Jump to content

Moto Zajednica

Singularitet

Članovi
  • Broj tema i poruka

    975
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Singularitet

  • Rođendan 04.03.1975.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Kragujevac
  • Interests
    Planinarenje + svašta drugo po malo.
  • Motocikl
    crf1000

Poslednji posetioci profila

2539 profile views

Singularitet's Achievements

Zainteresovan

Zainteresovan (3/6)

2,5k

Reputacija u zajednici

  1. Došlo vreme za nove gume na crf1000. U Baki d.o.o. nude Mitas Teraforce R. Dajte nešto top, a da može da se nabavi kod nas. Nekad su one Conti - Trail Attack bile vrh, ne znam danas... Asfalt/ off: 90/10, eventualno 80/20 90/90 R21 150/70 R18
  2. Lep gest! Ja sam za i na raspolaganju za teritoriju grada Kragujevca. Već sam registrovan za razvoz osnovnih potrepština preko C.Krsta, ali ako kome zatrebam i u ovoj organizaciji rado ću biti na raspolaganju.
  3. Interesantno širok objektiv
  4. ^^ Koristio moj prijatelj takvu podlogu. Brzo je krenula da mu ispušta vazduh, nadam se da je to izolovan slučaj. Meni je mana što je glatke površine, pa se klizaš ako prostreš šator i na baš blagoj nizbrdici. Za povremeno divlje noćenje verujem da super vrši posao.
  5. To besplatno divlje kampovanje/noćenje daje takav osećaj slobode da to nije normalno. I stvarno nije do novca. Pertle su na sredini šipke i vezuju se u toku postavljanja tako što: - Podigneš unutrašnji sloj, vežeš ga sa žabicama za šipke, - Prebaciš spoljašni sloj, uvežeš te pertle na sve četiri strane dok isti još nije utegnut, - Zatežeš kočićima. Te pertle, ako ih nađeš, vezuj labavo oko šipki (mašna naravno nek bude zategnuta), da bi mogle da se kreću gore/dole u odnosu na šipku pri zatezanju kočićima. U suprotnom ako ih stegneš previše/fiksiraš može se desiti da se gornji sloj pri zatezanju kočićima deformiše jer si privezao previsoko ili prenisko. Ne znam koji ti je McKinley šator, ali kod svih Ventura, Flinduka i nekih onih manjih tih pertli ima. Edit: Inače najslađe se naspavam na ovome: Samonaduvavajuća podloga 7cm - mada je glomazno za pakovanje. Ima i lajt varijanti tipa ovo ili ovo i one ne zauzimaju puno prostora.
  6. Unutrašnji sloj na dvoslojnom šatoru služi da štiti od kondenzacije, kao što je već rečeno, ali i od prokišnjavanja. Kod lepo zategnutog dvoslojnog šatora u toku noći možete da se naslonite na unutrašnji sloj istog, ali ne i na spoljašnji. Prislanjanje na spoljašnji sloj dovodi do propuštanja vode. Na jednoslojnom šatoru je ovakav scenario noću gotovo nemoguće izbeći. Jednoslojni šatori su zajebancija i niko ih ne shvata za ozbiljno, osim pojedinih specijalnih ekspedicijskih modela koji koštaju puno stotina evra, a koji su rađeni od posebnih materijala. Ovo po marketima i KP može da posluži da se po sunčanom danu na placu poigraju deca, a i to ne predugo jer će kao viršle da se upare ispod. Sveto, spoljni sloj McKinley šatora osim što se fiksira kočićima ima i prišivene pertle sa unutrašnje strane koje se vezuju za šipke pri postavljanju. Bez kočića vrši posao na betonu ako ne preti neki ozbiljniji pljusak, a u suprotnom slepljivanje slojeva može da pravi problem. Takođe, bez kočića ne računajte na bilo kakvu ozbiljniju otpornost na vetar.
  7. Uffff… Troje dece podižem, trebalo bi da kapiram. Ipak ne kapiram, ali salutiram!
  8. Živ bio majstore i 2 točka terao do 95-e, a onda se još 15-ak godina baci na pečenje rakije u Dominikani! Uvoz sirovina ti neće biti problem, a može i od domaćih voćki.
  9. Super vožnja, zavidim vam!!! Sad ću da ugnjavim jednog što sam ga prepoznao na fotografijama jer me nije zvao!
  10. Singularitet

    kupujem

    @demro.st šta ti treba? Zujalica, maxi, tourer, Adveturer, chopper...?
  11. ^Masnice izblede, prelomi zarastu, a jakna ostaje...
  12. Jeste, jeste, ljubite te klince i od nas!
  13. Svaka čast kolega, čestitam! Kaciga stiže po dogovoru iz PP.
  14. To je to, za deda mrazove, odnosno dečurliju. Kad postaviš ovde uplatnicu pošalji meni na PP potrebne podatke za slanje PostExpress-om (ime, prezime, adresa, kontakt telefon). Čestitam
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja