Jump to content

Moto Zajednica

Nova pravila prilikom vrsenja Tehnickih pregleda od 5.7.2018.

Recommended Posts

• Vlasnik sajta, 5372 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

A jel može neko, idealno kolege koji drže tehnički pregled, da mi pojasni čemu služi taj tehnički pregled? Na primer, jel dobijam ja neku garanciju da mi je auto ispravan i koja me abolira od odgovornosti u slučaju da napravim udes jer se nešto 100m posle tehničkog pokvarilo (npr puklo kočiono crevo)? Realno, 10m pošto izađemo na ulicu posle tehničkog pregleda nešto na automobilu može da crkne. Ako taj papir ništa ne garantuje, onda čemu služi?

Inače, mislim da ameri imaju najbolji sistem. 2011. kad sam bio tamo (ne znam da li je tako i dalje) je važilo da jednom u dve godine radiš smog check, tj. proveru izduvnih gasova jer objektivno je to jedino što utiče na sve nas ostale. Ako ti je to ok, mo'š na ulicu normalno. Ako nije ok, moraš da popravljaš. Kočnice i ostalo na automobilu su tvoja odgovornost i ako napraviš udes zbog toga, zna se ko je kriv. 

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 959 postova
  • Motocikl: Aprilia Shiver GT 750, Honda CB400N

inace, koliko sam ja mogao da primetim ovih pola sata sto sam bio tamo, nista se tu nije drasticno primenilo. jedino sta me je pitao, jeste da li imam atest za folije, kad ono stativa, nisu folije nego fabricki tonirana stakla :)

pre 1 minut, bdada je napisao:

Pablo,salis se,jel da?

S obzirom u kakvoj naseobini živimo, naravno da se šalim. :) Inače jeste pitanje da se zamisliš.

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Takođe sam primetio da nema ništa posebno više kontrolisanja po novom pravilniku. Samo više trčkaju i obigravaju oko auta, tobože nešto čita, meri, slika... Barem 3 pita je isterivao auto da ga slika i uterivao ponovo unutra na kanal, 2 puta na valjke terao, navodno nije izmerio dobro prvi put. Meni je to sve izgledalo kao dobrano ubijanje vremena, jer realno, sve to što su oni meni pogledali i uradili na valjcima i slikanje, se uradi za nepunih 15 min. Oni su radili oko 40-tak (i to 2 puta u 2 dana, jer prvi put nisam prošao tehnički)...

• Integrisan, 8345 postova
Pre 5 sati, bdada je napisao:

Pablo,salis se,jel da?

Zašto, šali se?

Kakva korist od tehničkog?

Da li je to što auto nije imao koroziju ili su radile kočnice u julu ove godine bilo kakva garancija za stanje u junu sledeće godine? Ili februaru? Ili septembru? Gde je granica? Možda svako jutro pre uključenja u saobraćaj da radimo tehnički, to bih možda i razumeo? :)

Čemu onda taj presek jednom godišnje? Realno, ne služi bilo čemu, osim kao izvor zarade privilegovanih interesnih grupa (ne samo u našem društvu, da se razumemo).

Jedini tehnički koji ima smisla je eventualno vanredni tehnički, na koji te uputi službeno lice ako posumnja da si tehnički neispravan. I to sa minimumom suštinski važnih stvari. I posledične drakonske kazne, bez mogućnosti dogovora i eskiviranja.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• Misbehave Responsibly, 1643 postova
  • Motocikl: FZ6S

Gebels bi ovde imao šta da nauči. Prvo žvaka o dva tehnička pregleda godišnje. Onda žvaka o tome kako će Šicer i Gargamel lično sada da nadgledaju tehnički pregled vozila. Sve se po običaju završi sa tresla se gora rodio se miš.

ALI !!

Ljudi zadovoljni,  takoreći sreeećni.  Uspeli su da registruju vozilo. Uprkost nedostacima i manama spram regulative. Još jedanput se pokazala snaga pojedinca nad sistemom i naša snalažljivost da doskočimo propisima i pravilima. Niko nema što Srbin imade !

I pri tome se zaboravlja da su propise i pravila krojili Boldrici i Teletabisi i da je pravi problem tu. Zaboravlja se da je cena goriva kakva jeste, da su putevi kakvi jesu, da je ...mnogo toga kako jeste.

Ali, šta ima veze. Ćuti, dobro je .... kad nije gore. Bitno je da je registracija obavljena. Ipak je sreća u životu najbitnija. Pa sad, da li je realna ili virtuelna - daj šta daš.

:tuzno:

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 2
  • Podržavam 4

• Drug član, 2013 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT
Pre 5 sati, Pablo je napisao:

A jel može neko, idealno kolege koji drže tehnički pregled, da mi pojasni čemu služi taj tehnički pregled? Na primer, jel dobijam ja neku garanciju da mi je auto ispravan i koja me abolira od odgovornosti u slučaju da napravim udes jer se nešto 100m posle tehničkog pokvarilo (npr puklo kočiono crevo)? Realno, 10m pošto izađemo na ulicu posle tehničkog pregleda nešto na automobilu može da crkne. Ako taj papir ništa ne garantuje, onda čemu služi?

Inače, mislim da ameri imaju najbolji sistem. 2011. kad sam bio tamo (ne znam da li je tako i dalje) je važilo da jednom u dve godine radiš smog check, tj. proveru izduvnih gasova jer objektivno je to jedino što utiče na sve nas ostale. Ako ti je to ok, mo'š na ulicu normalno. Ako nije ok, moraš da popravljaš. Kočnice i ostalo na automobilu su tvoja odgovornost i ako napraviš udes zbog toga, zna se ko je kriv. 

vjerujem da se šališ s pitanjem ali da kažem šta mislim ukoliko si ozbiljan. postaviti cu ti pitanje na tvoje pitanje: šta bi bilo da nema teh. pregleda? pola Balkana bi vozilo aute sa sumljivim kocnicama, gumama, od hrđe se nebi vidjela boja, raznorazni tosteri bi ih nabrijali do iznemoglosti pa ko je brži, kako bi kome riknuo motor stavljali bi se jaci, dizeli umjesto benzinaca i sve ono drugo što može nekome pasti na pamet. kamikaza do kamikaze na cestama. Teh. pregledi ipak to vecim djelom stavljaju na mjesto.

garanciju da ti je auto ispravan dobijaš samo na one tocke koje spadaju pod obavezno da se pregledaju, svjetla, kocnice, žmogavci, podvozje, auspusi itd. a za sve ostalo se moraš pobrinuti sam ako ti je stalo do sebe i drugih.

ovo za amere potvrđuje samo ono što znam puno godina a to je da njihov sustav zabole kurac za ljude, bitno je da se lova sljeva u državnu blagajnu. citaj malo Michael Moora pa ce ti biti jasnija Amerika i njezina administracija.

što se tice izduvnih gasova to kontroliraju opet radi love a ne nas svih kako kažeš jer nedavno su izašli iz grupe razvijenih koje moraju placati milione kao naj zagađivaci tako da su opet pokazali da su stoka od  države koja vlada s pozicije sile.

zadnja recenica je nepotrebna jer ako zbog kocenja ( ne kocnica, ali je nerazdvojivo ) napraviš udes onda policija radi uviđaj jer ima milion situacija kada se koci ili pak ne koci i dali koci ili ne koci sustav da ne dođe do udesa.

pitanje koje je vec neko postavio, šalio si se zar ne?

• Podržavam 3

Druga je situacija ako ti staviš drugi motor od onog u saobraćajnoj. Čika policajac te zaustavi, posumnja i pošalje na tehnički da vidi jel sve kako piše u saobraćajnoj. Ako nije, ozbiljna kazna. Tehnički jedino ima smisla prilikom kupoprodaje, da se vidi jel sve kako piše u papirima. Van toga je diskutabilna svrha.

Ne bih da branim amere, ali njihov je sistem baziran na ličnoj odgovornosti. Voze i oni krševe, ali ako neki auto ima izduvne gasove unutar ograničenja, mala je šansa da je krš. 

