, pakuj, raspakuj, a tek što koštaju... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 15616 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1887 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ni ja ne mogu nikako da se naviknem na vezivanje pojasa. Znam sve benefite korišćenja istog kao i rizike nekorišćenja ali to je jače od mene. Do pre neku godinu se nisam vezivao ali sada zbog tih kamera koje su sposobne da evidentiraju i taj prekršaj, počeo sam. Jednostavno, guši me u grudima, ne mogu da dišem i hvata me nervoza. Pomaže mi jaka metalna štipaljka kojom blokiram pojas u zoni stuba i tako ga sprečim da me steže i davi pa ga ne osećam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...