Velja122 8 Napisano Avgust 18 (promenjeno) U prolazu, 2 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav ekipa, Planiram da kupim Suzuki GS500 (2003. godište, 25 kW). Imam par nedoumica oko papira i prenosa vlasništva, pa bi mi značila vaša pomoć Situacija sa papirima: Saobraćajna se vodi na prvobitnog vlasnika iz Beograda. Čovek od koga kupujem motor je iz Vranja . Ja sam kupac i iz Leskovca sam. Prodavac iz Vranja ima ugovor o poklonu/papire sa vlasnikom iz BG. Da li je za meni sigurno da pravim Kupoprodajni ugovor direktno sa njim ako on ima punomoćje/ovlašćenje za otuđenje od vlasnika iz saobraćajne? Koja je tačna procedura za odjavu BG tablica i prenos na moje ime u Leskovcu? Da li tabelarno sve odjavljujem i završavam u MUP-u u Leskovcu ili moraju tablice da idu za Beograd? i da li je neko imao iskustvo slicno ovom? Hvala unapred svima na savetima! Promenio Avgust 18 član Velja122 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 632 Napisano Avgust 18 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ako ima punomoćje onda je ugovor izmedju vlasnika iz BGa i tebe. Ako ima ugovor onda on plati porez, pa vi pravite ugovor. Koliko znam sve mozes u svom mupu (nisam siguran jer sam u bgu) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 12368 Napisano Avgust 18 Hronični Motociklopata, 8001 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Frezer 600 Plavi Grom Prijavi odgovor kao problematičan @Velja122 U svakom gradu imaš agencije koje se bave sa tim, odeš tamo platiš neku siću i oni ti sve odrade, i ne cimaš se. A u slučaju da nešto ne štima s papirima objasniće ti kako/zašto može ili ne može. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 10525 Napisano Avgust 18 (promenjeno) Drug član, 2048 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer, Kawasaki Versys 1000 SE GT Prijavi odgovor kao problematičan Lično, ne volim kupovine sa dodatnim komplikacijama tipa od nevlasnika, bez obzira što ima ugovor o poklonu, što ga nije preveo na sebe? Možda je nekom ko se često bavi trange - frange poslovima ovo luk i voda ali i ja bih otišao da mi agencija sve završi. Mislim da se u LE MUP-u mogu predati tablice. Promenio Avgust 18 član DraganNS 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 911 Napisano Avgust 18 Drug član, 712 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Velja122 said: Pozdrav ekipa, Planiram da kupim Suzuki GS500 (2003. godište, 25 kW). Imam par nedoumica oko papira i prenosa vlasništva, pa bi mi značila vaša pomoć Situacija sa papirima: Saobraćajna se vodi na prvobitnog vlasnika iz Beograda. Čovek od koga kupujem motor je iz Vranja . Ja sam kupac i iz Leskovca sam. Prodavac iz Vranja ima ugovor o poklonu/papire sa vlasnikom iz BG. Da li je za meni sigurno da pravim Kupoprodajni ugovor direktno sa njim ako on ima punomoćje/ovlašćenje za otuđenje od vlasnika iz saobraćajne? Koja je tačna procedura za odjavu BG tablica i prenos na moje ime u Leskovcu? Da li tabelarno sve odjavljujem i završavam u MUP-u u Leskovcu ili moraju tablice da idu za Beograd? i da li je neko imao iskustvo slicno ovom? Hvala unapred svima na savetima! Ako je njegov ugovor overen i placen porez, s njim sklapas ugovor na dalje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9598 Napisano Avgust 18 -, 1993 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Velja122 said: Planiram da kupim Suzuki GS500 (2003. godište, 25 kW). Imam par nedoumica oko papira i prenosa vlasništva, pa bi mi značila vaša pomoć Situacija sa papirima: Saobraćajna se vodi na prvobitnog vlasnika iz Beograda. Čovek od koga kupujem motor je iz Vranja . Ja sam kupac i iz Leskovca sam. Prodavac iz Vranja ima ugovor o poklonu/papire sa vlasnikom iz BG. Da li je za meni sigurno da pravim Kupoprodajni ugovor direktno sa njim ako on ima punomoćje/ovlašćenje za otuđenje od vlasnika iz saobraćajne? Cim si napisao da se saobracajna vodi na vlasnika iz Bgd-a taj novi vlasnik iz Vranja sigurno nije preneo motor na sebe, verovatno nije ni porez platio. Porez mora da plati u roku od 15 dana i da odjavi i prenese motor (30 dana ukupno rok). Osim ako ima i ovlascenje, onda ok. Ako ga nema i ne mozete da stupite u kontakt sa stvarnim vlasnikom koji ce da ti potvrdi da moze odmah prevod, zaobidji! U sirokom luku! Ja bih generalno zaobisao sve sto se prodaje a ne vodi se na prodavca ili on nije ovlascen za to. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12958 Napisano Avgust 18 (promenjeno) Ne silazi, 3164 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125,E bike Prijavi odgovor kao problematičan Na ugovor o poklonu se ne placa porez.Tako sam camac prodao. U svakom slucaju nesigurna trgovina.Taj iz BG treba da pravi ugovor sa tobom. Promenio Avgust 18 član cezarpa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7517 Napisano Avgust 18 Ne silazi, 5366 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Uvek se plaća porez, osim kod rođaka prvog kolena valjda, tako da to nema veze. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Деда Миле 64 Napisano Avgust 18 U prolazu, 27 postova Lokacija: Нови Београд Motocikl: ZX9R, ZZR1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 18 minuta, cezarpa je napisao: Na ugovor o poklonu se ne placa porez.Tako sam camac prodao. U svakom slucaju nesigurna trgovina.Taj iz BG treba da pravi ugovor sa tobom. Ugovor o poklonu vozila WWW.SUPER-REGISTRACIJA-VOZILA.RS Ugovor o poklonu motornog vozila - saznajte u kojim situacijama se koristi ugovor o poklonu i koliki je iznos poreza na prenos vlasništva. Preuzmite besplatni primer ugovora. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shomsi 200 Napisano Avgust 18 Svrati ponekad, 192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp XL700 Prijavi odgovor kao problematičan mislim da ako je ugovor o poklonu potpisan i overen kod notara, tj vazeci, vlasnik vise nije osoba u BG, bez obzira sto se vodi na saobracajnoj, i ne znam sta ce sadasnjem prodavcu iz vranja ovlascenje ako ima ugovor? mozda ima ovlascenje da vrati tablice u njegovo ime da bi mogao da uzme saobracajnu na svoje ime da sam ja kupac verovatno bih preskocio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 632 Napisano Avgust 18 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Osoba koja ima ugovor, ali nije platila porez ne može dalje da prenese vlasništvo. Dokaz o plaćenom porezu mislim čak da traži notar. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3330 Napisano Avgust 18 8-bit, 2006 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R Prijavi odgovor kao problematičan Ti sklapaš ugovor sa Vranjancem. Treba da je prethodni i novi ugovor overen kod notara i na oba plaćen porez (sada je to on line). Ako prethodno nije plaćen porez, možeš ti platiti u njegovo ime. Odjavljuješ tablice kod sebe u MUP-u. Ja sam tako uradio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 4196 Napisano Avgust 19 Drug član, 1344 postova Lokacija: New Now Motocikl: B King Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 911 Napisano Avgust 19 Drug član, 712 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan 9 hours ago, mradomir said: Ti sklapaš ugovor sa Vranjancem. Treba da je prethodni i novi ugovor overen kod notara i na oba plaćen porez (sada je to on line). Ako prethodno nije plaćen porez, možeš ti platiti u njegovo ime. Odjavljuješ tablice kod sebe u MUP-u. Ja sam tako uradio. Porez mora da se plati u roku od dve nedelje od overe ugovora Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3330 Napisano Četvrtak u 18:27 8-bit, 2006 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R Prijavi odgovor kao problematičan On 8/19/2026 at 11:41 AM, JoeD said: Porez mora da se plati u roku od dve nedelje od overe ugovora Verovatno po zakonu. U MUP-u samo gledaju jel plaćen. Čisto sumnjam da šalju poreskoj prijavu za kašnjenje od par hiljada dinara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dule2812 1958 Napisano Četvrtak u 18:44 Zainteresovan, 305 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 350 E Prijavi odgovor kao problematičan Правиш уговор са Врањанцем, овераваш код нотара, плаћаш порез, можеш преко еуправе, идеш у свој суп, предајеш таблице и пребацујеш га на своје име и то ти је то. Полиса остаје на његовом имену до следеће регистрације а саобраћајна ће бити на твом имену. Савет, пре свега тога тражи број од власника из Бга да провериш да му Врањанац није остао нешто дужан и да ли је било неих казни итд. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9598 Napisano Četvrtak u 18:54 -, 1993 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Ma Vranjanac nije zvanicno vlasnik ako nije platio porez, moze dupe da obrise sa ugovorom ako porez nije placen. Nece notar da overi taj novi ugovor... Kad bude trazio saobracajnu na uvid, samo ce da pita "a gde je (ime i prezime vlasnika iz Bgd-a)?" 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dule2812 1958 Napisano Četvrtak u 20:30 Zainteresovan, 305 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 350 E Prijavi odgovor kao problematičan Врањанац и не плаћа порез, зато се то и ради. Вози на овлашћење до продаје/регистрације Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9598 Napisano Petak u 20:35 -, 1993 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan To da, ako ga ima. Trgovci generalno i rade tako, naprave ugovor sa vlasnikom (poklon ili kupoporodajni) i plus ovlascenje. Ovde u ovom slucaju kako je opisano, postoji samo ugovor o poklonu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3330 Napisano Petak u 20:56 8-bit, 2006 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R Prijavi odgovor kao problematičan On 8/20/2026 at 10:30 PM, dule2812 said: Врањанац и не плаћа порез, зато се то и ради. Вози на овлашћење до продаје/регистрације Sa kim u ovom slučaju kupac sklapa ugovor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 11080 Napisano Petak u 21:37 Drug član, 3443 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac Prijavi odgovor kao problematičan Pobogu, ima ovlašćenje! Šta je tu nejasno? Ovlašćen je da proda motor/auto. Ako ima pečat notara, sve je u redu. Isto kao sa vlasnikom. Komplikujete i plašite se babaroge. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 11455 Napisano Petak u 22:48 nekrunisani kralj moto cigana, 3366 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan Megan koga sam vozio pre par godina se vodio na tastovog druga. On mi je dao ovlašćenje da mogu vam zemlje, da ga registrujem, prodam... Ja sam sa tim išao u MUP da preuzmem saobraćajnu (na njegovo ime). Rešimo da auto prebacimo na tasta, da ne cima više njega i mene. Odemo nas dvojica da uradimo kupoprodajni ugovor i prenos, ali nismo mogli jer je ovlašćenje bilo starije od godinu dana, tačnije dve i po. Kaže notar da ne može. Onda je morao da dođe pravi vlasnik. Sve to je bilo proletos. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 3630 Napisano Petak u 23:14 Drug član, 1825 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, misa-pei je napisao: Pobogu, ima ovlašćenje! Šta je tu nejasno? Ovlašćen je da proda motor/auto. Ako ima pečat notara, sve je u redu. Isto kao sa vlasnikom. Komplikujete i plašite se babaroge. Ne moze. Upravo je tu najcesci zajeb kod ugovora Prvo: kada se odradi kupoprodajni ugovor, MORA se platiti porez i odraditi prenos. U suprotnom se ne moze odraditi ovlascenje na drugo lice. Drugo: kada se odradi ovlascenje, u njemu decidno stoji sta ovlaseno lice moze raditi. Ono sto nije navedeno, ne moze. Najcesca greska je kada u ovl stoji: "ovlasceno lice moze preneti auto na trece lice" onda ga ne moze registrovati na sebe. Ili ako pise "moze registrovati u/na svoje ime" ne moze na trece lice... Trece, i kod poklona se placa porez, osim kad ide od roditelja na dete mislim da je 1,5%, u mesto 2,5% kod kupoprodaje. Osnovni benefit takvog ugovora je to sto se onda porez placa u mestu kupca, odnosno, poklonoprimaoca. U ovom slucaju Vranjanac nije morao za BG da plati porez. Jer je pravilo bilo da porez placa prodavac, a ne pisano pravilo, odnosno, dogovor, odnosno obicaj, da placa kupac, i to u ime prodavca! Znaci u obrascu se pisalo ime prodavca za placanje poreza! To se zadnjih godina promenilo, i moze se i online platiti porez i nije bitno ko ga placa. E, sad kljucno. U ovom slucaju, odradjen je ugovor. Kakav god bio (o poklonu ili kupoprodaji) i taj Vranjanac MORA preneti vozilo na svoje ime. Bez obzira na sva ovlascenja koja ima. Tek onda moze odraditi kupoprodajni sa tobom. Ovo zadnje navedeno je jedino ispravno. Mozda se moze drugacije ali nije zakonski. Precice uvek postoje. Jedino sto moze Vranjanac da izbegne da plati porez je da se "pocepa" taj ugovor, i da Leskovcanin direktno odrani kupoprodaju sa Beogradjaninom. To je, da kazem, polu legalno Ali da se izbegne taj notar koji je overio prvi ugovor 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9598 Napisano Petak u 23:26 -, 1993 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, misa-pei said: Pobogu, ima ovlašćenje! Šta je tu nejasno? Ovlašćen je da proda motor/auto. Ako ima pečat notara, sve je u redu. Isto kao sa vlasnikom. Komplikujete i plašite se babaroge. Nema ovlascenje, ima samo ugovor o poklonu... Ili ima i ovlascenje, nije precizno naglasio pokretac teme... Samo je zabacio stapove Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 11080 Napisano Petak u 23:42 Drug član, 3443 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac Prijavi odgovor kao problematičan Prvo, postavljač teme prvo kaže da prodavac iz Vranja ima ugovor o poklonu, onda pita: "Da li je za meni sigurno da pravim Kupoprodajni ugovor direktno sa njim ako on ima punomoćje/ovlašćenje za otuđenje od vlasnika iz saobraćajne?" Samim tim mi ne znamo šta prodavac zaista ima. Ugovor o poklonu, punomoćje ili oba. To su dva različita dokumenta. Sve i da ima oba, dovoljno je da se iskoristi punomoćje, nebitan je ugovor o poklonu. Niko ne zna za taj ugovor o poklonu. Samo notar koji je overio taj ugovor. Kako država može da sazna za taj ugovor i na osnovu čega, pošto je isto lice u pitanju, može da iskrsne problem čija se mogućnost ne meri ni promilima, nego nečim neuporedivo manjim? Posebno, ako se sve završi putem punomoćja, a na ugovor o poklonu nije plaćen porez (ako ga ima, da ne ulazimo sad u to), samim tim je ugovor o poklonu ništavan. Šta sad tu nije jasno? I zašto bi se igde (pred državom) pominjalo postojanje drugog dokumenta osim onog koji je iskorišćen za prenos vlasništva? Mnogo komplikujete običnu transakciju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...