Ti očigledno nisi odavno bio u Beogradu. Ovde je sad napravljen cirkus oko tehničkih pregleda, a svaki drugi autobus gradskog prevoza dimi kao šerman tenk iz 2. svetskog rata. Pre godinu - dve je policija obnovila svoja vozila, ali to nije zato što su mnogo dobro čuvali svoja prethodna vozila, već upravo zato što nisu. Do ovih sada novih Škoda, 9 od 10 policijskih vozila je imalo ili problem sa svetlosnom signalizacijom ili su gume bile na pola bara i posledično olizane. Prosto, pravila se ne odnose baš na sve nas, očigledno.

Ostajem pri stavu da je tehnički ovakav kako se danas radi, apsolutna glupost. Umesto da se fokusiramo na ekonomiju, na podizanje standarda i fokusirali se na pozitivne vrednosti, da bismo kupili nova vozila na kraju krajeva, mi ćemo sad da teramo mak na konac i teramo ljude da skidaju alu felne jer nije baš na tim točkovima došao auto iz fabrike. 

Mislim da je suština modela vladavine kod nas da se narod zaglupi što više medijima (čitaj, dnevno-političkim diverzijama) i optereti još više sitnim obavezama poput ove sa tehničkim pregledom, da ne bi ni stigao da pomisli o fundamentalnim problemima u kojima je. Umesto da se ljudi motivišu da rade na sebi i unapređuju se, bolje je da budu glupi i zbunjeni. Mnogo lakše se onda barata takvima...

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 4

pre 29 minuta, severian je napisao:

Zašto, šali se?

Kakva korist od tehničkog?

Da li je to što auto nije imao koroziju ili su radile kočnice u julu ove godine bilo kakva garancija za stanje u junu sledeće godine? Ili februaru? Ili septembru? Gde je granica? Možda svako jutro pre uključenja u saobraćaj da radimo tehnički, to bih možda i razumeo? :)

Čemu onda taj presek jednom godišnje? Realno, ne služi bilo čemu, osim kao izvor zarada privilegovanih interesnih grupa (ne samo u našem društvu, da se razumemo).

prenesi to tvoje mišljenje na autobuse, vlakove, avione, brodove, atestiranju svega i svacega, kontrole sustava zaštite od požara, zaštite na radu, kontrole zdravlja kroz sistematske, kontrole plinskih trošila, kotlovnica, kontrole vaga i mjernih instrumenata kontrole svega i svacega što ti garantira kvalitetu. atestiraju se milioni proizvoda jednom godišnje pa zašto ne i automobili po pitanju osnovne sigurnosti i ispravnosti.

I ti si se šalio zar ne? ma baš ste zafrkanti jer skoro smo vam povjerovali.

što se tice interesnih grupa svi mi smo u nekoj ili nekakvoj i time smo privilizirani ali nitko nikome ne brani da otvori stanicu teh. pregleda i dobije privilegije ?????? samo ne znam kakve osim da radi ko crnac i ulaze milione da bi bio red na cestama. 

Malo brkaš pojmove. Jedno je privatno vozilo za koje si lično odgovoran, a totalno drugo je komercijalno vozilo koje još prevozi i ljude. 

• Ne silazi, 7405 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ovo već godinama nije država ovog naroda nego rezervat iz koga se uzima šta kome treba. Uskoro će van Beograda auto da se doživljava kao u filmu "Posetioci". Gospoda samo baci pogled na Slaviju i kada vidi onakvu gužvu može samo da kaže: "Pa ima se, diži poreze, takse". Nema drugog objašnjenja.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Stari S.W.A.T., 975 postova
  • Motocikl: crf1100adv

Privatno vozilo učestvuje u javnom saobraćaju, pa tim i na druge ljude. Ne ostavlja se to pojedincu na savest.

10 minutes ago, Pablo said:

teramo mak na konac i teramo ljude da skidaju alu felne jer nije baš na tim točkovima došao auto iz fabrike

Suština ti je dobrim delom na mestu ali je diskvalifikuješ tračom, tj netačnom informacijom.

• Sviđa mi se 1

gle Pablo, ovisi kako gledaš na to. meni je svejedno dali me spizdi prvatno vozilo ili nekakvo državno vozilo za komercijalne svrhe a može i to isto a privatno. svi oni idu na teh. prehlede s time da komercijalna idu i na periodicne teh. preglede baš zbog prirode posla. 

koliko god neki teh. pregledi izgledaju aljkavi ipak pridonose sigurnosti u prometu a problem je kod vas ( prije 10. ak. god. i kod nas ) što nije bilo kontrole nad radom stanica za teh. preglede a vidim da se na tome sada radi tj, postrožuju standardi kvalitete i vrši se priprema za nadzor rada stanica teh. pregleda vozila pa nece više biti onoga " kume ajd mi sredi preko onog svog na stanici...." zbog toga ce se za godinu dvije, kada stvari pocnu funkcionirati, gubiti posao i zatvarati stanice. 

pre 37 minuta, mile fazer je napisao:

sto se tice interesnih grupa svi mi smo u nekoj ili nekakvoj

Pa sad.. pričaj u svoje ime :), za sve ostale ne možeš da znaš...

Stojim iza stava da je godišnji tehnički samo kapitulacija društva koje ne može da uvede efikasnu policiju, i spreči korupciju u kažnjavanju, pa eto, daj šta daš, bar jednom godišnje da raja sredi automobile. To u slučaju ovih "južnih" društava. U opštem slučaju, potreba birokratije svuda u svetu da što više reguliše sve živo. A ovo zvuči tako opravdano :D

To što će danas da mi rade kočnice apsolutno ne znači ništa o ispravnosti mojih kočnica za 11.5 meseci, čak ni za 11.5 dana (ako ćemo strogo).

Tehnički je čista glupost. Potreba da saobraćajna policija obezbedi tehničku ispravnost vozila u saobraćaju (na suštinski bitan način, a ne da li ima rđe ili ne) - nije. Zato i rekoh - jedini smislen tehnički je vanredan tehnički i posledične drakonske kazne ako se pronađe da suštinski bitne stvari ne valjaju, bez mogućnosti dogovora.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

pre 26 minuta, Singularitet je napisao:

Privatno vozilo učestvuje u javnom saobraćaju, pa tim i na druge ljude. Ne ostavlja se to pojedincu na savest.

Suština ti je dobrim delom na mestu ali je diskvalifikuješ tračom, tj netačnom informacijom.

Više se ni ne zna baš tačno šta je trač u smislu kriterijuma za proveru ispravnosti, a šta istina. Što i jeste delom ideja ove akcije sa tehničkim pregledom. 

Ja ne sporim da vozila moraju da budu tehnički ispravna. Ali kao odgovoran pojedinac, to je moj zadatak i odgovornost. Smatram pogrešnim to što dozvoljavamo da nas država tretira kao nesposobne i neodgovorne građane koje neko mora da rigorozno kontroliše. I jasno mi je da smo prosto kao društvo na tom nivou zrelosti, čim sve to dozvoljavamo. Tako je sada, ali ako ne pričamo o tome kako može da bude, nećemo ni moći dalje.

Seve & Pablo; nisu svi korisnici vozila (namerno ne kažem vozači, to mi je viša kategorija :)) tehnički dovoljno pismeni da bi znali da procene šta je OK a šta nije. A tek žene, posebna priča. Oslanjanje na privatne servise, takođe nije realno. Zato mislim da godišnji TP treba da postoji.

Glupost (pljačka) je kada izvezeš nov auto iz salona i po sili zakona ga teraš na tehnički, kao što je i glupost da se nov auto, dokle god je u fabričkoj garanciji, vozi na tehnički pregled.

Ali u ovoj banana državi sam doživeo i da kupim nov auto kod ovlašćenog prodavca i da mi u MUP-u na saobraćajnoj lupe pečat o zabrani otuđenja x meseci !! (zbog provere legalnosti vozila !!!!!!!!)

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

pre 9 minuta, drs je napisao:

Seve & Pablo; nisu svi korisnici vozila (namerno ne kažem vozači, to mi je viša kategorija :)) tehnički dovoljno pismeni da bi znali da procene šta je OK a šta nije. A tek žene, posebna priča. Oslanjanje na privatne servise, takođe nije realno. Zato mislim da godišnji TP treba da postoji.

Potpuno je normalno da postoji dobrovoljni tehnički, pa dobiješ listu ako nisi tehnički pismen.

Ali, ispravnost vozila je odgovornost svakog učesnika u saobraćaju i dokle god, u druge svrhe i za druge potrebe, država sve punoletne osobe tretira kao odgovorne, ne bi smela ni u ovom slučaju da se ponaša drugačije.

pre 4 minuta, severian je napisao:

Potpuno je normalno da postoji dobrovoljni tehnički, pa dobiješ listu ako nisi tehnički pismen.

Ali, ispravnost vozila je odgovornost svakog učesnika u saobraćaju i dokle god, u druge svrhe i za druge potrebe, država sve punoletne osobe tretira kao odgovorne, ne bi smela ni u ovom slučaju da se ponaša drugačije.

ma ko ide na dobrovoljni teh. pregled pa da plati samo izlist kvarova, valjda je bolje kod nekog mehanicara pa da i sredi kvarove.

ja bi uveo te dobrovoljne tehnicke dva puta godišnje pod obavezno i plus da se kvarovi i nedostaci odmah otklone na licu mjesta, naravno uz naplatu teh. preg. i popravka po vecim cjenama jer osoba nije bila tehnicki pismena i nije kužila da kocnice slabo koce, da rucna ne drži, da su gume izlizane do žica, da joj se auspuh vuce po cesti i da buci, da nezna pogledati dali joj rade svjetla i ostale lampice, da joj se dimi ko iz dimljaka na ispuhu i sl. 

to bi uveo prvenstveno zbog prijatelja koji evo otvara i drugu stanicu teh. pregleda pa neka se covjek obogati svojim radom i pridonese ispravnosti vozila na korist svih vozaca Beograda i šire, pa mogu reci i države ( znate ono porez, doprinosi, plate, radna mjesta, obrt kapitala ....)

pre 13 minuta, mile fazer je napisao:

ma ko ide na dobrovoljni teh. pregled pa da plati samo izlist kvarova, valjda je bolje kod nekog mehanicara pa da i sredi kvarove.

ja bi uveo te dobrovoljne tehnicke dva puta godišnje pod obavezno i plus da se kvarovi i nedostaci odmah otklone na licu mjesta, naravno uz naplatu teh. preg. i popravka po vecim cjenama jer osoba nije bila tehnicki pismena i nije kužila da kocnice slabo koce, da rucna ne drži, da su gume izlizane do žica, da joj se auspuh vuce po cesti i da buci, da nezna pogledati dali joj rade svjetla i ostale lampice, da joj se dimi ko iz dimljaka na ispuhu i sl. 

to bi uveo prvenstveno zbog prijatelja koji evo otvara i drugu stanicu teh. pregleda pa neka se covjek obogati svojim radom i pridonese ispravnosti vozila na korist svih vozaca Beograda i šire, pa mogu reci i države ( znate ono porez, doprinosi, plate, radna mjesta, obrt kapitala ....)

E pa, Mile, što odma' ne kažeš. Ako tvoj prijatelj otvara i drugi tehnički, što bismo se onda ograničavali samo na dva tehnička godišnje. Što ne bi bilo jednom mesečno? Puno puta će bolje da mu radi biznis.  :)

• Sviđa mi se 1
  • Haha 3

Vidim ja da je Miletu dosadno, pa podbada diskusiju  ;)

Što bre Mile?  Koliko vidim na prognozi vreme u Puli kao upisano za vožnju. Ajd što smi mi malo nervozni - ovde svaki dan neki pljusak kao monsun u tropima - al što se ti ne vozaš ?

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja